[Çözüldü] hp elite 7200 mt 64 bit ubuntu kurulum sorunu

Başlatan mesibi, 22 Şubat 2012 - 14:44:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mesibi

Merhabalar,

intel i7 işlemcili hp bilgisayarım var. 1 tb harddisk in 60 gb lik bölümünü işletim sistemi için ayırmış bulunmaktayım. daha önce 64 bitlik windows 7 kullanıyordum ama 64 bit ubuntu 11.10 kurmak istedim makineme. işletim sistemlerini yanyana kurmuyorum sadece ubuntu kullanacağım.

Normal kurulum yaptım (usb ile) ilk önce kurulum bittikten sonra bilgisayarı tekrar başlattığımda : "no boot disk has been detected or the disk has failed" şeklinde bir uyarı alıyorum.

ilk önce bios tan harddiski "raid" den "ide" ye çevirdim ve tekrar temiz kurulum yaptım ama aynı hatayı vermeye devam etti.

indirdiğim sürümü "check disk" ile kontrol ettim sorun bulmadı.

ubuntu'nun "10.04 lst" sürümünü yüklemeyi denedim fakat bu sürümde yükleme bittikten sonra sistem restart yapamadı ve zorla bilgisayarı kapattığımda aynı hatayı vermeye devam etti.

daha sonra tekrar ubuntu "11.10" yükledim ve sisteme ubuntu kurulu olduğu halde live usb ile boot ettim. bu esnada terminal üzerinden bir sitede bulduğum işlemleri yaptım :

Now we shall create a directory to mount your broken installation drive(installation which is not booting or you are having problem with).
Type the following command in your terminal
sudo mkdir /media/fix
Mount your drive using the following command
sudo mount /dev/sda2 /media/fix
(replace /dev/sda2 with name of drive, e.g. sda1 etc.)[type mount | tail -l to find your drive name][If you are a newbie, mind the space between /dev/sda2 and /media/fix  ]
chroot into your /media/fix directory.
sudo chroot /media/fix su
[Note:
Chroot will give you errors if the architecture of installed system and live cd is different. -System Architecture in general means 32 bit or 64 bit system]
]
Update your system via apt as normal. (now sudo is not required)
apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade
now press ctrl+d or type "exit" to exit the chroot, then reboot the computer and you should be able to get back into your system.

fakat bu işlemlerden sonra da aynı hatayı almayı devam ettim. bu işlemin akabinde "gparted" kullanarak 60 gb lık ayrılmış alanımı (evet gparted da tüm alanlarım gözüküyor) elle formatlayıp bölümlendirdim. swap alanı, kök dizini ve boot dizini için elle alan ayırdım ve bunları kullanarak tekrar "11.10" unu yükledim ama bilgisayarım aynı hatayı vermeye devam etti.

sorun hakkında hakkında yardım ve önerilerinizi bekliyorum.

teşekkürler.

ek bilgi: 32 bitlik ubuntu "11.10" yüklediğimde sorun ortadan kalktı ve ubuntu açıldı ama bilgisayarımın 4 gb ram i var ve diğer performans gerekçeleri nedeniyle 64 bit kullanmak yerinde olur diye düşünüyorum.

if

@mesibi, bu bir masaüstü mü yoksa bir dizüstü bilgisayar mı? sudo fdisk -l ne diyor?

mesibi

bilgisayarim masaustu.

Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, total 1953525168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xcd5fa2ce

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1            2048  1828595711   914296832    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2      1945522176  1953523711     4000768   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda3      1828595712  1945522175    58463232   83  Linux

Partition table entries are not in disk order

Disk /dev/sdb: 8010 MB, 8010194944 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 973 cylinders, total 15644912 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x752c33ef

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *          63    15644911     7822424+   c  W95 FAT32 (LBA)

if

@mesibi, grub ekranında Ubuntu'yu seçip onayladığınızda mı görünüyor bu hata yoksa BIOS ekranından hemen sonra mı?

mesibi

hata bios ekranindan hemen sonra. normalde grub hatasi oldugunu dusunurdum ama baska isletim sistemi olmadigi gibi temiz kurulumda grub hatasi olmasi mantiksiz geldi. 32 bitlik surumun sorunsuz kurulmasi 64 bit ile alakali bir bug olabilecegini dusunmeye sevk etti beni. boot-repair indiriyorum su an bir faydasini gorursem bildiririm/

if

@mesibi, Ubuntu'nun kurulu olduğu bölüme - ki /dev/sda3 oluyor - Gparted ile "boot" bayrağını ekleyip dener misin?

Tavsiye olarak şunu da geçeyim: diskin büyük kısmı tek bir bölümden oluşuyor. Bunun yerine Ubuntu'yu kurabileceğiniz bir birincil bölüm oluşturur ve geri kalanını uzatılmış alan yaparak bir kaç bölüme ayırmanız daha iyi olur. swap alanını uzatılmış içinde oluşturabilirsiniz.

mesibi

boot bayragi ekledim ama o da sorunu cozmedi. secure ubuntu denilen boot-repairin eklendigi 64 bitlik ubuntu 11.10 kurdum ve live usb den boot-repairi calistirdim programin mbr yi duzeltip grub u yeniden yuklmesini sagladim ama bu sefer de sorun cozulmedigi gibi bir de `isletim sistemi bulunamadi` hatasini ekledi. sanirim ntfs formatinda olan yedek bolumume windows isletim sistemi varmis gibi davrandi.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Şubat 2012 - 16:16:28

sorunun çözüldüğünü gururla bildiririm :)

"efi" diye bir şey varmış tam olarak ne olduğunu anlamadım. sanırım biosun firmware i atmak için kullandığı özel dosya formatlı bir alan. işte benim bilgisayarım bu alanı ısrarla istiyormuş. tekrar temiz kurulum yaptım ve disk bölümlemesi kısmında 500 mblik "efi" formatında bir alan oluşturdum. reboot ettiğimde bilgisayar yine açılmadı ama bu sefer hiç hata vermedi. biostan sonra direk yanıp sönen çizgi çıktı. tam da ubuntu bana "olmayınca olmuyor" diyor galiba derken live usb'den tekrar başlattım ve boot-repair ı açtım. burada advanced options dan kernel müdehalesinden ahci=off u seçtim. grub u sil ve yeniden yükleyi işaretledim. bir de ubuntunun kurulu olduğu bölüme "boot" bayrağı eklemesini söyledim. bazı komutları terminale yapıştırmamı söyledi ve dediklerini yaptım. bu işlemleri daha önce de yapmıştım ama işe yaramamıştı. "efi"  bölümünü oluşturduktan sonra işe yaradı. çok konuya hakim olmadığım için hangi yaptığımın işlevsel olduğunu bilmiyorum ama siz bu konuda bilgi verirseniz bundan sonra aynı sorunu yaşaması muhtemel insanlar için daha uygun olur diyorum. ilginiz için teşekkür ederim.

if

@mesibi, BIOS dahili bellekten başlayacak şekilde ayarlı değil mi? Tekrar grub2 kurulumu yapıp dener misin?

Bana donanımsal bir sorun varmış gibi geliyor.

mesibi

bios harddiskten başlayacak şekilde ayarlı? zaten böyle olmasa bile bilgisayar sırayla diğer ihtimalleri değerlendiriyor? sorunu çözdüm zaten? ayrıca grub2 defalarca yeniden kurdum ama işe yaramadı? ikinci yazdığım ileti görünmüyor mu forumda?

heartsmagic

İlk iletinle birleştiği için görünmemiştir. Konumuzu etiketleyip kapatalım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.