Masaüstü Efektleri Etkinleştirilemedi Sorunu

Başlatan muratt, 09 Mayıs 2009 - 18:27:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

muratt

S3 Prosavage ekran kartım var , bu kart ile Compiz desteği alamıyormuyum .
Herşeyi olması gibi kurdum,ayarladım ama , Masaüstü artaalanı değiştirdeki ekstrayı etkin yapamıyorum. " Masaüstü Efektleri Etkinleştirilemedi " hatasını veriyor.

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI ProSavageDDR 20061110 AGP 1x x86/MMX/SSE2

Compiz'i bu kart ile nasıl kullanabilirim. Forumda araştırdım , bazı arkadaşlar olmaz demişler ama ...

heartsmagic

Yanlış bilmiyorsam S3 Compiz desteği vermiyordu. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Alquimista

Masaüstü Efekleri Etinleştirilemedi sorununu bende yaşamaya başladım.

Ev arkadaşımın Fujitsu Siemens Amilio PA1510 laptop'ına hd'yi bölerek temiz bir kurulum yaptık. İlk etapta hiçbir sorun görünmüyordu, ardından Compiz yükledik, sallanan pencereler dışında bir efenk değişikliği yapamadım. Kendi makinamda yaşadığım sorundan yola çıkarak Simple ccsm yükledim, küp'ü etkinleştirdim fakat çalışmadı.

sonra forumdaki başlıklardan yola çıkarak ati sürücülerini (bu laptoptada ati var nalet olsun) yeniden yüklettim arkadaşa lakin bu sefer tüm efektler uçtu bir anda. pencereler sallanıyordu eskiden en azından =D

neyse yukarıdaki Masaüstü Efektleri Etkinleştirilemedi sorunu yaşıyoruz şuan.

ATI Radeon Xpress 1100 kullanıyor makina fakat Device Manager ile baktığımda RS482 [Radeon Xpress 200M] görünüyor. Burada bir hata var mı bilemiyorum ama glxinfo | grep render ile şu çıktıyı alyıorum ki sanırım bu normal değil:

X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
 Major opcode of failed request:  135 (GLX)
 Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
 Serial number of failed request:  16
 Current serial number in output stream:  16

Compizdeki değişiklikler hiçbir şekilde uygulanmıyor. Compiz Fusion Icon'da Window Manager'de Compiz seçtiğimizde pencerelerin açma kapama tuşlarının olduğu kısımlar kayboluyor, bi garip oluyor makina MetaCity olduğunda kullanıyoruz. Emerald'da yükledim ama oda hiçbir şekilde çalışmıyor.

Ati radeon xpress 1100 sürücüsünü ati'nin sitesinde bulamadık, başka sitelerde gördüm fakat onlarda xp/vista vs için. Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim..

Bu arada bir dip not olarak PardusWiki'de bu notebook'un ekran kartı sürücülerinin nasıl yükleneceği tarif edilmiş fakat komutlar farklı ubuntudaki karşılıklarını bilemediğimden uygulayamadım.
http://tr.pardus-wiki.org/Donan%C4%B1m:Fujitsu_Siemens_Amilo_PA1510

Yardımınızı bekliyorum lütfen.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Aralık 2009 - 00:00:00

bu arada

Sistem/Yönetim/Yazılım Kaynakları altında Diğer Yazılımlar sekmesinde

Medibuntu - Ubuntu 9.04 "jaunty-jackalope" free non-free işaretli

diğerleri işaretli değil, diğerleride:
Medibuntu (source) - Ubuntu 9.04 "jaunty-jackalope" (Kaynak Kodu)
http://archive.canonical.com/ununtu karmic parter
http://archive.canonical.com/ununtu karmic parter (Kaynak Kodu)

bunlar işaretli değil. bunlar ile bir ilgisi var mı bilemedim ben onu ama yinede eklemek istedim. birileri yardım etsin lütfen, saatlerdir uğraşıyorum. ati'nin sitesinden indirdiğim sürücülerde x1100 modeli yok, Linux sürücüleri adına bir şeyler indirdim kuruyorum xorg gibisinden yine aynı. Envgy ile denedim bu sefer sistem açılmadı, ekran kartı en küçük birimde çalıştırılıyor gibi bir hata verdi. indirdiğim ati linux sürücüyü yükledim ekran çözünürlüğü bozuldu çok flu tüm görüntü şuan.

