Kaynak kod içeriğine nasıl ulaşılır?

Başlatan bahadirhtp, 21 Kasım 2011 - 12:46:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bahadirhtp

Anladığım kadarıyla programımızın uzunluğu ne olursa olsun compile ettiğimiz zaman üçücük bir şeye (100kb gib) dönüşe biliyor
Lakin her hangi bir programın içerini görmek istediğimde bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum
Yada herkese açık, geliştirilebilir yazısı altında (GNU koşulları vs... ) sitelerde paylaşılan programların değil komutsal olarak
her hangi birşeyini bile değiştiremiyorum ki programcı buna izin verse dahi. ve kutuphanelerede ulasımıyorum .bl .fl gibi uzantılar var mesela
Bu konuda bilgisi olan var mı?
GOD'S A KID WITH AN ANT FARM LADY HE'S NOT PLANNING ANYTHIN'

alquirel

Bildiğim kadarıyla kaynak kodu kapalı gelen paketlerin kaynak kodunu ayrıca indirmek gerekiyor.
Bunlar da depolardaki sonu "dev" ile biten paketler oluyor diye biliyorum ben.

ekremsenturk

Bir çalma listesinin içinin görüntüsüdür.
Listenin adı "Watson4.m3u" Daha okunaklı görünmesi için sonradan bölümler arasına boşluklar açtım. Bu şekilde satırları kafanda ilişkilendirebilirsin. Sadece düz metin olarak yazılan kod'ları buradaki gibi okunaklı olarak bir editör ile görüntüleyebilirsin.

#EXTM3U:Title=Watson4

#EXTINF:File1,SANTANA,4.46,Samba Pa Ti
Watson/Musik/SANTANA - Samba Pa Ti.MP3

#EXTINF:File2,EVERLAST,5.04,Whats It Like
Watson/Musik/EVERLAST - What's It Like.MP3

#EXTINF:File3,RICHARD SANDERSSON,3.59,Reality
Watson/Musik/RICHARD SANDERSON - Reality.MP3

#EXTINF:File4,R. KELLY,4.45,I Believe I Can Fly
Watson/Musik/R. KELLY - I Believe I Can Fly.MP3

#EXTINF:File5,ELTON JOHN,4.01,Can You Feel The Love Tonight
Watson/Musik/ELTON JOHN - Can You Feel The Love Tonight.MP3

#EXTINF:File6,GUNS N ROSES,8.57,November Rain
Watson/Musik/GUNS N ROSES - November Rain.MP3

#EXTINF:File7,GARY MOORE,4.11,Still Got The Blues (For You)
Watson/Musik/GARY MOORE - Still Got The Blues (For You).MP3

Bayram'da kendi kartpostal'ımı geliştirebileceğim bir uygulama ararken, Yazılım merkezinde "TurtleArt" adında bir grafiksel programlama ortamı keşfettim. Simgeler sürükleyip birleştirerek kod kalıpları oluşturabiliyorsun, ve düzgün bir şey başarabildiğinde kayıt edebiliyorsun. Kayıtlar .ta uzantılı ve bir editör ile açılabiliyor ve okunabiliyor. İçeriği tabii kendi görsel oluşturduğun kod kalıplarına hiç benzemiyor ve yukarıda eklediğim çalma listesinden daha karmaşık. Ama içeriğini aynı şekilde okuyabiliyorsun ve geliştirdiğin grafik'leride görüntü olarakta .png uzantılı olarak kayıt edebiliyorsun. Denemeni tavsiye ederim.

bahadirhtp

mesela bts dıye teknık terımler sozlugu var ve benım hosuma gıttı ama dıger derslerımde de kullanabılmek ıcın kelımeyı el ıle eklemem lazım. ornegın sag tıklayıp kelıme ve anlamını gırmem gerek. dusundum kı kutuphanesıne ulasırsam rahatca bır cok kelıme eklerım ve uzun sure kullanabılecegım bır sozluk halıne gelır.

ayrıca hevesli insanlara bayılıyorum nerden buluyorsunuz bu enerjıyı. ve sınavlarım bıtınce ılk ısım bunu denemek olacak (:

travego0403

Sanırım kaynak kod ile Makina kodu, çalıştırılabilir dosya kavramları biraz karışmış. Bizim bir programlama dili kullanarak yazdığımız kaynak koddur. Bunu bir derleyici ile derlemek(compile etmek) çalıştırılabilir makina koduna çevirmek demektir. Eğer bir programa müdahale etmek istiyorsak kaynak kodunda değişiklk yapıp tekrar derlememiz gerekir. Kaynak koduna programın sitesinden veya GitHub gibi bir yerden paylaşılmışsa ulaşılabilir. Ayrıca kaynak kodları Debian depolarından da indirilebiliyordu diye hatırlıyorum.

Makina kodundan kaynak koda ulaşmak neredeyse imkansız bir iş gibidir. Fakat bazen bu iş başarılabiliyor bunada decompile, ters mühendislik(Reverse Engineering) deniliyor. Genellikle yüksek seviyeli dillerde başarılı olduğu,  C/C++ gibi dillerde ise başarının düşük olduğu söyleniyor fakat fazla araştırmadım.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

bahadirhtp

sozluk gıbı kucuk programlarda kelımeler txt gıbı ayrı bır dosyada tutmak ve ordan cagırmak daha uygun deılmıdır ve bende bundan yola cıkarak ındırdıgım programın ıcındekı dosyalara baktım
datalar.ibk    datalar blb
gibi dosyalar vardı ve onların bırınde dır ve eklemek ıstedıgım butun kelımelerı tek seferde yada fazladan bır keıme eklemek ıstedıgımde eklerye bılırım dıye dusundum
mumkun degılmıdır??

travego0403

Evet dediğiniz gibi bir txt dosyası kullanılmış olabilir. Fakat veriler yazılırken nasıl bir protokol izlenmiş. Yani
kelime = anlam
kalime | anlam
gibi nasıl eklenmiş.
Bunun yanısıra veriler ikili veri şeklinde de yazılmış olabilir.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

bahadirhtp

ayrıca bu verılerı açmak ıstedıgımde txt yada word dosyası olarakta acmak ıse yaramadı (: