[Çözüldü] Xp-Ubuntu bir sorum var - bölümleme

Başlatan Ryuuku, 07 Ağustos 2008 - 10:59:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ryuuku

forumlardan okuyarak ve yükleme rehberinden bakarak öncelikle xp yi kurdum, diski böldüm şuanda ubuntuyu kuruyorum fakat biyerde karşılaşmadığım bir ekran var.
http://img111.imageshack.us/img111/391/screenshotbg3.png
burada ileri dediğim zaman xp yi bozmadan 2. bölüme direk ubuntu yükleyecek sanırım? yoksa elle diyerek ext3 günlüklü dosya sistemi şeklinde mi yüklemem lazım.

Sypro

Disk üzerinde daha önce Ubuntu için yer açtıysanız ve tamamını kullanacaksanız 3. seçeneği seçin, en büyük kesintisiz alana kendisi kursun ve swap oluştursun. Yok illa elle oluşturacaksanız swap alan vermeyi unutmayın.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

Ryuuku

3. seçeneği seçince "Bunun nedeni büyük ihtimalle otomatik bölümleme için seçilen disk veya boş alanın çok küçük olmasıdır." böyle bir hata alıyorum
ayrıca ilk seçeneği seçersem ne oluyor?

el ile seçiminde de ext3 seçiyorum fakat nekadar alanını kullanacağını seçemiyorum, bu yüzden swap alanı bırakamıyorum. acaba şuanda winxp nin hard disc i 2 ye bölmüş olması ile ilgili bir problem olabilir mi?

birde wikideki ve bendeki kur ekranları biraz farklı seçenek olarak?

Ryuuku

lütfen bir cevap verin yarım saattir kur ekranı açık bekliyorum yardımcı olun :(

Xp yi kurarken harddisc i 15 ve 65gb olarak 2 ye ayırmıştım. ne yapmalıyım :S

XemreG

Yer ayırdıysanız ve tamamını kullanıcaksanız o bölümün 3. secenek size uygun olan kendisi hallediyor bildiğim kadarıyla swap vs.. 3. seçenekte boş veri olmayan bir bölüme kurulum yapıyor yani..

Ryuuku

kurulumu yaptım ama şuan başka bir problemim var  :D

ubuntu için toplam boş alan 4.5 gb gözüküyor? d yi tamamen boş bırakmıştım ben acaba neden görmüyor olabilir? onun için bir ayar mı gerekli?

XemreG

ayara ihtiyaç olmaması gerekli, toplamda nekadar bırakmıstınız alan? Toplamda bildiğim kadarıyla en fazla 700 - 1gb arası bişey tutması lazım hadi 1.5gb olsun elle yapılandırıp swap alanı çok yüksek vermediniz değil mi?

Ryuuku

hayır otomatiği seçtim.
xp ile yüklerken hard disc i 15 ve 65 gb olarak 2 ye böldüm, Xp 15 gb lık bölüme yüklendi daha sonra en büyük kesintisiz boş alan seçeneğini seçerek ubuntu yu yükledim. ubuntu ile 65gb lık bölüm görülmediği gibi birde boş alan 4.5 gb gözüküyor? hatam nerde acaba??

Sypro

fstab (for file systems table) dosyanız bu konuda en kesin bilgileri içerir. Onu bir incelesek ?
/etc/fstab

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

atomkarinca

Alıntı yapılan: Sypro - 07 Ağustos 2008 - 13:46:05
fstab (for file systems table) dosyanız bu konuda en kesin bilgileri içerir. Onu bir incelesek ?
/etc/fstab

ek olarak ne dönüyor
blkid

erginemr

Öyle görünüyor ki Ubuntu'yu 15 GB'lık bölüm içine kurmuşsunuz. Bu bağlamda, XP'ye kalan alan da çok azalmış olmalı. Zor bir durum.  ::)

Önce diğer arkadaşların verdiği komutların çıktılarını verin. Ancak temelde yapmanız gereken, GParted Live CD kullanarak, Ubuntu'yu silmek, bu bölümü NTFS olarak formatlamak, 15 GB'lık bölümü XP'ye geri eklemek, bu arada Grub'un hala MBR'de yazılı olduğunu düşünürsek, XP kurulum CD'si ve XP kurtarma konsolunda "fixmbr" komutu ile MBR'ye yeniden yazmak...

