Ubuntu Kurulumu Sonrası Disk Bölümündeki Hata

Başlatan darkpenguin, 30 Mart 2011 - 00:58:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

darkpenguin

Merhabalar, Ubuntu konusunda hiç bir bilgim yokken yeni aldığım ama çalışmaz hale gelen 2TB'lık hdd içindeki verileri ubuntu sayesinde hdd'nin tekrar çalıştırabilir hale getirebildiğini okumuştum. Bunun üzerine Ubuntu 10.10 sürümünü indirip live cd yöntemiyle 2TB'lık hdd'ye ulaşmaya çalıştım fakat hdd'yi tamir et ve cd'den yükleme yollarını denememe rağmen herhangi bir çözüme ulaşamadım.

Ubuntu'yu dvd'den yükleyip çalıştırdığımda çok beğendim ve artık ubuntu kullanmak istediğimden 1,5TB'lık başka bir hdd'ye yüklemek istedim. Daha öncesinden bu 1,5TB'lık hdd'yi 2 part yani 50GB ve 1.347GB olarak ayırmıştım. 50GB'lık disk bölümü tamamiyle boştu ama 1,347GB'lık alanın %95'i veriyle doluydu. Ben Ubuntu'yu 50GB'lık bölüme kurmak istedim. Tabi tam bir karacahil olarak ve kurulumda hiçbir sıkıntı yaşamam diye normal bir şekilde kuruluma başladım. Kurulum esnasında karşıma gelen uyarıda diski nasıl kullanmak istediğimi sorduğunda "disk tablosu oluşturma" konusunda bilgisiz olduğum için bana mantıklı gelen seçeneği işaretleyerek kurulama devam ettim.

Şuan 1,5TB'lık diskin Ubuntu 5,86GB'lık bölümünü kendine almış ancak geriye kalan 1391GB'a ulaşamaz hale getirmişim. Forumda benim durumla benzer olabilecek başlıkları bir kaç saatir inceledim fakat benim durumumla bire bir poblem yaşayan birisini göremedim (gözden de kaçırmış olabilirim.) ayrıca  test disk adlı programı önermişler ama benim sorunuma bu program çözüm olur mu, onu da tam anlayamadım? Nerden baksam 1,2TB'lık bu verileri kurtarma yolu var mıdır veya diski eski haline geri getirebilme yolu?

Verileri geri getirebilme umuduyla Ubuntu'yu tekrar açmaya'da korkuyorum( Disk üzerinde herhangi bir işlem yapmaya çekindiğimden ) verileri tekrar getirdiğim de buradaki başlıklar ile doğru bir şekilde Ubuntu'yu kurup kullanmak istiyorum ama şuan çaresiz kalmış durumdayım. Yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar.

sema

Merhaba ve hoş geldin. Şu ne diiyor disk takılıyken:

sudo fdisk -l

Bir de diskini içindeki verilerin silinmesini göze alarak mı istiyorsun geri, yoksa?
susema

darkpenguin

Hoş buldum @candy, teşekkür ederim. :)

Verileri geri istiyorum, özellikle bazı dosyalar var ki benim için çok önemliler.

Disk /dev/sdb: 1500.3 GB, 1500301910016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 182401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000db44d

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *           1      181637  1458993152   83  Linux
/dev/sdb2          181637      182402     6142977    5  Extended
/dev/sdb5          181637      182402     6142976   82  Linux swap / Solaris



şeklinde bir çıktı aldım.

Erdem

Aslında sabit diskinizin markasını yazmamışsınız. Ama ek olarak şunu söyleyebilirim. Donanım üreticileri genellikle bu iş için bazı yazılımlar kullanıyorlar. Bazı yerlerde low level format olarak geçse de aslında tam olarak değil. Aslında yaptığı harddiskin tüm sektörlerine 0 yazmak. Verileri başka bir ortama yedekledikten sonra bu şekilde harddiskin tüm sektörlerine 0 yazmanızı tavsiye ederim böylece bad sector dediğimiz hatalı sektörler büyük ihtimal ortadan kalkıyor. Zaten gene donanım üreticileri harddiskin gerçekten bir fiziksel arızası olup olmadığını test edebilen yazılımlar da sunuyorlar son kullanıcıya. Eğer bu testleri geçemezse garanti kapsamında geri iade edebilirsiniz.
Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçmek isterseniz Arcolinux D sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Elektronik

darkpenguin

#4
1,5TB ve 2TB'lık disklerim de WD Caviar Green Serisi harddiskler. 1,5TB'lık harddiskte herhangi bir sıkıntı yaşamıyordum diski önceden de kontrol etmiştim herhangi bad sector veya kafa atma durumu yok, memnunum yani. Sadece ubuntu kurulumu esnasında hata ve bilgisizliğimin kurbanı oldum. Ama 2TB'lık diskte problem olabileceğini düşünüyorum onu garantiye vereceğim.


