Ubuntu 10.10 Kurulum sonrası grub rescue> Problemi

Başlatan romanticking, 13 Ekim 2010 - 12:45:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

romanticking

Arkadaşlar Merhaba ;

Elimde arkadaşıma ait hp compaq 2710b model bir tablet pc var.Ubuntu yu usb üzerinden boot edebiliyorum.Her şey gayet güzel çalışıyor.Usb den kurulumda da problem yok.Ama sistem açılışında

error:out of disk
grub rescue >

uyarısını verip sistem açılmıyor.Anladığım sistem kuruluyor ama grub diske doğru olarak yazılamıyor.Ne yaptıysam olmadı. (Grubu live usb üzerinden tekrar aktifleştirme,partiton sıralamasını değiştirme v.b.).Livecd üzerinden grubu tekrar kurarken update-grub2 komutundan sonra en altta birkaç kez "ls: cannot access /casper-rw-backing: No such file or directory" uyarısı veriyor.

Not:  Cihazın diski satın alındıktan sonra kingston ssd bir disk ile değiştirilmiş.Yani şu anda üzerinde ssd bir disk var.

Bu problemi daha önce yaşayan var mı?

Teşekkürler.

sem

Aramaya "grub rescue" yazınca bayağı sonuç döndürüyor. Eğer yapmadıysanız belki işinize yarar başlıklar olabilir, incelemekte fayda var.

Bilemiyorum böyle bir sorun mümkün mü fakat; bir ihtimal grub'u yanlışlıkla bilgisayarın diskine değil de  USB'ye kurma ihtimali olabilir mi acaba? USB'den sisteme girebiliyorsanız bilgisayarın diskindeki GRUB'u kontrol edebilirsiniz sanırım.

Böyle bir hata varsa yeniden GRUB2 kurulumu büyük ihtimalle işinizi görecektir.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,13415.0.html

EK: Denemişsiniz zaten, dikkatimden kaçmış, kusura bakmayın...

İyi günler, kolay gelsin...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

bytan

Usb takılı iken ve takılı değilken de aynı sorunu yaşıyor musun? Grub'u nereye kurdun? Usb'ye mi yoksa sabit diske mi? Tekrar kurulumda ise yine aynı yere mi kuruyorsun?
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

romanticking

Alıntı yapılan: bytan - 13 Ekim 2010 - 13:40:31
Usb takılı iken ve takılı değilken de aynı sorunu yaşıyor musun? Grub'u nereye kurdun? Usb'ye mi yoksa sabit diske mi? Tekrar kurulumda ise yine aynı yere mi kuruyorsun?

Usb takılı yada takılı değil farketmiyor.Grubu sda ya kurdum.Yani usb ye değil.Kurulumu usb den yapmak zorundayım.Makine üzerinde dvdrom yok.

Tekrar kurulumda manuel partition yaparak swap diski başa root u sonda seçerek te denedim.Sonuç aynı.

Arkadaş makinede ille de linux istiyor.Şimdi bu sorundan dolayı gidip mindoz kurmakta ayıp olacak.İnşallah mecbur kalmayız.

if

heartsmagic

Benzer sorunu yaşayanların toplandığı bir başlık:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1331730

Çözüm göremedim orada, ancak tavsiyeler var. Benim içimden geçen de sağlıklı bir Grub kurulumunun olmadığı ve bunun disk bölümlendirme yapısı ile ilgili olabileceği.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ashqelon

benzeri problemi bende yaşadım. 1. diskte windows 7, 2. diskte ubuntu 10.04 kurulu idi. 10.10'u sıfırdan kurmak istediğim için usb flash disk hazırladım. sitesinde en az 2gb boş alanı olan flash bellek kullanın demesine rağmen 1gblık flash bellek kullandım. ve kurulumda sorun çıktı. 10.10'da önceki sürüme nazaran kurulum ekranında grubun nereye kurulacağını soruyor. ben sda seçmiştim. kurulum yarıda kalınca "grub rescue" hatasını almaya başladım. bilgisayarı live cd ile açıp 10.10 iso'sunu 2 gblık flasha atp tekrar kurulum yaptım fakat bu sefer grub'un kurulum yerini sdb seçtim. kurulum tamamlandıktan sonra "grub rescue" hatası devam etmekteydi. flash bellekten ubuntuyu açıp yeniden grub2 kurulumu (http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,13415.0.html) başlığında anlatılanları uygulayıp grubu sda'ya kurunca problem düzeldi.

belki problemine kesin çözüm getirmedim fakat belki çözüm için bir ipucu çıkar.

krwlng

Ben bu sorunla her kurulumda karşılaşan biriyim, 10.4 çıktığından beri her kurulumda bu sorunu yaşıyorum. Sorun ubuntu kurulduktan sonra grub kurulumunun düzgün yapılamamasından kaynaklanıyor, bu genellikle usb bellek ile yapılan kurulumlarda karşımıza çıkıyor. Sanırım, grub kurulumundan sonra, yapılandırma kısmında ubuntu usb belleği yapılandırma bitmeden sistemden ayırıyor, doğal olarak grub yüklemesi tam olarak bitmeden usb gücü kesiliyor, hatta çoğu zaman ekranda bir sürü I/O (Giriş/Çıkış) hatası görünüyor. Ben genellikle 2. veya 3. kurulum sonrasında sorun yaşamıyorum, neyseki ubuntu kurulumu 10 dakika sürüyor usb ile. Bu sorunun tam sebebini anlayamamakla birlikte, neden 2. veya 3. kurulumda aynı sorunun çıkmadığını da anlayabilmiş değilim.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

nahit67

Merhaba,

Benim de benzeri bir grub rescue> problemim var. Şöyle ki;

Yeni aldığım Toshiba Qosmio da yeni bir partition ayırmaya çalıştım ama halihazırda 4 tane partition olduğu için 5. birincil disk kurulumuna izin vermedi win7. ben de win7 nin 1,5 gb lık diskin en başında olan kısmı uçurdum ve ubuntu 10.10 dvd siyle win7 nin bulunduğu kısmı iki parçaya böldüm ve bu bölümü baş tarafa taşımaya çalıştım ama işlemin yarısında iptal etmek zorunda kaldım. böylelikle win7 uçmuş oldu ama ubuntuyu yükleyebildim ama bazı sorunlarla beraber yükledi. Grub menüsünde win7 loader kısımları gözüküyordu ve recovery yapmaya çalışırken de sistem tekrar hata verdi ve bilgisayar ilk açılışta siyah ekranla beraber malum hatayı vermeye başladı ve en sinir bozucu kısmı da bios'tan dvdrom u ilk başa almama rağmen taktığım hiçbir dvd yada cd yi açılışta okumaya fırsat vermeden bu hatanın gelmesi ve bios ayarlarına tekrar dönemiyorum.

Şimdi sizlerden ricam bana bir yol göstermeniz. Bu grub rescue> komut satırında ne komut yazabilirim?

bytan

Eğer sağlam bir ubuntu kuruluysa makinana yeniden grub2 kurulumu başlığını takip ederek grub'u oluştur. "Recovery yapmaya çalışırken" ile ne kastettiğini anlayamadım. Nasıl yaptın?

Boot esnasında dvd okuyup okuyamaması bios ve dvd'nin boot edilebilir olup olmamasıyla ilgili.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

nahit67

Evet bir Ubuntu kurmuştum ama bu sorun olunca açılmıyor artık ve cd den boot olmuyor şu an.

"Recovery yapmaya çalışırken" derken win7 nin recovery menüsünü kastetmiştim.

grub recovery>     ekranındayken komutla yapabileceğim birşey var mı?

heartsmagic

CD veya DVD'den önyükleme yapamaması inan Grub ile alakalı değildir zira Grub önyükleme aşamasından sonra devreye girer. Sendeki medya sorunlu olabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

nahit67

bana servis yolları mı gözüktü şimdi... tüh...

bytan

Bundan önce boot edilebilir özelliği olduğundan emin olduğun cdlerin çalışıp çalışmadığına bakabilirsin. Tüm boot aygıtlarını dvd olarak belirleyerek veya ikinci üçüncü boot aygıtını iptal ederek de boot için dvd'ye bakıp bakmadığını kontrol edebilirsin.

PF @ ST

nahit67

Evet arkadaşlar sorunu çözdüm çok şükür ve nasıl olduğunu anlatayım (uzun süredir de katkıda bulunamıyordum iyi oldu);

Toshiba Qosmio F60 model laptop larda Fn ve Esc tuşlarına basılı tutarak bilgisayarı açar ve 5-10 saniye kadar basılı tutarsanız ekranın sol alt köşesinde F2 ve F12 yazıları yanıp söner. F12 ile boot menüsünü ve ayrıca setup ayarlarını yapabilir ve mutlu mesut Ubuntunuzu kurabilirsiniz...  ;D

Saygılar...