XP'yi birkaç defa açarak yeni bölüm boyutlarını benimsemesini sağlamak, sonra Ubuntu kurulumuna yeniden başlamak ve 65 GB'lık bölümü GParted ile oluşturmak (büyük ihtimalle -eskiden fdisk ile yaptığımız gibi- yeni bölüm tablosunu -partition table- oluşturmadığınız için 3.seçenek uyarı verdi), ki bu bölüm büyük ihtimalle sda2 olacaktır, sonra bu alan altında kök dizin (/) ve disk hafızası (swap) için 2 bölüm daha oluşturmak, bu bölümlere Ubuntu kurmak, ehh yoruldum... :)

Yani işiniz biraz zor...

Ryuuku

Xp den sistemi açıp D yi biçimlendirdim, şuanda ubuntu da 64gb lık ortam olarak d yi görüyor. program yüklerken 4.5 gb lık olan değil de 64 gb lık bölüme yönlendirme yapmam mümkün mü? onu nasıl ayarlayabilrim?

erginemr

Ama siz zaten Ubuntu'yu 15 GB'lık alana kurmuşsunuz. Ubuntu, bu alanın bir kısmını XP'den alarak kendini kurmuş. Kurulumu D'ye yapın. Ancak daha sonra bu sorunla da ilgilenmelisiniz.

Ryuuku

otomatik olarak en büyük alanı kullan yerine elle kısmını seçip d yi elle belirlemem gerekiyor ozaman?

erginemr

Sanırım öyle (kesin konuşmayayım), zira Ubuntu yükleyici, otomatik alandan, ilk sabit disk bölümü olan 15 GB içindeki boş bölümü anlıyor. Sizin, bir şekilde 65 GB olan ikinci sabit diski göstermeniz gerekiyor. Bu alanda otomatik bölümlendirme yapabiliyorsa bırakın yapsın.

Yok eğer size soruyorsa, o zaman derim ki 65 GB Ubuntu için çok fazla: 20-25 GB kök (/) bölüme Ext3 formatında, 2 GB Swap için ve kalanını da NTFS olarak Windows'la ortak kullanımlı depo alanı olarak ayırın.

Kurulumdan sonra yine yazın, bu sefer eski Ubuntu kurulu alanı temizleyip Windows'a geri verelim.

Ryuuku

yani bir format daha beni bekliyor :D peki şuanda kurulu olan ubuntu yu kaldırmak için ne yapmam gerekli?

erginemr

Söylediğim gibi, Ubuntu'yu yeni bölüme kurarsanız eskisi yalan olur. Sadece ext3 formatında ve yer kaplayan bir alan olur. Eski Ubuntu'yu silmek için yapılması gereken şey şu:

1. Windows'ta önemli dosyaların yedeğini alın.

2. GParted Live cd'yi indirin: http://gparted.sourceforge.net/livecd.php ve bir CD'ye yazın. Bilgisayarı bu CD ile başlatın.

3. Eski Ubuntu'nun bulunduğu bölümü bulup (boyutundan tahmin edersiniz) silin, bu arada eski Swap bölümü varsa onu da silin.

4. Sonra "resize" vb. bir komutla, Windows bölümünün hemen ardında oluşan boş alanı Windows'a ekleyin.

5. Program, bu işlem için oldukça uzun bir süre (15-20 dk, belki yarım saat) uğraşacak. * her şey yolunda giderse, son durumda sabit diskinizde 1 Windows (ntfs), 1 Ubuntu (ext3), 1 swap, ve 1 ortak depo (ntfs) bölümü kalmış olmalı.

Ama yine söylediğim gibi, önce Ubuntu'yu yeniden kurmaya odaklanın. Aksi takdirde (yani önce mevcut Ubuntu'yu silmeye çalışırsanız), yarım yamalak bir Grub ekranıyla kalır, ne Ubuntu'yu, ne de Windows'u açamazsınız.

Ryuuku

eve gelince bi format daha attım pc ye. harddisc i bölmeden xp yükledim, sonra da ubuntu yu kullanım alanlarını % olarak belirleyip yükledim. ne alan problemi yaşadım ne grub nede başka birşey. illa diski c-d gibi bölmeye gerek yokmuş ben öyle sanıyodum :D problem çözüldü