Bilgisayarım açılmıyor

Başlatan lener49fi, 22 Ocak 2011 - 13:14:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lener49fi

Merhaba.

İnternette gezerken bilgisayarım durduk yere reset attı ve bir daha işletim sistemim açılmadı. Açılışta siyah ekranın sol üst köşesinde yanıp sönen bir "_" alt-çizgiden başka bir şey yok.. 15 dakika kadar falan bekledikten sonra tekrar reset atıyor ve tekrar eski haline geliyor. Detaylı bir arama yapmadım. Ayrıca eklemek isterim ki kısa bir süre önce acayip bir ses gelmeye başlamıştı; sistem yükü arttıkca ses de artıyordu. Ses fandan geliyor olabilir ama tam emin değilim.

Benim sorum; sorunun donanımsal mı yazılımsal mı olduğunu nereden anlayabilirim? Eskiden açılışta bir tuşa basınca xp de bir konsol açılırdı.. Ubuntu da öyle bir şey var mı?

zeitgeist

Bios ekranını geçtikten sonra takılıyor anladığım kadarıyla. Ubuntu cd ile açabiliyor musun bilgisayarı?

Sorunu saptadıktan sonra uyugn bir bölüme taşırız.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

noktakom

Ses yükseldi diyorsunuz.. Eğer o ses fan sesiyse, muhtemelen sıcaklık çok yükselmiştir ve işlemci kendini yanmaktan korumak için reset atmıştır....

mehmetux

Kasayı açıp fanların çalışmasını kontrol et, donanım ile alakalı bir sorun olduğunda açılışta uyarı sesi alman gerekiyor diye hatırlıyorum, kasayı açıp çalıştır pc yi ekran kartı üstünde kırmızı uyarı lambası var mı  kontrol et..
Soru sormadam önce empati kurmak lazım.

lener49fi

ek bilgi vermem gerekli sanırım. Lenovo S10 kullanıyorum. Donanımsal bir hata ise açılışta hata sesi vermesi gerektiğini teğit edebilir miyiz?

travego0403

Canlı cd ile açmaya çalış eğer açılırsa donanımda sorun yoktur.Sanırım en basit yöntemlerden birisidir.

Bundan önce kullandığım masaüstü bilgisayarımda Ram arızası yüzündan açılmamasında sesli uyarı veriyordu ama laptoplarda durum ne bilmiyorum. Hiç başıma gelmedi.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

heartsmagic

Lenovo animasyonunu ve ardından BIOS okuma bölümünü görüyor musun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lener49fi

arkadaşlar selam. hepinize çok minnettarım. bunu belirtmek istedim önce.

lenova animasyonu ve bios ekranı gözüküyor. tam ubuntu animasyonu çıkacakken o ekranın sol üst köşesindeki çizgi sürekli yanıp sönüyor...

başlangıç diski oluşturup, try ubuntu dedim.. bir sıkıntı yok o zaman donanımsal olarak. değil mi? hatta şu an kendi bilgisayarımdan internete girdiğimi de söyleyim size.. :P

şimdi benim dermanım hangi forumdaysa oraya koyun bu konuyu da.. bir reçete de yazarsanız çok sevinirim. yeni bir kurulum yapmam şart mı yoksa bir kaç dosyayı değiştirmem ile sistemim çalışır mı tekrar? kontrol komutları var mı?

teşekkür ederim tekrar. ;)

hitokiri

Bu kapanmadan önce ekran kartı sürücüsünü kurma gibi bi eylemde bulunduysan bi uzak ihtimal o sebeb olmuş olabilir,
Eğer öyle recovery moddan giriş yapıp güvenli grafik modda sistemi başlatmayı dene ,
değilse hiç bi fikrim yok kolay gelsin ,

lener49fi

recovery mode a nasıl giriş yapabilirim peki?

noktakom

Alıntı yapılan: lener49fi - 25 Ocak 2011 - 09:33:13
recovery mode a nasıl giriş yapabilirim peki?

grub menüsünün 2. sırasında olur...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ocak 2011 - 15:27:04

pc açılışında işletim sistemi seçme ekranına grub menusu diyoruz. Eğer çıkmıyorsa

sudo gedit /boot/grub/grub.cfg

çıktısını buraya geç...

lener49fi

Bu kod; "try ubuntu" da çalışır mı?

