Google'a Linux Sunucuları Yüzünden 5 Milyon Dolar Patent İhlal Cezası Verildi

Başlatan XRumer, 22 Nisan 2011 - 20:26:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Kaynak: http://www.turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=32173

ABD'de bir mahkeme Google'ın arka planda hizmet veren sunucularında Linux kullanması nedeniyle Texas merkezli küçük bir firmaya ait patenti ihlal ettiğine ve 5 milyon Dolar tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. Bedrock Computer Technologies isimli firma, aynı gerekçeyle Google'ın yanı sıra Yahoo, Amazon, PayPal ve AOL'u da mahkemeye vermişti.

Bedrock Computer Technologies firması Google,Yahoo, Amazon, PayPal ve AOL gibi firmaların 1997 yılında başvurusunu yaptığı bir patenti ihlal ettiği görüşünde. İddialarını 2006 yılında mahkemeye taşıyan firma en azından Google için haklı bulunmuş ve 5 milyon Dolar tazminat kazanmış durumda. Firmanın elindeki patent, hash tekniği ile depolama ve veri çekmeye yarayan bir metot ve aparatı tanımlıyor.

Patent ihlal başvurusunu yapan firmanın iddiası ise suçlamada bulundukları şirketlerin sunucularında değişik Linux kernelleri barındırarak kendi patentlerinin ihlal edildiği yönündeydi. Davada adları geçen firmaların pek çoğu arka plan sunucularında Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kullanmaktalar. Google ise dağıtık altyapısında kendi Linux versiyonlarını kullanması ile bilinmekte.

15 Nisan günü davaya bakan Doğu Texas Bölge Mahkemesi, Bedrock Computer Technologies firmasının elinde bulundurduğu patentin geçerli olduğuna ve Google'ın bu patenti ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme heyetinin aldığı kararda Google'ın patentte bulunan iki maddeyi ihlal ettiği açıklandı. Bunlardan ilki bilgi depolama ve geri çekme sistemiyle ilgili. İkincisi ise dinamik olarak maksimum erişilebilecek kayıt sayısını belirlemekte kullanılan bir metot.

Google sözcüleri konuyla ilgili olarak mahkeme heyetinin kararını anlayamadıklarını söylediler. Firmanın açık kaynak camiasına karşı açılan bu ve benzeri "patent ihlali" davalarındaki tavrının net olduğunu söyleyen yetkililer, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini açıklıyorlar. Ayrıca firma yetkilileri bu tip eski moda patent davalarıyla uğraşmak zorunda kalmak ve milyonlarca doları ve emeği bu davalara ayırmak yerine, daha fazla inovasyon yapmayı ve daha çok iş alanı yaratmayı tercih edeceklerini açıklıyorlar.

Øguz

Google, bazı Linux patentlerini izinsiz kullandığı gerekçesi ile 5 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Cnet'in aktardığı habere göre, Bedrock Bilgisayar Teknolojileri ismini taşıyan bir firma tarafından 2009 yılında açılan ve geçtiğimiz hafta içerisinde neticelenen davanın sebebi Google'ın kullandığı bazı Linux işletim sistemi bileşenlerinde telif haklarını çiğnemesi. Keza aynı davanın sanık koltuğunda oturan diğer tarafları içerisinde Yahoo, MySpace, Amazon, PayPal, Match.com ve AOL gibi isimlerin de bulunması olayı daha da ilginç hale getiriyor. Amerika Teksas'ta görülen davada ilk sırayı Google aldığı için onlar hakkında bir karar çıkmış değil henüz.

Bedrock'un davayı açmasının sebebi, 5,893,120 numaralı Amerika Patent maddesini ihlal. Doğrudan Linux çekirdeği ile ilgili olan bu teknolojinin sahibi olan Bedrock, teorik olarak Linux veya ondan devşirme tüm işletim sistemlerini -ki buna Android'de dahil- kullanan firmalardan lisans ücreti isteme hakkına sahip.  Üstelik bazı firmalar bu tür bir dava ile karşılaşmamak için gerekli ödemeyi yapmış durumdalar. Ki bu da firmanın açacağı olası davalar karşısında elini daha da güçlendiriyor.