Ubuntu'yu deneme nedenim 2TB'lık diski geri getirmek içindi fakat şuan 1,5TB'lık diskteki verilerden de oldum. Bu nedenle benim önceliğim ubuntu'yu kurduğum ve diskin boş görünmesine neden olan 1,5TB'lık diskteki verileri getirmek. :)

Erdem

Hımm. Ben de Caviar Black bir diskteki problemler low level format ile çözümüştü.

Sorunuza gelince sanırım 1.5 TB diskin de tamamını biçimlendirmişsiniz. 1 tane ana (primary) 1 tane (extended) uzatılmış ve bu uzatılmış bölüm içinde mantıksal bir bölüm var. Gene de sanırım bu verileri kurtarmanız mümkün..

https://help.ubuntu.com/community/DataRecovery

http://www.howtogeek.com/howto/15761/recover-data-like-a-forensics-expert-using-an-ubuntu-live-cd/

Bu adreste testdisk, foremost gibi verileri kurtaran bazı programlardan bahsetmiş.  Ama eğer gerçekten bu veriler çok önemliyse profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim.
Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçmek isterseniz Arcolinux D sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Elektronik

heartsmagic

Ubuntu 5 küsür GB'lik bölümü değil de 145GB'lik bölümü kullanıyor @Erdem'in dediği gibi.
Veriler için bizim taraftaki Testdisk'e göz atabilirsin. Windows tarafı içinse farklı yazılımlar mevcut.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

darkpenguin

Disk Utility'de aşağıdaki biçimde görünüyor. Açıkcası çok fazla birşey anlayamadım ancak sizin söylediğiniz biçimdedir elbette. @Erdem'in verdiği linkler ve forumdaki başlıklarla Testdisk ve ilgili komutları çözmeye çalışayım o zaman. En son aşamada profosyonel yardımı düşünebilirim ama umarım buna gerek kalmaz. :)


heartsmagic

Benim söylediğim şekilde de değilmiş :) Ubuntu 1,5TB'lik kısmı kullanıyormuş, ben 145Gb olarak görüvermişim onu.
Sen diskin tamamını kullandırtmışsın Ubuntu'ya, kötü olmuş bu. Umarım dosyalarına bir şekilde ulaşabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zeitgeist

Verileri kurtarmak adına akılda tutulması gerekn önemli bri hususu da hatırlatmak istedim; verileri kurtarıncaya değin diske herhangi bir yazma işlemi yapmaman yararına olur.

Ayrıca bu tür kurlumlar öncesinde dağıtım/sürümün kurulum belgelerine en azında kabaca göz atmak bu tür aksaklıkları büyük oranda önleyecektir. Örneği Ubuntu için Wiki mizde bol bol kurulum ve yapılandırma belgesi bulunmakta.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

darkpenguin

Haklısınız @zeitgeist, böyle bir sıkıntı yaşayacağımı hiç düşünmemiştim. Bu durum kulağıma küpe oldu. Herşeye ben en iyisini bilirim, ben hallederim mantığıyla yaklaşmakla olmuyormuş.  :-\ Dünden beri forumdaki ve wiki kısmındaki dökümanları incelemekle geçirdim. Bu sıkıntıyı aştıktan sonra olması gerektiği gibi bir kurulumla Ubuntuya devam edeceğim.

Ubuntu şuanda güncellemelerle ilgili uyarı veriyor ancak sizin de belirttiğiniz gibi diske herhangi bir veri eklemesi doğru bir hareket olmayacağı için bu güncellemelere izin vermiyorum. Zaten problemi aşabilirsem yeni kurulum yapacağım.  :)

ekremsenturk

2 TB'lık disk'ini (bozuk olanı) şu şekilde kurtarmayı deneyebilirsiniz: Gparted ile bir çalışan Linux CD'sinden disk'i seçip üst seçeneklerden (Linux sürümündeki tercümeye göre) Disk tablosu oluştur (veya İngilizcede Disk Label) seçin ve var olan seçim ile (Msdos) disk'i düşük seviyede biçimlendirin. Ve ardından normal olarak tekrar Ntfs veya Ext4 olarak biçimlendirin.

1,5 TB'lık disk'iniz için Testdisk çözüm olacaktır. Ancak önce bir yerlerde bir kaç deney yapıp, nasıl işlediğini öğrenmenizi tavsiye ederim. Mesela diğer 2 tb'lık disk'inizde.

zeitgeist

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 30 Mart 2011 - 20:23:45
2 TB'lık disk'ini (bozuk olanı) şu şekilde kurtarmayı deneyebilirsiniz: Gparted ile bir çalışan Linux CD'sinden disk'i seçip üst seçeneklerden (Linux sürümündeki tercümeye göre) Disk tablosu oluştur (veya İngilizcede Disk Label) seçin ve var olan seçim ile (Msdos) disk'i düşük seviyede biçimlendirin. Ve ardından normal olarak tekrar Ntfs veya Ext4 olarak biçimlendirin.
...

Veri kurtarmak adına diskin bir kaç defa yeniden biçimlendirilmesi pek mantıklı görünemdi bana. Benzer bir tecrübe mi yaşandı bu konuda yoksa akıl yürütmeye dayalı bir öneri midir?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles