Ubuntu Türkiye

Yazılım => Güvenlik => Konuyu başlatan: Orhan - 28 Mart 2008 - 22:36:03

Başlık: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Orhan - 28 Mart 2008 - 22:36:03
Giriş

Linux kullanmamıza rağmen bir antivirüs programına ihtiyacımız olup olmadığı ara ara tartışılmaktadır. Forumlarda gezindiğimizde bir antivirüs programının ne olduğu, ne işe yaradığı ve gerekli olup olmadığı hakkında yanlış anlaşılmalar olduğu görülebilir. Umarım bu yazı Linux için antivirüs programı gerekliliği karışıklığını az da olsa giderir.

Bir Linux Anti-virüs programı ne değildir

Özellikle Windows dünyasından geliyorsanız anti-virüs programı dendiğinde; herhangi bir şeyin virüs tarafından etkilendiğini anlamak için arka planda çalışan ve gerektiğinde dosyaları tarayan (veya düzenli bir şekilde tüm sistemi) bir program düşünürsünüz. Bu, üzerinde Windows çalışan bir masaüstü bilgisayarında virüsleri tespit edip silmenin en etkili yoludur. İnternetteki çok büyük miktardaki tehditler için olmazsa olmazlardandır.

Linux anti-virüs programları bu yolla çalışmazlar, çünkü Linux anti-virüs programları masaüstü bilgisayarlarını Linux virüslerinden korumak için kullanılmazlar. Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Böylece farkında olman bu virüsler bir Linux kullanıcısı tarafından yayılamazlar.

Peki Linux üzerinde Windows virüsleri için neden endişelenmeliyim?

Eğer Linux kullanıyorsanız pratikte bir Windows virüsüne karşı bağışıklığınız vardır. Peki bu durumda sizin bilgisayarınızda çalışmayacak (Wine hariç) ve sizi etkilemeyecek virüsler için dosyaları taratmaya neden ihtiyacınız var? Basit cevap: Yok. Ancak durum bundan biraz daha karışık.

E-posta Sunucuları

Linux anti-virüs programlarının büyük çoğunluğu e-posta sunucularında çalışır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediğinizde istemcinizin bağlandığı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol olduğundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savaştaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çoğu Linux kullandığından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlaşılır. Eğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.

Dosya Sunucuları

Anti-virüs programını kullanmak isteyebileceğiniz bir başka ortam ise çoklu kullanıcılar tarafından (bu kullanıcıların hepsine güvenseniz bile) paylaşılan dosya sunucularıdır. Dosya sunucuları temel olarak veri depolarıdır. Bu sunuculardaki bazı dosyaların kaynağı meşru olabilir, ancak her dosyanın kaynağını bilmek mümkün değildir. Bir anti-virüs programı kullanmak; birisinin, örneğin bir P2P ağından, çekmiş olduğu virüslü bir dosyayı sizin dosya sunucunuza göndermesi durumunda, diğer kullanıcıların da bu virüsü kapmasını engeller.

Linux kullanan masaüstü bilgisayarlarda gerekli midir?

Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne işe yaradığını biliyorsunuz. Eğer sıradan bir masaüstü için Linux kullanıyorsanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış durumdadır. Eğer ağınızda Windows makineler varsa ve dosya paylaşımı yapıyorsanız, diğer makineleri güvenli tutabilmek için ClamAV gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.

Linux masaüstünde nasıl anti-virüs programı kullandığımı anlatayım. ClamAV kullanıyorum ancak her zaman çalışır vaziyette ayarlı değil çünkü gereksiz yere çok fazla kaynak kullanmakta. Bir e-posta sunucusu kullanmadığımdan ve çok fazla dosya transferi gerçekleştirmediğimden gerek duymuyorum. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.

Sonuç

Umarım Linux anti-virüs programları konusundaki bazı karışıklıkları gidermiş ve sıklıkla sorulan "Linux altında anti-virüs programı kullanmalı mıyım?" gibi bir soruya cevap verebilmişimdir. Aslında bu soruya verilecek cevabı, sizin ne tür bir sistem kullandığınız ve paranoya miktarınız belirler. Ancak birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir.