Gerçi Google'a verilen bu 5 milyon dolarlık ceza, Google'ın büyüklüğü sözkonusu olduğunda devede kulak bile kalmıyor ama davayı asıl önemli kılan unsur bu kararın diğer olası davalara emsal teşkil edebilme ihtimali. Ki bilindiği üzere günümüzde Linux teknolojisini ve diğer açık kaynak sistemlerini kullanan yüzlerce firma ve sistem mevcut. Hal böyleyken davada sözkonusu olan tazminat sebebi Linux çekirdeğinin kendisi yani işletim sisteminin göbektaşı olduğu için, hem diğer davalıların hem de potansiyel çok sayıda firmanın canı ciddi şekilde yanabilir.

Bakalım mahkemenin diğer davalılar hakkında vereceği karar ne olacak...

Kaynak 1 http://news.cnet.com/8301-13577_3-20056192-36.html
Kaynak 2 http://www.pclabs.com.tr/2011/04/25/google-linux-patent-ihlali-sebebiyle-5-milyon-dolar-tazminat-odeyecek/

5,893,120 numaralı Amerika Patent maddesi : http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=5,893,120.PN.&OS=PN/5,893,120&RS=PN/5,893,120

Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olmasından dolayı; herkez kaynak kodunu istediği gibi kullanamaz mı ?????

XRumer


barış

Çekirdek içinde bir teknolojileri var bunların anladığım kadarıyla. Açık kaynak kodlu olduğuna göre, çekirdek içersindeki bu teknoloji firmalar tarafından çekirdek dışı bırakılırsa kullanılabilir diyorum. Bence Linux'un tüm patenti, The Linux Foundation'a ait olmalı... Saçma olmuş bu olay biraz. Danışıklı dövüş gibi geldi bana.

ramazan2602

vallaha banada linux 'un önünü kesmek için yapılmış bir hamle gibi geldi. Büyük firmaları linux'a karşı soğutmaya çalışıyorlar.

knock_knock

ESKİ NİCK: kamboccia

barış

Daha BSD var ya celallenmeyin hemen :D Linus amca da uyumasın!

rutku

linus amca ilk yazdığında açık olmayan yazılımlar dahil etmiş çekirdeğe. GNU dan sonra bunlar çıkarıldı deniliyordu. Şirketin teknolojisinin ne olduğu önemli .
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

muzir

   Bu dava Linux için pek olumlu bir adım gibi görünmüyor. Belirtilen firmanın Linux çekirdeğinde bir teknolojisi olması garip değil mi? Yani böyle bir teknolojiyi çekirdeğe eklemiş bile olsalar burada GNU/MIT gibi lisanslamalar söz konusu değil mi?
Bir Tellioğlu asla geç kalmaz...

XRumer

Alıntı yapılan: muzir - 25 Nisan 2011 - 22:04:23
   Bu dava Linux için pek olumlu bir adım gibi görünmüyor. Belirtilen firmanın Linux çekirdeğinde bir teknolojisi olması garip değil mi? Yani böyle bir teknolojiyi çekirdeğe eklemiş bile olsalar burada GNU/MIT gibi lisanslamalar söz konusu değil mi?

Olay patentte bitiyor. lisansların bir önemi kalmadı, GNU lisansının bir yazılımı özgür kıldığını düşünebilirsiniz ama patentler yazılımların önündeki en büyük engel. Bir örnek verelim: Openoffice bir özgür yazılımdır, özgür lisansa sahiptir diyebilirsiniz. Fakat patenti sonuçta birisine aittir ve o der ki lisans şartlarından dolayı kaynak kodları görebilseniz ve hatta onu geliştirebilseniz de yaptığınız değişiklikleri Openoffice adı altında yayınlayamazsınız, siz dışarıdan katkı yapanların katkısı dahil etmek bana kalmıştır. Ayrıca istersem yazılımı sonlandırabilirim, çünkü patenti bana aittir diyebilir. Yani özgür lisans hikayedir.

