Speed Dreams İncelemesi

Başlatan XRumer, 18 Temmuz 2010 - 10:11:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Aşağıdaki Yazı SUDO E-Derginin 21. Sayısından Alınmıştır. Bazı nedenlerden dolayı SUDO'da oyunla ilgili resimler yayınlanamıştır. Bunun için okurlarımızdan özür dilerim.

Bu sayımızda bir yarış oyunu ile karşınızdayım. Geçtiğimiz aylarda yeni sürümünü duyuran Speed Dreams'ı bu vesileyle duymuş olabilirsiniz. Speed Dreams, en son gelişmelerle birlikte açıklarını kapatıp yüksek kalitede bir yarış oyununa dönüşmeyi başardı.



Speed Dreams'in şu an Linux'taki en iyi yarış oyunu olduğunu söyleyebilirim. Bugüne kadar yarış oyunları konusunda kısmen geride kalan Linux, Speed Dreams, Vdrift, SuperTuxKart, Torcs, Trigger gibi oyunlarla bu açığı kapatmış gibi görünüyor.

Peki Speed Dreams'i diğerlerinden daha iyi yapan nedir? Tabii ki güçlü grafikleri ve sesleri, bol sayıda araba ve yol seçeneği, oyun modları ve ayarları. Kısacası oyunun kendisi ve sunduğu çeşitlilik.

Bir Kategoriye Girmeyen Yarış Oyunu



Speed Dreams, yol seçenekleri, Nascar yarışlarına benzer virajları yatan pistler, Grand Prix pistleri ve çöl, dağ gibi arazilerdeki yolları kullanıcıya sunuyor. Bu nedenle Speed Dreams'i sadece pist yarışı kategorisine sokamadığımız gibi, sokak yarışı veya ralli kategorisine de sokamıyoruz. Zaten oyunun amacı da bu: Herhangi bir yarış oyunu kategorisine girmeden pek çok yarış oyunu türünü bir arada barındırmak.

Grand Prix pistleri tıpkı Formula yarışlarındaki gibi düzlüklerin ardından kenarlarında bariyerler bulunan keskin virajlarla dolu pistler ve kaza yapma olasılığı çok yüksek olup aracın hızını çok iyi ayarlamak gerekiyor. Bu virajlara gereğinden hızlı girmek yoldan çıkmaya neden olduğu gibi gereğinden yavaş girmek de geride kalmanıza neden olabilir.



Diğer kategorideki pistler ise Nascar pistlerine benziyor. Bu pistlerde düzlükler daha uzun ve virajlar çok keskin değil. Virajlar hangi tarafa doğruysa yol zaten o tarafa doğru yatıyor ve keskin olmayışları sayesinde hız kaybetmeyi engelliyor. Bu tür pistler en yüksek hıza ulaşılan, yarışın en hızlı geçtiği pistler.

Yollar ise oyuncuya kırlarda, çöllerde ve dağlarda yarışma imkanı sunuyor ve inişli çıkışlı olabiliyor. Kısmen de olsa bir ralli oyunu ortamı sağlıyor.

Benzer bir durum araç seçimi için de söz konusu. Speed Dreams, üç farklı kategoride çok farklı araçlar barındırıyor. Bunlar normal araçlar, süper araçlar ve 1936 model yarış araçları. Araçlar, tasarım bakımından göze oldukça hoş görünüyor, rastgele yapılmamış, üzerinde çalışılmış. 1936 model yarış araçlarının olması da ayrıca güzel.

Oyunun Sunduğu İmkanlar

Speed Dreams içinde pek çok yarış seçeneği barındırıyor. Tek yarış seçeneği ile çeşitli turnuvalar mevcut. Speed Dreams'i Linux'taki diğer yarış oyunlarından ayıran en önemli özellik bu olsa gerek. Çünkü iki üç yarış ya da kısa bir turnuva ile sona ermiyor. Ayrıca bir de alıştırma modu mevcut. Oyunu ilk defa oynayacaklar için oldukça faydalı.



