C Öğrenmek

Başlatan davuthan, 02 Eylül 2008 - 16:44:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linuxman.

Alıntı Yaponcdan once baska birsey var ne istediginizi iyi bilin. gidilecek yolu yani islem basamaklarini iyice belirleyin. kisacasi "algoritma"

;) Bende uzun bir dönem araştırdım bu konuyu.Ama şimdi keşke hangisiyle başlayacağım yerine,
keşke biriyle başlasaymışım diyorum.(ki hala başlayamıyorum).Hala başlayamamın nedeni ise,halen
programlama öğrensem bile ne program yazıcam bilmiyorum. :)
Sanırım Html ve Php ile başlamak en iyisi olacak :)
Forever Linux....
In theory,there is no difference between theory
and practice.In practice,there is !

ZooM

@Linuxman.
Alıntı yapılan: Linuxman. - 12 Şubat 2009 - 23:39:41
Alıntı Yaponcdan once baska birsey var ne istediginizi iyi bilin. gidilecek yolu yani islem basamaklarini iyice belirleyin. kisacasi "algoritma"

;) Bende uzun bir dönem araştırdım bu konuyu.Ama şimdi keşke hangisiyle başlayacağım yerine,
keşke biriyle başlasaymışım diyorum.(ki hala başlayamıyorum).Hala başlayamamın nedeni ise,halen
programlama öğrensem bile ne program yazıcam bilmiyorum. :)
Sanırım Html ve Php ile başlamak en iyisi olacak :)

Eger basliyacak konu ariyorsan sayi sistemlerinden basla :) 2'lik sayi sistemi, 3'lük sayi sistemi, 8'lik sayi sistemi ve 10 luk sayi sistemleri ve bunlarin birbirine donusumleri :) En basta bunlari iyice bilmelisin diye dusunuyorum :)
If I was your vampyre...

Linuxman.

Bi konu daha çıktı desene  :) Araştıralım bakalım neymiş. :)
Not:Bu arada bi döküman indirdim acayip zor bişiye benziyor. :)
Forever Linux....
In theory,there is no difference between theory
and practice.In practice,there is !

CAMUXIA

Sayı sistemlerini öğrenmek pyhton'da da gerekli mi?
Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

heartsmagic

Sayı sistemlerini öğrenmek normal şartlar altında hiçbir dilde gerekli değildir.
Ancak ileride yapabileceğin bir proje için karşına çıkma ihtimali olursa o zaman ele alabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

CAMUXIA

Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

okanakyuz

benim bloğumda da yazılar var www.okanakyuz.com

newhollandd

Alıntı yapılan: turabi - 02 Eylül 2008 - 21:03:35
Başlangıç olarak internette her tarafta mevcut olan rehberleri kullanabilirsin. Eğer ingilizcen varsa google'da 'C tutorial' diye arat bir sürü çıkacaktır.

Bir programlama dili öğrenirken klasik "Hello World" programı vardır. Zaten o rehberlerdeki ilk örnekte odur. Onu yazıp, derledikten sonra yavaş yavaş ilerlersin. Öğrenmek için en iyi yöntem bence örnek programları çalıştırıp, sonra üzerlerinde değişiklikler yapmak. Eğer vakit sıkıntın yoksa zevk alarak ilerlemeye bak, hemen çok fazla teorik konulara girmeden ufak programlar yazmaya çalış.

Zaten 'tutorial'larda da aynı sırada gider ama, önce ekrana nasıl çıktı verileceği, klavyeden nasıl bir şeyler okunacağını öğrenirsin. Daha sonra aritmetik işlemlerin nasıl yapılacağını. Daha sonra koşulları (if, switch - case) ve döngüleri (for, while, do while). Bunları öğrendikten sonra zaten basit ama işlevsel programları yazabilir hale gelirsin.

Bunları öğrenmen bir kaç saatini alır belki ama daha fazla ilerlemeden iyice sindirmeni tavsiye ederim. Çünkü bu noktadan sonra konular biraz karışıklaşmaya başlıyor. Bundan sonra, diziler, fonksiyonlar, pointerlar, stringler, structere'lar, class'lar vs. diyerek gidiyor. Dediğim gibi eğer zevk için öğrenmek istiyorsan yavaş yavaş ilerle, yoksa hemen karışık bir programa dalıpta hatalar alınca, saatlerce uğraşınca hevesin kaçmasın :)

Ama tabii bunların hepsinden önemlisi bu iş, sabır ve istek işi. Bu ikisine sahipsen -zamanını ben de belirtemem ama- bir gün yazılım geliştiricisi olabilirsin mutlaka.

İlk programın da benden olsun o zaman..

Öncelikle Ubuntu ile birlikte gelen 'gcc' derleyicisini kullanabilirsin. (Geliyor diye hatırlıyorum ama gelmiyorsa eğer depolardan indirebilirsin). Klasik "Merhaba dünya" programı için yapman gerekenler şunlar:

- Terminalden yeni bir C dosyası oluşturalım önce:
merhaba.c
(veya kullanmak istediğin başka bir metin editörü varsa o)
- Bu dosyaya programımızı yazalım:
#include <stdio.h>

int main()
{
printf("Merhaba Dünya!\n");
return 0;
}

ve bu dosyayı kaydedip kapatalım.
-Daha sonra yine terminalden programımızı gcc derleyicisi ile derleyelim: (Yazdığımız program ile aynı klasörde olduğuna dikkat et ama)
gcc -o merhaba merhaba.c
Bu işlem sonucu çalıştırılabilir bir dosya oluşucak.
-Son olarak derlenmiş programımızı çalıştıralım:
./merhaba
-Terminalde "Merhaba Dünya!" yazısını görmüş olman gerekiyor.

En temel olarak bu. Ama C ucu bucağı olmayan bir dil. İlerledikçe çok daha farklı programlama teknikleri ve araçları görüceksin.

Yukarıdaki programı çalıştırdıysan eğer, internetten bu programdaki satırların ne işe yaradığını, bir programın derlenmesinin ne demek olduğunu araştırarak devam edebilirsin.

Pratik olması açısında bu programı değiştirerek, klavyeden alınan bir ismi alarak ona 'merhaba' dedirtebilirsin. (Merhaba X gibi..)

Kolay gelsin ;)

açıklaman için teşekkür ederim bende başlıcam Allah ın izni ile güzel açıklama....

x0r

C 3. nesil bir dildir, phyton ise 4. nesil bir dil.Literatürde nesil ilerledikçe diller "kolaylaşır" diye geçer.5 nesil dil ise doğal dildir yani insan dili.Buradaki kasıt ise makinelerle bir insanla konuşur gibi konuşmaktır ki bu en kolayıdır.