Samba

Başlatan insmodex, 12 Nisan 2010 - 12:33:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

insmodex

Selamlar,

Bir adsl modeme bagli 3 tane pc'im var. Bunlardan 2 tanesi Ubuntu birtanesi xp professional.
Kendi bilgisayarima Samba'yi kurdum. Biraz ugrastiktan sonra Xp makina'yi gorebilir hale geldim.
Ancak diger Ubuntu ve XP makina beni goremiyor.
Bende sadece xp makınayı gorebılıyorum, diğer ubuntuyu goremıyorum.
2 Ubuntu pc'de de masaustune olusturdugum klasorleri paylasima acmis durumdayim.

Sanırım bazı seylerin yapılandırmasını yanlıs yaptım. Birden fazla Samba anlatım linkinden islem yapinca sistemi sapıttırmıs olabılırım.

yardımlarınızı beklıyorum.

sudo testparm  verdiğimde şöyle bir döndü alıyorum ;

------------------------------------------------------------------
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: rlimit_max (1024) below minimum Windows limit (16384)
Processing section "[homes]"
WARNING: The "share modes" option is deprecated
Processing section "[netlogon]"
Processing section "[profiles]"
Processing section "[printers]"
Processing section "[pdf-documents]"
Processing section "[pdf-printer]"
Processing section "[Share]"
Loaded services file OK.
WARNING: You have some share names that are longer than 12 characters.
These may not be accessible to some older clients.
(Eg. Windows9x, WindowsMe, and smbclient prior to Samba 3.0.)
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitions
------------------------------------------------------------------------------------

https://help.ubuntu.com/9.10/serverguide/C/samba-fileserver.html
http://www.jonathanmoeller.com/screed/?p=1168

linklere baglı olarak sanırım samba kurulumunda sorun yok.
Suan için sorunum diğer client ubuntu ve xp den samba kurulu makinayı gorememek.

durum bılgısı:

Ubuntu 9.10
Samba 1.2.63-0ubuntu4
2 Ubuntu ve 1 xp professional
Adsl Modem üzerinden bağlılar

Samba kurulu makınadan xp professional'ı goruyorum,
ancak client ubuntu ve xp den samba kurulu makınayı goremıyorum.
smbclient xp ve samba kurulu ubuntuyu gormek için yeterlimi ?

CIFS, smbfs, NFS, fstab vb kurmama gerek varmı ?

bu konularda yardımcı olabilecek kimse yok mu forum da ?????

heartsmagic

Bir Samba başlığımız var ancak ne kadar yardımcı olur bilemiyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

insmodex

başlıklara bakıyorum ancak pek benım durumla ılgılı degıl gıbı gelıyor.
normalde ubuntular hemen bırbırını gormelı dıyolar ama bende oyle olmadı.
kurcalaya kurcalaya cozucez artık.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 12 Nisan 2010 - 17:26:37

Şuan iki ubuntudan xp'yi görebiliyorum ancak ne ubuntular birbirini görebiliyor ne de xp ubuntuları.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 12 Nisan 2010 - 17:36:41

smb.conf içerisinde paylaşıma açtığım klasörle ilgili kısım bu şekilde. burada bir hata yada eksik olabilir mi ?

[share]
comment = Ubuntu File Server Share
path = /home/ozkan/Masaüstü/F-Fatih
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755

Ubuntularda ki paylaşımlar gizli paylaşım olabilir mi ki nasıl oldugunu bilemiyorum ama bir dokumanda gordugumu hatırlıyorum ? ubuntuların xp yi görmesi ama xp'nin ubuntuları görmemesi ve ubuntuların birbirlerini görmemeleri ubuntularda bir sıkıntı oldugunu gosteriyor.

