[Çözüldü] Ubuntu yükleme hakkında bazı sorular

Başlatan Fatih, 13 Temmuz 2008 - 22:09:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatih

merhabalar

ben biraz acemiyim dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım kusura bakmayın...

şuan bilgisayarımda windows xp yüklü ben xp nin yanına ubuntu yüklemek istiyorum elimde şuan Ubuntu 8.04 LTS Deskop Edition var, xp ye herhangi bir zarar vermeden ubuntuyu yüklemem mümkünmü? harddiskim 2 ye bölünmüş durumda yükleme yapmam için hdd yi tekrar bölmemmi gerekiyor?

şimdiden teşekkürler

DeFacto

Şimdi HDD'nin böldüğün iki kısmı da tamamını kullanıyor mu harddiskin ? Yani 80 gb ise bir bölüm 40 diğeri de 40 gibi tamamı kullanıyormusun tamamını ? Eğer kullanıyorsan birindeki dosyalarını yedeklersin, feda edersin. Tabi bu birisi xp'yi de tutmak istediğin için d sürücüsü olacaktır (ya da her ne ise) Neyse ubuntu kurulumuna geçtiğinde kurulumun yapılmasından bir önceki aşamada yani partisyon belirleme aşamasında en alttaki seçeneği seçerek el ile harddiskini biçimlendirebilirsin.

Fatih

hdd 20 ve 280 olarak 2ye bölünük birindeki dosyaları birine aktarma gibi bi imkanım yok xpnin yüklü olduğu c 20 gb ve 13 gbsi dolu
d 280 gb ve 100 gbsi dolu  cyi dye aktarma yapabilirmiyim? bu aktarma xp'ye zarar vermezmi?

DeFacto

hmm anladığım kadarıyla işletim sisteminin kurulu olduğu dizinde başka yazılımlar da var. D'yi yeniden boyutlandırabilirsin. Bunun için xp'de vardır birkaç yazılım. Veri kaybı olmuyordu yeniden boyutlandırma işlemlerinde (resize). Daha sonra c'de kurduğun yazılım setuplarını yeniden boyutlandırdığın d'ye atarsın aynı zamanda dosyalarını da. Daha sonra c'ye bir format atarsın. Temiz xp'yi 20gblık bölüme kurarsın. D'nin resize işleminden arta kalan alanı da ubuntuya ayırırsın. Bunun için minimum 4 gb kurulum alanı raminin 2 katı kadar swap alanı ve dosyalarını bulunduracağın home alanı için keyfe keder bir boyut yeterlidir. Ama yönetici arkadaşlardan da önerileri alırsan iyi olur.

DeFacto

Aslında hiç xp'ye formata gerek yok. Direk d'nin resize işleminden arta kalan alana kurun ubuntuyu. Saçmalamışım kusura bakmayın ama şu resize işleminde veri kaybı olup olmadığını bir danışalım.

Sypro

Resize özelliği "live session" üzerinden Gparted ile yapılabilir. Daha önce de konuştuk sanıyorum ki. Arama yapmayı denerseniz güzel sonuçlar çıkacaktır.

Not: Siz zarar vermediğiniz sürece Ubuntu ne herhangi bir verinize ne de Xp'nize zarar vermez.
Not 2: Topic başlığındaki Hkk. kısaltması nedendir? Hakkında yazmak o kadar zor değil.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

erginemr

@DeSPeRaDo yapmanız gerekenleri çok güzel açıklamış.

Ben de Wiki kurulum sayfamızı vereyim:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum

[Temelde Windows'ta defrag (disk birleştirme) yapıp, mevcut alandan minimum 10-20 GB boş bir alan ayırıp Ubuntu'yu oraya kurmanız ve kurulumda disk bölümlemede dikkatli olup "elle" seçeneğini seçmeniz gerekiyor.]

