Hangi linux versiyonunu önerirsiniz benim için?

Başlatan darklord084, 19 Şubat 2010 - 14:27:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

darklord084

Merhaba Ubuntu-Tr midavimleri,

Öncelikle kendimi tanıtayım ismim Yavuz, bir öğrenci yurdunda yönetim memuruyum.Yasa ile internet erişimini
sınırlamamız ve log tutmamız zorunluluğu getirildi bizlere.Bir bilgisayarcı aşağıda belirttiğim özelliklerde bir bilgisayar sattı bize
bunun için üstünde linux çekirdeğinde çalışan untangle programını kurdu.2 yıl kadar güzel çalıştı ancak son zamanlarda ağımızı
kullanan öğrenci sayısının da artmasıyla bu sunucu internet hizmetimizi ağırlaştırmaya başladı.Ayarlarını yapmaya kalktım yama
eklemeye çalıştım bir çok eklenti için benden para talep edilince bunu kaldırmaya karar verdim.Ve araştırmaya başladım.
http://csirt.ulakbim.gov.tr/dokumanlar/ adresinden pdf dosyalarını uzun zamandır inceliyorum.
Üniversite ağlarında uygulandığı kadar profesyonel olmasada benzer bir firewall filtreleme ve kayıt altına alma işlemini bizde yapmak istiyoruz.
En önemli kriterimizde maliyet.Cisco cihazları için binlerce dolar para sayamayız zira ufak ölçekli bir işletmeyiz.
Elimizdeki sunucu bilgisayarımızın işleyişi şu şekilde;

airties ap 400 (wireless access point cihazı) cat5 ile kablolu ağımıza bağlı>>server eth1>>server eth0>>airties rt 111 router>>internet

server görevi yapan bilgisayarımızın driver özellikleri
amd 2.7 ghz x64 işlemcili
320 gb sata hdd
2 gb ddr ram
anakarta tümleşik 128 mb asus ekran kartı
anakarta tümleşik eth kartı
ayrıca anakart üstünde ayrıca takılmış 2 adet ethernet kartı mevcut

sanırım bios ayarlarını o şekilde yapmış bizim bilgisayarcımız diğer eklenmiş 2 ethernet kartını sunucu olarak tanıyor
untangle sunucusu varken airties modemimiz ağa giren kullanıcılara şu aralıkta ip atıyordu
192.168.2.1 modemin ip adresi
192.168.2.254 wireless access point in ip adresi
192.168.2.2 untangle sunucu bilgisayarın ip adresiydi
bu sunucu adresinden makineye erişim için admin adı ve şifremiz vardı ayarlarını web arayüzünden yapabiliyorduk.Grafikleri sınırlıydı.
Mrtg nettramet tarzı grafik ağırlıklı biraz daha rahat anlayabileceğim bir sunucu kurmak istiyorum linuxun hangi versiyonunu kullanmalıyım

vaktinizi ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim

iyi çalışmalar.

heartsmagic

Linux'un hangi sürümü derken hangi dağıtım demek istiyorsun sanırım. Eğer sadece sunucu hizmeti görecekse masaüstü ile sistemi yormayacak bir şeyler bakınabilirsin. Forumda daha önce defalarca konuşuldu bu. Örneğin LXDE tabanlı bir dağıtım seçilebilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

darklord084

versiyondan kastım dağıtım doğru tahmin ettiniz

heartsmagic

Dediğim gibi forumda daha önce konuştuğumuz hafif dağıtımlar başlıkları yol gösterici olacaktır. Sunucuyu kasmayacak bir masaüstü ile devam edilebilir. Sanırım loglama ve takip sistemi sonuçta http ile yapılacak?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

if

Bu tür soruları konuşmak için yeni bir başlık açılmıştır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0

O başlıktan devam edelim lütfen. Bu konuyu kilitliyorum.