İşletim Sistemlerinin teknolojik öncüsü kim?

Başlatan enbilulu, 18 Ocak 2013 - 08:25:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

enbilulu

Bu elbette uzun bir süreci kapsayan bir soru oldu. Tam olarak sormak istediğim işletim sistemindeki yenilikler bakımından kim daha ileri görüşlü ve yenilikçi. Geçmiş hakkında az çok bilgimiz var. Örneğin ilk gui (graphical user interface) 'i işletim sistemine dahil eden firmayı biliyoruz. Fakat şu an ve özellikle gelecek için tahminde bulunmakta zorlanıyorum.
Bundan dolayı sizin düşüncelerinizi de almak istiyorum. Örneğin Linux dünyasında HUD gibi bir teknolojiden söz ediliyor. Bunun yanı sıra Windows 8 ile beraber dokunmatik sistemlerden söz edebiliriz. İşin diğer tarafında Google chromebook gibi web tabanlı bir işletim sistemi var. Gelecekte kimin işletim sisteminde hakim olmasını bekliyorsunuz. Bahsetmek istediğim hangi işletim sistemi gelecekde daha çok kullanılacak gibi şeyler değil. Ama önceki adım ve atılımlara bakarak bir kaç yorum yapmanızı istiyorum. En azına bizim kafamızda da bir şeyler canlanır.



Başlıkta harf hatası giderildi.

alierkanimrek

Bize yenilik olarak sunulan şeyler aslında öyle olmayabiliyor.


TV, oyun konsolu, buzdolabı, araba, mobil cihazlar, ev güvenlik sistemleri gibi pek çok donanımın bilgisayar teknolojisi ile entegre olacağını/olduğunu öngörürsek tahminde bulunmak zor, ayrıca gidişatı biraz da teknoloji/donanım üreten firmalar belirlemeye başlıyor, hem donanımı hem yazılımını üreten Apple'ın dar bir alana/pazara sıkışıp kalacağını düşünüyorum, MS Ofis/iş dünyasındaki kredisinin keyfini sürmeye devam edebilir, Linux teknolojileri ise robotik/IT gibi alanlardaki hakimiyetini kaybetmez. Belki bir sürpriz eğlence/oyun sektöründe Linux tabanlı teknolojilerin güçlenmeye başlaması olabilir.

enbilulu

Bunu ilk defa görmem ne garip. Gerçi bir süredir. PC başına geçemediğimden dolayı uzak kalmış olabilirim. Entegre sistemleri düşününce aklıma Linux hakimiyeti geliyor açıkcası. Ama benim şu an bile fazlasıyla önemsediğim bir başka konu ise her yerde kendini evinde gibi hissetmek. Kullandığın bütün araçlar için ortak bir sistem. Atıyorum evdeki güçlü bilgisayarımda yapmaya başladığım bir projeyi laptop'umda devam etmek hatta arada küçük hataları telefon ile düzeltmek gibi işlemler. Tüm bunlar düşünülünce bulut bilişim aklıma geliyor. Öyle olunca iş başka noktalara kayıyor.

Yenilik diye sunulan şeylerin aslında pek yenilik olmadığını görmek beni hem şaşırttı hem de mutlu etti.

heartsmagic

Alıntı yapılan: enbilulu - 18 Ocak 2013 - 08:25:08
Örneğin ilk gui (graphical user interface) 'i işletim sistemine dahil eden firmayı biliyoruz.

"Biliyoruz" denilen şey de aslında yanlış biliniyordur :) Bu mesele çok uzun başka başka yerlere kadar kayabilir. Herhangi bir konuda tartışma açmak istemem ancak yanlış bilinenler de en azından az çok ortaya dökülsün :)

@enbilulu, sen belki doğru biliyorsundur fakat bilmeyenler için not düşelim. "GUI" denen şeyi ilk sağlayan firma Xerox'tur. Hatta daa öncesi bile varmış ki bunu ben de yeni görüyorum fakat ona ait ne görüntüler ya yok ya da etrafta kullanılmamış:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_graphical_user_interface

Bu konuda bir başka güzel kaynak:
http://www.webdesignerdepot.com/2009/03/operating-system-interface-design-between-1981-2009/
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.