11.04'ü varolan sistemi etkilemeden tekrar kurmak

Başlatan senkul, 12 Eylül 2011 - 05:42:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

senkul

Merhaba ;

Şimdilik baştan kuramadığım için, görev çubukları görünmeyen masaüstümü düzeltmek için compiz'in ayarlarıyla oynadım. Biraz öncesine kadar görünmeseler de görev çubukları (ya da paneller) ekranın solunda ve tepesinde duruyorlardı ve artık ezberlediğim yerlerine tıklayıp kullanıyordum. Şimdiyse compiz'in ayarlarıyla oynayınca o paneller de çalışmaz oldu. Bir çok ayarla oynadığım için geri dönebilecek miiyim bilemiyorum.

Masaüstü bilgisayarımızı çalıştırıncaya kadar netbooktaki verileri yedekleyemediğimizden ve şimdilik netbooktaki windows'u çok istesek de silemediğimizden bu zor durum aşabilmek için 11.04'ü bi tekrar kuralım diyoruz.

Varolan kurulu 11.04'ün üstüne dosyalarımızı kaybetmeden 11,04'ü tekrar nasıl kurarız ? Aynı disk bölümüne, sadece sistemi yenilemek için. Acaba kuruluma girince onarma seçeneği de var mı ? Ya da sanıyoruz şu an varolan kurulu 11.04 32bit idi. Biz bu dediklerimizi 64 bit sürümle yapmaya kalkışsak ne olur ?

Ayrıca
Ancak tek seçeneğimiz usb flash bellek ile kurmak. Elimde 11.04 iso'su var. Netbookumda cd sürücüm yok. Geçen ay yaptığım kurulum hazırlığında başta unetbootin'e flash belleğe ubuntu isosunu yazdıramamıştım. Sonra başarıp başaramadığımı hatırlayamadım. Şimdi o işleri tekrar deneyeceğiz ama sb meselesinde bilmemiz gereken birşey var mı ?

Şu durumda netbookumda yapabildiğim iki şey var ; terminal açabilmek ve önceden masaüstüne koyduğum başlatıcıyla firefox'u çalıştırmak.

Yana yana cevaplarınızın yağmasını bekliyoruz :(

Selametle..
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...


senkul

@decent ;

Verdiğiniz linklerde anlatılanlardan compiz3d.profile dosyası oluşturma ve bunu ccsm'de içe farklı aktarma işini yaptıysak da umduğumuz olmadı (resetledik de aleti). Ancak, biz o tercihler sekmesinde unity profilini, "fooo" ile değiştirmiş idik. tekrar unity'i seçince, eski görünmeyen ama yerlerinde olan "hayalet panellerimize kavuştuk. Tabii bırakın 3d'yi, hiç bir atraksiyonu olmayan bir masaüstümüz var. Ha, geçen bir yerden okuduğumuz bir klavye kısayoluyla yağmur efektini çalıştırabiliyoruz.

Nasıl yapıldığını (buraya ekleme işini) hatırlayabilirsek, aldığımız ekran görüntüsünü buraya koyabiliriz.

Ayrıca unetbootin itirazsız 11,04'ü flash diske kurdu ama netbook açılışta bu bir başlangıç diski değil diyor.
Anakart ayarlarımıza bi bakacağız.

Selametle.
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

decent

İpuçları konusunda bahsedildiği gibi;


- AWN benzeri bir önlemi önceden almak

ya da

- Masaüstünde compiz ve unity ile ilgili komut kısayollarını önceden yerleştirmek zaman kaybını önleyebilir.

zeitgeist

Gnome klasik masaüstünde de oluyor mu bu sorunlar?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

senkul

#5
2005 ve öncesindeki SuSe Linux, ardından uzun süre Pardus deneyimlerinden sonra 2007'den sonra fırsat olmamıştı Linux'a. Masaüstümüzde diğer bölümde Pardus yine vardı, epey de kullandık aslında 2007 sonrası da. Ama çözülemeyen bazı kısıtlılıklar erteletmişti geniş zamanlara, Linux'da ilerlemeyi. Bu deneyimlerle de çook şey öğrenmiş olsak da, hala emeklemekteyiz.