Yazının kaynağı: http://www.techthrob.com/tech/linuxav.php

Çeviri: heartsmagic
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirus Programları
Gönderen: MagnaCarTA - 09 Mayıs 2008 - 00:46:52
Gayet iyi bir açıklama Windows kullanan ve illkez yada yeni geçmiş kişiler otamatik olarak o soruyu sorar kendine normal karşılamak lazım:)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: xxx3 - 05 Aralık 2008 - 01:24:24
Gerçekten çok güzel bir yazı çok teşekkürler  :)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: empax - 17 Ocak 2009 - 06:20:58
yazi icin tesekkurler. cidden merak ettigim bir konuydu ^^ ama bir seyi daha merak ediyorum :o
ben HDD ye Xp ve Ubuntu kurdum. Ubuntuya virus sizarsa ve ben xp ye gecis yaptigimda ne olacak ? cunku zman zman XP ye gecis yapmak durumunda kaliyorum  :-\
gerci XP de Nod32 kurulu ama xp yi her zman acmadigim icin guncellemelerden geri kaliyor. yani karisik bir durum.bu durumda kaygilanmalimiyim ?  :D
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Gimp Uzmanı - 17 Ocak 2009 - 09:17:29
Alıntı yapılan: empax - 17 Ocak 2009 - 06:20:58
yazi icin tesekkurler. cidden merak ettigim bir konuydu ^^ ama bir seyi daha merak ediyorum :o
ben HDD ye Xp ve Ubuntu kurdum. Ubuntuya virus sizarsa ve ben xp ye gecis yaptigimda ne olacak ? cunku zman zman XP ye gecis yapmak durumunda kaliyorum  :-\
gerci XP de Nod32 kurulu ama xp yi her zman acmadigim icin guncellemelerden geri kaliyor. yani karisik bir durum.bu durumda kaygilanmalimiyim ?  :D

Cevap basit Ubuntu'ya virus sızmaz. Küçük bir ihtimalde olsa ne olduğunu bilmediğiniz depo adreslerini sources.list dosyanıza eklemeyin.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 18 Ocak 2009 - 15:44:39
Soru sanırım "Bir şekilde Ubuntu'ya Windows virüsü içeren dosya indirirsem ne olur?"
Eğer o dosyayı Windows üzerinde çalıştırmazsan sorun olmaz, eğer çalıştırırsan da bunun Ubuntu ile bir alakası olmaz.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Gimp Uzmanı - 18 Ocak 2009 - 19:22:05
Aslında SUDO'da böyle bir yazı güzel olurdu.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: cafenetland - 26 Ocak 2009 - 12:58:21
tam da aklimda bu soru vardi..

virus programi gerekli mi ?

e o kadar guzel aciklamissin ki soru moru kalmadi :D

tesekkurler.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: zulfikar - 26 Şubat 2009 - 04:19:20
Alıntı yapılan: alpasya - 26 Şubat 2009 - 02:29:02
Peki her sey güzel aciklamadan anladigim kadari ile virüs saldirisi sadece windows'sa, diyelimki birgün linux yayginlasacak, * herkes windows kullanir gibi linux kullanmaya basliyacak ve bu bence kesin olacak. O zaman biri kalkip linux icin virüs yazabilirmi yoksa linux icin virüs yazma imkani yok mu?

Arkadasim birsuru linux dagitimi var hangi biriyle ugrassinlar, bir dagitimdaki paketi baska bir dagitimda bazen ayni paket sistemini kullansa dahi calistiramamaktayiz, boyle bir ortamda neye gore nasil bir virus yazacaklar? Soruna gelirsek yazmaya yaza bilirler, mesela ubuntunun herhangi bir surumu icin virus yazmis olsalar sen o virusu root haklari ile calistirmadiktan sonra veya sen kendin o virusu sisteme kurmadikdan sonra o virusun hicbir etkisi olmaz, yani windowsdaki gibi senin haberin olmadan arka planda program kurulmaz, haliyle virus sisteme sen istemedikten sonra bulasamaz. Farkinda olmadan kurdugun bir paket de virus var ise ve tespit etmissen virusu kendin rahat bir sekilde silersin. Cunki root haklari senin elinde :)

Dikkatsizlik yapilirda root olarak bilinmeyen birsey calistirilirsa artik hak edilmis demektir.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Gimp Uzmanı - 26 Şubat 2009 - 09:08:18
Linux için virus yazmak o kadar kolay değildir. Virusun deb paketine konulması yayılması gerekir ki buda Linux için imkansız olan birşeydir. Çünkü çoğu program depolarda mevcuttur. Hatta linux kullanan kişi deb paketlerini bile saklamaz. İnternet bağlantısı varsa her zaman son sürüm kullanır. Linux işletim sisteminde Flash Disk takmakla da virus bulaşmaz.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: erginemr - 26 Şubat 2009 - 09:13:45
Arkadaşlara katılıyorum. Program kurmak için güvenli kaynak depoları kullandığınız sürece Linux'e virüs bulaşma ihtimali çok çok düşük. Linux ileride yaygınlaşsa ve virüslere daha çok hedef olsa bile, eşzamanlı olarak antivirüs, vb. karşı güvenlik sistemleri de geliştirilecektir eminim.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ceylandag - 26 Şubat 2009 - 09:52:02
Meraklı bir kullanıcı olarak ben windows virüsü denedim ubuntuda herhangi sorun çıkmıyor.
Ubuntunuz için bana göre bir antivirüs kullanmanız gerekmez
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: s7e7v7e7n - 16 Mart 2009 - 03:34:06
Alıntı yapılan: Orhan - 28 Mart 2008 - 22:36:03

Bir e-posta sunucusu kullanmadığımdan ve çok fazla dosya transferi gerçekleştirmediğimden gerek duymuyorum. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.


merhabalar yazı için çok teşekkür ederim aydınlatıcı bir yazı olmuş ben * maalesef şurayı anlamadım burayı biraz acar mısınız

yazı da : Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.

burda kontrol edilen şey nedir emailler mi yoksa dosyalar mı daha doğrusu sormak istedigim şey dosyalar ve emailler ise onlar indirmeden ben kendim nasıl kontrol edebilirim bunları lütfen bu konuda yardımcı olur musunuz benim ağım da 3 tane pc bağlı ana makina benimkisidir. bu diğer bilgisayarlara sürekli virüs bulaşmasından bıktım ben format atmaktan bıktım virüs bulaşmaktan bıkmadı :) bunu bana anlaya bilecegim şekilde anlatırsanız cok sevinirim linux da * maalesef hiç * bir şey bilmiyorum herşeyi izah ederek anlatırsanız bende artık windows olan bilgisayarları virüs olup olmadığını kontrol etmek istiyorum ve en önemlisi bulduğum tespit ettiğim virüs leri nasıl silebiliyorum linux üstünden windows dakileri ?  :-\

