Ubuntu Kullanmak İstiyorum

Başlatan xmonte, 23 Mart 2010 - 15:35:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xmonte

Selam Arkadaşlar;

Ubuntu'yu deneme istiyorum. dizüstü Bilgisayar'ımda 3 tane işletim sistemi zaten var (xp,vista,win 7)
boş bir tane sürücüm( F ) var oraya Ubuntu yüklemek istiyorum.

1- Ubuntu yüklemek diğer işletim sistemlerime zarar verir mi?
2- Hiç Ubuntu kullanmadım veya kurmadım. Çevremde Ubuntu kullanmayı bırakın Linux'un ne olduğunu bilen yok hepsi XP kullanıyor. Keza bende yeni keşfetmeye çalışıyorum :))
3- Elimde Ubuntu CD'si var. Sitesinde form doldurdum sağ olsunlar yollamışlar. 32 bit
4- Sitelerin çoğunu inceledim ama kurulum konusunda hala yeterli bilgilere sahip değilim özellikle Bağlama noktası olayını hiç anlamadım.
5- Şimdi asıl sorum şu sayın arkadaşlar kurulumu nasıl yaparım. Wubi'yi mi kullanayım yoksa F boş olan sabit diske normal kurulum mu yapayım. Yapacaksam Windowslarıma zarar vermeden nasıl yapabilirim.
Konu ile ilgili yardımlarınızı rica ederim.

Model : Casper Nirvana CPM-P860-4K15 Laptop ( Dizüstü Bilgisayar )
İşlemci Tipi : Intel Core 2 Duo
İşlemci Hızı : 2.4 Ghz
İşlemci Veri yolu hızı : 1066 Mhz
İşlemci ön belleği : 3 MB
İşlemci Modeli : P8600
Bellek Hızı : DDR2 800 Mhz
Bellek miktarı : 4 GB
Ekran boyutu : 15,4 inç
Ekran Tipi : WXGA
Ekran çözünürlüğü : 1280 x 800 px
Ekran Kartı : NVIDIA GeForce 9600M GS
Ekran Kartı Belleği : 512 MB
Ekran Kartı tipi : Harici Nvidia
İşletim sistemi : Windows Vista Home Premium
Hdd Kapasitesi : 320 GB
Hdd Rpm : 5400 rpm
Hdd tipi : SATA
Optik sürücü tipi : DVD Yazıcı (Super Multi)
Ethernet : 10/100/1000 Mbps
Kablosuz Ağ : 802.11 A/B/G/N
Bluetooth : Bluetooth

melank0lia

1-Vermez
2-Daha heyecan verici (:
3-64-bit te gidermiş sana ama olsun.
4-Kurulumda otomatik bölümlendirmeyi değil özel bölümlendirmeyi seçeceksin boş olan alanı seçip (boyutundan tanı) bağlama noktasını / işaretini seçeceksin.Swap alanını kendisi ayarlayacak.Sonra kuruluma devam edebilirsin.
5-Wubi ile asıl kurulum kadar performans alamayabilirsin.Diğer işletim sistemleri açısından sorun olmaz ama bir ihtimal sorun yaşayabilirsin.İstersen tecrübe edininceye kadar Wubi ile devam edebilirsin.Donanım sorunun olmaz.
6-Arama yapabilirsin bu konularla ilgili.

Software is like sex: it's better when it's free / Linus Torvalds

valarean

2. soruna melank0lia arkadaşımızın verdiği cevap güzel gitmiş :)

ben de birkaç ay önce geçtim ubuntuya ama gerçekten de heyecan verici..

ilk günlerde kendini biraz çaresiz hissedebilirsin.. içinden bir ses linuxle uğraşmamanı ve windowsa dönüş yapmanı söyleyebilir belki..

olmadık sorunlarla da karşılaşabilirsin..

ben birkaç hafta sabrettiğimde en azından basit bir mantık oluşturabildim kafamda..yani bir süre ubuntu ile cebelleşmezsen kafanda yıllardır kalıplaşan windows mantığını kırmak biraz zor oluyor :)

ubuntu ile bol şanslar :)

ironic

@xmonte, merhaba,

Ubuntu kurulumu oldukça kolaydır . Yeni bir kullanıcı için belki biraz disk işlemlerinin olduğu basamak,  alışagelmişten farklı  olduğu için karışık gelebilir. Aslında o da kolay bir işlem.

Forumda ve wikide kurulum ile ilgili  belgelendirme mevcut.

Ör :

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5/Kurulum/9.10
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,17050.0.html

barış

Tavsiye edeceğim şey, Wubi ile kurulum yap, beğenirsen sabit diskine kur :)

erkuserdem

Bence işe koyulmadan önce verilerini bi yedekle. Taşınabilir hdd varsa önemli dosyalarını içine at. Çünkü genelde acemiler (genelde dediğime bakma %90 aslında :) ) ilk linux deneyimlerinde yanlışlıkla verilerini kaybediyorlar. Benim de başıma gelmişti. Aklına takılan en ufak şeyi dahi sormaktan kaçınma çünkü burada (yaşadıkça anlayacaksın) tüm sorularını hiç bıkmadan yanıtlayacak insanlar var. İkinci tavsiyem ise okumaya asla üşenme ve soru sormadan önce bir araştır çünkü muhakkak senin soruların daha önce sorulmuş ve yanıtlanmıştır.  Mesela ilk önce şunu oku :

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Acemiler_i%C3%A7in_ilk_durak

xmonte

Tüm yardımlarınızdan dolayı tşk ederim arkadaşlar.

Biraz daha araştırıp iyice konuyu kavradıktan sonra kurulumu yapacağım.

Melank0lia arkadaşımızın da dediği gibi o heyecanı yaşamak istiyorum.

Tkerardan teşekkür ederim.

iRoNMaSTeR

Ben size çok basit bir öneri getireyim isterseniz.
Virtualbox veya VMware isimli sanallaştırma programını indirip bilgisayarınızda kurulumunu sıkıntı olmadan kurma imkanına sahip olursun bir güzelde denemiş kullanmış olursun.