Ubuntu Türkiye

Ubuntu => Haberler / Duyurular / Makaleler => Konuyu başlatan: R00tCaner - 07 Kasım 2014 - 19:30:59

Başlık: UBUNTU SERVER İLE İLGİLİ UFAK BİR SUNUM...
Gönderen: R00tCaner - 07 Kasım 2014 - 19:30:59
Öncelikle S.a İlk Ubuntu Server ile karşılaşmam İşletim sistemi dersinde Ubuntu Server İle ilgili Aldığım Proje İle Başladı. Bu sunumu ders için hazırlamıştım ama türkiyede ubuntu server ile ilgili pek bir türkçe kaynak olmadıgını gördüm... bende hazırladığım bu küçük projeyi paylaşmaya gerek duydum, içinde hatalar olabilir. onuda acemiliğimdendir hor görün...

http://www.dosya.tc/server35/UTiRAb/UBUNTUSERVER.rar.html

Selametle kalın...
Başlık: Ynt: UBUNTU SERVER İLE İLGİLİ UFAK BİR SUNUM...
Gönderen: heartsmagic - 07 Kasım 2014 - 22:04:06
Merhaba. Giriş seviyesinde güzel bir sunum olmuş, eline sağlık. Gördüğüm ufak tefek şeyleri sıralayayım ki daha da yararlı olsun :)

- root hesabını eğer kurulumda açmadıysak sonradan kendisine erişmek için illa parola atanmasına gerek yok.
sudo -i
bu işi görecektir.

- dns değiştirmek için uzunca bir süredir resolv.conf dosyası normal yöntemlerle kullanılmıyor. Zorlayarak kullanmak mümkün fakat o yolu da artık önermiyorum. Son yükseltmede bana sıkıntı yaptı örneğin, düzeltmek zorunda kaldım. Senin verdiğin yöntemde resolv.conf'a elle yazılsa bile sonradan silinir. DNS'ler için yine interfaces dosyasını kullanmak kolay bir yöntem.
Not: Zaten resolv.conf dosyası başka bir dosyaya sembolik bağdır. Zorlama yöntemden kastım da o sembolik bağı silip, normal dosyanın oluşturulmasının ardından chattr ile yazmaya kapatmadır. Ancak önermediğimi tekrar belirtmek istiyorum.

- pico ile ekleme/çıkartma tarifinde dosyanın nasıl kayıt edileceğini söyleyebilirsin belki. Zira pico, nano gibi araçlarda (vim'i saymıyorum bile :) ) kayıt ve kapatma kısmı dikkatsiz kullanıcılar için sorun olabiliyor.

- traceroute kurulum örneğinde paket olarak ubuntu-desktop kullanmışsın.

- Ubuntu'da iki adet masaüstü yok, o cümleyi "genellikle bunlar kullanılır" diye düzeltebilirsin belki. Fakat o da çok doğru olmaz zira sunucu tarafında kullanılacaksa bile Gnome Klasik, XFCE, Fluxbox, LXDE gibi masaüstleri tercih ediliyor gibi. Gerçi o konuda doğru söylüyorsun, pek önerilmez kurulması. Yine aynı konuda Gnome için ubuntu-desktop paketi demişsin ki o da esasında Gnome alt yapısını ve Unity arayüzünü kurar. Gnome için Gnome Shell kurulması yeterli.

- Komutlardan örnek verirken büyük harfle başlamışsın, malum küçük/büyük harf hassasiyeti vardır kabuk komutlarında.

- mp3 gibi çözücüler varsayılan olarak kurulu gelmez. Sonradan kurmak gerekiyor malum olduğu üzere.
Başlık: Ynt: UBUNTU SERVER İLE İLGİLİ UFAK BİR SUNUM...
Gönderen: R00tCaner - 09 Kasım 2014 - 21:07:14
Biraz yeni olduğum ve hiçbir bilgim olmadığı için biraz hatalı oldu ama inşallah bir dahaki sunumda daha gelişmiş ve daha az hata yapmaya çalışacağım.