son olarak şunları da eklemek istiyorum Claw diye program kullanılıyor sanırım bu kadar kolay zor bilmiyorum ama en kolay kullanışlı hangisi ise onu tavsiye ederseniz mutlu olurum.. ve Wine yi bilgisayarımıza kurdugumuz zaman exe uzantılı dosyaların bir çogunu çalıştırıp kullanabiliyoruz peki exe uzantılı dosyaları çalıştırıp kurduğumuza göre bilmeden birinden bir şekilde dosya ve başka şekilde virüs gelirse bilgisayarımıza wine olduğu icin exe calıştıra bildigimiz icin bundan etkilenirmiyiz durum ne olur acaba bilgilendirirmisiniz ?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 16 Mart 2009 - 07:52:40
Sorduğun cümle kısacası şu. Windows kullanan birisi için dosyayı indirip virüs var mı diye kontrol etmek, bu kadar.
Eğer ağda windows makineler varsa Linux üzerine bir AV programı kurarak sanırım kontrol ettirebilirsin, ancak ne kadar verimli olur bilemiyorum. En güzeli arkadaşlarına Linux tavsiye etmendir. Wine ve virüs konusu daha önce de konuşuldu, genel kanı Linux üzerinde bir zararı olmayacağı.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: s7e7v7e7n - 16 Mart 2009 - 11:18:13
teşekkür ederim bilgilendirme icin ama ne kadar verimli olur belli değil..
* maalesef pc yi kullanmasını bile doğru düzgün bilmiyorlar xp yi kullanamazken linux u hiç kullanamazlar :)
o yüzden ben virüslerin olup olmadığını kontrol etmek istemiştim.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ScaryMan - 13 Nisan 2009 - 22:41:43
Güzel bir yazı olmuş. Linux'a bir antivirüs yükleyip virüslü dosyaları Linux üzerinden temizlemenin pek verimli olmayacağı söylenmiş. Merak ediyorum peki, elimizden ne gelebilir?

Mesela bizim fakülte bilgisayarlarına flash disklerimizi taktığımız anda virüs bulaşıyor. Evdeki bilgisayarımda NOD32 kurulu ve her türlü ortamın otomatik kullan özelliği devre dışı. Autorun virüslerinde sorun çıkacağını sanmıyorum. Ancak flash disk virüslü, bu aşikar. Flash diski Linuxtayken açıp içindeki dosyaları Windowstaki klasörlerime aktarsam ve o dosyaları Windows'tayken çalıştırsam?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 13 Nisan 2009 - 23:39:06
Son soruyu anlamadım ben. Ancak Windows kullanıyorsan elden ne gelir, ne kadar gelir bilemiyorum. Haliyle istediğin kadar korun, virüsler ve günümüzdeki yaygın parmak bellekler büyük bir sorun. Kocaman kocaman şirketlerin sadece bu nedenden ötürü çok ciddi harcamalar yaptıklarını biliyorum. Linux altında belleğe bakıp istenmeyen dosyaları silebilirsin. Ayrıca Linux üzerinde kullanacağın av programın güncelse virüsleri yakalama imkânın bile olur.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ScaryMan - 13 Nisan 2009 - 23:55:37
Windows olunca elden ne gelir haklısınız ona katılıyorum. Sorun şu ki, flash diskte virüs olduğu kesin. Ancak bu virüs "otomatik kullan" özelliğiyle mi devreye giriyor yoksa diskteki dosyalara mı bulaşmış bilemiyorum. Windows'tayken, her ne kadar güncel bir antivirüs sistemim olsa da, flash diski takıp antivirüsten hangi dosyada virüs olduğu uyarısını alma kumarını oynamak istemiyorum.

Virüslü dosya bilinmediği için Linux altında temizleme şansı pek yok gibi. Linux'a da antivirüs kurmak ne derece uyumludur, sağlıklıdır emin olamıyoruz...?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 14 Nisan 2009 - 00:09:50
Uyum ve sağlık meselesi değil aslında bu. Kullanılan av programı eğer güncelse dediğim gibi işini görecektir. Birçok sunucuda kullanılan bir durum aslında bu. Linux bir makine üzerine kurulan av ile sisteme akan dosyaları kontrolden geçirerek içeri aktarmak yapılan bir şeydir sanırım. Sağlıklı veya uyumlu olup olmadığını düşünme bence, kullanılacak program güncel mi değil mi diye araştırma yap. Güncel olduktan sonra sorunsuzca temizlersin belleği.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ScaryMan - 14 Nisan 2009 - 00:13:12
Antivirüs yazılımında sistem gereksinimlerinde sadece Windows olduğu için, o yüzden diyordum :) Yani şimdi Nod32 kursam çalışır diyorsun Ubuntu'da. Daha doğrusu kurabilir miyim ki? :)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 14 Nisan 2009 - 01:07:03
Hayır benim kastım Windows için olan AV programları değil, Linux için olan AV programlarıdır. Forumda bahsi geçti bir iki yerde.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: erginemr - 14 Nisan 2009 - 08:46:23
@ScaryMan,

