VPS ve Ubuntu

Başlatan SASA, 27 Mayıs 2010 - 01:34:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SASA

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle Keyweb'den aldığım VPS'ye bu sistem için kurabileceğim en uygun sürümü merak ediyorum. Şu an Vps'de SuSe kurulu ve açıkcası pek memnun değilim. Yani az bir hdd'si ve ram'i bulunan bu sunucuyu hiç kasmayacak ve en az ram'i kullanan Linux sistemi aramaktayım... Bu konuda önerileriniz ve fikirleriniz benim için çok önemli.

Benim elimde Root şifresi var. Vps'yi kendim putty ile kurdum; Nx de dahil olmak üzere. Dosyaları yükleyebilmek ve açabilmek için Wine kurdum.

Ubuntu kurabilir miyim? (Araştırdığım kadarıyla Ubuntu ile birçok program çalışıyor.) Ben özellike torrent için kullanacağım. Sistemimde sadece torrent için bir istemci ile Firefox kurulu olması kafi. Bir de Vps'ye erişebilmem tabii.

Ubuntu kurabilirsem nasıl kurabilirim? Gereksinim duyduğum programları nasıl yüklerim? Putty ile mi?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

heartsmagic

Sunucuyu kendin mi kuracaksın? Böyle bir imkan var mı?
Torrent için kullanacaksan hangi uygulamayı kullanmayı düşünüyorsun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

SASA

Sunucuda şu anda SuSe var. Ve sunucuyu yardımsever bir abim yardımı ile beraber Putty ile kurduk. Bizde satıcı şirketin verdiğin Root şifresi var. Ben şimdi sunucuyu en az kasacak, en az ram kullanacak ve uTorrent veyahut rTorrent kullanabileceğim bir işletim sistemine döndürmek istiyorum. Araştırdığım kadarıylada bu konuda Ubuntu iyiymiş. Birçok programı desteklemesi ilgimi çekti.

Tabi siz en bahsettiğim özellikleri barındıran sistemi daha iyi bilirsiniz. Sizin fikriniz nedir bu konuda? Ubuntu en iyisi midir?

Ubuntu'yu kurabilir isek Suse'de olduğu gibi Putty ile mi kurabilirim?

heartsmagic

Bu iş için en iyi dağıtım diye bir şey yok aslında. Tamamen senin yapılandırmana ve kullanımına bağlı. En iyisi Ubuntu'dur demek çok doğru olmuyor kısacası. Kaldı ki eğer sunucunun donanımı yetersizse dağıtımdan ziyade masaüstleri arasında seçim yapmalısın. Sunucu olan sistemde masaüstü de olmamalı bence. Fakat sen illa Firefox istiyorum diyorsan durumu bilemem. Şöyle yapabilirsin. Ubuntu'un sunucu sürümünü kurarsın. Kurulumu çok kolaydır, ancak uçbirimden yapılır. Görsel bir arayüz yoktur. Ardından üzerine Fluxbox kurarsın. Bu çok basit bir masaüstü (hatta masaüstü bile değildir) yöneticisidir. Üzerine de Firefox kurarsın. İhtiyacın olan başka uygulamalar varsa bunları da eklersin. Hafif bir masaüstün ve çalışan uygulamaların olur.

Nasıl kuracağını bilemiyorum ne yazık ki. Suse'yi Putty ile kurduysan aynı mantıkla Ubuntu'yu da kurabilirsin. Sistem nasıl bilemediğim için detaylı yorum yapmam mümkün değil.

SASA

Dediğiniz benim tasvir ettiğim, aradığım şey. :) Ama bunu nasıl yapabilirim orası merak konusu...

heartsmagic

Suse'yi nasıl kurmuştun Putty ile? Sunucuya ne gibi bir erişimin var bilemiyorum. Ancak Suse'yi nasıl kurduysan Ubuntu'yu da o şekilde kurabilirsin.

SASA

Sisteme ubuntu kuruldu.

Peki uzak masaüstü yapabilmem için gerekli olan Nx veya Vnc'yi nasıl yükleyeceğim? Yani nasıl erişeceğim?

if

http://michigantelephone.wordpress.com/2007/10/15/how-to-install-nx-server-and-client-under-ubuntukubuntu-linux/

Yukarıdaki linkte uzuuun bir Nx kurulumu anlatılmış ama anlatım 2007'ye ait. Nx nedir ne değildir bilmiyorum yani anlatımın 2007 olması önemli mi değil mi bilemiyorum. Aşağıdaki linkte de Vnc kurulumu anlatılmış. Umarım aradığınız cevap bunlardır.

https://help.ubuntu.com/community/VNC

heartsmagic

9.04 sanki biraz geride kalmış gibi. Uzun soluklu bir kullanım düşünülüyorsa en isabetli seçim 10.04 olacaktır.