Bir yarışta dört veya beş yarışçı yerine isterseniz çok sayıda yarışçı bulunabiliyor. Bu özelliği beni oldukça sevindirdi, her zaman kalabalık yarışları sevmişimdir. Ve Speed Dreams, Linux haricindeki diğer platformlar da dahil olmak üzere gördüğüm tüm yarış oyunları içinde en kalabalık yarış imkanını sağlayan oyun.

Oyunun bir başka özelliği de gelişmiş kamera seçenekleri. Çok sayıda kamera seçeneği mevcut olduğu gibi TV modu da var. Bu sayede yarışlar TV'deymiş gibi izlenebiliyor. Ayrıca kendi aracınız yerine başka araçları izlemeniz, hatta hiç yarışa katılmayıp bilgisayarın yönettiği araçların kendi aralarında yarışmalarını izlemeniz de mümkün. F1 tuşuna basarak bütün kısayolları ve kamera tuşlarını görebilirsiniz.

Ayarlar bölümü ise oyunun zorluğunu, ses ve görüntü ayarlarını yapmak için. Burada OpenGL ayarları da dahil olmak üzere yeterince ayrıntılı ayarlar mevcut. Tuş ayarları ise ayrı olarak oyuncu ayarlarından yapılıyor. Yeri gelmişken söyleyeyim, klavye yerine fareyle de oynamak mümkün.



Speed Dreams, kaliteli grafiklerin yanı sıra gerçekçi sesleri de içinde barındırıyor. Özellikle motor sesleri çok başarılı. Araçların kontrolü ise rahat ve 1936 modeller hariç araçlar hemen savrulmuyor.

Oyunun belki de tek eksiği bir multiplayer(çoklu oyuncu) seçeneği barındırmaması. Gelecekte yeni sürümlerde bu açığın da kapatılacağını ve karşılıklı oynama zevkini tadacağımıza inanıyorum.

Son Söz

Speed Dreams oynamak için çok yüksek sistem gereksinimleri şart değil. Tabii çok zayıf bilgisayarlarda da sorun çıkarıyor. Fakat aşağı yukarı bütün ATI ve Nvidia modellerinde sorunsuz çalışacağını düşünüyorum. Intel ekran kartları içinse bir şey söyleyemiyorum. Oynamak için Ubuntu 9.10 ve yukarısı sürümler gerekiyor. 9.04 ve aşağısı sürümlerdeyse deneme fırsatım olmadı. Oyunu Playdeb'den kurabilirsiniz. Diğer dağıtımlardan birini kullananlar ise Sourceforge'a bakabilirler.



En başta da belirttiğim gibi kişisel olarak Speed Dreams'in Linux'taki en iyi yarış olduğu görüşündeyim, sizi hayal kırıklığına uğratmayacağını ve güzel vakit geçireceğinizi düşünüyorum.

maydin95

Oyunun kaynak dosyasından kurulumu da zor değil. "./configure" komutunu verdikten sonra neyin eksik olduğunu belirtiyor. Synaptic'ten yazarsınız önünüze çıkıyor zaten. Genelde kendisi kurulu iken dev olanları kurulu olmuyor onları da kurduktan sonra ./configure işlemi bitiyor. Sonra ise "make", "sudo make install" ve "sudo make datainstall" komutunu vererek kurabilirsiniz. Sonra ise "speed-dreams" komutunu verince çalışıyor. İçinde install dosyası var. Onu okursanız neleri kuracağınızı da görebilirsiniz.