Bir örnek daha verelim: Geçtğimiz zamanlarda Apple, Samsung'a dava açtı, neden? Telefonun arayüzü iPhone'a benziyormuş. Uzun zaman önce de Microsoft, sudo komutunun çalışma esaslarına ait patenti satın aldı. Peki bunlar ne anlama geliyor. Şu demek, bırakın yazılımı (özgür lisansa sahip olsa bile) geliştirmeyi, benzerini bile yapamazsınız demek. Microsoft istese bir günde Linux dünyasına büyük darbe vurabilir. Msn'nin patenti onlarda, izinsiz kullanamazsınız, verin parasını dese Pidgin, Kopete, Empati gibi yazılımlardan bu protokolü çıkarmak zorunda kalırız. Emesene, Amsn ve Kmess son bulur. İstese Openoffice ve Libreoffice'in doc ve docx biçimlerini kullanmasını yasaklayabilir. Wine'ı toptan yasaklatabilir.

Apple, elindeki patentlerden dolayı global menü, docky, cairo-dock, awn'nin çalıntı olduğu iddia edebilir. örnekler çoğaltılabilir.

Patentler çok büyük bir tehlike.

karamani44

Bence linux böyle birşey yapmışsa kendi ayağına baltayı vurmuş demektir. 5 kuruş için dünya devi olan google ı karşısına almış ise vay onun haline. ama anlamadağım daha düne kadar her yerde google da bizim sistemimizi kullanıyor diyorlardı ne oldu bir anda.

Shamata

okuduklarima gore yakinda bize yine windows yolu gorunebilir ...  :-\

özgürubuntu


yakusha

yazılım patentlerine hayır... korsanlığın yeni yolu olarak görüyorum bu yazılım patentciliğini ve kısıtlamaları...

yakında birileri de çocuk yapmanın, bebek doğurmanın, olmadı süt emzirmenin ve dahi yemek yemenin patentini alıp :) bize dava açacaklar azizim, dikkatli olalım...
Artık bu forumu kullanmıyor.

XRumer

Alıntı yapılan: yakusha - 27 Nisan 2011 - 17:10:45
yazılım patentlerine hayır... korsanlığın yeni yolu olarak görüyorum bu yazılım patentciliğini ve kısıtlamaları...

yakında birileri de çocuk yapmanın, bebek doğurmanın, olmadı süt emzirmenin ve dahi yemek yemenin patentini alıp :) bize dava açacaklar azizim, dikkatli olalım...

Ben de bunu söylüyorum işte. Diyelim ki bir yazılım her ne kadar özgür lisansa sahip olsa da patenti bir gerçek veya tüzel kişiye ait. Bu kişi bu yazılımın çıkmasını engelleyebilir, o zaman aynı yazılımı başka bir isimde çıkartmaktan başka çare yok. Openoffice'e karşı Libreoffice'i çıkarmak böyle bir durumdu ama her zaman, her yerde be her özgür yazılım için bunu yapamayız. Belki Firefox, Thunderbird, Amarok vs. bunlar için yapabiliriz ya gerisi için?

Ayrıca bu da yetmez. Yazılımın adı yerine kodlarını patentleyebilirsiniz. Openoffice için böyle olduğunu bir anlığına farz edelim. O zaman da Oracle diyebilir ki "tamam Openoffice'in patenti bizde, ve bu nedenle siz ayrılıp Openoffice kaynak kodları ile Libreoffice'i geliştirdiniz. Ama unuttuğunuz bir şey var: Openoffice'in kaynak kodlarını da patentledim ben. o kodları da kullanamazsınız." Böyle bir şey neden olmasın.