Jaunty Jacklope'un yüklemesi ile ilgili anlatılan wiki'deki adımlarıda uyguladım fakat

sudo aticonfig --initial yaptığım zaman;
Unable to open /etc/ati/control, please reinstall the driver.
aticonfig: No supported adapters detected

hatasını alıyorum. bu düzelmiyor bir türlü. yardım ederseniz çok sevineceğim.
If you should go skating on the thin ice of modern life, dragging behind you the silent reproach of a million tear-stained eyes, don't be surprised when a c rack in the ice appears under your feet. You slip out of your depth and out of your mind with your fear flowing out behind you as you claw the thin ice.

heartsmagic

@AlmaMorena, eğer karın X serisiyse zaten ATI destek vermiyor bu tarafta. Kurmaya kalkışma bence o sürücüleri. Sabit ATI başlığındaki eski sürücülere dönme yolunu dene ve sistemi önce bir Mesa sürücüleri ile aç. Her şey yolunda olduktan sonra Compiz meselesine geçelim. Fakat bu başlık çok uygun olmayabilir, yeni bir başlık daha güzel olur.

Alquimista

konu başlığı ile aynı sıkıntıyı yaşadığımdan yeni başlık açarak kalabalık yaratmayayım dedim ama nasıl uygun görürseniz.

söylediklerinizi şuan yapmaya başladık, compiz ve ati ile ilgili olan her şeyi kaldırıp daha sonra mesa sürücüleri ile nasl yükleme yapacağımı bir araştırayım. daha sonra neler yaptığımı, neticeyi bildireyim. teşekkür ederim.
If you should go skating on the thin ice of modern life, dragging behind you the silent reproach of a million tear-stained eyes, don't be surprised when a c rack in the ice appears under your feet. You slip out of your depth and out of your mind with your fear flowing out behind you as you claw the thin ice.

heartsmagic

Aslında Compiz'i kaldırmaya gerek yoktu :) Fakat sorun değil, tekrar kurmak sorun olmaz. İlk iş dediğim gibi sistemi mesa ile ayağa kaldırmak. Sabit ATI başlığında geri dönüş komutları vardı, umarım çözersin bu sıkıntıyı.

Alquimista

geri dönüş yaptım ve ati'yi yeniden kurmak için Ubuntu 9.04/9.10 Jaunty/Karmic üzerinde ATI kurulumu başlığında iki kurulumuda ayrı ayrı denedim fakat her sudo aticonfig --initial komutu aşamasına geldiğimde

aticonfig: No Supported adapters detected

neticesi ile kalıyoruz. hiçbir komutta sıkıntı çıkmıyor bundan öncesinde, her şey gayet güzel yükleniyor ama buraya geldiğimizde tıkanıyoruz. bunu biraz araştıracağım olmazsa yeniden yükleyeceğim. ilk yüklemeden sonra ekranda hiçbir sorun yoktu, compiz'i karıştırıcna işin içerisine biraz dağıttık sanırım.

heartsmagic

lspci çıktısı nedir?
Kart zaten X serisisyse ATI sürücülerini kuramazsın şu anda. Dediğim gibi kurulumda gelen mesa sürücüleri devrede olmalı.

sodom

almamorena nın bahsettiği bilgisayar benimki şu an beraber uğraşıyoruz çıktı şu şekilde

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS480 Host Bridge (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:04.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:12.0 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 Serial ATA Controller (rev 80)
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller (rev 80)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 83)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 IDE Controller (rev 80)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc IXP SB4x0 High Definition Audio Controller (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge (rev 80)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge (rev 80)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS482 [Radeon Xpress 200M]
05:03.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
05:04.0 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02)
05:04.2 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 01)
05:04.3 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 01)
05:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

heartsmagic

Peki, ATI kurmadan kurulumla gelen mesa sürücüleri ile durum nasıl?
Dediğim gibi geri dönebildiniz mi o sürücülere?