Bu şu demek; Gnome masaüstünü seçmek gibi bir becerimiz yok henüz. Pardus'taydı sanırım, bir ara kde ve gnome arasında seçeneğimiz vardı. Ama değiştirebiliyorduk sadece ve bunu bize verilen bir gui seçeneği sayesinde yapıyorduk. Gördüğümüz bir komutu yazabilsek de, Compiz'lerin, Unity'lerin girdiği bu ortamlarda henüz bir günlük bebek gibiyiz. Allah'tan temel bilgisayar bilgimiz eğitim almışlığa dayanıyor ve yılların tecrübesi ile biraz opendoc okumuşluğumuz var. Fakat bu gün tekrar devam etmek istesek de Linux'u iyice öğrenmeye, Takip etmemiz gereken kaynakları ve bunların sırasını bilemiyoruz..(Bu hususta, belki (belki) biraz eğitim usullerine de aşina, bize zaman zaman bu yönlendirmeyi yapabilecek ve kendisini "Linux Hocamız" olarak anacağımız kim vardır acaba :))

Bunlar dahi bu  ihtiyaçtan kaleme alındı. Sorunuzun kısa cevabı "Gnome klasik" nasıl seçilir ?, o dediğinizde compiz ve Unity kapalı mı olacak ? Öyleyse nasıl kapatılacak ? 'dır. :)

Şunu hatırlatalım, bu forumda masaüstü sorunumuzla ilgili çok yazışılmıştı geçen haftalarda, ama çözememiştik. Biraz erteledik sadece ama geldiğimiz yer sistemi tekrar kurmaktı çünkü bu sistem 10.10'un kendini yükselttiği bir 11.04. Ve bazı başka şeyler de problemli.

Selametle.
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

decent

Forumda çokça konuşuldu; yükseltme yapmak yerine temiz kurulum konusu ..

Tavsiyelerim,
1- 11.04 sürümü temiz kurulum,
2- Yaklaşık 1 ay sonra gelecek olan 11.10 sürümünü beklemek,
3- Ya da "En iyi yol, bilinen yoldur" kaidesince 10.10 sürümü ile gittiği yere kadar gitmek..

Kolay gelsin.

senkul

Bu arada unetbootin'in flash belleğe Ubuntu iso'sunu kurduğunu fakat açılışta anakartın "not bootable disk, bir başkasını tak ve pres any key.." dediğini yazmıştık. Anakart bios ayarları önceki denemelerimizde yaptığımız gibi. Hatta bu boot ayarları flash disk takılıyken yapıyoruz ve anakart biosta görüyor onu. "Hard Drive" olarak HDD ile beraber listeliyor ve biz de 1st boot device tanımlamasında Hard Drive deyip, Hard Drive öncelik sıralamasında da flash diski gösteriyoruz. Ayarın doğru olduğu flashın bootable olmadığını söylemesi. Bu flash bellek bir THY eşantiyonu. Bootable olduğundan emin olmamızı sağlayacak bilgiler piyasada satılan usb belleklerin üzerinde yahut kutusunda yazar mı ?

Ayrıca "USB Taşınabilir HDD" tavsiyesi olan var mı ? Yüz TL'yi aşmayacak, hatta daha hesaplı birşey.. Fiyatlara baktık, pek seçenek yok ama.. Belki 100 civarında zorla da olsa dolaşabiliriz. Yukarı doğru :D
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

decent

@senkul, forum düzeni gereği bir başlık altında sadece bir sorun veya konuyu değerlendirmeye gayret ediyoruz.
Lütfen her ayrı sorun/konu için ilgili başlıklar altına ileti yazınız, benzer başlık bulamazsanız yeni konu açabilirsiniz.

Donanım olarak Samsung G2 tavsiyemdir. 150 TL altı fiyatlara edinebilirsiniz.

speakerXXL

Unetbootin ile usb'ye kurulum yaparken dikkat edilmesi gereken iki unsur var.
1. Sisteminizde p7zip-full paketinin kurulu olması.
2. Usb belleğinizde boot flag işaretli olmalı.

Aşağıdaki konulara bakınız.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=27516.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28497.0


Ben kendi sitesindeki Unetbootin'i depodaki versiyondan daha başarılı ve sorunsuz buluyorum. Unetbootin'i aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

http://unetbootin.sourceforge.net/unetbootin-linux-latest

Eğer Windows altında usb'ye yazdırma imkanınız varsa aşağıdaki bağlatıdaki program da oldukça başarılı.

http://www.linuxliveusb.com/

senkul

@decent, @sepeakerXXL Teşekkür ederiz.

Selam ile..
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

zeitgeist

@senkul,

Gnome klasik ortamını, kullanıcı adı ve şifreni yazdığın açılış ekranında, alt bölümde bulunan seçeneklerden belirleyebilirsin.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles