[Çözüldü] Pikatel USB Modem'i Ubuntuda nasıl kullanırım?

Başlatan Loboholic, 13 Şubat 2009 - 14:31:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Loboholic

Merhaba, ben ubuntu 8.10'u cd'ye çektim ordan biraz live-cd denemesi yaptım, daha bu benim ilk linux tecrübem, yani acemiyim, yalnız bir türli internete bağlanamadım, internette benim modeme göre pek bir yardım bulamadım. Sadece burda tam benim modem'in kurulumunu anlatan bir yazı buldum, ama bir yerde takıldım. Başka foruma link göstermek, alıntı yapmak yasakmı bilmiyorum, af edersiniz artık  ::)

Alıntı Yapeğer sisteminizde "tk" yüklü ise ayarı grafiksel olarak yapacaz yüklü değilse aynı parametreleri
text menüde giriceksiniz başka bir farklı yok

root haklarını alıp konsolda "eciadsl-config-tk" komutunu veriniz.
tk kurulu değilse text kurulum için "eciadsl-config-text" komutunu kullanın
grafiksel kurulum hızlı oluyor ama text kurulumdan bi farklı yok

Önceden gösterdiği linklerden ubuntu'ya göre driver'ı ve synch paketlerini indirdim, söylediği yerlere "sudo nautilus" ile kopyaladım.
Ama bu "tk" nedir? eciadsl-config-tk veya -text yazdığımda bana böyle bir dosyanın olmadığını söylüyor.

Ubuntu'yu yüklemeden bunu bir türlü yapmak istiyorum çünki yükledikten sonra * her şey tam olsun sonradan uğraşmim istiyorum, takıntılık işte.

Modem'i normal bir şekilde usb'e takınca hiçbir tepki yok, hani donanım bulundu gibisinden, olması gerekirmi bilmiyorum tabi de  ::)

Bana detaylı bilgi verebilecek veya bir link gösterebilecek varsa çok memnun olurum
Kendi başıma beceremicem sanırım...    >:(  :)

erginemr

Aynı işlemleri sanal bir sistem üzerinde yaptım:

1. http://eciadsl.flashtux.org/download.php adresinden Ubuntu için verilen *.deb paketini indirin:
http://eciadsl.flashtux.org/download/debian/etch/eciadsl-usermode_0.12-1_i386.deb

2. Tcl/Tk arayüzünü çalıştırmak için, Sistem >> Yönetim >> Synaptic'ten, ya da konsoldan aşağıdaki komutla "tk8.5" paketini kurun:
sudo apt-get install tk8.5

3. Alt+F2 ile çalıştır diyalog kutusunu açarak, "gksu eciadsl-config-tk" komutu ile ilgili ayar programını root (gksu) yetkileri ile çalıştırın:
Alt+F2 >> gksu eciadsl-config-tk

4. Ayarları girdikten sonra İnternet'in çalışmaya başlaması lazım. Eskiden USB modem kullanırken "sudo pon adsl" ile bağlantıyı elle başlatıp, ""sudo poff" ile durduruyordum. Bu komutlar, sizde de çalışabilir.

[IMG]http://img33.picoodle.com/img/img33/3/2/13/t_Pano01m_2630ab4.jpg[/img]  [IMG]http://img34.picoodle.com/img/img34/3/2/13/t_Pano02m_e60b731.jpg[/img]  [IMG]http://img37.picoodle.com/img/img37/3/2/13/t_Pano03m_f7dc474.jpg[/img]  [IMG]http://img26.picoodle.com/img/img26/3/2/13/t_Pano04m_09d6df4.jpg[/img]  [IMG]http://img26.picoodle.com/img/img26/3/2/13/t_Pano05m_c48fc44.jpg[/img]

Not: Aslında modem bu şekilde çalışırsa çok şanslısınız. Genelde USB ADSL modemler için böyle güzel arayüzler yazılmıyor.

Loboholic

Abi dediğin gibi yaptım, ama "sudo apt-get install tk8.5" deyince internette bağlanması gerekiyor, bende zaten ona uğraşıyorum :D
Synaptic'ten de denedim, aynen yine internete bağlanamadığı için hata veriyor. Ne yapabilirm, bir fikrin var mı?

Bu arada denedim "eciadsl-config-text" çalışıyor, ama isp kullanıcı adı ve şifreden sonra hangi değerleri girmem gerekiyor onu bilemedim, o link'te gösterilen grafiksel kurulumda gösterilmeyen bir kaç değer soruyor =/

raskolnikov

kullandığın sistem üzerinden bu paketi indir sonra ubuntu'yu açıp kurduktan sonra 3. adımdan devam et. http://fr.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/t/tk8.5/tk8.5_8.5.3-3_i386.deb
"Sevginin gücü, güce olan sevgiyi yendiğinde, dünya barışı tanıyacak..."
-Sri Chinmoy Ghose-

Loboholic

Bütün herşeyi ayarladım, "create config" dedim, herşey yeşil, ok dedim kapattım, terminalden "sudo pon adsl" denedim hiçbir tepki gelmedi, modemin ışığı yanmadı. Birde eciadsl-start dedim, işte:

Alıntı Yap
ubuntu@ubuntu:~$ eciadsl-start

[EciAdsl 1/5] Setting up USB support...

Preliminary USB device filesystem is missing... trying to mount
Preliminary USB device filesystem: failed to load
/usr/bin/eciadsl-start: line 263: fatal: command not found
cat: /proc/bus/usb/devices: No such file or directory

[EciAdsl 2/5] Uploading firmware...

grep: /proc/bus/usb/devices: No such file or directory
grep: /proc/bus/usb/devices: No such file or directory
ERROR: modem not found
ubuntu@ubuntu:~$

Sanırım bu ben bu işi unutabilirim anlamına geliyor hm? Yinede yardımlarınız için teşekür ederim :)

heartsmagic

Üzerinde durulursa çözülemeyeceğini sanmıyorum ancak en temizi bir ethernet çıkışlı modem alıp zahmetsizce bu işi halletmektir. Eğer müsait değilim, alamam diyorsan yine yardımcı olmaya çalışırız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erginemr

En doğrusu @heartsmagic'in de dediği gibi, artık iyice ucuzlamış olan Ethernet bağlantılı bir modem ve bilgisayarda halihazırda yoksa, bir ethernet kartı almanız olur. Ben de USB modem kullanıcısıydım, aynı sıkıntıları yaşıyordum, ethernet bağlantılı bir modem alınca rahat ettim.

Bir çözüm de Ubuntu'yu Live CD üzerinden denemek yerine, Wubi ile Windows üzerine kurmanız ve donanım uyumu denemelerinizi bu şekilde gerçekleştirmenizdir.

Loboholic

Evet sanırım en kolay'ı bu olur, peki bana ubuntu'ya uygun, pek pahalı olmayacak bir modem önerebilirmisiniz?

Ha birde kablosus modem alsam olurmu? Laptop'un kablosus internet özelliği var

erginemr

Fiyat/performans oranını göz önüne alırsak Airties'in kablolu modemleri işinizi görür.

Kablosuz konusu biraz karışık. Öncelikle dizüstünüzün kablosuz ağ bağdaştırıcısının Ubuntu tarafından tanınıp tanınmadığına bakmalısınız. Sağ üstteki Ağ Yöneticisi simgesine tıkladığınızda çevredeki kablosuz ağları görebiliyor musunuz?

Loboholic

Alıntı yapılan: erginemr - 14 Şubat 2009 - 16:13:01
Kablosuz konusu biraz karışık. Öncelikle dizüstünüzün kablosuz ağ bağdaştırıcısının Ubuntu tarafından tanınıp tanınmadığına bakmalısınız. Sağ üstteki Ağ Yöneticisi simgesine tıkladığınızda çevredeki kablosuz ağları görebiliyor musunuz?
Evet ağları görebiliyorum, yani sanırım ubuntu'yla uyumlu.

Ama bu arada ben eciadsl-start dediğimde sudo'yu unutmuşum  :o
Buda yeni çıktısı

Alıntı Yapubuntu@ubuntu:~$ sudo eciadsl-start

Preliminary USB device filesystem is OK

Process skipped .. no more needed
firmware loaded successfully

[EciAdsl 3/5] Synchronization...

OK eciadsl-synch: success                                                           
Synchronization successful

[EciAdsl 4/5] Connecting to provider...

modem'in yeşil ışığı bile yandı ama tam burda takılıyor, kullanıcı adı ve şifreyi doğru girdiğime eminim, sizce bu halledilirmi?

erginemr

Bence son mesajlar ve modemin ışığının yanması umut verici. Seçenekler arasında varsa, ülke olarak Other, bağlantı tipi olarak pppoe-LLC, VPI=8, VCI =35 parametrelerini verdiğinizden emin olun.

Tk arayüzünü kullanarak yapılandırmak isterseniz, packages.ubuntu.com adresinden Intrepid için "tk8.5" ve "tcl8.5" paketlerini indirip Ubuntu üzerinde kurmalısınız.

