Ubuntuyu tanıtmanın en etkili yolu internet kafelerdir.

Başlatan uluzgar, 20 Mayıs 2010 - 20:02:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

uluzgar

Selam arkadaşlar.
Ben 1999 yılından bu güne internet kafecilik yapıyorum. Bu mesleğe ilk başladığımızda insanların bırakın Windowsu ; Mausun ne olduğundan haberleri yoktu. İnternet kafeler yaygınlaştıkça insanların windowsla daha fazla tanışma fırsatı oldu. Türkiyede windows bu kadar biliniyorsa bunda en büyük katkının internet kafelerin olduğunu söyleyebiliriz.

Ben UBUNTUyu henüz yeni keşfetmeye başladım. Sizden ricam;

İnternet kafelerin yönetim proğramları, LOG Tutma ve Log imzalama, filitre porğramlarını ubuntuya uyarlarsanız bizlerde ubuntuyu dainternet kafemizde kullanma fırsatını bulmuş olacağız.
Bu konularda mevcut sonuçlanmış çalışmalarınız varsa buradan tanıtımını yaparsanız internet kafemde ve istanbulda birçok internet kafecinin kullanmasını sağlayabilirim.
Açık kaynak Kodlu proğramların kullanılmasını, gelişmesine katkıda bulunmasını istiyor ve destekliyorum. Saygılarımla Erdem internet kafe..

canosayan

Bu konuda bazı programlar konuşuldu forumda. ama sanırım tib onayı ve kalite düşüklüğü sıkıntısı vardı. forumda bir arama yaparsanız karşınıza iyi bir şeyler çıkabilir.
Chmod bizim işimiz.

xwes

Böyle düşünüyor olduğunuz için ne mutlu size. Bu konu forumda daha önce de konuşulmuştu, o sayfalara göz atabilirsiniz. Yönetim programı için de hatırlayamadığım bir programdan bahsedilmişti ancak sanırım bu konuda biraz sıkıntımız var.

ironic

Özgürlük için forumlarında Mandriva ile yapılmış güzel bir çalışma vardı. Hazırlayan kişiyle iletişime geçebilirsiniz. Kendisi bayağı emek vermiş.

http://www.ozgurlukicin.com/forum/gonullu-calismalar/15275/?page=1

Yiğit Ateş

MSN üzerinden görüntülü konuşmayı hallederseniz, internet makinelerinde çok rahat kullanılabilir aslında. Gereksiz masraflardan da kurtulmuş olursunuz :)

uluzgar

Buradan beni ve diğer kafecileri bilgilendirecek linkler, makaleler vs.. her türlü bilgiye ihtiyacım var.
bilakis kafe yönetim proğramı IP log imzalayıcısı, filitre proğramlarını ubuntu üzerinden kullanmak için yapabileceğimiz şeyleri yazarsanız sevinirim. bu konuya çok önem veriyorum çalışmalara başladım her türlü katkılarınıza ihtiyacım var. Ayrıca ubuntu hakkında hiçbirley bilmiyorum henüz yeni kullanmaya başladım.. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim..

garafatma

Aslında Linux bu iş için biçilmiş kaftan. Windows Network'u yöneten biri olarak söyleyebilirim ki, bir iki ana makinemi ubuntu'ya çevirip logları ayrıca saklıyorum. Buna URL Filtreing'de dahil ki bu 5651 sayılı kanun için zorunlu olan bir seçenek.

Benim bildiğim, toplu internet yayını yapan yerler için çıktı bu kanun. Öncelikle kanunnu bir okursanız -Ki muhtemelen okudunuz, ancak benim pek aklımda değil- kaydı tutulması istenen logların herhangi bir linux makinede kolaylıkla sağlanacağıdır.

Çok fazla bilgili olmamakla beraber -yanlışım varsa arkadaşlar düzeltecektir- Öncelikle bir Firewall kurulumu yapmanız gerekir ki IP Tables bile işinizi görür. Ardından Proxy sunucu olarak squid kurup, Dansguardian eklentisi ile URL filtering yapabilirsiniz.

En önemli önerim, henüz yukarıda saydıklarıma başlamadan linux kullanımına, dosya yapısına iyice alışmanız. Ardından gerisi gelir zaten :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

uluzgar

Linux işletim sisteminin de Log tuttuğunu biliyorum. Fakat buradaki sorun Tutulan logların Tib tarafından onaylanmış bir proğram tarafından alınmış olması ve gene tib tarafından yayınlanmış IP Log imzalama proğramını çalıştırmak. Ama bu işe baştan başlamanın yani önce ubuntuyu kurup kullanmanın dosya sistemini iyice öğrenip öyle başlamanın daha uygun olacağına karar verdim. bunun icin Windows Xp üzerine Oracle VM VirtualBox kurup oraya ubuntuyu kuracağım. Oradan başlayacağım ilginiz için teşekkür ederim.. 

garafatma

Alıntı yapılan: uluzgar - 21 Mayıs 2010 - 00:05:23
Linux işletim sisteminin de Log tuttuğunu biliyorum. Fakat buradaki sorun Tutulan logların Tib tarafından onaylanmış bir proğram tarafından alınmış olması ve gene tib tarafından yayınlanmış IP Log imzalama proğramını çalıştırmak. Ama bu işe baştan başlamanın yani önce ubuntuyu kurup kullanmanın dosya sistemini iyice öğrenip öyle başlamanın daha uygun olacağına karar verdim. bunun icin Windows Xp üzerine Oracle VM VirtualBox kurup oraya ubuntuyu kuracağım. Oradan başlayacağım ilginiz için teşekkür ederim..