Alquimista

ubuntu konusunda çok yeni olduğumuzdan dolayı şu şekilde sürücüleri kaldırmaya çalıştım forumdaki başlıklara göre;

sudo dkms remove -m fglrx -v version --all

ve

sudo apt-get remove --purge xorg-driver-fglrx

ardından da Synaptic Paket Yöneticisinden ati ile ilgili ne varsa kaldırdım. ama

lspci

ile söylediğiniz gibi baktığımda yine yukarıdaki çıktının aynısını alıyorum. kaldırmak için başka bir yol bulamadım ve aklıma gelmedi malesef. sanırım ubuntuyu yeniden yükleyeceğiz, başka bir alternatif yol bulamadım. mesa sürücülerine hiç dönememişiz sanırım.

sodom

Ubuntuyu yeniden kurduk. Şu an görüntü düzeldi, lspci ile aldığım çıktı yukardakinin aynısı ama şu an görünürde problem yok, eski ayarlarını aynen görüyo hatta firefoxta geçmiş bile duruyo ama görüntü düzeldi

compizi denemedik daha ama korkuyorum denemeye  :)

Görünümden görsel efektler extra şu anda seçilebilliyor hata almıyorum şu an

umut@umut:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RS400 5975) 20090101  NO-TCL

mesa sürücüleri yüklü şu an sanırım yeniden compiz yüklesek sorun olurmu acaba

Alquimista

compiz'i yükledik sonunda.

mesa sürücüleri ile kullanıyoruz şuan. küp ve efektler çalışıyor. yalnızca bazı efektler mesa sürücüleri olduğundan olsa gerek yavaş çalıştığından mesela ateş efektinide parçacık sayısı ve boyutunu küçülttüğümüzde kullanılabiliyor. bununda sebebi sanıyorum ki mesa sürücülerinin fazla miktarda işlemci kullanması eğer çok fazla compiz efenkti kullanırsak. ekran kartı sürücülerinin dünyasını karartmadan önce compiz'i açtığımızda işlemciyi çılgınlar gibi kullandığını görmüştük çünkü.

buraya kadar çıkarttığımız ders nedir?
- ekran kartımız linux için bir sürücü yayınlamamışsa mesa sürücülerinden şaşmıyor, zor etmiyoruz illaki kendi sürücüsünü kullanacak diye.

bir not daha. az önce evdeki 3. makinayada (masaüstü) ubuntu 9.10 - 64 bit kurduk. çiçek gibi çalışıyor herşey, hatta windows 7'nin günlerdir arkadaşımın uğraşmasına rağmen yükleyemediği soundblaster live ses kartınıda tanımış canım benim. ekran kartı zaten Nvidia, sıkıntı yok. şimdi tek hedefim kaldı. Air Rivals'dı sanırım o uçaklı oyunun linux versiyonunuda bulursam evdeki son makinayıda windows'tan kurtarıp devrelerine özgürlük getiricem :D aha.

çok teşekkür ederiz yardımların için heartsmagic

heartsmagic

Rica ederim @AlmaMorena, ancak bir şey yapmadım ki ben, siz yapmışsınız her şeyi :)

Not düşeyim bir iki şeye. lspci zaten sadece donanımı gösterir ki, o çıktıyı almanız çok normal. Bu makinedeki kart ATI ve siz hep o çıktıyı göreceksiniz.
glxinfo ile aldığınız çıktı mesa sürücülerinin kullanıldığını gösteriyor. Gönül isterdi ki hiç yeniden kurulum yapmayın, ancak temiz başlamak içinize daha çok sinmiştir sanırım :)
Compiz zaten kuruludur, siz muhtemelen fusion-icon gibi paketleri kurmuşsunuzdur.

Güle güle kullanılsın bu sistemler :)

Alquimista

olur mu heartsmagic, biz bir şekilde parça parça bazı kaynaklar bulabilsekde, öğrendiğimiz şeyleri hangi sıra ile nasıl uygulamamız gerektiğini bilmediğimizden zaten birbirine kattık her şeyi =D neyi, nasıl yapmamız gerektiğini başta siz olmak üzere sağolsun forumdaki arkadaşlardan öğreniyoruz. sağolun gerçekten.

yeniden kurulum yapmak daha çok içime sindi gerçekten, aradaki farkları. bundan sonra yapacağımız kurulumlarda hangi sıra ile gitmemiz gerektiğini daha iyi gördük. yardımlarınız için yeniden teşekkür ederiz.

