Özgürlük İçin Topluluk Bildirisi ve Pardus 2011 en iyi KDE dağıtımlardanmış.

Başlatan sabian, 19 Haziran 2011 - 14:45:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sabian

Uzun zamandır Gnome kullanan biri olarak son dönemlerde bu alışkanlığımı kırmak için gayret sarfediyorum. Gerek Unity gerek Gnome 3 arayüzleri ve bunlarla uyumsuz olan ekran kartım sebebiyle KDE masaüstü kullanan dağıtımlara yöneldim.
İlk olarak tabiki Kubuntu kullandım, çok kasıyordu maalesef, sonra Mint'e geçtim bir süre Gnoeme kullansam da yine KDE yükledim. Kubuntu'yu zaten bağımsız kullanabilecekken neden Mint üzerinde kullanayım? dşiye düşünüp başka arayışlara girdim.

Bir ara Chakra ya da Mageia kurmayı düşünsem de en sonunda uzun zaman önce görüp Gnome tutkunluğumdan ötürü burun kıvırdığım Pardus'u denemeye karar verdim. Bunda forumumuzda geçen Pardus başlıklarının etkisi büyük oldu, sizlere teşekkürler.
Bir şans vermek istedim, belki de Pardus bana bir şans vermiştir diye düşünmeye başladım. :)
Gerçekten KDE'yi çok iyi özelleştirmişler. Öntanımlı gelen programlar da başkasını kurmanıza gerek bırakmayacak kadar tatmin edici. Simge seti çok hoş, eskiden sevmezdim :)
Bir diğer artı olarak gördüğüm şey, topluluk sayfasının Türkçe kaynak dolup taşması. Paket depoları eksik deniliyor ama güncel uygulamaların çoğunu bulabiliyoruz.
ozgurlukicin.com sitesi gerçekten çok emek harcanmış, ve taktir edilecek bir forum olmuş.
Bilmediğim birçok uygulamayı teşhire yönelik forum duvarından gördüm ve uyguladım.
Ubuntu'yla başlayan Özgür yazılım sevdası, Debian, Mint ile devam etti. Şimdi bundan sonrası için bir de Pardus vazgeçilmezlerim arasında yer aldı diyebilirim. Bunda en etkili olan şey ise topluluk bildirisi diyebilirim.

Alıntı YapÖzgürlükİçin Topluluk Bildirisi

Özgürlükiçin topluluğu;

1- Pardus'un kullanımının yaygınlaşması ve özgür yazılım felsefesinin toplumun her kesimince benimsenmesini sağlamayı amaç edinen gönüllülerden oluşur. Pardus ve özgür yazılım ile ilgili herkesin özgürce katılımına açıktır.

2- Destekçisi olduğu/olacağı Pardus projesi ve diğer özgür yazılım projelerinin veya tüzel kişiliklerin resmi uzantısı değildir. Topluluğun bağımsız karar alma süreçlerinin korunması için yönetimsel bağımsızlığına önem verir.

3- Kararlarını üyelerinin demokratik katılımıyla alır. Faaliyetlerini merkezi bir koordinasyon ile üyelerinin kişisel inisiyatif kullanarak ortaya çıkaracakları ve yürütecekleri çalışmalar şeklinde gerçekleştirir.

4-Çalışmalarını gönüllülük esasıyla yapar. Çalışmaları karşılığında bir ücret beklemez. Gönüllülük esasına dayanarak yapılan bütün çalışmalara yüksek saygı ve minnetle teşekkür eder.

5- Topluluk süreçlerinde özgür yazılım uygulamalarını kullanır. Üyelerinin sadece özgür yazılımlar kullanarak çözümlerini gerçekleştiren birer birey olmaları için çalışır. Özgür yazılım geliştirme konusunda istekli kullanıcılarını destekler. Topluluk tarafından üretilen ve üretim sürecideki yazılımlara destek verir.

6- Her üyesini özgür yazılımların ve özelde Pardus'un önemli bir parçası kabul eder. Tüm üyelerine destek olur aynı şekilde üyelerinin desteğini kabul eder. Din, dil, inanç, ırk, mezhep ayrımı yapılmasına ya da bu şekilde anlaşılmasına sebep olacak içeriklerin yayınlanmasına izin vermez. İnsanlığın tüm değerlerine saygı gösterir. Topluluk için üretme başarısını göstererek yetkin konuma gelen üyelerimiz diğer üyelerimizin topluluk içinde üretken olmalarına yardım eder.

7- Pardus ve Özgür yazılımların tanıtılması ve kullanımının yaygınlaşması amacıyla çalışmalar yapar. Hayatın her alanında ve düşüncelerimizi ifade edeceğimiz her ortamda özgür yazılımın yaygınlaştırılmasına çalışır. Tekelci bir piyasa oluşturmaya çalışan kapalı kaynak kodlu yazılımların gelişmesine destek olmaz.

8- Pardus ve diğer özgür yazılımların geliştirilmesine katkıda bulunur. Topluluk üyelerinden gelen iyileştirme öneri ve çözümlerini ilgililere ulaştırıp takipçisi olur.

9- Destek olduğu projelerin yaşayacağı sorunları (projenin ürünü ile ilgili) topluluğun çözmesine yardımcı olması gereken bir sorun olarak kabul eder.

10- Türkiye'de Pardus ve özgür yazılım kullanımının artırılmasını öncelikli ve nihai hedef olarak görür. Resmi otoritelerin özgür yazılım kullanımının arttırılmasını kolaylaştıracak düzenlemelerinin özel ve resmi kurum/kuruluşlar tarafında uygulanmasının takipçisi ve destekçisidir. Yine resmi otoriteler tarafından özgür yazılımın kullanılmasının yaygınlaştırılması amacıyla yeni yasal düzenlemeler yapılması için kamuoyu oluşturulması ve kampanyalar düzenlenmesi için çalışmalar yapar.

11- Öncelikli amacı Pardus kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak olduğu için diğer dağıtımlarla ilgili sorunların ilgili dağıtımın topluluğunca çözülmesinin uygun olacağını düşünür. Bu nedenle diğer dağıtımlar hakkında gelen soruların çözümü için muhatabını doğru adreslere yönlendirir.

12- Pardus marka politikalarına saygı gösterir.

13- Uygulamaların lisanslarına saygı gösterir. Hiçbir suretle uygulamaların haksız olarak dağıtılmasına ve kullanılmasına destek olmaz. Saygı göstermeyen üyelerinin topluluk forumlarında ve topluluk tarafından üretilen yayınlarda yer almalarını engeller.

14- Kendini ileride doğabilecek Pardus tabanlı bir dağıtımında doğal topluluğu olarak görür ve Pardus tabanlı dağıtım kullanıcılarını da kapsamaktan memnuniyet duyar ilgili dağıtımın gelişmesi için emek verir.

15- İşbu bildiride yer alan ilkelere saygılı bütün özgür yazılım toplulukları ile işbirliğine açıktır. Diğer Pardus ve özgür yazılım topluluklarına saygı duyar. Ortak çalışma ve yardımlaşma kültürü içerisinde Pardus ve özgür yazılım adına yürütülecek ortak çalışma ve kampanyalara destek vereceğini beyan eder.



13/06/2011

Özgürlükİçin

http://www.ozgurlukicin.com/haber/ozgurlukicin-toplulugu-bildirisi/
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

ulusoyab

Pardusta paketler yeterli  değil. Belki sadece internete girip ofis dosyaları ile çalışanlar için yeterli olabilir. Ama benim gibi teknik (mühendislik) konularda çalışanlar için durum facia seviyesinde.
-Salome
-FreeCAD
-2- 3 Boyutlu diğer CAD yazılımları (Sagcad, Varkon , .....)
- z88
- Code aster
-Elmer
-Netgen mesh oluşturucu
- Gmsh

Bunlardan sadece bir kaçı. Bunlarla iligili değişik defalar istek/hata kaydı açıldı ama sonuç yok. Hep yeterli paketçi olmadığı söyleniyor. Belki pisi yanında deb paketleri de resmi olarak desteklenmeye başlanmalı, veya tamamen deb paketlerine geçilmeli.  Pisi de inat edilecekse: Paketleme işini doğru bir şekilde yapan bir yazılım geliştirilmeli, paketçi sorunu çözülemiyor çünkü.
Benim için ayrıca çok önemli olan Gambas konusu çok daha uzun bir hikaye. 2 - 3 yıldır pardusa bir türlü gambas kurulamıyor. Gambas2 kurulamadı şimdi gambas3 çıktı oda kurulamıyor. :)
Ben umudu kestim .
Yinede Linuksla pardus 1.0 çalışan CD ile tanışan biri olarak hep gönlümde baş köşededir.

kalkan1973

Senelerdir ben de hemen hemen hep gnome kullandım. Ben de linux da ilk Pardus la tanıştım. Hakikaten KDE yi en iyi kullanan dağıtım diyebilirim. Ama bu paket eksikliği ve yukarıda da yazılanlar gibi güncel bazı programları kuramamamız sebebiyle düşündürüyor beni. Hevesleniyorum ama bazı durumlarda sıkıntı da çekmiyor değiliz. Depoları daha bir dolmalı...
Evde İşte her yerde Linux