Tekrar teşekkürler.. Size eziyet oluyor olsa gerek..^^

noktakom

çalışmaz çünkü try dediğinde grubta dahil olmak üzere pc ye hiçbir şey kurmaz...

zeitgeist

Öyle görünüyor ki donanım ihtimalini eledik meselede. Şimdi sen ubuntu kurdun ve açılmıyor öyle mi?

Şu çıktıları buraya aktarsan iyi olurdu:

lspci
sudo fdisk -l

Çalışan cd ile alabilirsin bu çıktıları.

lener49fi

To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.

ubuntu@ubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express (rev 02)
05:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fisk -l
sudo: fisk: command not found
ubuntu@ubuntu:~$

Bunları aldım..

zeitgeist

2. komutu yanlış vermişsin, doğrusu:

sudo fdisk -l

lener49fi

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0001f0ff

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        7174    57616384   83  Linux
/dev/sda2            7174       19458    98671617    5  Extended
/dev/sda5            7300       19458    97654784   83  Linux
/dev/sda6            7174        7300     1016832   82  Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order

Disk /dev/sdb: 2034 MB, 2034236416 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 247 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x000ae244

/dev/sdb1   *           1         248     1986527+   c  W95 FAT32 (LBA)
Partition 1 has different physical/logical endings:
     phys=(246, 254, 63) logical=(247, 80, 23)

Disk /dev/sdd: 4006 MB, 4006608896 bytes
39 heads, 39 sectors/track, 5144 cylinders
Units = cylinders of 1521 * 512 = 778752 bytes
Disk identifier: 0x04030201

/dev/sdd1               3        5145     3911136    b  W95 FAT32

Bir de bir şey sormak istiyorum.

Bu çalışan cd ye boardcom u elle tanıtabilir miyim?

Sanırım gerekli paket bu.

http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php
http://www.broadcom.com/docs/linux_sta/README.txt

zeitgeist

Alıntı YapBu çalışan cd ye boardcom u elle tanıtabilir miyim?

Tanıtabilirsin ama bu değişiklikler kalıcı olur mu bilemiyorum.

Yukarıda söylendiği üzere sistemi güvenli kipte açabiliyor musun? Aşağıdaki yöntemle grub menüsüne geçebilirsen güvenli kip seçeneğini görebilirisin.

Ubuntu açılışında "e" tuşuna basılı tutarsan grub ekranı karşına gelecektir. Kernel satırındaki "quiet" satırını silip tekrar başlat sistemi böylece açılışta nerede takıldığını görebiliriz. Alternatif olarak yine açılış esnasında ctrl+alt+f1 den f8 e kadar tuş birliktelikleriyle konsola düşebilirsen yine sistemin takıldığı yeri görebiliriz.

Bahsettiğim yöntemleri uygulamakta zorlanırsan forumda "Ubuntu açılmıyor" anahtar kelimeleriyle arama yaparak bir kaç başlığa bakman faydalı olacaktır.

lener49fi

hayır grup menüsünü açamadım. onun yerine dosyaları birharici diske kopyalayıp yeni kurulum yapmam daha kolay oalcak sanırım. ama dosyaları kopyalayamıyorum. klasörlerin sağ alt köşeleridne çarpı işareti var işte.. bunları kopyalamanın bir yolu var mı?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ocak 2011 - 19:00:50

taktığım harici diske yazma hakkını ve /home dizinindeki yada bir dosyanın kopyalanma hakkını nasıl veririm?

zeitgeist

alt+f2 ile açacağın pencereye

gksu nautilus

yazıp tamam dersen açılan dizinde yetkili olarak istediğin işlemleri yapabilirsin.

lener49fi

Error while copying to "diskin_adı"
The destination is read only.

diyor...

zeitgeist

Disk tablonda sorunlar var öncelikle onu söyleyeyim. Nautilus penceresinde kopyalama işlemi yapmaya çalıştığında mı alıyorsun bu hatayı?

gksu nautilus

Kopyalama hakkı verir sana zaten. Kopyalama yapmak istediğin diskte şifreleme falan mı var? Canlı cd ile yapıyorsun değil mi bu işlemleri?

Kopyalama yapmak istediğin disk fdisk çıktındaki hangi disk?

heartsmagic

Bir fsck deneseydik?

sudo umount /dev/sda1
sudo fsck /dev/sda1
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.