Konuya ek olarak, flash disklerinizi, Linux için yazılmış antivirüslerden biri (ve bence en güzellerinden biri) olan F-Prot'u aşağıdaki şekilde kurarak da tarayabilirsiniz:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,6488.msg75880.html#msg75880
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: karadas74 - 21 Nisan 2009 - 13:52:20
Aciklamalarinizdan dolayi hepinize tesekkür ederim cok yararli buldum ben derim eski cin atasözüde söyle der ubuntu kullan gerisini merak etme sen :) :) :) virus neeee ubuntu ne. yani!! hepinize saygilar.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Yusuff - 30 Nisan 2009 - 23:29:21
Açıklama yeterli ama ben şunu sorayım. Linux üzerinde Gmail'e hotmail'e Yahoo'ya girmenin bir tehlikesi var mı? Bunlar için de bir önlem lazım mı?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ScaryMan - 30 Nisan 2009 - 23:31:35
@yusufsan21

Linux üzerinden herhangi bir posta sunucusuna erişmenin ne gibi bir sakıncası olacağını anlayamadım şahsen. Tabii ki sakıncası yoktur.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Yusuff - 01 Mayıs 2009 - 00:22:51
Alıntı yapılan: ScaryMan - 30 Nisan 2009 - 23:31:35
@yusufsan21

Linux üzerinden herhangi bir posta sunucusuna erişmenin ne gibi bir sakıncası olacağını anlayamadım şahsen. Tabii ki sakıncası yoktur.

Alıntı YapEğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.

Bunun için sormuştum. Zaten ben de öyle düşünüyordum ama bir sorayım dedim. Çok sağ ol!
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Ertan ERBEK - 30 Haziran 2009 - 16:31:05
 Yazı yazılırken bir şey atlanmış, Linux u virüslere vb zararlılara karşı nerdeyse kusursuz kılan sistem kullanıcı haklarının çok katı kurallar ile belirlenmesi. Fakat unutmamak gerekliki sudo gibi komutlar Linux dünyası için virüsün kapılarını açan programlardır.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Yusuff - 03 Temmuz 2009 - 09:42:23
Alıntı yapılan: Ertan ERBEK - 30 Haziran 2009 - 16:31:05
Yazı yazılırken bir şey atlanmış, Linux u virüslere vb zararlılara karşı nerdeyse kusursuz kılan sistem kullanıcı haklarının çok katı kurallar ile belirlenmesi. Fakat unutmamak gerekliki sudo gibi komutlar Linux dünyası için virüsün kapılarını açan programlardır.

Eğer biraz açıklarsan çok memnun olurum.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Ertan ERBEK - 03 Temmuz 2009 - 09:53:02
Bir virüs nasıl çalışır ?

Virüsler sisteme direk olarak zarar vermeye çalışan programlardır, bunuda kullanıcıya herhangi * bir şey sezdirmeden yapmak üzere tasarlanmışlardır. Mesala sizin netten indirdiğiniz bir bash betiği yüzlerce satırdan oluşuyor, kaç satırını sorun var mı diye kontrol edersiniz etseniz, dahi kaç satırından tam emin olabilirsiniz ( herkez in program bilgisi olacak diye * bir şey yok ).

Diyelimki bu betiği çalıştırdın ve içinde kendisini crona ekleyen bir kısım var ve sistemin her @reboot edişinde gurub programının menu lst dosyasını otomatik siliyor, bir sonki açılışta sistem çalışmıyor.

Tabi bunları ne ile yapabilir su ve sudo gibi sistem yönetici haklarını geçici süreliğine standart kullanıcıya veren programlarla öbür türlü root olarak bu izinlere sahip olması gerek ki, büyük bir sistemin root kullanıcısı her betiği kontrol etmeden sisteminde çalıştırmaz.

