Ubuntu Türkiye

Yazılım => Oyunlar => Konuyu başlatan: Leopard - 26 Aralık 2018 - 23:25:49

Başlık: Linux oyun konusunda 2018'de ne aşamaya geldi , rehberler eşliğinde
Gönderen: Leopard - 26 Aralık 2018 - 23:25:49
Arkadaşlar merhaba , öncelikle forum yönetimine selam olsun. Eğer konuyu uygunsuz görürlerse kaldırmalarını rica ediyorum , yönetime ulaşmayı denememe rağmen sonuç alamadım o yüzden affınıza sığınıyorum.

Bir nebze güncel bilgilerle kullanıcıları bilgilendirme ihtiyacı gördüğüm için bu konuyu açıyorum.

Öncelikle oyun konusunda kullanabileceğimiz iki büyük kaynak bulunmakta. Steam ve GOG.

Linux versiyonu mevcut olan oyunların sayısı son yıllarda büyük oranda arttı. Bunda Valve'ın desteğinin , platformun arkasında durmasının büyük etkisi var.

Peki hangi oyunlar var , sadece indie oyunlar mı yoksa AAA seviyesinde oyunlarda var mı? Bu sorunun cevabı görece güncel tutmaya çalıştığım bu konuda işlenmekte.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=6670.0

Rise of The Tomb Raider , Witcher 2 , Euro Truck Simulator, Total War Warhammer , CS GO gibi oyunlar native olarak Linux platformunda erişilebilir durumdalar.

Tabi bu oyunlar herkese yetmez , zira birçok oyunun native Linux versiyonu bulunmamakta. Yıllardır Linux kullanıcıları bu oyunları da Wine üzerinde çalıştırmaktaydılar ancak Wine kullanımı kolay bir işlem değil ve yeni kullanıcıları bezdirebilecek seviyeye çıkabilmekte.

İşte Valve Steam bünyesinde Ağustos 2018'de SteamPlay/ Proton projesini başlattı. Kısaca Linux kullanıcılarının veya Windows'tan Linux'a geçiş yapmak isteyip belirli oyunlar uyumlu olmadığı için erteleyen ve Wine'ı kullanmaktan çekinen kullanıcılar için Wine , DXVK , Windows uyumlu SteamWorks API gibi komponentleri bir araya getirdi. Artık tek tıkla sadece Windows uyumlu olan oyunları kurup oynayabiliyoruz. Örneğin şu aralar Witcher 3 oynuyorum bu sistem sayesinde , GTA 5, Dark Souls 3, Doom 2016'da yine aklıma gelenlerden birkaçı. Alttaki *bağlantıda gerekli açıklamalar yer almakta. Vulkan destekli bir ekran kartı kullanmanız tavsiye edilir.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=9695.0

Ama her şeyden önce , düzgün bir sistem konfigurasyonu yapmanız gerekmekte. Bu konuda da Steam kurulumu sonrası yaşayabileceğiniz bazı sorunlar için çözümler , düzgün bir ekran kartı konfigürasyonu için yönlendirmeler yer almaktadır.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=9280.0

Kısaca özetlemek gerekirse , Linux üzerinde oyun oynamak daha önce hiç olmadığı kadar kolay. Steam'de de kış indirimleri devam etmekte, fırsatları değerlendirebirsiniz.

Hepinize iyi oyunlar dilerim  :)
Başlık: Ynt: Linux oyun konusunda 2018'de ne aşamaya geldi , rehberler eşliğinde
Gönderen: lafurus - 27 Aralık 2018 - 00:04:35
Güzel yararlı bir konu olmuş bence, ayrıca Google'dan yönlenen Windows kullanıcıları için güzel bir güncel özet olmuş. Ayrıca GOG'u bilmiyordum teşekkürler.
Başlık: Ynt: Linux oyun konusunda 2018'de ne aşamaya geldi , rehberler eşliğinde
Gönderen: Leopard - 27 Aralık 2018 - 00:21:59
Rica ederim , faydalı olabildiysek ne mutlu  :)

Ayrıca Itch.io da genel olarak indie oyunlar ile ilgilenenler için hoş bir adres ve Linux istemcisi de mevcut.

Başlık: Ynt: Linux oyun konusunda 2018'de ne aşamaya geldi , rehberler eşliğinde
Gönderen: edge35 - 28 Aralık 2018 - 22:00:03
Faydalı b,r yazı olmuş. Teşekkürler
Başlık: Ynt: Linux oyun konusunda 2018'de ne aşamaya geldi , rehberler eşliğinde
Gönderen: aktaraydin - 31 Aralık 2018 - 06:32:54
Ubuntu ile yeni tanisan ve "acaba oyun oynayabilecek miyim" sorusunu ara ara dusunen bana cok moral veren bir yazi olmus.
Başlık: Ynt: Linux oyun konusunda 2018'de ne aşamaya geldi , rehberler eşliğinde
Gönderen: freeman - 31 Aralık 2018 - 23:10:03
EKran kartı sürücüleri çok sorun çıkartmakta. Steam 'den aldığım bazı oyunlara ekran kartını gösteremiyorum. Gömülü kartı kullanıyor dolayısıyla performans sıkıntıları oluyor.

Diğer bir nokta 'oyun modlama' konusunda. Çoğu modlama aracı Windows için yapıldığından bu da bir sıkıntı oluşturuyor. Java ile geliştirilseler sıkıntı olmaz gerçi.

Proton konusunda da bazı oyunlarda sıkıntılar var. Hearts of Iron 2, 3, Civilization 3 Proton ile çok sıkıntılı.  Ama yine de birçok oyun sıkıntısız.
Yine ne yaparsa Valve yapar. Sayelerinde 10 yıl öncesine göre çok iyi durumdayız. Daha da iyi olacağını düşünüyorum.

Play Station 'un tüm sürümlerinde Linux/BSD tabanlı dağıtımlar var, özelleştirilmiş. Demek ki Linux oyun konusunda sıkıntılı değil. İstenildiği takdirde yapılabiliniyor.

Biraz daldan dala atladım yorgunum, kusura bakmayın. :)
Başlık: Ynt: Linux oyun konusunda 2018'de ne aşamaya geldi , rehberler eşliğinde
Gönderen: Leopard - 01 Ocak 2019 - 22:49:01
[mention=643632]@freeman[/mention]

Aslında Steam Kullanım Rehberi isimli konuda bu soruna da değiniyoruz. Gerek Intel+ Nvidia ( Optimus ) tabanlı çözümler , gerekse Intel+AMD gpu tabanlı çözümlere dair problemlere değindik.

Nvidia için Nvidia Prime kullanımı ( Bumblebee değil ) , Intel+AMD tabanlı laptoplar için DRI_PRIME=1 değişkeni ile oyunları tam performans oynayabilirsiniz.