Ubuntu'yu Silmek ve Başka Bir Dağıtım Yüklemek. ?

Başlatan spiel, 05 Ağustos 2011 - 21:19:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

spiel

Şuan bilgisayarımda XP ve Ubuntu var. En başta boot menüsünde ikisinden birini seçerek istediğim sisteme erişiyorum.
Sorum şu; XP varken USB ile boot ederek Ubuntu'yu kurdum. XP'den açtığım zaman Ubuntu'nun olduğu partitionu boş gösteriyor XP.
Şimdi ben Ubuntuyu kaldırıp başka bi sunum kurmak istiyorum ama nasıl kaldıracağım hakkında bilgim yok.
Ek olarak ise kaldırdığım zaman tekrardan kurunca yine aynısı gibi boot menüsü gelir mi.
Zira Windows'da bazen iki işletim sistemi olunca birini kaldırıp tekrar yükleyince sorun oluyordu bunda da aynısı olur mu diye merak ettim.

Veya şuan Ubuntu var. Ubuntu yanına aynı partitiona Pardus kurabilir miyim. Kurarsam bunu nasıl yapabilirim.

TBCMagic

sem

Bu işlem için ayrıca Ubuntu'yu silmenize gerek yok. Pardus kurarken kurulacak bölümü Ubuntu'nun kurulu olduğu disk bölümü olarak seçin ve diskin bu bölümünün biçimlendirilmesi/formatlanması seçeneğini işaretleyin. Ubuntu silinip yerine pardus gelecektir. Ve başlangıçtaki seçim ekranı (GRUB Menüsü) yine karşınıza gelecektir.

Windows tarafından Linux  dağıtımı (Ubuntu, Pardus vs)yüklü bir disk bölümünü görememeniz ise deyim yerindeyse Windows'un kabiliyetsizliğ. Ubuntu ve diğer dağıtımlar tarafından Windows disk formatı NTFS görülebilirken Windows ext(2,3,4) formatlarını maalesef tanıyamıyor/tanımıyor/tanıttırmıyorlar.

@TBCMagic; USB ile sistemi açarak (boot ederek) kurduğunu söylemiş arkadaş.

EK: @Spiel; başlıktaki sunum ibaersi Ubuntu'nun değişik versiyonlarını karşılamıyor. Örneğin Ubuntu 10.04, 11.10 gibi değişik versiyonlarına "Sürüm" deniyor. Ya da bir Pardus ile Ubuntu birbirlerinin değişik sürüm ya da sunumları değil. Farklı dağıtımlar. Bu doğrultuda başlık

Ubuntu'yu silmek ve başka bir dağıtım yüklemek?

olarak değiştirilebilir.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

spiel

Cevap için teşekkürler.

Peki Ubuntu dururken yani onu silmeden XP, Ubuntu ve 3.işletim sistemi olarak Pardus'u nasıl kurabilirim.
Yani Ubuntunun olduğu partitionu seçsem sanırsam Ubuntu gidip yerine Pardus gelecek.
Ubuntu'nun gitmemesi için illa Pardus'u illa başka bir partitiona mı kurmamız gerek.

sem

Evet bir sistemin silinmemesi için yeni kurulacak olan diğer bir sistemi başka bir "bölüme" kurmanız gerekir. Ubuntuda kurulum sırasında "yanına kur" seçeneği mevcut. Bu seçenek ile diğer sisteme dokunmadan yeni bölüm oluşturarak sistem buraya kuruluyor. Pardus'u uzun zaman önce karambol bir anda kurduğum için tam hatırlamıyorum fakat büyük ihtimalle Pardus'ta da bu seçenek olmalı; "yanına kur"...

Size tavsiyem ise; diskinizi biçimlendirin, ilgili bölümü ikiye bölün. Önce Pardus'u sonra da Ubuntu'yu kurun. Böylece GRUB 2 kurulumu ile uğraşmamış olursunuz.

Bu çözüm Pardus kurup sonra GRUB 2 kurulumu ile uğraşmaktan daha mı kolay/hızlı bir çözüm; hayır, aslında değil. Ama yeni bir kullanıcı iseniz benim önerim bu olacak.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

TBCMagic

Alıntı yapılan: sem0900 - 05 Ağustos 2011 - 22:06:36

@TBCMagic; USB ile sistemi açarak (boot ederek) kurduğunu söylemiş arkadaş.

Yakalandım  :-[ Herhalde ben farklı birşey okudum .....

sem

@TBCMagic, arada gözden kaçabiliyor böyle durumlar. =) Saat, yorgunluk ve o anki dikkat katsayısına göre artık =)
Burası dünya?

Warlord

Pardus diğer işletim sistemlerini Gruba oto eklemiyor haberin olsun. Elle yapmak mecburiyetindesin.

sem

Ben aslında o nedenle önce Pardus sonra Ubuntu önerdim. Aslında sorun daha çok GRUB ve GRUB 2 sorunu. GRUB 2 kullanan dağıtımlar GRUB kullanan dağıtımları menülerine ekliyor ama GRUB kullananlar GRUB 2 kullananlar dağıtımları eklemiyor (izlenimim bu yönde ve denediğim dağıtımlarda bu izlenim %100 tutuyor).

Hali ile GRUB kullanan Pardus GRUB 2 kullanan Ubuntuyu tanımıyor. O nedenle önce GRUB kullanan Pardus'u sonra da GRUB 2 kullanan Ubuntuyu yüklerseniz GRUB'ların (sistemlerin) birbirini tanıma olayı otomatik olarak hallolmuş olur...

Al şu takatukaları...
Burası dünya?

spiel

Anladim. Tekrardan teşekkürler.
Neyse evvela kurulu iken şu Ubuntu'yu bi çözelim ve ilerleyim sonra Pardus vs. Ubuntu moduna geçerim rahatça.
Bu arada sık sık rahatsız ederim sizleri yeni bi Ubuntu kullanıcısı olarka.

(Bu arada 10.10'dan 11.04'e geçtim. Açıkçası 10.10 sanki daha iyiydi. :) Zira benim en çok hoşuma giden pencereyi mouse ile tutup sallayınca oluşan efekt yok. Onun dışında Win XP'den, Vista'ya geçişteki gibi bir çok menünün vs. yeri de değişmiş. Neyse biraz daha kurcalayım. Zaten hali hazırda Ubuntu'dan giriyorum. :) -Oyun oynamayı sevmeyen biri olsam Windows'un yüzüne bile bakmam ya neyse. :))