Server Cluster - Heartbeat

Başlatan deox, 08 Aralık 2011 - 17:21:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

deox

Merhaba,

Aslında konu ile ilgili yabancı dokümanlar okudum ancak forumda konu hakkında deneyimi olan arkadaşlar varsa onlardan da bilgi almak isterim....

Görüşlerinizi bekliyorum...

if

@deox, öğrenmek istediğiniz şeyi kelimelere dökseniz.

deox

:)  Aslında konu başlığından anlaşılır diye düşünmüştüm ama dediğinde haklısın içeriğe yazmam gerekirdi.

Aynı işi yapacak iki adet sunucum var. İkisi birbirine yedekli çalışacak. Sunucuların üzerinde 4 adet ethernet kartı var. bunlardan eth0 ve eth1 "bounding" yapıldı.
eth2 'yi ise diğer sunucunun eth2 ile bağlayıp bunların üzerinden heartbeat yapmak istiyorum. Bu sayede HOT olan harhangi bir nedenden çöktüğünde STAND-BY devreye girmesini sağlamak.

Aynı işlemi apache web servis üzerindende yapmalıyım. Kısaca yapmak istediklerim bunlar.

Yorumlarınızı bekliyorum....

heartsmagic

Yine zor bir soru ile karşı karşıyayız :) Aslında konuya doğrudan cevap veremeyecek olsam bile, tecrübeli birisi gelip de yorum yapmak ister diye sormak istiyorum. Sunucular neleri barındırıyor? Neye hizmet ediyor yani? Şunun için soruyorum, eğer sadece dosya sistemi düzeyinde işlemler yapılıyorsa zaten yedekli çalışmak çok sorun olmaz. Kaba bir rsync ile yaparsın o işi, fakat senin istediğin çok daha uzman seviyede bir çözümse ve ihtiyaçların buna yönelikse biraz daha detaylandırman lazım meseleyi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

deox

@heartsmagic merhaba,

Sunucularda nagios,syslog,cacti gibi uygulamalar çalışacak....her uygulamanın web servislerini ve sunucularını yedekleyip çalıştıracağım. Uygulamalar sunucunun kendi üzerinde ancak  Veritabanları SAN içinde bulunacak. HOT sunucu çöktüğünde STAND-BY olan veritabanına girişleri yapmayı ve client'lara uygulamanın arayüzünü sağlamayı devam ettirecek.

"Rsync" olayını tam olarak bilmiyorum. Senden ricam kısaca bunu anlatabilirsen ya da link verebilirsen işimi görür görmez diye yorum yapabilirim...

cerencalici

@deox, neden bahsettiğiniz konusunda en ufak bir fikrim yok aslında; ama şunlar işinize yarar mı acaba? :)

https://help.ubuntu.com/community/rsync

http://linux.die.net/man/1/rsync
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

deox

@cerencalici, yandık o zaman desene.... Yine de linkler için teşekkürler...

cerencalici

Konunun bütününden ziyade "rsync" kaynağı konusunda yardımcı olmaya çalıştım. Linkler işe yaradı mı acaba?
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

heartsmagic

rsync için bağlantı verilmiş ama dediğim gibi rsync basit bir dizin eşitleme uygulamasıdır. Dosya temelli çalışan meseleler için kullanılabilir, fakat veritabanı gibi meseleler için malum farklı yaklaşımlar sergilemek gerekebiliyor. Kaldı ki sen başka servis veya hizmetleri de düşünüyorsun şu an. Açıkçası nagios ve cacti gibi izleme,raporlama yazılımları nasıl yedekli çalıştırılır pek bir fikrim yok şu an. Cacti mesela veritabanı ile çalışıyor yanlış bilmiyorsam, yedek sunucuda ikinci bir cacti çalıştırılıp asıl olan sıkıntıya girdiğinde devreye sokulabilir fakat veritabanı ayrı bir yerde tutulmalı sanırım, aksi takdirde bir de veritabanlarını eşitleme durumu olur.

Bir de şunu belirteyim bu gibi meseleler için yedekli çalışmak pratik olur mu bilmiyorum, neticede bunlar izleme, raporlama işlevi görüyorlar.

cagriemer

deox

Merhaba,

Paketleri denemek için fazla fırsatım olmadı ancak sorunumu şöyle bir script ile hallettim. Script ACTIVE sunucunun IP adresini kontrol ediyor. ACTIVE IP düştüğü zaman, STAND-BY makinede Bond(eth0-eth1) IP'ni ACTIVE makinenin IP'ni vererek ve gerekli uygulamaları başlatarak işlemine devam ediyor.

STAND-BY sunucu da IP verme işlemini yapan "IFUP" servisidir. Bu servisi "/etc/init.d/ifup" olarak oluşturdum.

Bonding işlemini daha önce şurada paylaşmıştım. İlgilenenler için basit bir çözüm.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
#!/bin/bash
hostToCheck="10.0.0.10"
while true; do
    pingResult=`ping $hostToCheck -c 1 2 >/dev/null > /dev/null; echo $?`
    if [ "$pingResult" != "0" ]; then
/etc/init.d/ifup start   
echo "-----------------------------------"
/etc/init.d/nagios3 restart
/etc/init.d/mysql restart
service_nagios=${`/etc/init.d/nagios3 status |grep -q  process ` ; echo $?}
service_mysql=`/etc/init.d/mysql status |grep -q  process ; echo $?`
if [ "$service_mysql" != "0" ]; then
  echo " Mysql is not started , Please Check" >> /var/log/clusterCheck.log
else
  echo " Mysql already started , Please Check" >> /var/log/clusterCheck.log
fi
if [ "$service_nagios3" != "0" ]; then
echo " Nagios is not started , Please Check"
else
echo " Nagios already started , Please Check" >> /var/log/clusterCheck.log
fi
echo "Cluster Started, Please Check it...."  >> /var/log/clusterCheck.log
    fi
    sleep 2
exit
done

[/i]-----------------------------------------------------------------------------------------------

heartsmagic

Paylaşım için teşekkürler. Peki veritabanlarının senkron işini nasıl çözüyorsun? Zira anlık olarak veri girişi olan veritabanlarını yönetmek zor olsa gerek bu şekilde.

deox

Merhaba,

Eğer sistemde SAN(Storeage Area Network) kullanıyorsanız veritabanını senkronize etmenize gerek yok. Yedek sunucunun DB ayarlarını SAN olarak verirseniz sorun olmaz.
Ancak sunucu üzerindeki disklerde veritabanını tutuyorsanız Real Time Syncronization yapmalısınız. Konfigürasyon isterseniz oluşturup gönderirim..

if

@deox, paylaşırsanız memnun olurum. Forumumuzda kaynak olarak kalabilir.

heartsmagic

Evet, veritabanlarını ayrı tutacağını söylemişsin zaten bir iletinde, gözümden kaçmış bu durum.
Diğer yapılandırmayı paylaşman da @if'in söylediği üzere kaynak olması bakımından güzel olabilir. Çok az kişinin igileneceği konular bunlar belki, ancak yine kıyıda köşede bulunması en çok beni sevindiriyor.