heartsmagic

@AlmaMorena, güle güle kullanın temiz sistemi :)

suigeneris

merhaba bende yazılım merkezini kurcalarken ati catalyst control center ı gördüm. sadece meraktan yükledim yoksa herşey düzgün çalışıyordu. daha sonra açılmadı bende kaldırdım. Ardından masaüstü efektleri çalışmaz oldu. eski haline nasıl çevirebilirim sanırım mesa sürücüleri çalışmıyor artık. :S

kaansef

Ubuntu versiyonunuz nedir?Eğer 9.04 ise temiz kurulum yapmanızı öneririm.Çünkü baya gelişmiş 9.10.Mesela Kernel,Gnome yenilenmiş.
# 28065

heartsmagic

Alıntı yapılan: suigeneris - 26 Şubat 2010 - 22:36:26
merhaba bende yazılım merkezini kurcalarken ati catalyst control center ı gördüm. sadece meraktan yükledim yoksa * her şey düzgün çalışıyordu. daha sonra açılmadı bende kaldırdım. Ardından masaüstü efektleri çalışmaz oldu. eski haline nasıl çevirebilirim sanırım mesa sürücüleri çalışmıyor artık. :S

Synaptic ile kaldırdıysan yükleme-kaldırma geçmişine bak ve kaldırılan paketleri geri yükle. Kartının ne olduğunu ve sürücüleri hangi yolla kurduğunu bilmediğim için doğrudan yorum yapmak zor.

suigeneris

ubuntu yazılım merkezinden yüklemiştim. Ubuntu 9.10 kullanıcısıyım. kartım ati x700 sürücülerini yüklemeyi denemedim. Gördüğüm üzere herkes bu kartta sorun yaşamış. Sadece catalyst control center kurdum. Ondan sonra bilgisayarınızda ati aygıtı bulunmuyor gibi birşey çıktı ve çalışmadı bende kaldım. Bu olaydan sonra masaüstü efektlerinin kapandığı dikkatimi çekti.

heartsmagic

İşte ne denediğin ve ne kurduğun önemli bizler için. Sadece Ati Control Center soruna neden olmaz.

dpkg -l | grep fglrx
glxinfo | grep render
ne diyor?

ATI başlığımızda kartlar hakkında bilgiler mevcut. X serisi için ATI'nin dağıttığı sürücüler uygun değil ne yazık ki, eğer kurduysan sorun yaşarsın.

suigeneris

ilk verdiğinizin yanıtı
ii  fglrx-kernel-source                   2:8.660-0ubuntu4                           Kernel module source for the ATI graphics ac
ii  fglrx-modaliases                      2:8.660-0ubuntu4                           Identifiers supported by the ATI graphics dr
ii  xorg-driver-fglrx                     2:8.660-0ubuntu4                           Video driver for the ATI graphics accelerato

ikinci verdiğinizin yanıtı
X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  135 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  16
  Current serial number in output stream:  16

grafikle ilgili başka birşey yüklemedim. Fakat yeni günceleştirmeler yüklendi. Çekirdek değişti. Ama yeni çekirdeklede başta çalışıyordu.

heartsmagic

ATI başlığımıza baktın mı peki? Açıkçası benim ATI konusunda kafam karışık. X serisi kartlar depodaki paketlerle de sorun yapıyor muydu hiç hatırlamıyorum. Ancak o sabit başlıkta X serisi kartlar için standart sürücülere dönüş komutları vardı.

Alquimista

Ati Radeon X1100 için konuşmuştuk bu başlık altında, o zaman sorunu formatlayıp mesa sürücüleri ile yani sistemin ilk kurduğu sürücülerle kullanmıştık. Compiz'de bir sorun yoktu fakat efektler yavaş ve kesik kesik çalışıyordu. Bu sorunu;

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,16472.0.html

bu başlıktaki paketleri yükledikten sonra tamamen çözdük. Şuan eksiksiz ve rahatça tüm compiz efektlerini kullanıyoruz Ati Radeon X1100 ekran kartı ile.

Tecrübe ettiğim kadarı ile söyleyebileceğim ilk sürücülere dönmeniz gerekir @heartsmagic'in söylediği gibi.