[Çözüldü] sürüm desteği

Başlatan serkanburda, 23 Şubat 2012 - 02:11:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

serkanburda

Kafamı kurcalayan birkaç şey var ve google'dan tatmin edici yanıtlar elde edemedim.

Bilindiği gibi Ubuntu LTS sürümlerde masaüstüne 3 sunuculara ise 5 yıl destek veriyor. Hareket noktam burası oldu ve kullanmakta olduğum masaüstü sürümünü nasıl sunucu gibi gösterip 2 yıl fazladan destek alırım sorusuna yanıt aradım, bulamadım. Yani farklılığı yaratan ve Canonical'dan alınan desteği sürdürmek için gerekli olan depoların hangileri olduğunu bulamadım. Yanlış mı düşünüyorum acaba: Destek açısından farkı yaratan depolardır, değil mi? Nasıl güncelleme almaya devam edebilirim?

Araştırma yaparken kafam daha da karıştı çünkü öğrendim ki Lubuntu 12.04 mesela LTS olmayacakmış. Aynı şekilde Ubuntu 10.04 netbook sürümü de LTS değilmiş. Şimdi ben bunları sadece masaüstleri farklı olan fakat temelde aynı sürümler sanırken nasıl oluyor da farklı masaüstleri bile değişik destek sürelerine sahip oluyor? Farklı masaüstleri farklı depolar mı kullanıyor?

Bunlardan bağımsız olarak Slackware ya da Zenwalk'ın sürüm desteği kaç yıldır bilen var mı acaba? Araya araya deli oldum google'da, bulamadım! :)

gecegezen

Bence bu kadar uğraşmayın  server sürümlerinde kararlılık güncellikten önce geldiği için sisteminiz son kullanıcı için yeterli gelmeyecektir o zaman.
Yani gwibber gibi paketler eskiyecek ve görevini yerine getiremeyen bir seviyede kalma olasılığı çok yüksek bence.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

cagriemer

Degisik seed'ler olusturuluyor. supported-server seed'i icerisine alinmis her paket 5 sene garanti bakiliyor. Masaustu seed'indeki paketler ise 3 sene bakiliyor. Yani farkli depo kullanmak gibi bir durum soz konusu degil.

https://wiki.ubuntu.com/SeedManagement

serkanburda

Teşekkür ederim @cagriemer; vermiş olduğunuz bağlantı epey bir soruyu yanıtlamamı sağladı. Buradan hareketle araştırmaya devam edeyim ben, aklıma takılanları yine paylaşırım :)

serkanburda

Bu konuyla ilgili aklıma takılan bir soru daha var. Bildiğiniz gibi Ubuntu'nun yeni LTS sürümü 5 yıl destek alacak. Bu destekten Xubuntu da yararlanacak ancak Lubuntu LTS olmayacak.

Şimdi ben Lubuntu kurarsam, ki netbook için düşünmüyor değilim, normal sürümmüş gibi 1,5 yıl destek alacağım. Peki o zaman normal Ubuntu kurup sonradan 'lubuntu-desktop' paketini kursam LTS mi olur yoksa yine normal sürüm gibi mi olur? Benzer bir durum 10.04 netbook versiyonunda da olmuştu. Netbook sürümü normal sürüm gibi destek alırken Ubuntu 3 yıl destek almıştı (alıyor).

Sözün özü 12.04 sürümünde Ubuntu ya da Xubuntu kullanmadan 5 yıl destek alabilmenin yolu nedir? Hangi seed grubuna dahil olacağımızı biz belirleyebilir ya da dahil olduğumuz seed grubunu değiştirebilir miyiz?

matrax_41

Sistemle ilgili (çekirdek,xorg vb...) güncellemeleri alabilirsiniz ama lubuntuyla ilgili olan paketleri alamazsınız. Bunlar güvenlik güncellemesi bile olsa.

serkanburda

Yanlış anlamıyorsam, normal ubuntu bile kurmuş olsam depodaki lubuntu-desktop'a ait paketler güncellenmeyecek mi 1,5 yıldan sonra? Sadece ubuntu masaüstüne ait paketler ile sisteme dair paketlere mi 5 yıl destek verilmiş olacak?

heartsmagic

Muhtemelen öyle olacak, Lubuntu LTS olmayacaksa kendisiyle alakalı paketler olmayacak demektir. Ortak kullanılan paketler zaten destek alır, fakat @matrax_41'in dediği gibi Lubuntu ile ilgili paketlerin desteği kesilecektir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

serkanburda

Teşekkür ederim verilen yanıtlar için; konu benim için yeterince açıklığa kavuşmuştur.