Windowsta olay farklıdır orda root ve diğer kullanıcılar yerine admin ve user sistemi vardır, admin kullanıcılarından birisinin bu betiği çalıştırması demek tüm kullanıcılar için çalıştırılması demektir.

Linux ta bir virüs ancak kullanıcının yetkileri çerçevesinde olan programları etkiliyebilir, mesala home dizini içeriğini silebilir, mail klasörünüzü uçurabilir ama bu diğer kullanıcıları ve ana sistemi etkilemez.

Tabi bunlar basit şeyler virüs yazma yetisine sahip bir kişi zaten sistemde oluşacak yada var olan tonlarca acıktan yararlanacaktır ama en basit anlamda ve ilk  yararlanılacak sistem kullanıcı sistem erişimidir.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Yusuff - 03 Temmuz 2009 - 19:09:23
Biraz anlar gibi oldum çok teşekkür ederim.

Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: selçuk - 28 Mart 2010 - 17:19:10
Tüm yazıları okudum
hay siz çok yaşayın emi  :)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: asicok - 08 Nisan 2010 - 00:22:53
Daha doğrusu şöyle bakılsa daha iyi olmazmı bize verseler bir program sistemde istenmeyen bir dosya bulundu şu adresde diye bizde onu silsek içimiz rahat etse olmazmı.Virüs programı yazanlar sanki ubuntu kutsalmıki yazılmasın biz bu hızda yayılmaya devam edersek başkaları bunu kaldıramaz ve göreceksiniz sistemlerimize saldıracaklar.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Yiğit Ateş - 08 Nisan 2010 - 00:24:16
Alıntı yapılan: asicok - 08 Nisan 2010 - 00:22:53
Daha doğrusu şöyle bakılsa daha iyi olmazmı bize verseler bir program sistemde istenmeyen bir dosya bulundu şu adresde diye bizde onu silsek içimiz rahat etse olmazmı.Virüs programı yazanlar sanki ubuntu kutsalmıki yazılmasın biz bu hızda yayılmaya devam edersek başkaları bunu kaldıramaz ve göreceksiniz sistemlerimize saldıracaklar.
Linux'un dosya sistemini ve izin yapısını kırmak çok çok zor, gönlünüz ferah olsun.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: teksalih - 13 Haziran 2010 - 06:29:29
windows xp den kusmuş bertaraf etmiş biri olarka bu gün ethernetimi takıcam ve ubuntu kurucam malesef pardus dedikleri sistem daha çok zamana ihtiyacı var;) ubuntu şu an en sorunsuz,
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: gokan90 - 09 Temmuz 2010 - 22:42:30
windows işletim sisteminde virüs bulaşmış bir flash diski ubuntu kurulu bir bilgisayara taktığımızda virüs bulaşırmı , o virüsün algılanması için bir program kurmak gerekir mi*
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 09 Temmuz 2010 - 22:47:57
Eğer Ubuntu'ya bulaşır mı diye soruyorsan, cevap hayır. Nasıl algılanır diye soruyorsan bizim tarafa kuracağın bir AV ile bunu halledebilirsin. Örneğin Clamav.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: gokan90 - 10 Temmuz 2010 - 04:12:21
ikiside aklıma takılıyordu çünkü bizim okuldaki bilgisayarlarda hem windows yüklü hemde sistem virüs kaynıyo, bende ubuntu yüklü,flash belleği takınca benim sisteme bulaşır mı diye aklıma takılıyordu. cevap için sağolun
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: erginemr - 13 Temmuz 2010 - 09:23:02
ClamAV'yi ben de tavsiye ediyorum. Kullanımı kolay, görsel bir arayüzü için de ek olarak ClamTK paketini kurabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: barış - 13 Temmuz 2010 - 09:45:47
Zaten Linux'ta root denilen bir şey var. Sistemde yetki alabilmek için root şifresini girmeniz gerekiyor. E herkesin de root şifresi aynı olmadığı için virüs yazmak zorlaşıyor. He kırılabiliyor mu bilemiyorum ancak bir virüs yazılacaksa çok bilgili kişiler yazar Linux için.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: stef_q - 13 Temmuz 2010 - 10:36:52
barışubuntu root yetkisini kırmanın tabiki yolları var. olmazsa zaten %100 güvenli olurduk :)

