[Çözüldü] Sürüm yükseltmede veriler kayıp mı oluyor?

Başlatan ozgurozturk, 21 Nisan 2011 - 17:27:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ozgurozturk

Öncelikle kendi görüşümü söyleyeyim, bildiğim kadarıyla kaybolmuyor. Ancak http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,8998.0.html adresinden ilgili sayıyı indirdim. 40. sayfadaki soru-cevap kısmında bir şey dikkatimi çekti.

Soru aynen şöyle: "Kullanımda olan bir diski, ext3'ten ext4'e veri kaybı olmadan dönüştürmek mümkün mü? Denemeden önce tabii ki tüm verinin yedeğini alacağım fakat diski tekrar biçimlendimeden yapabilmenin bir yolu olsaydı güzel olurdu."

Cevap ise: "Diskinizi veri kaybı olmadan ext4 formatına dönüştürmenin tek yolu, öncelikle tüm veriyi başka bir kısıma ya da sabit diske taşımakla mümkündür. Sürüm yükseltme işlemi diskteki tüm veriyi yeniden düzenliyor, bu yüzden yükseltme işlemini veriye dokunmadan yapmak mümkün değil."

Sürüm yükseltmede veri kaybı yaşanabilir mi diyor? Yoksa ben mi yanlış anladım.

barış

ozgurozturk

Dosya sistemi sürümü derken? Yani içindeki belgelere bir şey olmadan, güncellemeler içinde bazen sıradan bir program güncellemesi gibi dosya sistemini de mi güncelliyoruz?

6ng4n

hayır.dosya sistemini silip başka türlüsünü yazıyorsunuz.ext3-ext4 yapmak ile fat-ntfs arasında hiçbir fark yok.yani format atmış oluyorsunuz dosya sistemine.

ekremsenturk

Ben deneme amaçlı 9.10'u 10.04'e yükseltim. Üstelik 9.10 güncellemelerini önceden yapmadan. Ayarlarım bile değişmedi. Bir tek yardım bölümü anasayfasına doğrudan geçmiyor. Dolaylı yoldan ulaşıyorum. O da sorun değil ve nedenide sanırım 9.10'nun son güncellemelirini eksik bırakmış olmam. Olmazsa olmaz dosyaların varsa, önlem almak her zaman daha güvenlidir.

heartsmagic

@ozgurozturk, arkadaşların belirttiği gibi sen sürüm meselesini yanlış anlamışsın orada. Orada Ubuntu sürüm yükseltilmesinden değil, o sıralarda ext4 dosya sistemi çıktığından dolayı, bu dosya sistemine sürüm yükseltmeden bahsedilmiş. Gerçi ben yine de tüm verilerin silinmeden geçiş yapılabildiğini anımsıyorum, forumda bir de anlatımımız olacaktı sanki.

Başlığımız da şuymuş:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,9245.0.html
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ozgurozturk

Taşlar şimdi yerine oturdu, teşekkürler.