[Çözüldü] ubuntunun yanına başka bir linux dağıtımını kurmak

Başlatan hesin, 30 Ağustos 2011 - 00:36:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hesin

ubuntunu yanına başka bir dağıtımı kurmak için özel bir bölüm oluşturmak mı gerekir?
eğer gerekirse hangi kök dizin ve bağlanma noktası seçilmelidir?
eğer özel bir bölümlendirmeye gerek yoksa nasıl bir yol izlenilir?
eğer bir başka bölümlendirme oluşturulacaksa bunu kullandığım ntfs bölümünden verilerimi kaybetmeden yapmak mümkün mü?
daha çok kullandığım dağıtım ubuntudur(özellikle lucid lynx). ama bazen meraktan dolayı debian,fedora,open suse,kubuntu ,mandriva,pardus,vs denemek istiyorum ve bu denemeyi ubuntuyu silip üzerine kurarak yapıyorum.acemi olduğumdandır herhalde başka dağıtımları pek anlayamıyorum veya anlamak istemiyorum bunun nedeni de farklı dağıtımları pek uzun süre kullanamamaktan kaynaklanıyor..eğer bu sorunum çözülecekse zaman buldukça başka dağıtımları gruptan seçerek daha fazla inceleme fırsatı bulurum ve belki de başka bir dağıtımı daha fazla sevip onu kullanmaya karar verebilirim. her neyse.bunun için ne yapılabilir.?
şimdiden teşekkürler..

*

decent

1- http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0 Konusunun ilk iletisi size çoğunlukla gerekli olacaktır.

2- Ubuntu' ya ayırdığınız bölüm kaç GB?

3- Aşağıdaki çıktıları (Ubuntu üzerinde iken) # etiketi ile aktarırsanız yol göstermek daha kolay olacaktır:

sudo blkid

sudo fdisk -l

hesin

ubuntu'ya 43 gb ayırmıştım.

sudo blkid
/dev/sda3: LABEL="Yeni Birim" UUID="145734BD1EE7074F" TYPE="ntfs"
/dev/sda5: UUID="544ff663-13f8-4133-92a3-f5c88f29f153" TYPE="swap"
/dev/sda6: UUID="9ff5119f-9df9-4a6e-b8ee-5b4734f5459a" TYPE="ext4"

sudo fdisk -l
Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1               1        5480    44016641    5  Ek
/dev/sda3            5481       38913   268550572+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda5               1         253     2023424   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda6   *         253        5480    41992192   83  Linux

decent

Ubuntu /dev/sda6 bölümünde görünüyor.

Seçenek -1-
Bana kalsa Linux kurulumlarını baştan yapardım.
Kurulum esnasında 43 GB olan bölümü silip ikiye bölerdim. (30 GB+13GB)

Ubuntu 30 GB olan bölümde sürekli kalır, 13 GB olan bölüme denemek istediğin dağıtımları yükleyip kaldırılabilir.

Seçenek -2-
Windows bölümünün bulunduğu alandan 20-30 GB fazlalık ayırabilirsek beraber kur seçeneği ile o bölüme Ubuntu' yu ekleriz, 43 GB olan bölümü de denemek istediğiniz dağıtımlara ayırırız.

hesin

decent

NTFS bölüm göründüğü için yazmıştım, o halde ilk seçeneği tavsiye ederim.

heartsmagic

Alıntı yapılan: hesin - 30 Ağustos 2011 - 00:36:12
ubuntunu yanına başka bir dağıtımı kurmak için özel bir bölüm oluşturmak mı gerekir?

Evet. Her Linux dağıtımı kendi kök bölümünü kullanır.

Alıntı Yap
eğer gerekirse hangi kök dizin ve bağlanma noktası seçilmelidir?

Kuracağın dağıtım için hangi bölümü kullanacaksan o bölüm kök dizin olarak seçilir. sda2 ise sda2, sda3 ise sda3 ...

Alıntı Yap
eğer özel bir bölümlendirmeye gerek yoksa nasıl bir yol izlenilir?

Başka bir yolu yok.

Alıntı Yap
eğer bir başka bölümlendirme oluşturulacaksa bunu kullandığım ntfs bölümünden verilerimi kaybetmeden yapmak mümkün mü?

Bölümleri yönetebilen bir uygulama ile yapabilirsin bunu, mesela Gparted. Fakat hayati verilerin varsa yedeklemen şiddetle önerilir.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hesin

tamam anladım. peki şu noktada bir sorunum var. mesela fedorayı kurarken kök dizinin ex4 ve bağlanma noktasını da / olarak mı seçeceğim değil mi

heartsmagic

Tüm Linux dağıtımlarını kurarken kök bölüm için bağlama noktasını / olarak seçeceksin. Değişen şey bu kök bölümü hangi disk bölümüne bağlayacağındır. Bağlayacağın disk bölümü yeni kurulum için açtığın bölüm olmalı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hesin