Sadece özgür yazılımlardan oluşan bir Linux sistemine virüs bulaşma gibi bir dava hiçbir zaman olmayacak. Kullanılan programların pazara payları ne kadar yüksek te olsa, bu her zaman böyle kalacak. Synaptic'e girin ; milyonlarca farklı paketten oluşuyor sistem , bir hacker virüs yazacaksa bunların ortak yanları bulmalıdır. Çoğu kişi bu ortak yanımız linux çekirdeği diyor; oysa androidin çekirdeği , pardusun çekirdeği, google chrome os un çekirdeği arasındaki farklar çok oysa hepsi linux (çekirdeğimiz dahi gerkeli donanımı içerecek şekilde derleniyor)... Zira bazı masaüstlerimiz farklı çekirdeklerle dahi (+ farklı linux sürümleri ile dahi çalıştırılabiliyor). Ben ubuntu kullanıyorum ama emin olun ubuntuyu yükledikten sonra extra yüklediğim ve sildiğim paketler (+ eklentiler) o kadar fazlaki benim sisteme ubuntu demek için bin şahit lazım :) Gelin de şimdi virüs yazın! İlerde pazar payımız artıtığında her program için alternatif sayısı daha fazla artacak ( synaptic genişleyecek :) ) doğal olarak tekrar denge sağlanacak. Mesela Firefox kullanan çoğunluğumuz ne kadar farklı eklentiler kullanıyoruz. Bazen bir eklentinin devrede olması bile çalışacak bir diğer programın (virüsün) doğru çalışmasını engelleyebiliyor. Bazı dağıtımlar firefoxun türevlerini dahi kullanıyor. Windowsun pazar payı bu kadar büyükken , birazcık bilinçli olan bir kullanıcıya windows ve antivirüs programını güncel tuttuğu sürece virüs girmiyorsa (girsede bu özel saldırı olmadığı sürece çok çok az bir ihtimal) linuxun pazar payı arttığında "virüs girermi" sorusunu size bırakıyorum...
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: taschkent - 19 Temmuz 2010 - 14:29:03
Arkadaşlar merhaba ben erhan;

inanın 2 günlük ubuntu kullanıcısıyım, gözlerime inanamadım windows 7' den ubuntuya geçtikten sonra masa üstü uygulamalrından aero halt etmiş demek istiyorum, ben memnunum halimden...

en az 20 kez virüslerden muzdarip olmuş biri olarak sistemimi yeniden kurmaktan bıktım) ubuntu için antivirüs yazlımına gerek duyulmamasının şaşkınlığı var şu an...

cidden antivirüs yazılımına ihtiyaç duymuyormusunuz?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: stef_q - 19 Temmuz 2010 - 17:09:51
taschkent cidden duymuyoruz. (çok açıklayıcı yazılar var forumda, okumanı tavsiye ederim )
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: taschkent - 20 Temmuz 2010 - 01:38:55
tşkler yokohama_11... şimdi ise temaları inceliyorum, yolun başındayım kusura bakmayın
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: dragon_red - 12 Ağustos 2010 - 09:13:17
eline emeğine sağlık... ;D
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ırmak - 12 Ağustos 2010 - 17:29:33
İlk mesajı Wiki'mizin sss kısmına eklemeliyim, evet akşam yapmalıyım bunu. :)
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: spxln - 10 Eylül 2010 - 23:07:08
arkadaslar gerekenler söylenmiş istemeyen çeker gidip başka sistem kullanabilir diyebilirsiniz ama ben yine de biraz şu konuda tedirginim.