Loboholic

Oldu! :D:D:D
Hepiniz çok sağolun, şu an bunu ubuntu'dan yazmaktayım.

Yalnız tek bir şey kaldıı, oda önemlimi bilmem, son LLC'li eciadsl-start:

Alıntı Yap
ubuntu@ubuntu:~$ sudo eciadsl-start

Preliminary USB device filesystem is OK

Process skipped .. no more needed
firmware loaded successfully

[EciAdsl 3/5] Synchronization...

OK eciadsl-synch: success                                                           
Synchronization successful

[EciAdsl 4/5] Connecting to provider...

using channel 1
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/pts/1
sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xda4b9741>]
rcvd [LCP ConfReq id=0x8a <mru 1500> <auth pap> <magic 0x4501b51c>]
sent [LCP ConfAck id=0x8a <mru 1500> <auth pap> <magic 0x4501b51c>]
rcvd [LCP ConfAck id=0x1 <magic 0xda4b9741>]
sent [PAP AuthReq id=0x1 user="szuhalaltan@ttnet" password=<hidden>]
rcvd [PAP AuthAck id=0x1 ""] 00 00 00
PAP authentication succeeded
sent [IPCP ConfReq id=0x1 <addr 0.0.0.0> <ms-dns1 0.0.0.0> <ms-dns3 0.0.0.0>]
rcvd [IPCP ConfReq id=0x51 <addr 88.226.24.1>]
sent [IPCP ConfAck id=0x51 <addr 88.226.24.1>]
sent [IPCP ConfReq id=0x1 <addr 0.0.0.0> <ms-dns1 0.0.0.0> <ms-dns3 0.0.0.0>]
rcvd [IPCP ConfNak id=0x1 <addr 88.226.30.76> <ms-dns1 195.175.39.39> <ms-dns3 195.175.39.40>]
sent [IPCP ConfReq id=0x2 <addr 88.226.30.76> <ms-dns1 195.175.39.39> <ms-dns3 195.175.39.40>]
rcvd [IPCP ConfAck id=0x2 <addr 88.226.30.76> <ms-dns1 195.175.39.39> <ms-dns3 195.175.39.40>]
local  IP address 88.226.30.76
remote IP address 88.226.24.1
primary   DNS address 195.175.39.39
secondary DNS address 195.175.39.40
Connection successful

[EciAdsl 5/5] Setting up route table...

Waiting for ppp0...
Adding default route... SIOCADDRT: File exists
failed to set default route to ppp0
ubuntu@ubuntu:~$

Adım 4/5 tamamlandıktan sonra ben tamamen bağlanmış oldum ve interneti de kullanabiliyorum ama 5/5 gördüğünüz gibi olmadı,
bu önemlimi? Yani sonradan bana problem çıkarırmı? Çünki şu an 5/5 olmadanda internet'i normal kullanabiliyorum gibi duruyor.

Neyse, birdaha teşekür ederim, bunun çalıştığına çok sevindim :)

erginemr

Büyük geçmiş olsun. İnternet'e bağlanabildiğiniz ve web sayfalarını açabildiğiniz sürece, o son adımın önemli olduğunu zannetmiyorum.

Şu aşamada İnternet'e elle mi bağlanıyorsunuz, yoksa açılışta otomatik olarak mı? "sudo pon adsl" ve "sudo poff" komutları işe yarıyor mu? Açılışta otomatik olarak bağlanmak için "eciadsl-start" komutunu, başında "sudo" olmadan "/etc/rc.local" dosyası içine yazmayı düşünebilirsiniz:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,5783.msg66517.html#msg66517

Loboholic

Şu an hala live-cd olarak kullandığım için henüz hiçbir şey otomatik değil, zaten olmasada olur, o bir satırı yazmak zoruma gitmez, ama en sonunda yükleyince denerim dediklerinizi  :), yalnız bugün birdaha deneyim dedim, yine bağlandı, bir bakim kapatıp açabiliyormuyum bağlantıyı diye. eciadsl-stop dedim, modem disconnected dedikten sanırım 5 saniye sonra filan ubuntu tamamen dondu, bende laptop'a reset atmak zorunda kaldım. 
Bir kere daha denedim belki sıradışı bir şey olmuştur diye, yine dondu. Bu ne olabilir? 

not
-- Ubuntuyu wubi ile yükledim, herşeyi ayarladım ama eciadsl-stop dediğimde hala ölüyor.
ve bu sefer nedense bağlanamadı, geçen gün bağlanabildiği aynı ayarları verdim halbuki.

erginemr

Bilemiyorum. Buna yorum yapabilmem için aynı modeme sahip olup denemem gerekiyor.  ::)