[Çözüldü] Çift İşletim Sistemine Format

Başlatan Discovery_, 05 Haziran 2010 - 17:22:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Discovery_

Arkadaşlar ben c: diskinde windows 7 ultimate u: diskinde ubuntu 10.4 kullanıyorum ben win 7 format atmak istiyorum normal şekilde format mı atim yoksa yapmam gereken farklı birtakım  ayar lar varmı win 7 ve ubuntunun zarar görmemesi için        şimdiden teşekkürler

ironic

Windows bölümüne yeniden istediğini kurabilirsin. Ubuntu bölümü etkilenmez. Yalnız Windows yüklenirken başlangıç ekranına Linux dağıtımlarını tanımadığı için eklemez. Ufak bir işlemle yeniden grub kurmalısın. Kurmazsan açılışta sadece Windows açılır .

Grub için : http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,13415.0.html

kozanibo

7 ye format atarsanız. boot menüsünden ubuntu gidecektir (yüklü olmasına rağmen) 7 kurduktan sonra başlangıç diski ile grub update yapmanız veya grubu yeniden yüklemeniz gerekecektir. sadece ubuntuya format atacaksanız 7 ye bişey olmaz. her ikisine de atacaksanız önce 7 sonra sonra ubuntu yükleyiniz.

win7 ve ubuntunun zarar görmesi diye bişey yok. çünkü zaten format atıyorsunuz herşey baştan .......

Discovery_

arkadaşlar çok teşekkür ederim yardımlarınız için

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Discovery_

daha başlamadım da çok iyi fikir sahibi oldum sonucu yazarım  :)

Discovery_

Alıntı yapılan: ibokozan - 05 Haziran 2010 - 17:27:16
7 ye format atarsanız. boot menüsünden ubuntu gidecektir (yüklü olmasına rağmen) 7 kurduktan sonra başlangıç diski ile grub update yapmanız veya grubu yeniden yüklemeniz gerekecektir. sadece ubuntuya format atacaksanız 7 ye bişey olmaz. her ikisine de atacaksanız önce 7 sonra sonra ubuntu yükleyiniz.

win7 ve ubuntunun zarar görmesi diye bişey yok. çünkü zaten format atıyorsunuz * her şey baştan .......

evet dediğiniz gibi ubuntu görünmüyor win 7 başalngıç diski ile grup update yapın demişsiniz acaba o nasıl olacak baya uğraştım ama olmadı

ironic

Discovery_

ama ubuntu ya giremiyorum windows un içinden halletmek lazım :-\

if

Ubuntu canlı cdyi kullanarak yapmanız gerekmekte.

Discovery_

cahilliğime verim ama canlı cd ne demek oluyo
canlı cd den sonra yapmam gerekenleri biras daha anlayabileceğim şekilde açarsanız çok sevinicem

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

abbigss

Sen Windows'a istediğin gibi format atabilirsin Ubuntu'ya bir şey olmaz. Ama format sonrası Windows MBR'yi sıfırlayacağı için Grub'da silinir ve Grub'u yeniden yüklemen gerekir. Windows'u yeni yüklenmiş ve Grub'u olmayan bir bilgisayar için yapman gerekenleri anlatmaya çalışayım:

Live CD, Ubuntu'yu CD'den açmak demek. Yani,

Elindeki Ubuntu CD'sini takıp bilgisayarı CD'den boot et.. Önüne CD'nin menüsü çıkacak, orada "Ubuntu'yu deneyeceğim" gibi bi seçenek var. Onu seçtiğinde Ubuntu RAM'inin bir bölümünü sanal disk olarak kullanarak ve hardiske hiç bulaşmadan açılır. Buna da Live CD denir. (Eğer Ubuntu CD'si yoksa yapacak bir şey yok, hemen www.ubuntu.com'dan bir cd imajı indirip CD'ye yazdırman gerek..)

Ubuntu'yu CD'den açtığında internete bağlanabilirsin. Yine buraya gelip kaldığımız yerden devam edebilirsin...

Neyse Ubuntu açılınca, terminali aç ve "sudo fdisk -l" komutu ile partitionlarını gör.

Orada linux bölümü hangisi ise onu not et...  Diyelim ki seninki sda5..

Sonra yine terminalde tırnaklar olmadan ve sırasıyla şu komutları ver (copy/paste yap direkt)

"sudo -i mount /dev/sda5 /mnt"
"sudo grub-install –root-directory=/mnt/ /dev/sda"

Bu işlem grubu yükler. Bilgisayarını restart ettiğinde grub menüsü karşına çıkacaktır.

Dediğim gibi 1 numaralı komutta ben sda5 yazdım, sen fdisk komutuyla ne çıkarsa onu yazacaksın. sda6, sda7, vs... (ikinci komutta sadece sda olarak kalıyor)

Grub'u yeniden yükleyip Ubuntu'yu açtıktan sonra, Grub'daki gereksiz satırları kaldırmak için şunları yapabilirsin:

1- Memtest'i kaldırmak için terminalde şu komute ver:
"sudo chmod -x /etc/grub.d/20_memtest86+"

2- Recovery Modu Kaldırmak için:
"sudo gedit /etc/default/grub" komutu ile grub configurasyon dosyasını aç ve şu satırı ekle:

GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY=true

Eğer satır zaten varsa, başındaki # işaretini silip aktif duruma getir..

Bu dosyayı kaydedip kapattıktan sonra terminalde "sudo update-grub" komutunu ver.

Bu kadar
Umarım basitçe anlatabilmişimdir.
Kolay gelsin

Discovery_

çok teşekkür ederim sorunum çözüldü benim için uğraşan insanlara teker teker teşekkür etmek istedim çok yardımcı oldunuz gerçekten başkalarından bu şekilde yardım almam mümkün değildi
Güzel  Günler  Sizin  Olsun...