[Nasıl] Conexant 5069 cip setli ses kartlarındaki hoparlör ve kulaklık uyumu

Başlatan zaferk, 01 Eylül 2010 - 18:57:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zaferk

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat kullanıcılarının bu anlatımı uygulamalarına ihtiyaç yoktur. 10.10 üzerinde bu sorun yaşanmamaktadır.

Merhabalar,
Alsa derleme işi yok. Sadece derlenmiş alsa1.023 paketini kurcaksınız.

Bu derste  Conexant 5069 cip setli ses kartlarındaki aynı anda hoparlör ve kulaktıktan ses gelme sorunu düzelteceğiz.
Düzeltme süresi: Toplam 1 dakika.Evet sadece bir dakika.
Aynı zamanda bu anlatım asus k52j laptopda denenmiştir.

Yapılması gerekenler:
1- Sistemimizi güncelleyeceğiz.Güncelleme işlemi için güncelleme yöneticisini veya konsoldan
Alttaki komutla depolardaki güncel paketlerin listesini bilgisayara indiriyoruz,
apt-get update
Sonra aşağıdaki  komutla güncelleme işlemini yapıyoruz
apt-get upgrade

2- Aşağıdaki adresteki dosyayı bilgisayarımıza indiriyoruz.
http://www.linuxant.com/alsa-driver/archive/alsa-driver-linuxant-1.0.23.0/alsa-driver-linuxant_1.0.23.0_all.deb.zip

Dosya *.zip uzantılıdır. Dosyaya sağ tıklayarak buraya çıkart diyoruz.
İçinden çıkan *.deb uzantılı dosyaya çift tıklatıp gdebi program kurucu ile açıyoruz ve paketleri kur diyoruz.
Ortalama 1,2 dakika sürer.

3-  Son olarak  alsa-base.conf dosyasını düzenleyeceğiz ve bilgisayarı yeniden başlatacağız.Hepsi bu kadar.
alsa-base.conf dosyası /etc/modprobe.d/ dizininde bulunmaktadır. İsterseniz yönetici haklarıyla sağ tıklayıp Yönetici olarak aç diyebilirsiniz (root servis menüsü yüklü ise)
Yada doğrudan  Konsol ekranında
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf   komutunu veriniz. (en kolayı bu)

4- alsa-base.conf dosyasının en alt satırına aşağıdaki kodu yapıştırıp dosyayı kaydedin ve kapatın.
options snd-hda-intel probe_mask=1     ( 2. numaralı maddedeki linuxant alsa paketini yani 1.0.23 alsa sürümünü yüklemeden alsa-base.conf dosyasına eklediğiniz kod çalışmaz. Denenmiştir.)

5- Bilgisayarı yeniden başlatın ve müziğin ve kulaklığın keyfini sürün.

NOT: İşlemler bittikten sonra konsolda alsamixer komutunu verdiğiniz de çipsetin değişmiş olduğunu göreceksiniz.
Conexant CX20585 şeklinde olması gerekir.Şaşırmayınız.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Eylül 2010 - 19:26:17

Bu konuyu wikiye eklemek istedim. Üye oldum .Ancak wikiye nasıl konu ekleneceğini bulamadım.
Ses kartı kategorisine kadar girdim ama içerik oluştur gibi * bir şey göremedim.

badhero

barış

@badhero, doğru söylüyor. Dilerseniz biz ekleyelim.
Şunu da söyleyeyim, konu başlıkları "DERS" olarak değil de "[Nasıl]" olarak açılsa daha iyi olur :)

zaferk

Wikiyi daha önce hiç kullanmadım biraz fikir geldi ama yanlış konu açmamak için de riske atmak istemedim...

Yabancı forumlarda dahi bu şekilde anlatım yok..
Yarım yamalak..

sadece alsa 1.023 paketlenmişti. Kodu da bulunca oldu..

Ben wikiye eklemeyi deneyeyim ki hem de wikiyi öğrenmiş oluruz.
Yapamazsam eklemeniz için yardım isterim...

heartsmagic

Anlatım için teşekkürler. Bir şey sormak istiyorum, Alsa'yı Linuxant üzerinden çekilen paketle tekrar kurmadan önce alsa-base.conf dosyasına ekleme denemiş miydin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zaferk

Şöyle söyleyeyim ;
Tam olarak emin değilim. Hangi açıdan dersen ubuntuyu bu belki de aralıklı olarak 10. kurmam.
Ancak alsa-base.conf dosyasına daha öncede yani paketi kurmadan öncede birçok parametre denemiştim olmamıştı.

Şu konuda kesin bir şey söyleyemem: Yukarıda verdiğim ayar komutunu girip girmediği bilmiyorum.

Ancak düzeltmek için bir çok komutu zamanında denemiştim, olmamıştı.

