[Nasıl] Ubuntu Hardy Heron (64bit) sürümüne virtualbox yüklemek.

Başlatan ubuntucu, 17 Temmuz 2008 - 23:35:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntucu

Merhaba Arkadaşlar.

Size 64bit ubuntuda virtualbox kurulumunda yaşadığım bazı sorunları ve çözümleri sizlerle paylaşmaya karar verdim.  Benim notebook bilgisayarıma (asus f3sc) ubuntunun en son sürümünün 32 bit olanı yükledim. Ubuntu hardy heronun 32 bit sürümünde virtualbox biraz yavaş çalıştığını görünce, 64 bit sürümünü  ve virtualbox'u yeniden yükledim. Gerçekten de 64 bit versiyonunda daha performanslı çalışıyor. Belki bu formda bu programın kurulumu yazılmış olabilir. Ama yine de fazla detaylara girmeden, acemi arkadaşlarımıza faydalı olması için yazıyorum:

Ubuntunun depolarındaki virtualbox sürümü eski olabilir. Bu yüzden virtualbox.org sitesine girip en son sürümünü indirmenizi tavsiye ederim. (Aşağıda adresine tıklayarak da indirebilirsiniz)

http://ubuntu.cn99.com/ubuntu-cn/dists/hardy/main/binary-amd64/vbox/virtualbox_1.6.2-31466_Ubuntu_hardy_amd64.deb
http://mirror.lzu.edu.cn/os/ubuntu-cn/dists/hardy/main/binary-amd64/vbox/virtualbox_1.6.2-31466_Ubuntu_hardy_amd64.deb

En son sürümü indirdikten sonra indirdiğiniz deb paketini çift tıklayarak kurunuz. Virtualbox yüklenirken eski program ya da eksik dosya olduğunu söylerse ve yenisini ya da eksik dosyalarını tamamlamak için indirmek isterse "evet" ya da "yes" diyoruz. Kurulumu bittikten sonra bilgisayar kendini yeniden başlatmak isteyecektir.

Bilgisayar yeniden başlatıldığında virtualbox'ı çalıştırmak için bazı ayarlar yapmamız lazım:

1. Önce izin ayarları yapmamız lazım. 2 yol var.

a) Menülerle:

Sistem > Yönetim > Kullanıcılar ve Gruplar

"Root"un altında olan sizin kullanıcı adınzın üstüne tıklayınız sonra "Unlock" 'a tıklayın. Şifrenizi giriniz.

Sonra "Manage Groups" a tıklayınız.

Açılan yeni kutuda "Vboxusers" yazısını bulunuz (listenin aşağılarında bulabilirsiniz) ve üstüne tıklayınız.

"Vboxusers" seçili olduğuna emin olunuz ve "Properties"'a tıklayınız.

Kutu açıldığında sizin kullanıcı adınızın yanındaki boş kutucuğa tıklayın ve seçili olduğuna emin olunuz.

Seçili ise "Ok" basarak çıkınız. Artık işin bir kısmı bitmiş sayılır.

b) Komutlarla

Applications > Donatılar>Terminal( Uçbirim) açıyoruz.

ve şunu yazıyoruz sudo usermod -G vboxusers -a kullanıcı adınız 

Not: Kullanıcı adı derken bilgisayarda ubuntuda giriş olarak yaptığınız kullanıcı adınız olarak söyledim.

Bunlar bittikten sonra

Applications > Sistem araçları > Sun XVM Virtualbox açıyoruz.

Şu ana kadar USB dışında sorun yaşamadım.

Sorunlar:

VBox status code: -1909 VERR_VM_DRIVER_NOT_ACCESSIBLE <- En sık rastladığım sorun

Çözümü:

Termali (ya da uçbirimi) açalım:

sudo chmod 666 /dev/vboxdrv yazalım

Daha çok yazacak var ama şimdilik benden bu kadar. Eksiğim ya da yanlışım varsa, önerileriniz varsa bekliyorum. İlginize teşekkür eder ve iyi günler.
Not: Bu sürümde sanal makinede yalnız 32 bit versiyonları kurabiliyorsunuz. Henüz sanal makinede 64 bit versiyonu mevcut değil galiba.

"Çalışmadan, yorulmadan,üretmeden, rahat yaşamak isteyen
toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, ve daha
sonrada istiklal ve istikballerini kaybederler" M.K.Atatürk

erginemr

Elinize sağlık @ubuntucu.

Verdiğiniz bilgiler Virtualbox'ı ilk kez kullanan arkadaşların başına gelen ve sık sık sorduğu problemler. Eminim bu bilgiler pek çok arkadaşın işine yarayacaktır.  :)

munirekinci

onyx

Elinize sağlık.

BooZeY

VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Please install the virtualbox-ose-modules package for your kernel, e.g. virtualbox-ose-modules-generic..
VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).

Sonuç Kodu:
0x80004005
Bileşen:
Console
Arayüz:
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}

Ben bu hatayi aliyorum maalesef Yazani yapmaya çalistim fakat basarili olamadim!  :(
[/color]

munirekinci

Forumdaki arama çubuğuna 1908 yazıp ara butonuna tıklıyorsun, çok harika şeyler var.

erdalf

VBox status code: -1909 VERR_VM_DRIVER_NOT_ACCESSIBLE <- En sık rastladığım sorun

Çözümü:

Termali (ya da uçbirimi) açalım:

sudo chmod 666 /dev/vboxdrv yazalım
yaptım ama sorunu çözemedim. yardımcı olursanız sevinirim.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erdalf

dev altında vboxdrv adında bir dosya olması lazım diyor sanırım baktım burada öyle bişey yok oluşturamadım. nasıl olacağını bilmiyorum. bakalım ne zaman yapacağım
... 666 yerine 777 kullandım olmadı.

heartsmagic

Alıntı yapılan: erdalf - 26 Temmuz 2008 - 20:31:15
dev altında vboxdrv adında bir dosya olması lazım diyor sanırım baktım burada öyle bişey yok oluşturamadım. nasıl olacağını bilmiyorum. bakalım ne zaman yapacağım
... 666 yerine 777 kullandım olmadı.

O zaman kurulumunu gözden geçir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.