TİB onaylı üzerinde ubuntu çalışan bir sistem var. Dilerseniz firma bilgilerini verebilirim.

gokhanyildiz

Güzel bir düşünce fakat günümüz internet cafeleri sadece internet yerine genç kesime hitap etmek için popüler olan multi ya da single player oyunlar ile dikkat çekiyor. Şuan linux için bulunan oyunlar, windows için yapılmış popüler oyunlar kadar tutulmayacağı için bu tarz bir giriş başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ama kuzenim gibi sadece internet amaçlı bir cafe için düşünülüyorsa kesinlikle başarılı olunacaktır.

uluzgar

Keiser_Soze arkadaşım ''TİB onaylı üzerinde ubuntu çalışan bir sistem var'' Demişsin ve  ''Dilerseniz firma bilgilerini verebilirim.'' demişsin bir zahmet firma bilgilerini buraya yazarsan sevinirim . Ülkemizde Microsoftun aç gözlü plitikalarından bıkmış usanmış o kadar İnternet kafeci var ki inanamazsınız. Onların ubuntuyla tanışma şansından mahrum bırakmayalım bence.

MaT1ens Arkadaşıma gelince evet değiğine olduğu gibi katılıyorum ben 10 yıllık bir kafecei olarak ubuntuyu şu şekilde düşünüyorum;
Kafemde 2 farklı configrasyonvar birisi 5 yıllık diğeri yeni. Eski olanlarını birçok oyundan arındırıp genelde internet vs.. işleri için ayırıp oraya UBUNTU kuracağım. Böylelikle İnsanların Ubuntu ile tanışmasını sağlayacağım. MS tan ne kadar uzaklaştırırsak insanları o kadar daha yararlı olacağını düşünüyorum. her 3-5 senede bir lisansta lisans demelerinden bıktık. ve şunu da söyleyeyim. ben ubuntuyu kafeme oturtursam gönüllü olarak gerçekten her ay düzenli ubuntuya bağışta da bulunacağımı burada tüm herkesin önünde kendime söz veriyorum. ama az ama çok miktar ne olursa bağışta bulunacağım. yeterki şu MS nin tekelini kıralım.  İlginiz için teşekkür ederim.

garafatma

Kendileriyle irtibata geçtim, birazdan buraya yazarım.

Ozmo

içerik engeleme için bir fikrim var bir tane eski makinaya 2 tane ethernet kartı takarsın ve endian firewall kurarsın biri red yani internet girdiği kart olur diğeri ise green yani internet çıkış kartı olur... peki bu endian firewall nedir adı üstünde linux-bassed firewall
içinde şu servisler vardır

CRON server
Content filter
DHCP server
DNS proxy server
Email scanner (POP3)
FTP virus scanner
HTTP antivirus (havp)
Intrusion Detection System
Logging server
NTP server
OpenVPN server
Pyzor spam filter
SIProxy
Secure Shell server
Spam filter for POP3 (spamd)
Spam filter for SMTP (amavis)
VPN (IPsec)
Virus scanner
Web proxy
Web server

dansguardiana biraz ayar çekince benim diyen içerik engelleme programına 1000 çeker :)

vaktim olunca endian firewall kurulumu ve kullanımını anlatacağım

kafe yönetim programı ise http://wiki.lapis-linux.org/index.php/Cafe_Con_Leche
ubuntu kurulumu http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=777093

uluzgar

Ozmo arkadaşım , ilgin ve verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten aydınlatıcı bilgiler . Kafe yönetim proğramında süreli açma varsa ve süre sınırın bittiğinde kendiliğinden kapatıyorsa clienti çok güzel ve kullanışlı. en azından idare edebilir kullanmadan yorumlayamam. Asıl anlatamadığım konu IP log ve filitre Proğramları verdiğim linkleri bir incelersen ne demek isted,iğim daha iyi anlaşılır sanırım.
http://www.tib.gov.tr/onayli_filtreleme_yazilimlari
http://www.tib.gov.tr/IP_log_imzalayici
yukarıdaki özelliklere uyumlu proğramları kullanmazsak 3000-15000 TL arası ceza kesiliyor. yani senin önerdiğin filitre proğramı tib tarafından onaylanmamışsa vede isterse daha başarılı da olsa cezai duruma düşmemiz söz konusu. Sıkıntının büyüğü burada.
Ama sanırım bunuda aşabiliriz Sanalbir XP bilgisayarı kurup oradan logları alıp filitreleme proğramını kurabilirsek ki ubuntu üzerindeki Clientleri XP görürmü bilemem görürse bu sorunu aşmış olacağız. Şimdilik ben ubuntuyu öğrenmeye çalışıyorum öğrendikten sonra buna çözüm yolalrını gene buradan fikirlerinizi alarak devam edebiliriz. Yada diğer internet kafeci arkadaşlar buradan konuya devam edebilirler. En azından konuyu takip edebilecekleri bir forum alanları olur. Konunun en yetkili sitesinden..

garafatma

Ozmo

buların endian firewall içinde var ama tib onaylı değiller