Bu komutu girmişmiydim emin değilim         .options snd-hda-intel probe_mask=1

ama bence kurmak en garantili iş gibi...
Artık bunu da asus k52j kullanan birisi açıklar umarım. Ancak denemediğim seçenek kalmamıştı diye hatırlıyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Eylül 2010 - 17:44:37

kusura bakma yeni mesaj ekliyorum çünkü düzeltmeyi fark edemeyebilirsin...

Bu yukarıda bahsettiğim kartta paketi kurmadan önce alsamixer komutunda sadece
master - PCM bölümü vardı. Yani   Headphone yoktu.Microfon ayarı yoktu.

Buradan hareketle yüklemek gerektiğini düşünüyorum.

heartsmagic

Aslında benim meramım şu, acaba Linuxant'taki paket ne içeriyor? Bu yolu bir yerlerde mi gördün, orada sebebi anlatılıyor muydu?

zaferk

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Eylül 2010 - 05:05:09
Aslında benim meramım şu, acaba Linuxant'taki paket ne içeriyor? Bu yolu bir yerlerde mi gördün, orada sebebi anlatılıyor muydu?

alsa 1.0.23 sürümünü içeriyor. :Uzun araştırmam sonucunda alsa derlemek gerekiyordu. Bu paket o işleri kendi yapmış oluyor. Yani içinde en son sürüm alsa paketi var. Evet yabancı forumlarda bu konuyu 1 aya yakın araştırıyordum. En son denemek kaldı.Tabi bu sürücünün alsa son sürüm olduğu ve conexant için gerekli olduğu gibi bir ibare yazıyordu.

Kodu da başka bir yerden bir çok kodu deneyerek buldum.

Güvenlik açısından bir şüpheniz mi var acaba.

ikia

Ne olursa olsun, teşekkürler @ zaferk.Ben de bu sorunu çözmeye çalışıyordum ne zamandır.Çok işime yaradı. ;)
http://www.ogretmeniim.com/
Öğretmeniim!Canım Benim

heartsmagic

Alıntı yapılan: zaferk - 04 Eylül 2010 - 11:42:14
Güvenlik açısından bir şüpheniz mi var acaba.

Hayır, güvenlik açısından şüphem yok :) Ben şu an değişikliğin ne kadar olduğunu anlamaya çalışıyorum. Acaba aynı durum Alsa'nın Lucid depolarındaki bir önceki sürümüyle de işe yarar mı? Alsa derlemeden sadece parametre eklemek ne gibi bir etki yapıyor? Forumda Alsa derleme mevcut ancak son zamanlarda buna gerek kalıyor mu, kalmıyor mu şüphelerim var.

zaferk

Alıntı YapHayır, güvenlik açısından şüphem yok :) Benü  şu an değişikliğin ne kadar olduğunu anlamaya çalışıyorum. Acaba aynı durum Alsa'nın Lucid depolarındaki bir önceki sürümüyle de işe yarar mı? Alsa derlemeden sadece parametre eklemek ne gibi bir etki yapıyor? Forumda Alsa derleme mevcut ancak son zamanlarda buna gerek kalıyor mu, kalmıyor mu şüphelerim var.

Elle derlemeye gerek yok bence bu paket işini iyi yapyıor. Bu arada içeriği güncelledim Çünkü ubuntuyu yeniden kurmam gerekti ve ilk iş bu ses olayını denedim.

Evet  alsa için linuxant sürücülerini yüklemek şart. Sürücüyü yüklemeden alsa-base.conf a eklenen komutlar işe yaramıyor.
Alsa-oss paketine de gerek yokmuş. Onu içerikten sildim.

heartsmagic

Tamamdır, teşekkürler. Demek ki derleme aşamasını yapıp paketlemişler.

UBUNTUNA

Bu belgede anlatılanları yaptım fakat sanırım durum daha da kötü oldu.ses kartını hiç görmüyor.doğal olarak hoparlordende kulaklıktanda ses alamıyorum.eski alsa sürücüleri nasıl yükleyebilirim.

heartsmagic

@UBUNTUNA, yeni bir başlık açarak neler yaptığını, yüklemelerin nasıl gittiğini, kartın için olan bilgileri aktar lütfen. Böylece meseleyi irdeleriz. Şu şekliyle yardım etmemiz pek mümkün değil ne yazık ki.

zaferk

Alıntı yapılan: UBUNTUNA - 27 Ekim 2010 - 23:53:05
Bu belgede anlatılanları yaptım fakat sanırım durum daha da kötü oldu.ses kartını hiç görmüyor.doğal olarak hoparlordende kulaklıktanda ses alamıyorum.eski alsa sürücüleri nasıl yükleyebilirim.

bu belgede anlattığımız sadece deb paketi kurmaktı. Kurulum sadece 1-2 dakika zaman alıyor bunun dışında başka bir ayrıntısı yokki.

Ayrıca ubuntu 10.10 sürümünde otomatik olarak alsa 1.23 geldiğinden sorun düzeltilmiş. ubuntu 10.10 kullanıcılarının yüklemelerine gerek yok.