Ubuntu Türkiye

Yazılım => Programlama => Genel => Konuyu başlatan: sem - 09 Ağustos 2012 - 11:23:51

Başlık: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 09 Ağustos 2012 - 11:23:51
Aramıza veri tabanı modellemek için görsel bir arayüz kullanan ya da kullanmasa bile en azından bilen arkadaşlar var mı?

Linux / Ubuntu üzerinde kullanabileceğimiz Oracle, MySQL, PostgreSQL gibi veri tabanlarını destekleyen (SQL oluşturabilme, tabloları veri tabanından okuyabilme (reverse engineering), görsel olarak dizayn/modelleme) yapabilen bir araç bilen/kullanan var mıdır?

MySQL workbench gördüm fakat sadece MySQL mi destekliyor yoksa diğer veri tabanlarını da destekliyor mu emin olamıyorum ve kullanmadım, zamanım olunca deneyeceğim. Bu sürede kullanan arkadaşların da fikrini almak istedim.

MySQL'in aracı dışında da herhangi kullanışlı araç da olabilir, tüm fikirlere ve önerilere açığım,

Teşekkürler şimdiden.

NOT: Bahsettiğim MySQL aracı:   http://www.mysql.com/products/workbench/design/

Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: hitokiri - 09 Ağustos 2012 - 11:44:13
Konuya yeterince uzak olmakla beraber, şöyle bir şey farkettim ve en azından belki budur diye paylaşıyorum ;
http://code.google.com/p/crunchyfrog/
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: hckr - 09 Ağustos 2012 - 13:11:04
MySQL Workbench gibi DB Designer 4 temel alınarak geliştirilmiş DB Designer Fork vardı.
DB Designer 4 Oracle,PostgreSQL destekliyor(reverse engineering).Ancak MySQL Workbench ile birlikte geliştirme durdurulmuş.
MySQL Workbench'in diğer veritabanlarını desteklemediğine emin misiniz? DB Designer 4 destekliyor çünkü bu resime göre de sanırım Workbench de destekliyor.
(https://forum.ubuntu-tr.net/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.mysql.com%2Fcommon%2Fimages%2Fproducts%2Fwb_migration_wizard_source_selection.png&hash=8ea2d6ebc4fa950f41476969969f394bb935fb49)
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: canosayan - 09 Ağustos 2012 - 22:15:01
http://code.google.com/p/wwwsqldesigner/


çok güçlü değil. yine de alternatif olsun.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 09 Ağustos 2012 - 23:16:28
@hitokiri, anladğım kadarı ile o proje tarayıcı üzerne daha çok.

@hckr; emin değilim aslında tahmindi benimkisi, yalnız stackoverflow'da da benzer yorumlara denk geldim, kurup denemek gerekecek sanırım.

@canosayan, aslında wwwsqldesigner biraz basit kaldığı için yeni arayışlara girmiştim. Belirtmeyi unutmuşum sanırım.

Benim de araştırmalarım devam ediyor, bulduğumda paylaşacağım.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: canosayan - 09 Ağustos 2012 - 23:18:43
wwwsqldesignir bir kere dedim beğenmedim zaten.

eğer innodb kullanıyorsan, phpmyadminin tasarımcı (designer) kısmına gözat derim. 100 tablosu olan bir sistemde epey işime yaramıştı.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 25 Ağustos 2012 - 21:36:21
Arkadaşlar, MySQL Workbench gördüğüm kadarı ile salt MySQL ile çalışabiliyor.

MySQL Workbench'in temelleri olan DBDesigner 4'ü ise 64 bit sistemde çalıştıramadım maalesef. Bunu çalıştırabilen olursa denemesini tavsiye ederim =) Bize de haber eylerse çok iyi olur hatta. Google'da dbdesigner 4 olarak aratınca çıkıyor tahmin edersiniz ki.

Benim şu anda üzerinde yoğunlaştığım proje ise;

http://code.google.com/p/power-architect/

Test ettiğim kadarı ile görsel şekilde dizayn yapılabiliyor ve ERD & EER nasıl isimlendiriyorsanız, yapmak mümkün ve tersine de tabloları alabiliyor (reverse engineering). Tüm testleri bitirmediğim için kesin bir şey diyemiyorum ama tahmin ettiğim gibi çıkarsa cidden çok başarılı bir araç kendisi. MySQL ve Oracle ile test etme şansım oldu 12.04 üzerinde. 11.04 üzerinde ise salt Oracle'da deneme şansı bulabildim maalesef. Tüm testleri tamamladığımda MySQL, Oracle ve PostgreSQL testlerini bitirmiş olacağım... Büyük ihtimalle beklediğim gibi çıkacak bu araç =) Öyle olursa SUDO'da görmemiz muhtemel kendisini...
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: hkubuntu - 29 Ocak 2014 - 19:12:19
iyi akşamlar ubuntuya yeni katıldım windowsta ki  auto media play studio yaptıgı işi ubuntuda yapacagımız bir program var mı 
şimdiden teşekkür ederim
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: krwlng - 29 Ocak 2014 - 20:01:52
@hkubuntu, biz bu forumda her konu içerisinde yalnızca bir konu başlığı ile ilgileniyoruz, kaldı ki sorduğunuz şeyin veritabanı ile alakası yok. Lütfen önce forumda arama yapıp bulamazsanız, ilgili bölüme yeni bir konu açarak isteğinizi belirtin, bu şekilde karışıklıklar yaşanmamış olur.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: WhiteScars - 26 Şubat 2014 - 13:33:26
MySQL Workbench aslında işini görmesi lazım. MySQL'in workbench'i çıkarmadan evela MySQL Gui Tools adı altında verdiği uygulamalar vardı. Bunlarıda bir deneyebilirsin. Oracle için Oracle SQL Developer var oldukça başarılıdır. TOAD var (ücretli yazılım)

