Dosya sistemi dağıtımla mı alakalı yoksa kernelle mi?

Başlatan bsod1, 24 Mart 2010 - 09:17:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bsod1

birşeyi merak ediyorum, dosya sistemi(örneğin ubuntu 9.10 için ext4) linux ile alakalı bir olay mı yoksa ubuntu ile mi alakalı(nası bi cümle bu?!).

yani merak ettiğim şey, bir linux dağıtımında ntfs dosya sistemini kullanabilir miyiz?

iRoNMaSTeR

Kernel ile ile alakalı bir durumdur. EXT4 /ext2/ext3 zamanla Linux çekirdeğinin disk boyut ve dosya yapıları için geliştirilmiş sürümlerdir.

Sistemin üzerine kurulduğu kök swap gibi dizinlerin ntfs üzerine olduğu bir linux sürümü yok ve olmayacaktır.

kozanibo

bence de olmayacaktır. olmamalı da. ext4 hız olarak ve sistem olarak ntfs den çok üstün bir dosya sistemidir.

http://www.whylinuxisbetter.net/items/defragment/index_tr.php?lang=tr

barış

@bsod1, linux dağıtımlarında NTFS dosya sistemi yoktur ve olmayacaktır. @iRpNMaSTeR'a katılıyorum.
Kernel ile alakalı bir durumdur.
Ancak paket yöneticisini soruyorsan o Ubuntu veya Debian ile alakalıdır.
Yani şöyle ki:
Dosya Sistemi: Kernel
Paket Yöneticisi:: Dağıtım
ile ilgilidir.

bsod1

barış

@bsod1, ne demek :) Konu başlığına [Çözüldü] diye eklersen moderatörler konuyu kilitleyecektir.

heartsmagic

Kullanıcı ile alakalıdır :) Kullanıcı ext3 üzerine kurarsa ext3, ext4 üzerine kurarsa ext4, xfs üzerine kurarsa xfs, jfs üzerine kurarsa jfs..... dosya sistemleri üzerinde çalışan bir dağıtıma sahip olur.

Peki bu kadar alternatifi kim tanır kullanıcıya? Çekirdekteki destek elbette. Bir dağıtım kendsiyle beraber gelen çekirdekte bu ayarları etkinleştirmişse dosya sistemlerini kullanabilir. Elbette ext4 gibi daha yeni dosya sistemleri için daha yeni çekirdek sürümleri gerekir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.