windows kurulu bilgisayara ubuntu kurmak

Başlatan daron, 11 Temmuz 2008 - 07:48:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

daron

arkadaşlar sitemimde 1 adet 160 gb hdd ve 1 adet 80gb hhd var.160 lık olanda ikiye bölünmuş durumda ve xp kurulu,80 gb olanda ise ıkiye bolunmuş durumda ve bir bolümünde pardus kurulu.şimdi elime ulaşan yeni ubuntu cd nı kurmak istiyorum.pardus olduğu bolüme kurma niyetin'deyim,kurarken ubuntu'da mbr disk başına mı kuracam ?açılışı nasıl oluyor ?pardus kurulu alana kurabilırmıyım ?kurduğumda ubuntu'yu pardus gibi mbr disk başına mı kurayım ?nasıl yapayım ?

ufuk_k

80 gb Diskte 2 alan var. Ve biri alanda Pardus var. Sen Pardus olan alana Ubuntu kurmak istiyorsun. Elbette Pardusun üstüne kuramayacağın için Pardus silinir.
Ha yok, ben 80 gb diskin yarısında Pardus var, diğer yarısına, boş alana Ubuntu kurmak istiyorum diyorsan, kurabilirsin. Grub'ı aynen mbr'a kur, yani diskin başına.

daron

pardusun olduğu alan kurmaya kara verdım yanı pardus yerıne ubuntuyu tercih edıyorum ,aralarında dağ kadar fark var.80 gb kurulu hdd diğer bolumune dokunmıyacam cunku oraya  cocukların oyunlarını kurdum.mrb kurarken ubuntu nun kurlu olduğu disk başına kur dediğiniz kısım 80 gb hdd başına mı ?yoksa windowz kurulu olduğu 160 gb hhd olduğu yeremı kurayım ?
bir diğer sorumda swap alanı değerlerını ayarladıktan sonra kuracağı yerı kendısımı secıyor ?

ayrıca siz tavsıyenız ne ?pardus kurulu kalsın mı ?eğer kalsın dersenız ubuntuyu 80 hdd lık kısmın ıkıncı kısmına kurup cocukların oyunlarını xp nın kurulu olduğu hdd 'nın ıkıncı bolumune kururarım,problem olmaz.
şimdiden ılgı ve alakanız teşekkür ederim

ufuk_k

80 gb Pardus bölümünü silebilirsin, o sana kalmış.. Bölümleme yöneticisi ekranında el ile bölümleme seçeneği istediğin olanakları sağlayacaktır. İstediğin diski bölümlendirip Ubuntu kurabilirsin. / yani kök dizinini nereye işaretlersen (ext3 bölüm) Ubuntu oraya kurulur. Swap için de Pardus için kullandığın swap alanı varsa kullanabilirsin, yoksa yeniden yaratırsın. Önemli olan, Ubuntu'yu hangi diske kurduysan (80 ya da 160) o diskin başına mbr yüklemektir. Grub yani.

izzetguntalaz

@Ufuk_k ya katılıyorum.

Ama mbr konusunda şöyle bişey var. Mbr hd0 a kurulmalı diye biliyorum.

Daha önce bu konuya değinmiştim.
Bios hangi hdd yi boot ediyorsa o diske mbr kurulmalı aksi halde ubuntu açılmaz.

Bios ta hdd lerin listesinde hangi disk baştaysa ona kurulmalı.

daron

izzet kardeşim bende tam senın yazdığın söylıyecektımkı senın mesaj geldi,pardus 80 gb hdd kurulu ve mbr xp nın kurulu olduğu ve bioss tan acılış yapan 160 hdd olduğu kısma kurdum.o şekılde acılıyor.ubuntuyu 80 gb kuracam mrb ıse xp nın kurulu olduğu 160 gb hdd olduğu kısma kuracağım,ayrıca şunuda sorayım pardus kurarken swap alanı fılan secmedım kendısı oluşturdu ubuntuyu kurarken swap alnı oşturduğum esnada nereye kurmam lazım?şu an tek sıkıntı yaptığım bu swap alanı.

izzetguntalaz

Ubuntu kurulumunda elle bölümüne gir orada zaten "Linux/solaris swap" yazan bölüm olacak.
Onu seçmene gerek yok zaten ubuntu swap ı otomatik algılar.

Ha eğer pardus swap oluşturmamışsa o zaman ubuntu seni uyaracak ve oluşturmanı isteyecek.

daron

eğer ubuntu swap alanı oluşturmamı ısterse nereye oluşturayım ? birde şunu sorayım affınıza sığınarak
pardus ve ubuntu arasındakı eksiler ve farklar neler ?neden ubuntu daha cok ağırlıklı tercıh edılıyor ?

izzetguntalaz

Swap alanı yoksa yeni bir bölüm oluşturup o bölümü swap olarak tanımlaman lazım.
Bölüm oluşturmak için diskinde hab alan olması lazım yoksa boş bir bölümü silerek ham alan elde edebilirsin.
Bu bölümü swap tanımlamak için ext3 dosya sistemi seçtiğin menüden "swap" ı seçmelisin.
Bölümün büyüklüğü sistem ram in kadar olmalı. Örneğin ben 2gb swap alanı kullanıyorum.

Pardus-Ubuntu sorunun cevabını ikisinide kullanarak sen verebilirsin.
Benim bu noktada söyleyebileceğim şey "Ubuntu pardus a göre daha hızlı geliştiriliyor." olur.

ironic

Buna benzer bir sorun için foruma bakıyordum. yeni başlık açmadan burdan devam edeyim.

windows u kurarken C D E  diye hdd yi 3 parçaya böldüm. windows kurulduktan sonra E ye normal kurulumla ubuntu kurdum. bios ta işletim sistemi önceliği ubuntu da. ben şimdi C de yüklü olan windows a format atacağım. neler yapmam gerek? teşekkürler.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: ironic - 12 Temmuz 2008 - 15:57:28
Buna benzer bir sorun için foruma bakıyordum. yeni başlık açmadan burdan devam edeyim.

windows u kurarken C D E  diye hdd yi 3 parçaya böldüm. windows kurulduktan sonra E ye normal kurulumla ubuntu kurdum. bios ta işletim sistemi önceliği ubuntu da. ben şimdi C de yüklü olan windows a format atacağım. neler yapmam gerek? teşekkürler.

C yi rahatlıkla formatlayabilirsiniz. Ubuntu açılışına bişey olmaz.

Ne yapmam gerek demişsiniz. Menu.lst den windows parametrelerini silebilirsiniz.

ufuk_k

Formatı Ubuntu livecd ya da Ubuntu içinden gparted programını kurarak yaparsan daha iyi olur. Windoz bölümünü ntfs olarak formatlayabilirsin.

ironic

gparted ı ubuntuya yükledim. fakat çalıştırmadım. şu an başlangıçta grub çıkmıyor. live cd ile yapılıyormuş galiba. yalnız forumdan okuduğum kadarıyla tam bir çözüm yolu bulamadım. en kolay nasıl yapabilirim acaba.

ufuk_k

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=192.0

Buradaki adımları aynen takip etmen gerek. Eğer hata alırsan, hatayı buraya geçebilirsin. Ubuntu'yu kurma yani install seçeneği yerine "try Ubuntu without installing" seçeneğini seçerek başlatıp bu işlemleri yapmalısın ve hata olursa buraya kopyalamalısın.

ironic

şu an ubuntumdan yazıyorum.  ;)

ilginize ve yardımınıza teşekkür ederim.

Ayrıca boot ekranında bile linux u çekemeyen "windoz" tan tamamiyle kurtulmak dileğiyle.

ufuk_k

Hoşgeldin,
Forumumuzda ve wiki sayfamızda bulunan kurulum sonrası bilgilerinden başlayarak Ubuntu hakkında bilgi edinip özelleştirmeye hemen geçebilirsin. Bol bol kurcala.

daron

arkadaşlar maalesef beceremedik. :'(pardus kurarken hıç bu duruma düşmemiştim.ısrarla pardus yerıne ubuntu kullanmak istiyorum bu nedenle bu işi başarmadan pes etmıyecem.
malesef ubuntu kurarken hem pardus hemde windoz dan oldum.bilgisayarıma format atmak zorunda kaldım.şimdi şunu sormak istıyorum.
80 gb hdd acılışta bıostan 2 sırada,160 gb hdd ise bırıncı idi  ve xp 160 gb hdd kurulu ıdı, bende ubuntuyu 80 gb hdd kurdum,mrb disk başına kurmama rağmen açamadım.format sonrası 80 gb hdd yı acılışta bırıncı hdd yaptım,160 gb hdd ıse ıkıncı yaptım.her ıkı hdd ıkınye bolunmuş durumda,şu an elımde 4 tane bolum var
80 hdd de xp kurulu diğer kısmı boş beklıyor.
160 hdd de bırıncı bolumunde arşıv .resımlerım,vıdolarım muzıklerım fılan var,diğer kısmı boş beklıyor.
şimdi ubuntuyu hangı hdd me kurayım kı acılışta problem yaşamıyayım.mrb disk başına hangı hdd kurayım?

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: daron - 13 Temmuz 2008 - 16:07:52
80 gb hdd acılışta bıostan 2 sırada,160 gb hdd ise bırıncı idi  ve xp 160 gb hdd kurulu ıdı, bende ubuntuyu 80 gb hdd kurdum,mrb disk başına kurmama rağmen açamadım.

Mbr 80gb lığın başına değil, 160gb lığın başına kurulmalıydı.
Eğer 80gb lığın başına mbr kurduysan biostan 80 liğiyukarı taşıman lazım.
O zamanda 160lıktaki sistem açılmaz.
Bios ta hangi diskin üstteyse o disk ubuntu tarafından hd0 olarak tanımlanır.

Evet sana katılıyorum. Ubuntu genel olarak Pardus a göre zor bir işletim sistemi.
Eğer diskinde çoklu işletim sistemi kullanacaksan (Win,linux, vs.)
kurulumda genel dosyalama sistemi ve disk bölümleri bilgisi gerektiriyor.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: daron - 13 Temmuz 2008 - 16:07:52
160 hdd de bırıncı bolumunde arşıv .resımlerım,vıdolarım muzıklerım fılan var,diğer kısmı boş beklıyor.
şimdi ubuntuyu hangı hdd me kurayım kı acılışta problem yaşamıyayım.mrb disk başına hangı hdd kurayım?

80gb olan diskine kurmanı önermem eski disklerin okuma/yazma hızları yavaştır.

Şimdi madem 160 olan bios ta ilk sırada hiç değiştirme.

Yapacağın şu.

1. Ubuntu kurulumuna girmeden 80 lik diskinin tüm kablolarını sök. (Karışmaması için.)
2. Ubuntu normal kuruluma başla disk bölümü ekranında elle (manual) i seç.
3. 160gb lık disk iki bölüm, ilk bölümü dolu ikinci boşsa; 2. bölümünü sil. (ilk bölüme bişey olamayacak)
3. Yeni bölüm oluştur. kafana göre bişey yap. 30gb yeter. Bu bölümün bağlama noktası  /  yap.
4. Kalan alandan bir bölüm daha oluştur. 1gb falan bunuda swap alanı tanımla.

Böyle kuruluma devam et. Mbr ile hiç oynama tek disk var zaten.
Kurulum bitip Ubuntu açılınca sistemi kapat diğer diskin kablolarını tekrar bağla.

daron

bios acılışı hdd sırası 1- 80hdd  (eskı disk )
                            2- 160 hdd (yeni disk sata )
80 lıkte xp kurulu,ve her ıkı hdd ıkıye bölünmüş durumda,şimdi nasıl kurayım tavsıyen nedir

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: daron - 13 Temmuz 2008 - 18:49:43
bios acılışı hdd sırası 1- 80hdd  (eskı disk )
                            2- 160 hdd (yeni disk sata )
80 lıkte xp kurulu,ve her ıkı hdd ıkıye bölünmüş durumda,şimdi nasıl kurayım tavsıyen nedir

Biostan eski diski alta yeni diski yukaıya al.
Yukarıdaki mesaj doğrultusunda kurulumu yap.