İstersen bunlara bir bak.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 27 Şubat 2014 - 13:01:49
@WhiteScars dediğiniz gibi hepsinin kendine özgü araçları bulunuyor. Bu nedenle ben genel bir araç arıyordum aslında. Tüm veri tabanlarını destekleyen,  ve gerektiğinde veri tabanından modeli oluşturabilecek (reverse) bir araç arıyorum. Tümüne ayrı ayrı bağlanmadan, tek bir araç üzerinden bunu yönetmek mümkündür sanıyorum. Örneğin SQL Developer ile MSSQL'e bağlanabilmek için epey plug-in, jar'lar ile uğraşmak gerekiyordu. Bu işe özgü yapılmış bir araç var mı onu merak ediyorum açıkcası.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: WhiteScars - 27 Şubat 2014 - 15:20:10
Her database vendor'u genelde kendi araçlarını piyasaya salarlar. Fakat neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyosun onu anlamadım. Her database'in kendine özgü özellikleri var. Bu uygulamalar ile onlara kolayca erişebiliyorsun. Örneğin Workbench ile aldığın sql export çok büyük bir ihtimalle oracle üzerinde çalışmayacaktır. Yada tam tersi. O yüzden bu tip araçların database'e uygun tasarlanmış olması gayet mantıklı bir neden.

Reverse engineering ve Forward engineering'te database'lere özel kavramlar. En basitinden string ifadeler için oracle'da varchar2 kullanırken, mysql'de varchar kullanıyorsunuz. Rakamlar için oracle'da number kullanırken mysql'de int kullanıyorsunuz vs.

Aslında database sistemlerinin standart bir SQL arayüzü kullanmamalarından kaynaklanıyor. Fakat buda geçerli bir sebep. Örneğin oracle spatial database kavramında köküne kadar vurmuşken neden sql kısıtlamalarıyla kendini zincirlesin. Diğer yandan bazı driver'larla aynı programdan birden farklı database'e bağlanabilirsin. Örneğin JDBC ve ODBC. Oracle SQL developer mesela JDBC aracılığı ile MySQL'e bağlanabilir. Fakat iş sql çalıştırıp, data getirmek insert update etmekten ileri gidemez. Çünkü böyle şeyler *DBC driver'larında standard olarak handle ediliyor.

Dostum, işin açıkcası bu işlerin bir standardı yok :) En çok visio gibi araçlar kullanıp, ER dizaynı yapıp, daha sonra elle sql'lerini yazabilirsin.

Nacizane tavsiyem, kasmaya gerek yok, oracle kullanıyorsan ORacle SQL developer, mysql kullanıyorsan, mysql workbench, sqlyog vs kullanabilirsin.

Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 01 Mart 2014 - 21:29:09
Merhabalar, fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi her veri tabanı üreticisi kendi araçlarını kullanıyor fakat bazı projeler için birden çok veri tabanı yönetim sistemi üzerinde çalışabilen bir araç gerekiyor. Yukarıda bağlantısını paylaştığım araçlara da bu nedenle ihtiyaç duyuluyor. En basitinden bir ETL çalışmasında, verilerinizin nerede duracağını bilemezsiniz. Müşterinize gidersiniz verileri paylaşır buna göre geliştirmeyi yaparsınız ve müşteri size şu verileri MySQL'den, bu verileri MSSQL'den, o verileri de Oracle'dan alacaksın diyebilir. Bu nedenle genelde ETL araçları tüm ortamları destekleyebilecek şekilde tasarlanır. Oracle Data Integrator aracı ile MySQL'den de Oracle'dan da Reverse işlemi yapabilirsiniz.

Buna ek olarak bir proje geliştirdiğimizi düşünelim ve verilerimizi saklama için ilişkisel veri tabanı kullanacağız. Ama biz geliştiriciyiz ve amacımız uygulama seviyesinde işi kotarmak olabilir. Bunun bir çok nedeni olabilir, mesela bir işlemi veri tabanı seviyesinde procedure'ler ile değil uygulama seviyesinde çözersek ve bunu ne kadar uygulama seviyesine taşıyabilirsek, uygulamamız da o kadar ortam bağımsız olmuış olabilir. Bu bir gereksinim ya da tercih meselesi olabilir. Projeye göre değişiklik gösterecek konular bunlar. O nedenle benim de böyle bir araca ihtiyacım var.

