Nanny Ebeveyn Denetimi

Başlatan XRumer, 18 Şubat 2011 - 16:09:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Ubuntu'da bir aile koruma yazılımının olup olmadığı foruma belirli aralıklarla gündeme gelir. Ben de zamanında böyle bir konu açmıştım. Genellikle Dans Guardian önerilir ama o basitce filtreleme yapmaktan başka bir özeliğe sahip değil. Halbuki bu iş için çok gelişmiş bir ebeveyn denetimi olan Nanny, Ubuntu deposunda mevcut.

Kullanmaya başlamadan önce size şunu söyleyeyim: Çocuğunuz ayrı bir kullanıcı hesabı olmalı. Çünkü bilgisayarınızda var olan kullanıcı hesabınız sistem yöneticisi haklarına sahip. Ayrıca sistem yöneticisi olmayan bir kullanıcı hesabı oluşturabilirsiniz. Sistem yöneticisi olmayan bir kullanıcı hesabı yazılım yükleyemez, sistem ayarları üzerinde oynayamaz. Bunun yanı sıra Nanny ayarları sistem yöneticisine uygulanamaz. Sistem>Yönetim>Kullanıcılar ve Gruplar yoluyla yeni hesap oluşturabilirsiniz. Bu konuda sıkıntı yaşarsanız forumda bir arama yapmanız yeterli.

Yeni kullanıcıyı oluşturduktan ve bir de Ubuntu Yazılım Merkezi aracılığıyla yazılımı kurduktan sonra Sistem>Yönetim yoluna Blacklists ve Parental Control olarak iki farklı uygulama düşecek. Yazılım ne yazık ki henüz Türkçe değil, fakat kullanımı kolay. Blacklists karalisteler oluyor. Parental Control ise diğer ayarlar. İl önce Parental Control'ü açalım, karşınızdaki pencerede solda kullanıcılar var, dilediğiniz kullanıcıyı seçip işlem yapabilirsiniz. Yukarıdaki sekmelerden de hangi ayarları yapacağınızı seçiyorsunuz.

İlk ekranımızdan kullanıcının bilgisayarı hangi saatlerde açabileceğini ayarlayabilirsiniz. Bunun dışındaki saatlerde bilgisayarı kullanamaz. Pc Use Time ekranı.



Ya da isterseniz onun yerine (iki ayarı bir arada da kullanabilirsiniz) kullanıcının bilgisayarı açamasına izin verip web tarayıcıyı kullanmasını engelleyebilirsiniz. Web browser ekranı.



Kullanıcının hangi saatlerde e-posta yazılımını kullanacağını da belirleyebilirsiniz.



Son olarak kullanıcının hangi saatlerde sohbet yazılımlarını kullanabileceğini de ayarlayabilirsiniz. (Bu özellik sadece çocukları korumak için değil, iş yerinde Msn'ye giren çalışanlar için de kullanılabilir)



Sistem>Yönetim>Blacklist yoluyla ise sakıncalı gördüğünüz siteleri kara listeye alabilirsiniz. Kullanıcı hiçbir şekilde bu sitelere erişemez.


DoGuKaN

Bu maddeleri Wiki'ye de yazmak lazım  :)

XRumer

Türkçe çevirileri şu an Launchpad üzerinden yapılmaktadır. Ben de elimden geldiğince katkı yaptım. Yakın zamanda bu yazılımı Türkçe olarak kullanacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim.