windows 7 ve ubuntu arasında geçiş yapmak

Başlatan gross_meister, 06 Nisan 2010 - 20:00:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gross_meister

Selam arkadaşlar;

Bilgisayarımın C bölümünde Windows 7 vardı. D bölümüne Ubuntu'yu kurdum, bilgisayar açılırken hep Ubuntu ile açılıyor.
Windows 7 nasıl açabilirim yada win 7 silinmiş midir ? bilen varsa yardım istiyorum teşekkürler.

bytan

Grub menüsü karşına çıkmıyor mu? Orada kaç seçenek görüyorsun? Aşağıdakinin çıktısı da win bölümü hakkında fikir verir:

sudo fdisk -l
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

gross_meister

işte sorunda burda ben linux hakkında hiç bişi bilmiyorum diyebilirim grub ne ? bide o komutu yazacağım konsolu nerden açıcam:(

bytan

Komutları uçbirime yazacaksın. Grub denen şey ise, açılışta sana hangi işletim sistemini açmak istediğini soran menüdür.

*Konu taşındı.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

gross_meister

ucbirim ve komut yazma olayını anladım ama bana pcyi açtımda hangi sitemi açacağımı sormuyor ubuntu direk açılıyo
acaba win 7 yükleme sırasında silinmiş olabilirmi
yada grub denilen şeyin çalıştırmak için bişi yapılabilirmi.?

bytan

İstediğim çıktıyı verirsen silinip silinmediğini anlayabiliriz. Ve aşağıdaki iki dosyanında çıktısını buraya ekle:

gedit /boot/grub/grub.cfg
gedit /etc/default/grub

PF @ ST

gross_meister

bytan

Canlı cd ile mi açtın makinayı? Ubuntu sürümün nedir?

PF @ ST

gross_meister

ubuntu 9.04 sürümünü iso dosya biçiminde indirdim iso dvd olarak yazdırdım yüklerken d diskine yükledim bir saat önce sine kadar da ubuntu sürümünü 9.10 yükselltim güncelleme yöneticisi ile

bytan

Alıntı yapılan: bytan - 06 Nisan 2010 - 23:07:57
Canlı cd ile mi açtın makinayı?

Yanıt vermediğin için canlı cd ile açmadığını farz ediyorum. Menu.lst'ye bakalım madem:

cat /boot/grub/menu.lst

PF @ ST

gross_meister

kardeş cd ile açmadım şu ilk sordun grub olayını şimdi yapıyor
grub loading start2
press esc the menü gibi bişiler yazıyo esc ye basıp fotoda gördüğün (görüntü verdiğin koda ait)Ubuntu 9.10, kernel 2.6.31-20-generic yazısını seçmeden açılmıyor onu seçiyoyum ve açılıyo

eribol

esc tuşuna basmak şart değil o ekranda. Sadece "hangi seçenekler var" görmek için kullanılır.

heartsmagic

sudo fdisk -l çıktısını bir alabilsek?
Bir de resim olarak değil, normal çıktı olarak görürsek bunları çok daha güzel olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gross_meister

Alıntı yapılan: heartsmagic - 07 Nisan 2010 - 00:17:17
sudo fdisk -l çıktısını bir alabilsek?
Bir de resim olarak değil, normal çıktı olarak görürsek bunları çok daha güzel olur.

sudo komutu bi işe yaramıyor sade pc ismini gösterio
pasworrd soruy fakat giriş yapamıyorum o komuttan sonra çıktısını nasıl gösterebilirimki sana

heartsmagic

Sen dediğim komutu ver, parola sorunca da dikkatlice gir. Göremezsin girdiğini ancak normalde zaten bu şekilde oluyor. Dikkatlice gir parolanı ve enter tuşuna bas.

gross_meister

empax

@gross_meister, resim cekmene gerek yok. Cikan sonucu kopyalayip foruma yapistirirsan daha iyi olur.  :)
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

gross_meister

tamam kızmayın bidahaki sefere öyle yaparım:D

heartsmagic

Üzülerek söylüyorum, artık Windows 7 yok sisteminde. Tüm diske kurulum yapmışsın sen. Hatta takas alanını da çok ama çok fazla büyük bırakmışsın. Şimdi senaryolara bakalım:

1. Önemli verilerim vardı, ne yapacağım?
Forumdaki Testdisk anlatımlarına bakabilirsin. Eğer istiyorsan başka yazılımlara da yönelebilirsin. Ardından Windows'u kurarsın. Bunun ardından Ubuntu için yeterli bir alan için bölüm ayırırsın. Bir de ufak takas alanı ayırırsın, sonra da Ubuntu'yu kurarsın.

2. Verilerim önemli değil ama windows olsun?
İlk maddedeki anlatım yine geçerli tek fark veri kutarma yok.

3. Windows lazım değil.
Bu durumda yine de bütün bölümleri silmeni ve mantıklı bir bölümleme yapmanı öneriyorum. 15GB Ubuntu için, 1GB takas alanı için, geri kalan bölüm de örneğin yedek için.

Bu ve benzeri anlatımlar forum ve wiki'de mevcut.

gross_meister

@ heartsmagic
yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim hem windows hemde ubuntu olsa benim için daha iyi olacak kaybolan verilerin önemi yok yedeklemiştim zaten söyledin gibi diskleri tekrar bölümleyerek kurmak işimi daha kolaylaştıracak sanırım

heartsmagic

Tamam, dediğim gibi forumda çokça örnek var bu iş için. En azından iki tanesini vereyim:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,17050.0.html
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,12927.0.html
Wiki'ye bakarsan orada da güzel anlatımlar mevcut. Dikkat etmen gereken şey mantıklı bir disk bölümlemesi yapmak.