[Çözüldü] Süper Kullanıcı

Başlatan yenalarslan, 14 Ekim 2008 - 14:24:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yenalarslan

Yaklaşık iki aydır Ubuntu kullanıyorum.Daha öncesinde VirtualBox kullanarak WindowsXP icine kurmustum Ubuntuyu.İnceledikçe,araştirdikça,gördükçe Ubuntu beni cezbetti ve resim film,müzik gibi dosyalarimi yedekleyip çok bir kullanmişliğim olmamasina karşin Ubuntuyu kurmaya karar verdim.
Şu an kullandiğim haline (yani kişisellestirme ve kostimizasyon yapma) getirebilmek ve bunun nasil yapıldığını öğrenmem için 3 kere -o kadar emek sarfettikten ve update etikten vs.. sonra- tekrar tekrar kurmam gerekti.Sonuçta hepsine değiyor çünkü Ubuntuyla uğraşmak gerçekten çok keyif verici.
Buraya kadar olan anlattıklarım yeni bir kullanıcı olarak ubuntuyla ilgili düşüncelerimi paylaşmaktı.
Asıl paylaşmak daha doğrusu bu işlerden anlayan arkadaşlara sormak istediğim ;
Kurulu Ubuntuma merak yüzünden herşeyini kurcalayıp türlü turlü zararlar verdiğim zamanlarin birisinde(ki bu zamanlar hiç bitmiyor) forumlardan problemimin çözumune ait cevaplar ariyordum.Forumda bulduğum komtları konsoldan her yazdığımda kullanıcı adımın süper kullanıcı olmadığı ve bu komutların ancak süper kullanıcı tarafından uygulanabileceği mesaji alıyordum.Sistemimin benden başka kullanıcısı yoktu ve benim şifremden başka bir şifrede tanımlamamıştım o yuzden yine forumlarda kullanıcı hesabımı süper kullanıcı yapmayı araştırmaya başladım.Heryerde yazan, terminalden,konsoldan veya uçbirimden komut girerer kullanıcıya yetki vermekti.
Sonra * bir şey keşfettim konsolda yukradaki tercihlerden 'new root'u seçip yeni root açtığımda şifremi girdikten sonra süper kullanıcı haklarımın hepsine sahip oluyordum ve istediğim komutu (dpkg --mount -a veya dpkg --configure -a gibi) girebiliyorudum.
Bu yöntemle komutları süper kullanıcı olarak girmek sağlıklı bir yöntem midir?Komutlar işe yaradığı için , süper kullanıcı konusunda sorun yaşayan diğer kişilere de tavsiye edebilir miyim?
(Küçük bir soru için uzun bir yazı biliyorum ama soru sorarken birşeylerde paylaşmak istedim mazur görurseniz :) )

atomkarinca

Sanırım bahsettiğiniz

su

komutu. Bu komutla süper kullanıcı olduğunuz vakit bütün yaptığınız işlemler süper kullanıcı hakkıyla yapılır. Diyelim /home/kullaniciadi klasöründeki bir ayar dosyasında değişiklik yapacaksınız, süper kullanıcı hesabıyla değişiklik yaptıktan sonra o dosyanın kullanım hakları süper kullanıcıya geçecektir ve program açılışında o dosyayı okumak istediğinde izni olmadığı için okuyamayacaktır.

Süper kullanıcı hakkını mümkün olduğu kadar

sudo

komutuyla ve geçici bir süreliğine kullanın. Zaten ilk sudo komutundan sonra ayarları değiştirmediğiniz takdirde 15 dakika boyunca (eğer yanlış hatırlamıyorsam) aynı terminaldeyken sizden şifreyi istemeyecektir. Terminali kapattığınızda da o şifrenin kullanım süresini doldurmuş olursunuz.

Unutmayın "sudo" komutu kullanıcıyı korumak için oluşturulmuş ve güvenlik/kolaylık oranı üzerine çok düşünülmüş bir komuttur.

yenalarslan

yenal@yenal-desktop:~$ su
Parola:
su: Yetkilendirme hatası
yenal@yenal-desktop:~$ sudo
usage: sudo -h | -K | -k | -L | -l | -V | -v
usage: sudo [-bEHPS] [-p prompt] [-u username|#uid] [VAR=value]
            {-i | -s | <command>}
usage: sudo -e [-S] [-p prompt] [-u username|#uid] file ...
yenal@yenal-desktop:~$

su yazdıktan ve parolamı girdikten sonra 'yetkilendirme hatasi' diyor.Aynı şeyi sudo komuyutla yapıncada yukardaki satirlar çikiyor.Ben sudo yazıp enter tuşuna bastıktna sonra sistemin bana verdiği cevap artık süper kullanıcı olarak mı devam edeceğim?Açikçası onu bilmiyorum.O yüzdende dediğim gibi işi konsoldan yeni bir 'root' açarak hallediyorum. :)
Yardımınız için teşekürler.

erginemr

Ubuntu'da varsayılan olarak root kullanıcısı hesabı aktif değildir. Dolayısıyla "su" komutu çalışmaz. Bu durumda, konsolda iki türlü yetkili kullanıcı olabilirsiniz:

1) "sudo -i" komutu vererek root olur, takip eden komutları root yetkileri ile verebilirsiniz. tekrar normal kullanıcı olmak için"exit" yazar, ya da Ctrl+D'ye basarsınız.

2) Root yetkileriyle çalıştırmak istediğiniz konsol komutlarının başına "sudo", grafik programların başına "gksu" sözcüğünü koyarsınız. Örneğin: "sudo nano", "sudo ls", "gksu gedit", gibi... Başka bir deyişle, "sudo" komutunu tek başına değil, başka bir komutla birlikte vermelisiniz.

yenalarslan

Yardım için çok teşekkür ediyorum.Ubutnu gibi benim için bilinmyenlerle dolu bir işletim sistemini kullanmamda bu bilgi işlerimi biraz daha kolaylaştıracak.

erginemr

Rica ederim. Forumdaki şu ana başlık, karşılaşabileceğiniz pek çok sorun için bir başucu kaynağı olacaktır. Merak etmeyin, az bir süre sonra Ubuntu'ya alışır, vazgeçemezsiniz.

Bu spesifik sorun çözüldüğüne göre, komuyu etiketleyip kapatalım.

munirekinci

Konu kilitlenmeden son olarak, aşağıdaki başlıktan root kullanıcısı ve yetkiler ile ilgili konuda bilgi alabilirsiniz;
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,287.0.html