saat sorunu

Başlatan blauzahn, 12 Mayıs 2010 - 01:30:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

blauzahn

Arkadaşlar merhaba, Ubuntu 10.04 kullanmaktayım. Sistemimde saat ilk açıldığında normal olarak görülmekte ama gün içinde yaklaşık 15 dakikaya kadar geri kalmaktadır. Sistem sürekli açık durmaktadır. Alakası olmadığını düşünsem de notebookumun piline baktım fakat pil bitmemiş durumda. Acaba böyle bir sorun yaşayan oldu mu? Çözüm olarak ne önerirsiniz?

empax

Sistem > Yönetim > Zaman ve Tarih
Burada Zaman Diliminiz doğru bölgede mi ?
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

sem

Aslında saat dilimi ile alakası olsa, açılıştan kapanışa kadar yine sabit kalması lazım saat farkının. Eğer açılışta düzgün daha sonra geri kalıyorsa bir sorun var demektir ama dediğiniz gibi ben de bilgisayarın pili ile alakalı olmadığını düşünüyorum. BIOS pili ile ilgili bir sıkıntı olabilir mi acaba?
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

empax

Bios pili bitik olsa her açılışta saat ayarı ister bildiğim kadarıyla ya da bios ayarları sıfırlanırdı.

بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

sem

Aslında tam olarak böyle olur diyemeyeceğim fakat, dijital bir saatin geri kalması ile ilgili olarak, pilin bitik olması değil de zayıf olması dışında bir ihtimal düşünemedim. Gerçekten de merak ettim =) nedenini, [Çözüldü] olarak kesin görmek istediğim bir konu, umarım uzman arkadaşlar yine çözerler...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

screenshot

Bios pili zayıf veya bitik olsa açılışta F1 hatası vermesi lazım. Açılışta saat normal sonra şaşırıyor ise pil ile alakalı değildir muhtemelen. Şayet öyle olsa tarihide şaşırması gerekmezmi?
"Zihin Fukara Olunca , Fikir Ukala Olur"

sem

Burası dünya?

blauzahn

Alıntı yapılan: sem0900 - 12 Mayıs 2010 - 04:04:10
Aslında saat dilimi ile alakası olsa, açılıştan kapanışa kadar yine sabit kalması lazım saat farkının. Eğer açılışta düzgün daha sonra geri kalıyorsa bir sorun var demektir ama dediğiniz gibi ben de bilgisayarın pili ile alakalı olmadığını düşünüyorum. BIOS pili ile ilgili bir sıkıntı olabilir mi acaba?

Aslında bios pili demek istemiştim :) aceleyle yazınca biraz düşük olmuş...

1- Sistem saatimde bölgem düzgün seçilmiş durumda
2- Bios pilim bitmemiş, en azından multimeter öyle söylüyor :)
3- NTP desteğini kurduğumu hatırlıyordum fakat öyle değilmiş, tekrardan kurdum ve saati 3 saat ileriye attı, sonrasında ise tarih bölümündeki konumlardan Ankara/Etimesgut Hava alanını seçtim ve saat normale döndü. Bu sefer ise bios saatini 3 saat geriye attı. Durum bana garip geldi ama normal mi bilemedim...
4- Bios saatini düzeltince bu sefer saat tekrardan 3 saat ileriye gidiyor şeklinde kısır döngüye giriyor...

plymouth

Ntp ile olması gereken saate geçmek mümkün. Ancak bulunduğunuz yer kısmında Ankara seçmenize ragmen neden donanımsal saatte 3 (normalde 2saat) saat fark oluştuğunu anlayamadım.
Donanımsal saati geriye atması normal.  Kurulum sırasında Greenwich ile aradaki saat farkını yaz saati uygulaması ile birleştiriyor sanırım. Bunu sağ üstteki saat  kısmından Tarih -saat ayarla > Network time protokol >  Servisi başlatmadan önce system saatini senkronize et
komutuyla da halledebilirsiniz.
tail /var/log/messages ile bir ntp server'a bağlanıp senkronizasyon işleminin yapılıp yapılmadığını da teyit edebilirsiniz.

This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

blauzahn

Alıntı yapılan: plymouth - 12 Mayıs 2010 - 15:03:41
Ntp ile olması gereken saate geçmek mümkün. Ancak bulunduğunuz yer kısmında Ankara seçmenize ragmen neden donanımsal saatte 3 (normalde 2saat) saat fark oluştuğunu anlayamadım.
Donanımsal saati geriye atması normal.  Kurulum sırasında Greenwich ile aradaki saat farkını yaz saati uygulaması ile birleştiriyor sanırım. Bunu sağ üstteki saat  kısmından Tarih -saat ayarla > Network time protokol >  Servisi başlatmadan önce system saatini senkronize et
komutuyla da halledebilirsiniz.
tail /var/log/messages ile bir ntp server'a bağlanıp senkronizasyon işleminin yapılıp yapılmadığını da teyit edebilirsiniz.

Sağ üstteki saat bölümünde anlattığınız network time protokol kısmını bulamadım...

Ayrıca ilgili komutun çıktısı şu şekilde;

root@Leoben:/home/leoben# tail /var/log/messages
May 12 13:10:37 Leoben kernel: [   23.568195] pci 0000:01:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
May 12 13:10:37 Leoben kernel: [   23.572008] [drm] Initialized via 2.11.1 20070202 for 0000:01:00.0 on minor 0
May 12 13:10:37 Leoben kernel: [   23.573995] agpgart-via 0000:00:00.0: AGP 3.5 bridge
May 12 13:10:37 Leoben kernel: [   23.574065] agpgart-via 0000:00:00.0: bridge is in legacy mode, falling back to 2.x
May 12 13:10:37 Leoben kernel: [   23.574086] agpgart-via 0000:00:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
May 12 13:10:37 Leoben kernel: [   23.574274] pci 0000:01:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
May 12 13:10:53 Leoben kernel: [   39.852015] vboxdrv: TSC mode is 'synchronous', kernel timer mode is 'normal'.
May 12 13:10:53 Leoben kernel: [   39.948549] ppdev: user-space parallel port driver
May 12 13:11:03 Leoben kernel: [   49.924024] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
May 12 13:11:03 Leoben kernel: [   50.139151] padlock: VIA PadLock not detected.

blauzahn

Bugün tekrardan deneme yaptığımda sorun hala devam etmekte... Saatim geri kalmakta...  Mesajı yazdığımda saat 15:38 fakat notebookun saati sabah açtığımda düzgündü şu anda ise 15:32

plymouth

Üzgünüm cevap vermem biraz uzun sürdü. Benim kullandığım dağıtımı henüz değiştirmedim. O yüzden fakettim ki size tarif ettiğim yol sadece benim için geçerli.
En kısa zamanda size bunun çözümünü sunmaya çalışacağım.
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

blauzahn

Yeni bir şeye daha rastladım, saat bölümünde saniyeleri de gösteriyorum şu anda. Saniye bazen duruyor 2 saniye ileriden devam ediyor, ama bekleme anı ise 2 saniye değil neredeyse 3-4 saniye... Bu sorunu ubuntuda değil farklı işletim sistemlerinde de yaşayanlar gördüm internette biraz araştırma yapınca ama cevap hep aynı, pili değiştirin diyorlar, pilini değiştirdim dediklerinde ise cevap yok...