Bir çok veri tabanı yönetim sistemi var dediğiniz gibi. Bunların hemen hepsi kendi özelleştirmelerini sistemlerine entegre ediyorlar. Fakat tümü standart SQL'i desteklemek zorunda. SQL standartlarına göre bir tablo ya da index'in nasıl yaratılacağı belirlenir. VTYS geliştiricileri ya da üreticileri bu işlemleri kendilerine göre optimize edebilirler fakat standartları destelemek zorundalar bir yere kadar. Bu nedenle standart SQL üzerinden giderseniz ve vt seviyesinde değil de işlemleri de uygulama seviyesinde bırakırsanız veri tabanı bağımsız bir uygulamanız olabilir. =)

Uzaysal ya da jargondaki tabir ile spatial veri tabanı doğrudan İVTYS ile yani RDBMS ile ilgili bir konu değil, ilişkisel veri tabanının coğrafi modellemeyi destekleyecek şekilde özelleştirilmişi olarak düşünebiliriz. Bir iki uygulamada kullandım fakat standartları var mı, spekleri kim belirliyor vs gibi derinine indiiğim bir konu değil ama dediğim gibi doğrudan benim bahsettiğim konu ile alakalı değil.

Sonuç olarak bence çizdiğim ER diagramından bir ANSI SQL üretebilecek bir araç olmalı =)... Çünkü ER diagramında veriyi modellemiş oluyoruz, herhangi bir procedure ya da fonksiyon vs gibi durumlara referans etmediğimiz için vt özelleştirmelerine girmeden durumu kotarabilen uygulamalardır vardır sanıyorum, dediğim gibi bu bazen bir tercih bazen bir ihtiyaç olabilir. Çünkü ben bir geilştirici olarak Oracle için ayrı MSSQL için ayrı kod yazmak istemem elbeette, ufak revizyonlar dışında. Hatta ben verimi modellerken kullanacağım veri tabanı yönetim sistemi belli bile olmayabilir =)...

Bu nedenle böyle bir araca ihtiyaç duyuyordum. Ki hala bulsam kullanırım öneriniz varsa =)
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: WhiteScars - 04 Mart 2014 - 00:27:20
Söylediğin şeylere katılıyorum bir çoğuna ama bu şekilde çalışan bir SQL geliştirme ortamı görmedim duymadım.

Ama aslında yapılabilirde. Açık kaynak kodlu bir yazılıma adaptörler eklenip, üst tarafta editor soyut bir hale getirilebilir.

Eclipse IDE gibi, nasıl bir çok programlama dilini destekliyorsa aslında böyle bir editor yapılabilir düşüncesindeyim. Aslında yapılmışta olabilir.

Hatta http://sqldeveloper.solyp.com/index.html (http://sqldeveloper.solyp.com/index.html)
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: krwlng - 04 Mart 2014 - 13:36:57
@WhiteScars, gerçekten çok teşekkürler, harika bir uygulama önermişsiniz, biraz önce denedim çok fonksiyonlu ve kullanımı kolay bir uygulama, tekrar teşekkürler.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 05 Mart 2014 - 12:34:22
@WihteScars teşekkür ederim, en kısa zamanda deneyeceğim. 

Bildiğimiz SQL Developer (artık Oracle'ın olan) ile alakası yok sanıyorum. İnceleyip dönüş yapacağım.

Tekrar teşekkürler.
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 08 Mart 2014 - 03:30:14
Merhaba şimdilik deneme fırsatım olmadı ama farklı bir araçla çalışma imkanım oldu. 

Hali hazırda bulunan bir Postgres veri tabanından istediğim diagramı reverse tekniği ile alabilen bir uygulama bulabildim. MySQL, Oracle, DB2 vs bir çok vtys destek sağlıyor ve çok daha fazlası;

Açık kaynak olup olmadığını araştıma fırsatım olmadı maalesef;

http://www.dbvis.com/
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: WhiteScars - 31 Mart 2014 - 19:44:49
Purchase linki, customers linki var kesinlikle paralı yazılımdır :)
Başlık: Ynt: Görsel Veri Tabanı Modelleme Aracı
Gönderen: sem - 01 Nisan 2014 - 13:10:42
Bu gibi yazılımlarda genelde kurumsal kullanım, kişisel kullanım olarak farklı lisanslama ya da sürümlere gidiliyor. İndirme yani download bağlantısıdan alıntı;

Alıntı YapDbVisualizer Free and DbVisualizer Pro

The installation files you download here are identical for the DbVisualizer Free and DbVisualizer Pro editions. The DbVisualizer Pro features are enabled when you install a license key file.