decent

Ubuntu 12.04 için (LTS) için durum biraz farklı görünüyor :

https://wiki.ubuntu.com/LTS

syagdiran

Merhaba Arkadaşlar. Forumda ve wikide araştırdım ama detaylı bilgi bulamadım. Hem benim için hem de merak edenler için ve de yakında çıkacak olan 12.04 LTS aşkına bu LTS'ler hakkında detaylı bilgi sahibi olanların bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.
-Program ve sistem desteği ne anlam ifade ediyor? Örneğin ben Libre Office deposu eklememiş olsam 3 yıl içindeki tüm yeni Libre Office sürümlerine terfi edebilir miyim?

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: syagdiran - 25 Mart 2012 - 02:18:33
Merhaba Arkadaşlar. Forumda ve wikide araştırdım ama detaylı bilgi bulamadım. Hem benim için hem de merak edenler için ve de yakında çıkacak olan 12.04 LTS aşkına bu LTS'ler hakkında detaylı bilgi sahibi olanların bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.
-Program ve sistem desteği ne anlam ifade ediyor? Örneğin ben Libre Office deposu eklememiş olsam 3 yıl içindeki tüm yeni Libre Office sürümlerine terfi edebilir miyim?

LTS aslında Ubuntu'nun en uzun süre desteği vermeyi söz verdiği dağıtımlardır. Sistem bazında  destek sağlayacağını garanti ediyor. Sistem betikleri, araçlar, çekirdek, sunucu yazılımlar(apache, mysql, vs.) Sistem ile gelen tüm yazılımlar.

Sonradan yüklenen yazılımlara tabi olarak destek sözü vermiyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Mart 2012 - 02:40:30

Mesala bu örnekte Ubuntu ile gelen Gimp yazılımına 2017 kadar güncelleme desteği verileceğinden bahsediliyor. Ama kritik güncellemeler diye belirtmişler. Demek ki zorunlu olmadıkça üst sürümleri depolara eklemeyecekler.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

decent

Konular birleştirildi, kilit açıldı.

syagdiran

Yazılım Merkezinden bazı programlara şöyle bir baktım da, kurulu gelen tüm programların açıklamalarında Kritik Güncellemeler yapılacağı ifade ediliyor.
-Kritik Güncelleme nedir?
-Program güncel sürüme yükseltilmeyecek mi?

decent

https://wiki.ubuntu.com/StableReleaseUpdates
https://wiki.ubuntu.com/SecurityTeam/UpdateProcedures

Sürüm politikası ve yazılım güncelleme ile ilgili kısımlara bakınız.

Kısaca söylemek gerekirse, Ubuntu geliştiricileri tarafından test edilen ve mümkün olan en yeni sürümler depolara eklenmektedir.
Bir yazılımın depolara en yeni sürümü ile girmesi tamamen Ubuntu geliştiricilerinin tasarrufundadır; çünkü öncelik, kararlılık ve güvenliktir.

Kritik güncellemeler ise yüksek öncelikli güncellemelerdir, açık kapatma veya güvenlik gibi konuları ilgilendirdiği için kritik denilmiştir.

MURATSPLAT

Sürüm desteği son kullanıcıları için elzem bir şey deği.  Sonuç olarak her yıl yeni bir ubuntu sürümü çıkıyor. Her yeni sürümde en güncel paketler ekleniyor. Bir kaç komutla yeni bir sürüme geçiş yapabileceğiniz için bir sürümde yıllarca destek verilmesinin bence pek de bir anlamı yok. Masaüstü kullanıcılarının hangisi 4 yıl ve daha fazla bir süre  yalnız bir ubuntu sürümünü kullanıyor? Bence bu oran %5'i geçmez.  Ben çoğu zaman yeni çıkacak sürüm beta 2 olduğunda, yeni sürüme geçiş yapıyorum.

Kurumsal kullanıcılar için uzun süreli destekler çok önemli. Bu kurumlarlar için de doğal alarak kararlı ve güvenli yazılımlara ihtiyaç duyuluyor. LTS sürümleri de bu ihtiyacı karşılıyor.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

cagriemer

Bir haftadir mesaj almamis konu, sahibi de sorunum cozuldu deyip etiketlemis bulununca tekrar kilitledim.