hard diske yeni bir alan oluşturma

Başlatan xxx3, 02 Haziran 2008 - 20:32:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xxx3

Arkadaşlar biliyorum belki bir çogunuz bu yazıyı okurken bana salak diyecek ama anlamadım  :'(

şimdi başlayalım
arkadaşımın bilgisayarına xp ile beraber ubuntu kurmak istiyorum. Ubuntuyu açıyorum kurulum ekranı geliyor buraya kadar tamam sonra ubuntunun kurulacagı  alanı seçmemize geliyor. Arkadaşımın bilgisayarında yalnızca xp yüklü ve başka bir ayrılmış boş alanı yok ben buraya yeni bir boş alan oluşturmak istiyorum şimdi sırasıyla kurulacak bölüm ekranı geldiğinde en alttaki seçenek olan elle ayarlama yapma bölümünü seçiyorum işte bundan sonrasını bilmiyorum arkadaşımın bilgisayarında 20gb'lık
bir alan açmak istiyorum. Bu alanı açtıktan sonra 20gb'lık alandan 18gb'lık alanı ext3 biçiminde biçimlendirecegiz burada kök dizini yazan yere ne yazacagız.Bunları yaptıktan sonra  ayrıca geriye kalan 2gb'lık alanıda swap için ayırdık burayada kök dizin için bir şey yazmamız lazım mı yoksa burayı es mi geçiyoruz biri bana anlatırmı büm bunları yoksa kafayı yiyecem

not:ayrıca bu kadar ayrınlıtı sormamın sebebi şu işi en iyi şekilde ögrenip bir daha kimseyi uğraştırmak istememem

ufuk_k

XP kurulu olan bölümü seçip yeniden boyutlandır diyeceksin. Ve geriye 20 GB kalacak şekilde yeniden boyutlandıracaksın. Ama biçimlendir seçeneğinin işaretli olmamasına dikkat et, XP kurulu bölümde. Sonra bu 20 GB ham alandan 18 GB ext3 yapacaksın. Bu bölümü biçimlendir diye işaretleyerek / yani kök bölümü olarak işaretlendireceksin. Kalan 2 GB civarı alanı swap dosya sistemi olarak formatlayacaksın. Burayı da kendisi swap diye seçer zaten, sen seçmesen de. Daha sonra kuruluma geçeceksin.

xxx3

peki xp nin kurulu oldugu bölümü nasıl seçecem birden falz bir seçenegin çıkma ihtimali varmi yoksa seçenek tek mi olacak arkadaşımın xp deki disk bölümü c ve d burada karşıma bir mi iki mi seçenek çıkacak

Semih

Harddisk 2 parça  mı? Diyelim Xp C'de kurulu D'de ise çeşitli arşivler(müzikler,resimler vs)varsa veri kaybı olmaması için bunları yedekleyin,misal C ye taşıyın.Sonra D boşalınca disk yapılandırmasında ayıracağın kadar bölümü seçersin.Eğer Hdd tek parça ise pek sağlıklı olmuyor bölmek,ben gibi verilerini kaybedebilirsin.Eğer tek parça ise yeniden temiz bi xp kurun,orada hdd'yi 4 par.ayo ayırabilirsin,sonra kurarsınız.
A.Semih Türk

xxx3

peki hangisinin d oldugun boş alana mı? bakarak anlayacam yoksa başka bir yolu var mı?

Semih

Sen şu anda Xp üzerindemisin?Bilgisayarıma girince

Yerel Disk:C Yerel Disk:D hdd bölümleri varmı?

Edit:ufuk_k arkadaşın söylediğinden anlarsın :) Ben yanlış anlamışım
A.Semih Türk

ufuk_k

Abicim sen daha bölümleme ekranına hiç gelmemişsin ki. C bölümü /dev/sda1 ya da /hda1, D bölümü de /dev/sda2 ya da hda2 diye görünür. Bu kadar korkmaya ne gerek var onu anlamadım. Şurda google'a "how to install ubuntu" yazsan kocaman resimli anlatımlar bile çıkıyorken bu kadar soru neden?

xxx3

tamam hocam sinirlenme yav bu ne  ihdet bu ne celal  :)

ufuk_k

Sinirle ilgisi yok, bak sana anlattım yukarda, ayrıca forumda bir mesajda tam anlamıyla açıkladım. Sen dolu bir bölümü formatla diye işaretlemezsen, herhangi bir veri kaybı olmaz.