---------------------------------------------------------------------------------
ubuntulardan birinde sambayı restart etmek istedigimde soyle bir cıktı vermekte :

sudo /etc/init.d/samba restart
* Stopping Samba daemons                                                     
start-stop-daemon: warning: failed to kill 1854: No such process
  [ OK ]
* Starting Samba daemons                                                [ OK ]

heartsmagic

Samba üzerinden IP adresleri ile erişebiliyor musun diğer makinelere?

insmodex

hayır maalesef goremıyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Nisan 2010 - 09:55:19

Ubuntular arasında pinglemelerde cevap vermiyor.

heartsmagic

Pinglemeler cevap vermiyorsa aynı ağda değilsiniz demektir. Eğer aynı ağda olduklarına eminsen ortada çok daha garip ve önemli başka bir problem vardır.

insmodex

Yani aynı ADSL modeme bağlı pcler.
Çalışma alanlarınıda dogru ayarladım diye dusunuyorum ancak hatam olabılır.
gereklı ayarları kontrol ve duzenleme ıcın ılgılı komut kombınasyonlarını bılmedıgımden mudahele edemıyorum.
yanı bır makınanın calısma alanını nasıl degıstırır ve sambayı ona gore ayarlarım vb yardıma ıhtıyacım var.
aslında ayarlar yanlıs olsa bıle sıfırdan neyı nasıl ayarlayacagımı bılsem yapıcam.
buldugum dokumanlarda pek bu konuda yararlı bırsey goremedım.
-------------------------------------------------------------------------------------

ayrıca iki ubuntudan Xp yı gorebılıyorum bu demektır kı 2 ubuntuda xp ile aynı çalışma alanında ki goruyor. e ıkısıde xp ile aynı alandaysa bırbırlerını neden gormuyorlar ?

heartsmagic

ifconfig çıktıları ne diyor Ubuntu'lar için?
Son sorun mantıklı aslında ama ping başarısızsa ortada bir problem var demektir.

insmodex

yarın bakacagım ılk ıs.
ayrıca clientlarda samba kurmaya gerek yok dıye bılıyorum ama genede yukledım olmadı.
ayrıca root dısındakı kullanıcım ıle log-off olurken yetkı yok dıye parola soruyor.
kullanıcılardan baktım root olarak tanımlı. bır klasor paylasmaya calısırken paylasmıyro hata verıyor.
samba server ayarlarından paylasıyorum klasoru ama paylasılmıs gıbı durmuyor klasor.
anlayamadım. kaldırıp kuruyorum sambayı ama bı sorun var.
kullanıcımı root ıle yetkılendırıyorum vb ama yok olmuyor.
samba dısında bır sorun olabılır

ufw yı enable etmıstım acaba onunla ılgılı bır sorun olabılırmı, yarın yenı bır kullanıcı ıle ufw yı disable edıp deneyecegım.

heartsmagic

Elbette uwf ile alakalı olabilir, kapatıp bir dene.
Ancak kullanıcınla çıkış yaparken yetki problemi yaşaman pek hayra alamet değil.

insmodex

daha once sambayı kaldırdıgımda kullanıcılardan bazı kullanıcıları sılmıstım root ve kendı kullanıcım dısında.
samba user vardı bır kac tane. onları grafik samba edıtorlerı ıle gereksız sekılde olusturdum dusuncesıyle sılmıstım.
gsamba admın gıbı edıtorler tam hatırlamıyorum. ancak kendı kullanıcım ve root a dokunmamıstım. sımdı aklıma gelıyor.
samba gereklı kullanıcıları olusturamıyorda olabılır mı acaba. ve kendı kullanıcıma dokunmadıgım halde neden yetkı sorunu cıkıyor onuda anlamadım.
grafık ekrandan userlara bakıp kendı hesabımı edıtleyerek kontrol ettıgımde root ve admın olarak atadım olmadı. netten kullanıcı haklarını nasıl degıstırecegımı bulup root ıle kendı kullanıcımın yetkılerını tekrar atadım ama hala aynı. kapanırken parola ıstıyor.
oncesınde baglı baska kullanıcı var dıyordu. sambanın olusturdugu kullanıcılar vb ıle ılgılı bır sorun var. ancak butun conf dosyaları ıle bırlıkte kaldırıp tekrar kurmamama ragmen duzelmedı. anlayamadım valla.
hıc olmadı sıstemı yenıden kurup deneyecegım sorun yasadıgım makınada. zıra dvr olayı ıcın zoneminder vb yukleyıp kaldırmıstım sısteme zarar vermsı yanlıs bıseyler yapmsı olabılırım. bu kadar belırsızlıkde yardım almamda zor. en ıyısı yenıden kurmak sanırım. windows a cevırdım linux ude tebrık edıyorum kendımı. : )

heartsmagic

Yeniden kurmaya gerek yok diyeceğim ama samba kullanıcılarını falan temizledim diyorsun. Hani Samba ile çok içli dışlı değilim, bu nedenle bilemiyorum tam durumu. Belki de gereken bir şeyleri sildin.

En güzeli temiz bir başlangıç gibi görünüyor.

insmodex

evet en guzelı yarın sorunlu makınayı yenıden kurup oyle denemek.
ancak ubuntulardan xp yı gorup xp den ubuntuları gorememem ve ubuntulardan bırbırlerını gorememem ıse ufw ile alakalı olabılır. pinglerede cevap vermemesi sanırım bundan.

yalnız xp ye baglanırkende uzaktakı makınaya/server a baglan dıyerek manuel ip gırerek baglandım. ağ baglantılarında ki windows ağlara tıkladıgımda baglanmıyor dıyor ancak manuel ip ile baglanıyor. oda enteresan.
yardımlar ıcın tesekkurler. yarın yenıden kurup deneyeyım olmazsa gene burdayım artık.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Nisan 2010 - 15:28:59

iki ubuntuyuda yeniden kurmam gerekti bazı sorunlardan dolayı ancak ıyı oldu.
daha once edindigim tecrubeye bagli olarak hizli sekilde printer kurulumunu ve sambayi tamamladim.
suan tum makinalar bırbırlerını gorebılıyorlar ufak bır sorun dısında oda şu ki xp nin çalışma grubu ile ubuntuların çalışma grupları farklı. yanı ubuntular xp ile ornek "workgroup1" alanından baglanıyorlarsa, ubuntular bırbırlerıne "workgroup2" uzerınden baglanıyorlar. XP'nın alanını degıstırerek sanırım olayı duzeltırım.

suan ıcın tek sorun Ubuntulardan bırıne baglı olan yazıcının paylasılmıs olamasına ragmen (sistem=>yönetim=>yazdırma) içerisindeki printer uzerinde özellikler dediğimde enabled ve paylaşılmıs olarak gorunmekte sanırım bu yeterlı. Ancak ubuntu makinadan bu printerı goremıyorum. Xp ye baglı prınterı gorebılıyorum ancak ubuntuya baglı olanı goremıyorum. printer'a network uzerınden baglanacagım ubuntuda yazıcı ekleye gırerek
ağ yazıcısını seçip ip adresi ile arattıgımda yazıcıyı bulamıyor. Ağ yazıcısının altındaki windows printer via samba üzerinden ise dediğim gibi xp ye baglı yazıcıyı goruyorum ancak ubuntudaki printer ı goremıyorum. (xp de gormuyor)

windows printer via samba da baglantı için port'da soruyor ancak ben herhangı bır port ayarlamadım o sebeble default port nedır acaba ?

ayrıca network üzerinden paylasılan bir printerı kullanacak olan ubuntuya o printera ait driverı kurmam gerekıyor mu ? daha once boyle bırsey okumus duymustum sanırım her ne kadar bana cok gereksız ve mantıksız gelsede. belkide değildir.

insmodex

Suan ıtıbarıyle dosya paylasımında hıc bır sorun yok tek calısma alanı altında butun makınalr bırbırlerını gorebılıyorlar.

Bir ubuntu makinaya baglı yazıcı sadece diger ubuntudan gorunebılıyor.
Xp'den yazıcı ekle dedıgımde once yazıcıyı gordu anca kısıtlı kullanıcıda oldugumdan ekleyemedım , yonetıcı hesabına gectıgımde ıse artık prınter grunmuyordu. Suan ne kadar reset cektıysem ne kadar ağ baglantısını kapayı actıysamda yazıcıyı goremıyorum. Dosya paylasıyorum ama yazıcıyı goremıyorum.

Ubuntuda yazıcı paylasılmıs durumda. Yazıcı ayarlarında da ilk iki sırada ki "bu sisteme baglı yazıcıları paylaş" ve "bu sisteme baglı yazıcıları yayınla" işaretli.

suan sadece xp makına yazıcıyı gormuyor. tek sorun bu kaldı : )

heartsmagic

O da muhtemelen XP'den kaynaklanmaktadır.