[Çözüldü]Nasil Ubuntu'yu kaldirip XP'e gecerim?

Başlatan Haplo, 20 Şubat 2012 - 18:18:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haplo

Merhaba. Soruyorum da sormadan once kucuk bir arastirma ile yapmayi denedim. Denemez olaydim. Neredeyse iki yildir ubuntu kullaniyorum. Ama aslina bakarsaniz pek de kullanmiyorum, Yani evdeki masaustu bilgisayar eskiyince ve bilgisayar artik internete girmekten, dizi film izlemekten ve muzik dinlemekten baska bi ise yaramamaya basladiginda ubuntu kurmustum. Ama genelde sehir disinda oldugum icin pek fazla kullanma imkanim olmadi. Eve donup kullanma imkanim oldugunda ise bana yetiyordu. Ama simdi birkac sey icin ubuntuyu kaldirip, tekrar xp kurmak istiyorum. cunku uzun bir sure belki birkac ay, ben tekrar gidene kadar birkac proje ustunde calismak istiyorum. xp sorunlarini cozmede ubuntu sorunlarini cozmekten daha tecrubeli oldugum icin her kucuk problemde terminalde neler yazmam, neler yapmam, neler yuklemem gerektigini sormama gerek kalmiyor.

Neyse sonuc olarak ubuntu yuklu iken XP SP3 cdsini taktim, yeniden baslatarak boot ettim ve swap alan ile ubuntunun kurulu oldugu alani sildim, NTFS olarak bicimlendirdim.
Ardindan yeniden basladi bilgisayar ve on yukleme icin bir tusa basiniz dedigi yerde kalarak ekranda garip renklerde garip sekillerde birkac nesne belirdi, takildi.
Birkac restart ve birkac yeniden kurulum yapmaya calistim ama kurulum dosyalarini kopyaladiktan sonra yine bastan baslatiyor ve hicbir sey olmuyor,
Yani ne xp kurulu nede ubuntu kurulu su anda.

Aklima gelen tek cozum bir arkadastan windows kurulu harddiskini sokup kendi bilgisayarima takmak ve yukleme yapamadigim alana o sekilde mudahale etmek olarak dusundum, ama hdd uzerindeki datalar ve hatalar ile ilgisi yoksa, adini bilmiyorum ama belki bu bahsedilen root boot karnel grub vesaire her neyse problemlerinden dolayi yukleme yapamiyorsam, arkadasimdan windows kurulu hdd alip baglamak isime yaramayacaktir. Yine de benim acimdan denemeden bilebilecegim bir sey degil bu.

O cozum icin adim atana kadar ugrasmaya da devam ediyorum, Ve en sonunda tekrar ubuntu live cd sini takarak CD uzerinden baslattim ubuntuyu. Tabi baslayana kadar milyon tane islem yapti ve yanilmiyorsam rahat yarim saatten uzun bir sure boot edip acilmasini bekledim. Su anda live cd uzerinden internete baglanarak sorunuma cozum ariyorum. simdi ubuntu kur desem hicbir hataya denk gelmesem bile yinede uzun saatlerimi alir kanaatindeyim. ve live cd uzerinden actigim icin haliyle cok yavas, eksik ve hatali. Bu yuzden turkce karakter kullanamiyorum yazarken, kusuruma bakmayin. Yaptigim her islemde pencereler bir soluyor, windows un yanit vermiyor dedigi gibi oluyor ve bir sure sonra kendine gelerek aciyor klasoru dosyayi pencereyi veya uygulamayi.

Bu sorunumu nasil cozerim? Ubuntuyu sildim sanirim ama ubuntuyu calistirmak icin basta yapmis oldugum degisikliklerin artiklari sisteme islenmis durumda. Ubuntum da yok, XP de kuramiyorum anlayacaginiz. Acil yardimlarinizi bekliyorum, tekrar kurulum hatasi alacagim korkusundan oturu deneme bile yapmaya kalkismiyorum su anda. Cunku yardim alabilecegim su live cd den internete ulasmak bile cok vaktimi aldi.

Simdiden yardimlariniz icin tesekkur ederim.

bytan

Yapılacak şey aslında denediğin şeyler @Haplo. Ubuntu'nun kullanımında olan kök dizini ve takas alanını biçimlendirdiysen, ubuntu'yu kaldırmak olarak tanımladığın şeyi yapmışsın demektir. Bundan sonraki tüm işlemler win cd'si ile makinanın özellikleri ve donanımı arasında olan biten şeyler. Sağlıklı bir kurulum cd'sine sahipsen ve donanımsal olarak da herhangi bir sorunun yoksa pek sıkıntı yaşamadan win sistemini kurabilirsin. Eğer ubuntu'nun işlediği mbr bilgisi nedeniyle içinde sıkıntı varsa, diskinin başlangıç kısmını veya veri kaybı açısından sakıncası yoksa diskinin tamamını yeniden biçimlendirerek bu şüpheni de bertaraf edebilirsin. Buna rağmen win cd'si ile kurulum gerçekleşmiyorsa, önce kurulum cd'si sorunu sonra da microsoft üzerine google araştırmaları akla geliyor.