Daha bitmedi, sıfırdan yazılım geliştirdik diyelim. Bu sefer de şu cevabı alabilirsiniz: "Çok iyi, kendi yazılımınızı geliştirdiniz sıfırdan. kaynak kodları size ait. Fakat bu kodların biçimi benimkinden her ne kadar almamış olsanız da benimkine benziyor. Ben çalışma biçimine ait esasları da patentledim." Bu da mümkündür.

Şunu demek istiyorum: Patentlenemeyecek şey yok. Lisansın bir anlamı kalmadı. Açık kaynak mı dediniz, o kodlar da patentlenebilir, hatta onu bırakın çalışma biçimi bile patentlenebilir. Bir kaç örnek daha verelim:

Microsoft, yakın zamanda Sudo komutunun patentini alamadı ama çalışma biçiminin patentini aldı. Yani sudo veya başka bir komut girerek sıradan kullanıcının yönetici haklarını alması olayı Microsoft tarafından patentlendi. Şimdi Microsoft çıksa Canonical'a dese ki "sudonun patenti ben de değil ama bendeki çalışma biçimleriyle aynı. Tazminat ödeyeceksin." Ne olur, sudo sözcüğü yerine başka sözcük getirmek kurtarmaz. Eski usüle geri dönmek zorunda kalırız yani bir kullanıcı şifresi ve ondan ayrı bir root şifresi.

Microsoft çıksa dese ki "Amsn, Emesene, Kmess, Pidgin, Kopete, Instantbird, Empati vs. Msn protokolünü çalıştırıyor. Msn bana ait ve bu yazılımlarn benden izin almadan Msn protokolünü çalıştıramaz." Bu durumda Amsn, Emesene, Kmess tarih olur, diğerleri de bu protokole veda eder. Alışkanlıklarını Linux'ta da devam ettireceğini düşünerek gelen çok sayıda arkadaş Windows'a dönmek zorunda kalabilir. Windows Live Messenger'ın Wine ile kullanımını da yasaklayabilir.

Microsoft isterse doc, docx, ppt, xls vb. dosya biçimlerinin Ms Office dışında hiçbir yazılım tarafından kullanılamayacağını söyleyebilir. O zaman kim Linux kullanır, elbette elimizdeki dosyaların biçimini dönüştürürüz ama Windows kullanan iş yerleri ile yazışmalarımızı yapamayız.

Microsoft isterse Wine'ı tarihe gömer. Bunu açıklamaya gerek bile yok.

Apple isterse benzer nedenlerden dolayı, Global Menü, Docky, Awn, Cairo-Dock, Simdock, Daisy'i yasaklayabilir. Android'in arayüzü iOS'a benziyormuş diye Samsung'a dava açtı bile.

Örnekler saymakla bitmez. Kusura bakmayın ama kendimizi özgür sanıyorken aslında özgürlüğümüz birilerinin iki dudağının arasında.

eribol

Çok güzel bir gelişme, kapalı kaynak kod bloklarının açık kaynak yazılım içerisinde yeri olmadığına dair.

özgürubuntu

Güzel yazmışsın @XRumer, ancak sanki işler bu şekilde işlemiyor pek. Yani Microsoft açık `belge` formatını desteklemediği için AB'de dava edilmişti, No OOXML. Hatta ilk kurulumda Internet Explorer ile gelmesi bile dava edildi, tröst karşıtı yasa ve rekabet ilkesine aykırı olduğundan. Avrupa'da Microsoft IE kurulu olarak piyasaya çıkamadı. Yani kapitalizm her ne kadar istediği atı koşturuyor olsa bile, en azından şimdilik sosyal devlet hukuku kapsamında dizginlenebiliyorlar. Google'a açılan dava endişe verici olsa bile ben Linux'un önünü tıkayacağını sanmıyorum. Bazen şirketler kendi korsanlarını yaratır bazen korsanını teşvik eder. Mesela Apple, Samsung'a Android arayüzü ve tasarım nedeniyle patent ihlali davası açıyor ama koskoca OSx86Project'i görmüyor öyle mi?

