[Çözüldü] ubuntu'da diski 2'ye bölmek

Başlatan idea, 04 Şubat 2011 - 02:04:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

idea

arkadaşlar diskin tamamına ubundu kurdum. (bilgisayarda sadece ubuntu işletim sistemi yüklü.) ubuntuya zarar vermeden diski 2 ye bölmek istiyorum.

harddiskim: 250gb
bunun 100gb tı ubuntu da kalsın istiyorum ve geriye kalan 150gb lık ntfs yada fat32 formatında bir boş alan oluşturmak istiyorum. (yazılım arşivi vs...)

bu mümkün mü?

Zorba58

Sanırım bu işlemi Ubuntu Canlı Cd'si ile ya da GParted Live iso'su ile cdye yazdıktan sonra yapabilirsiniz(sağlıklı olması açısından). Daha iyi bilen arkadaşlar cevap verecektir.
Dünya' nın asıl problemi. ahmaklar ve fanatikler her zaman için kendilerinden çok eminken; buna karşılık daha aklıbaşında insanların hep şüphelerle dolu olmaları.
                                                            Bertrand Russell

kalkan1973

UBUNTU yu CD den başlat.  SİSTEM + TERCİHLER + GPARTED. çalıştır. Burada açılan menüden 6 gb takas alanı var ortalama buna dokummadan diğer büyük alanın üzerine sağ tıklayıp UNMOUNT komutuna tıkla. Diski ayrıdıktan sonra RESİZE komutuyla ayıracağın MB ı rakam olarak gir örneğin 150.000 MB sonra APPLY  ( UYGULA ) seçeneği olması lazım onayla ve işlemin bitmesini bekle... Uzun sürerse müdahale etme bitirmesini bekle. Yoksa ayırdığın alanı kayıp olarak görüyor. Yeniden format atmak durumunda kalabilirsin.
Evde İşte her yerde Linux

idea

@Mustafa Kalkan

teşekkürler yaptım. ben ingilizce sürümünü kullanıyorum. şu şekilde yaptım.

usb den ubuntu yu başlattım. SYSTEM / ADMINISTRATION / GPARTED.... takas alanlarına dokunmadan büyük alana sağ tıkladım RESIZE dedim boyutu girdim (153600mb yazdım yani 150gb eder) ve uyguladım. (yaklaşıık 3dk sürdü.) daha sonra da ayırdığım boş alanı ntfs olarak biçimlendirdim. (bu da ort.15sn sürdü)

sistemi harddisten başlattım ve ayırdığım ntfs alanı masaüstüne geldi ;)

yardımlarınız için teşekkürler..

küçük bir bilgi notu (belki birinin işine yarar): bu işlemi pardus üzerinden windows dosyalarının yüklü olduğu harddisk alanı için uygulamıştım ama windows çökmüştü. amaç: windowstan biraz alan almaktı :) ama vermedi :P

teşekkürler..

GNUbuntu

Alıntı yapılan: idea - 04 Şubat 2011 - 17:02:25
@Mustafa Kalkan
küçük bir bilgi notu (belki birinin işine yarar): bu işlemi pardus üzerinden windows dosyalarının yüklü olduğu harddisk alanı için uygulamıştım ama windows çökmüştü. amaç: windowstan biraz alan almaktı :) ama vermedi :P

teşekkürler..

Önce Windosw'da sabitdisk birleştirme işlemi yapılması lazım mutlaka. Bir de, eğer alacağımız alan yüklü sistem tarafına eklenecekse canlı cd ile yapmak gerek. Ben o şekilde yapmıştım bir kaç kere.
Önce Saygı...