Sabayon Linux 5.4 "Experimental Spins"

Başlatan badhero, 05 Kasım 2010 - 00:09:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

badhero

Fabio Erculiani, 30 Eylül 2010'da duyurduğu Sabayon Linux 5.4'ün ardından 13 Ekim 2010'da Sabayon Linux 5.4 "SpinBase" ve "CoreCDX" versiyonlarını duyurmuştu. Erculiani, bugün de Sabayon Linux 5.4'ün beş yeni versiyonunu duyurdu. Bunlar; Sabayon 5.4 E17, Sabayon 5.4 XFCE, Sabayon 5.4 LXDE, Sabayon 5.4 SpinBase/OpenVZ ve Sabayon 5.4 ServerBase. 2.6.35 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin ilgili versiyona göre Enlightenment 17, XFCE 4.6.2, LXDE 0.5.0 masaüstü yöneticilerine sahip olduklarını eklemek gerekir. Varsayılan ağ aracı olarak NetworkManager 0.8, NTFS-3G ile NTFS desteği, VirtualBox entegrasyonu, Mozilla Firefox 3.6.11, çok hızlı kurulum gibi özellikler ise versiyonların ortak yönleri olarak öne çıkıyor. Sabayon Linux 5.4 "Experimental Spins" hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Sabayon Linux 5.4 "Experimental Spins" edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    * İndirme sayfası  (torrents, MD5)

Kaynak: 2dbilgisayar.com.tr


Ben Sabayon'u denedikten sonra birçok yeni sürüm çıkardılar. Özellikle E17 için bu sürümü de denemek istiyorum.

if

#1
Hakkını vermediğim bir dağıtım Sabayon ve hakkını vermediğim bir masaüstü yöneticis E17. Denemek lazım:)

Teşekkür ederim @badhero.

***

Sabayon 5.4 E17'yi denedim. Benim gibi E17'yi kullanmasını bilmeyen birine iyi tahammül etti E17 ama kullanışlı bulmadığımdan kaldırdım. Sabayon 5.4 Gnome kurdum. Yaklaşık cd boyutu 1.5 GB idi. Taşınabilir bellekten kurulumu yaptım. Kurulumda her dağıtımda olduğu gibi genel ayarların dışında benim sistemime gerek olmayan paketleri kaldırma seçeneği vardı ki ben çok beğendim. Burda bir parantez açayım: Sabayon'dan önce Mandriva 2010 Gnome kurmuştum ve onda da aynı seçenek vardı hatta daha ayrıntılıydı. Grub seçeneğini es geçtim çünkü Ubuntu'nun grubuna ekleyecektim. Yine bir parantez; Mandriva zorla grub kurulumu yaptırıyor. Kısa bir kurulumun ardından bilgisayarı baştan başlattım ve masaüstüne düştüm. İlk sefer geç açıldı masaüstü. Hemen hemen her şey yüklü geliyor, 1.5 GB olunca tabi. Öntanımlı olarak genel uygulamaları sayarsam-Ubuntu'dan farklı gelenler-:Guake terminal, Gnote, bir sürü oyun, GIMP, Deluge, XChat, Gnome PPP, Audacious, PulseAudio Yöneticisi, XBMC Media Merkezi, Compiz Fusion, Güç İstatistikleri, Emerald Tema Yöneticisi, JRE 1.6.

İlk ekran görüntüsü bu:



Gördüğünüz gibi Ubuntu panelinden farklı olarak masaüstü geçişleri sağ üstte, bağlanan bellekler sağ altta görünüyor.

Bundan sonra ne yapacağınız size kalmış. İsterseniz Entropy kullanmayı seçip çok uğraşmadan programları kurabilirsiniz. İsterseniz Portage'ı seçip paketleri ayarlarınıza göre derlersiniz. İkisi de hızlı çalışıyor. Ben Portage'ı seçtim. Herhangi bir güncelleme yapmadan önce make.conf ve USE.FLAGS'ları ayarladım. Daha önce kullandığım Sabayon'da bu ayarlarla hiç uğraşmamıştım, tehlikeli olduğunu düşünüyordum:) Sandığımdan çok daha kolaymış. Arch Linux kullanmanın biraz avantajını gördüm:)-Arch'ı övmeden duramam:)

Şu an için tek sıkıntım diğer dağıtımlarda olduğu kadar yüksek ses alamamam. Ses kartının HD audio özelliği ile alakalı bir durum diye düşünüyorum. Henüz araştırmadım.

Masaüstünün son hali de bu:



make.conf dosyasıyla uğraşmak Sabayon'u daha çok sevdirdi. Sanırım bilgisayarımda uzun süre kalacak Sabayon.


badhero

İzlenimlerin için teşekkürler if. Ama Gnome masaüstü ortamıyla bir dağıtım kullanacaksam bu ya Ubuntu olur ya da KahelOS. :)

stratovarius

#3
İf umarım anlaşırsınız ben kde masaüstü ile anlaşamadım.

İlk başlarda  her şey çok güzel derken dolphin kaynaklı göçtü ve birdaha toparlıyamadım.

Bu sırada çok güncel bir yazılımdır diyebilirim sabayon için, her programın hemen hemen en yeni sürümleri mevcuttur. Hatta bazılarının rc sürümleri depoda bulunur.

Kullanacak arkadaşları uyarım paket sistemi alıştığınız sistemlere göre yavaştır. Derleme yaptığı için biraz yavaş.

Ekran kartı dahil bütün sürücüler kurulu geliyor. Ayrıca xorg dosyaları düzenlenmiş gelmesi çok güzel bir özelliğiydi.

Paketler ve güncelleme için iki paket sistemi kullanır; 'Emerge ve equo'.

Equo neredeyse apt-get ile aynıdır diyebilirm. (kurulum , dosya kaldırma, güncelleme)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Zamanında aldığım masaüstü görüntüsü;




Not: Ben 5.4 sürümü ilk çıktığında denemiştim , şu anda sorunlar çözülmüş olabilir.

Yiğit Ateş

Hız açısından tercih ediliyorsa, paket derlemektense Arch kullanmak daha mantıklı aslında.

if

Teşekkür ederim @badhero. Gnome her dağıtımda güzel:) Ama dediğin gibi Ubuntu, benim kullandığım dağıtımlar içinde, en güzel sunanı.
Anlaşacağız gibi görünüyor @stratovarius. Kolaya kaçıp değiştirmeyeceğim bu Sabayon'u.:)
Evet @Yiğit Ateş, Arch daha mantıklı ki zaten tanıtım mesajımda Arch'ı övmüştüm dolaylı olarak:) Debian tabanlı dağıtım kullanıyorum, rpm tabanlılara şöyle bir baktım, Arch, SlackWare derken Gentoo tabanlılar kaldı. Sabayon iyi bir tercih bunun için.:)

Aslında beni Sabayon'a çeken komut satırında uğraştırıyor olması:) Linux dünyasına adım attıktan bu yana komut kullanmayı sevdim.