Şükür ki halen gezegende haklarımızı savunabileceğimiz alanlar henüz mevcut, egemenleri denetleyip, dizginleyebilecek kanunlar var. Yoksa kapitalistlerin kanunsuzluğuna kalsaydı * her şey (Tam Rekabet Piyasası) o zaman mahvolmuştuk.

heartsmagic

Konular birleştirildi.

@XRumer, o kadar da değil. GPL ile lisanslanmış bir özgür yazılım istenilen oranda çatallanabilir diye biliyorum. Aksi takdirde RMS'nin bu kadar yırtınmasının bir anlamı yok değil mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

XRumer

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Nisan 2011 - 19:57:46
Konular birleştirildi.

@XRumer, o kadar da değil. GPL ile lisanslanmış bir özgür yazılım istenilen oranda çatallanabilir diye biliyorum. Aksi takdirde RMS'nin bu kadar yırtınmasının bir anlamı yok değil mi?

Evet istenilen oranda çatallanabilir ama günümüz dünyasında patenti alınamayacak şey yok. Ve evet Stallman yırtınıyor ama haklı olarak yırtınıyor. Stallman "mp3 çalıştıran özgür yazılımlar var" derken özgür olmayan, patentli biçimlerle çalışan özgür yazılımın da esasında özgür olmayan yazılımlar kadar sakıncalı olduğu düşüncesinde. Fakat Stallman'ın görmediği ya da henüz değinmediği (değindiyse de benim haberim yok) şey özgür yazılımların da patentli olabileceğiydi.

Evet, özgür yazılım camiası Openoffice'i çatallamayı başardı. Gerekirse yine çatallayabilecek güce sahip ama bunu her yazılım için yapamayız herhalde. Her özgür yazılımın bu kadar büyük bir topluluk desteği yok. Çatallama senin de bildiğin gibi kolaylıkla yapılabilecek bir şey değil.

O kadar da değil derken, belki şu anki durumu söylüyorsun. Evet o boyuta ulaşmadık ama bu kötü gidişe dur denilmezse durum böyle olacak gibi. Bir gün bırakın kodları, kodların çalışma biçimini bile patentleyebilirler, yukarıda da örneklerini verdiğim gibi bunun ilk örneklerini görmeye başladık.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Nisan 2011 - 20:17:00

Alıntı yapılan: özgürubuntu - 27 Nisan 2011 - 19:47:13
...Yani kapitalizm her ne kadar istediği atı koşturuyor olsa bile, en azından şimdilik sosyal devlet hukuku kapsamında dizginlenebiliyorlar.

Şükür ki halen gezegende haklarımızı savunabileceğimiz alanlar henüz mevcut, egemenleri denetleyip, dizginleyebilecek kanunlar var. Yoksa kapitalistlerin kanunsuzluğuna kalsaydı * her şey (Tam Rekabet Piyasası) o zaman mahvolmuştuk.

Peki nereye kadar, dur demezsek hep böyle gideceğini mi sanıyoruz?

heartsmagic

Alıntı yapılan: XRumer - 27 Nisan 2011 - 20:10:39
...Fakat Stallman'ın görmediği ya da henüz değinmediği (değindiyse de benim haberim yok) şey özgür yazılımların da patentli olabileceğiydi.

Buradan bakacak olursak, bu patentli olabilecek özgür yazılımlar hiç özgür de olmayabilir. Özgür olduğu sürece, GPL ile lisanslandığı sürece bu kadar karamsar olmaya gerek yok. GPL açık, bir kere lisansı yaptığın zaman herkes kullanabilir, çatallayabilir, dağıtabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.