Eğer ubuntu kurmaya niyetlenirsen, bu konuda windows kurulumuna göre haliyle daha fazla yardımımız dokunur.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Haplo

Tesekkur ederim. Biraz daha deneyeyim, hala calisiyorlarsa eski XP sp2 cd lerime bakayim; bulursam  :)

Sorunumu cozersem gelip geri bildirimde bulunacagim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Şubat 2012 - 23:21:55

Her şeyi yolunda yaptım ama hiçbir cd ile xp yi kurmayı başaramadım. Kurulumdan sonra baştan başlıyor ve siyah ekranda kalıyor öyle. Kuruluma açılırken devam edemiyor.. Onlarca kez denedim onlarca kez diski biçimlendirdim..

Yarın arkadaşın masaüstünden hdd yi sökeceğim. Belki windows yüklü bir disk üzerinden kurulum yaparsam benim diske sorun çözülebilir diye tahmin ediyorum. Yarın ola hayrola.

qolt45

Hdd'nin icindeki bilgiler onemli degilse fabrika ayarlarına donek icin format atabilirsin harddiske bazen 1kb kadar ufakta olsa kalan kalıntılar sistem kurulumunda hataya yol acabiliyor.Ben bu durumu windows 7 yuklerken gozledim.Karsılastıgım ikinci bir sorunda seninkinin aynı olanı fakat tek farkı isletim sistemi (windows 7) yuklerken basıma geldi.Bu sorunu da baska bir windows 7 cd'si ile cozdum bazen yazdırdıgın diskte bozukluk olabiliyor

Haplo

Diski bilgisayarı yenilediğimde uzun yıllar önce ikiye bölmüştüm.. İki partisyonu da silip birleştirmeyi göze alamam. Ki içindeki bilgileri yedekleyip çelik kasada muhafaza etmeyi düşünürken  :) Yarın şu hazır windows yüklü hdd ile takıp diski dışarıdan temizlemeyi ve düzenlemeyi ardından kurmayı deneyeyim. Olmazsa başka cd ler bakmaya devam edeceğim. Harddisk alayım dedim de çok pahalanmışlar. Yoksa yeni harddiske sistem kurup, bunu yedek olarak kullanmaya alırdım. Harddiskler de çok çabuk doluyorlar 2000+320+320+120 ama işletim yüklü yerdeki dosyaları diğer hddlere sıkıştırıp yedekleyene kadar akla karayı seçtim  :o

heartsmagic

Alıntı yapılan: Haplo - 20 Şubat 2012 - 18:18:25
xp sorunlarini cozmede ubuntu sorunlarini cozmekten daha tecrubeli oldugum icin her kucuk problemde terminalde neler yazmam, neler yapmam, neler yuklemem gerektigini sormama gerek kalmiyor.

Demek ki neymiş, her XP sorunu kolayca çözülmüyormuş. Ayrıca bizim tarafta en azından hatalar daha detaylıymış :)

Gerçi cevap verilmiş ama ben de altını çizmek istiyorum. Ubuntu kurulu bölümü sildiğin anda Ubuntu namına bir şey kalmamıştır geride. Kalıntı falan aklına gelmesin. Eğer bahsi geçen şey @bytan'ın söylediği gibi MBR'de olan şeyse onun da çözümü yine Windows tarafında: fixmbr.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Haplo

Taşınabilir de biraz film vesaire silip 80gb kadar yer açtım, sonra D partisyonundaki bilgileri yedekledim. Partisyonları birleştirip yükleyince sorun çözüldü ama sorunu neden yaptı hiç anlamadım. Şu anda XP kullanıyorum ama ubuntuya geçiş nedenim güvenlik ve hızdı. Cidden Ubuntu çok daha hızlı XP işletimine göre. İleride ubuntu kuracağım tekrar, önce hem ubuntu hem xp yi nasıl aynı anda kurarım ve açılışta geçiş sağlarım bunu araştırmalıyım çünkü gördüğüm kadarıyla iki işletime sahip insanların birçoğu başlangıçta baskın gelen işletimin direk açılmasından ve seçim yapamamaktan şikayetçi; bu sorunu yaşamak istemem :)

Yardımlarınız için teşekkür ederim, iyi forumlar :)

burk

@Haplo konu çözüme kavuştuysa o konuyu raporlamıyoruz, başlığına [Çözüldü] ibaresi ekliyoruz. :) Bu arada konuyu Genel bölümünden bu bölüme taşıdım.