Ayrıca be oyunu TORCS a benzettim. Menüleri falan aynı. Onun üzerine mi kurulu?
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

virs

İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır. (Kur'an: Necm, 39)

dimetokavi

İnceleme için çok teşekkürler.
TORCS ile ilgili soruya ilâve yapayım; Oyunun oynanışlığı nasıl? TORCS gibi mi?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Eylül 2010 - 09:19:19

İlâve;
http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/10.04/?q=speed+dreams adresinden de kurulumu yapabilirsiniz.

sierra leone


sem

Şöyle denilmiş sitede;
Alıntı YapClick here to learn how to install games from PlayDeb
Use the following instructions:
Install the playdeb package.
Or configure the repository manually:
Go to System-Administration-Software Sources, Third-Party Software tab, Add:
deb http://archive.getdeb.net/ubuntu lucid-getdeb games
Add the repository GPG key, open a terminal window and type:
wget -q -O- http://archive.getdeb.net/getdeb-archive.key | sudo apt-key add -
Click the "Install this now" button below the screenshot of the desired game.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

maydin95

Alıntı yapılan: dimetokavi - 07 Eylül 2010 - 09:16:56
İnceleme için çok teşekkürler.
TORCS ile ilgili soruya ilâve yapayım; Oyunun oynanışlığı nasıl? TORCS gibi mi?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Eylül 2010 - 09:19:19

İlâve;
http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/10.04/?q=speed+dreams adresinden de kurulumu yapabilirsiniz.

Windows'taki TORCS ile aynı. Ancak oyunda sıralama turları var. En iyi dereceyi yapan ilk sıradan başlıyor. Fakat bilgisayarın sıralama turları için (3 tur) yaklaşık 1,5 dk bekliyorsunuz. 10 tane YZ olsa 15 dk sıralama turu beklersiniz. Bu da atlamanın yolu yok. Bu yüzden oyun sadece "Quick Race" kipinde oynanabiliyor. Diğerlerini beklemek çok sıkıcı. Ayrıca fare ile oynamak daha iyi. Klavye kullandığınızda çok kaza yaparsınız.
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

mahoni

selam;
benim sistem amd 64.
http://mirrors.dotsrc.org/getdeb/ubuntu/pool/games/s/speed-dreams/ bu adresten hangi dosyaları indirmem gerekli.
eğer size zahmet olmazsa kurulum da basit bir şekilde yazarmısınız?
ubuntu 11.04 kullanıyorum
Düşmanla yapılan her temas,teslim almak için değilse teslim olmak içindir. Marcos

heartsmagic

#8
@mahoni, uçbirimden şu komutu ver:
LC_ALL=C gksudo software-properties-gtk


Açılan uygulamadan Other Software->Add yolunu izle. Şu satırı gir:
Alıntı Yapdeb http://archive.getdeb.net/ubuntu natty-getdeb games
Kaydedip kapattıktan sonra şu komutu ver:
wget -q -O- http://archive.getdeb.net/getdeb-archive.key | sudo apt-key add -

Ardından uygulamanın sayfasına git:
http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/10.10/?q=speed+dreams

Sol alt köşeden "Install this now" de.

Bu depoyu ekledikten sonra Playdeb.net sitesinden istediğin uygulamayı sadece "Install now" diyerek kurabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mahoni

#9
yazdıklarınızı uyguladım.install now tıklanınca "Bu bağlantının bir uygulama ile açılması gerekiyor.Buraya gönder: diye bir kutucuk çıkıyor.Altında ubuntu yazılım merkezi ,daha altında bir uygulama seç yazıyor.Tamamı tıkladığımda ubuntu yazılım merkezinin kutucuğu geliyor ve içinde bir bulunamadı yazısı.
doğru yoldamıyım.neyi yanlış veya eksik yapıyorum anlayamadım.teşekkürler,

tamam biraz kurcalayınca buldum. sayın heartsmagic'in yazdığı komuttaki apps yerine ingilizce açıklamadaki gamesi yazdım.şimdi kuruluyor.ilginize teşekkür ederim
Düşmanla yapılan her temas,teslim almak için değilse teslim olmak içindir. Marcos

heartsmagic

Ben de düzelteyim verdiğim depo satırını.
@mahoni, sayın demeye hiç lüzum yok :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.