Fatih

internette Partition Magic  diye bi proğram buldum bu proğram xp ye format atmadan hdd bölmeye yarıyormuş bu proğramı kullanarak hdd yi bölsem ubuntu'yu böldüğüm alana yükleyebilirim ubuntu yükleme sorununu aştım peki pc nin ubuntu ile uyumlu driverlerini nasıl ve nerden temin edebilirim bilginiz varmı?

çok saolun arkadaşlar

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: Fatih - 14 Temmuz 2008 - 22:26:36
internette Partition Magic  diye bi proğram buldum bu proğram xp ye format atmadan hdd bölmeye yarıyormuş bu proğramı kullanarak hdd yi bölsem ubuntu'yu böldüğüm alana yükleyebilirim ubuntu yükleme sorununu aştım peki pc nin ubuntu ile uyumlu driverlerini nasıl ve nerden temin edebilirim bilginiz varmı?

çok saolun arkadaşlar

Pm programını kullanabilirsiniz. Ama bu programın bir bedeli var.

Ubuntu nun live sezonundaki gparted i bir tanısanız eminim böyle düşünmezsiniz.

Ubuntu klasik win gibi bir çok sürücüye ihtiyaç duymaz. Chipset sürücüleri zaten içindedir.
Ses olarak realtek falansa chip i Alsa kendi tanır.
Ekran kartı olarakta ne nvidia da ne de ati de sorun yok. Çok basit tek tıklamayla kuruluyor.
Belki kablosuz denetleyicide bir aksaklık olabilir. Çoğu kablosuz denetleyicisinin sürücüsü var.

Ubuntu yu kurmadan peşin yargıda bulunamayız.

erginemr

Partition Magic programını disk bölümlemede daha önce kullanmıştım, neredeyse sabit diskteki bütün verileri kaybediyordum. Onun için bölümleme yapmak amacıyla @izzetguntalaz'ın önerdiği gibi Ubuntu Live CD üzerindeki GParted programını, ya da Google'dan arayarak bulabileceğiniz GParted Live CD'yi kullanmanızı öneririm.

Ubuntu'yu bölümleme yapmadan önce Wubi yardımıyla Windows altından kurarak bütün donanımlarınızı tanıyıp tanımadığını test edebilirsiniz. İkna olduysanız gerçek kurulumu yaparsınız.

DeFacto

Evet partition magic ile ben yanlışlıkla (!) (hata bildirim yaptığında siz yapmışsınız dedi ve ben işlemleri yapmadan önce annemin tercüman arkadaşo ile teker teker cümleleri okudum) d sürücüsünü kaldırdım.

Fatih

s.a

şuan itibariyle ubuntu'mu yüklemiş bulunuyorum hatta siteye ubuntu'dan yazıyorum gerçekten hoşuma gitti. windows'ta kullandığımız proğramları ubuntu'da kullanma imkanımız varmı mesela msn messenger kullanabilirmiyim bide firefox tarayıcım ingilizce internetten son sürüm ve Türkçe'sini indirdim fakat kuramadım nasıl yükleme yapacağım
bilgilendirebilirmisiniz?

umutubuntu

Hoşgeldiniz :)
Yeni başlayan arkadaşlar için oluşturulan kılavuzu görmenizde fayda var, sorularınıza burada cevap bulmakla başlayabilirsiniz.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=142.0

Fatih

hoşbulduk :) elim boş geldim kusura bakmayın :)

yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim arkadaşlar sağolun...

iyi günler

Fatih

arkdaşlar kusura bakmayın sizleride meşgul ediyorum hakkınızı helal edin
üst menüdeki sistem klasörünü bulamıyorum yanlışlıkla kaybettim bi daha bulamadım tekrar nasıl getirebilrim yardımcı olabilirmisiniz?

izzetguntalaz

"Uygulamalar yerler sistem"

Menulerini mi kaybettin ?

Eğer öyleyse: Panele sağ tıkla ekle den ubuntu ana menu yu tıkla gelmesi lazım.

DeFacto