bir arkadasimiz paket kurarken satırlardaki komutlara bakıyo musunuz ki , baksak bile ne kadarını kontol edebilirsiniz demiş.. linux da virüs olur mu deyinca aklima gelen inanin ilk bu oldu.. yani sonuçta ubuntu yazılım merkezi dışında bir kaynaktan kurduk mu programın yanı sıra bir trojani da kurmuş olabilir miyiz diye aklıma takılıyo root haklarını da veriyoruz.. sonuçta güncel virüslerin büyük bir kısmında şunun sistemini bozayım mantığından çok bilgileri ele geçirme felsefesi var.. bu konuda bir bilgisi olan var mı?

bir de wine programını kurduktan sonra ;exe uzantılı virüsler biz wine ile çalıştırmasak da ,kendileri bu uzantıyı wine ile aç dediğimiz için çalışabilir mi?bildiğim kadarıyla* root sifresini bir uygulama kurmaya, kaldırmaya çalışınca soruyor , yani kurmadan çalışan bir uygulama rootsuz çalışabilir mi (yine trojanlar için sordum)
*fazla bilgim yok
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: eribol - 10 Eylül 2010 - 23:10:30
Depodan kurulan tüm paketler ubuntu geliştiricileri tarafından test edilip depoya konuluyor. Yani o paketlerde virüs olması imkansıza yakın. exe dosyalarını wine ile açsak bile en fazla wine'nin gizli klasöründe hareket edebilir. Hadi diyelim biraz daha etkili oldu, o zaman da en fazla o an ki yetkisiz kullanıcının basit ayarlarına zarar verebilir(bu da imkansız yakın).
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ırmak - 10 Eylül 2010 - 23:34:34
Alıntı yapılan: ırmak - 12 Ağustos 2010 - 17:29:33
İlk mesajı Wiki'mizin sss kısmına eklemeliyim, evet akşam yapmalıyım bunu. :)
Teşekkürler.

Bunu unutmuşum mesaj düşünce hatırlamış oldum.

Wiki'lenmiştir.
Emeğinize sağlık.

Antivirüs Programı Kullanmalı Mıyım? (http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/SSS#Antivir.C3.BCs_Program.C4.B1_Kullanmal.C4.B1_M.C4.B1y.C4.B1m.3F)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: stef_q - 11 Eylül 2010 - 00:20:28
Alıntı yapılan: spxln - 10 Eylül 2010 - 23:07:08
arkadaslar gerekenler söylenmiş istemeyen çeker gidip başka sistem kullanabilir diyebilirsiniz ama ben yine de biraz şu konuda tedirginim.

bir arkadasimiz paket kurarken satırlardaki komutlara bakıyo musunuz ki , baksak bile ne kadarını kontol edebilirsiniz demiş.. linux da virüs olur mu deyinca aklima gelen inanin ilk bu oldu.. yani sonuçta ubuntu yazılım merkezi dışında bir kaynaktan kurduk mu programın yanı sıra bir trojani da kurmuş olabilir miyiz diye aklıma takılıyo root haklarını da veriyoruz.. sonuçta güncel virüslerin büyük bir kısmında şunun sistemini bozayım mantığından çok bilgileri ele geçirme felsefesi var.. bu konuda bir bilgisi olan var mı?

bir de wine programını kurduktan sonra ;exe uzantılı virüsler biz wine ile çalıştırmasak da ,kendileri bu uzantıyı wine ile aç dediğimiz için çalışabilir mi?bildiğim kadarıyla* root sifresini bir uygulama kurmaya, kaldırmaya çalışınca soruyor , yani kurmadan çalışan bir uygulama rootsuz çalışabilir mi (yine trojanlar için sordum)
*fazla bilgim yok

Wine ile exelerin devreye girebilmesi için önce wine programının çalışıyor olabilmesi lazım bu da hiç kolay bir şey değilki .exe dosyaları belli dizilere (windowsun yüklü sanıldığı, emülatörün olduğu dizilere) zarar verebilir. aslında dışına da zarar verir ama böle bir şey için senin exe yi wine ile açacağını bilerek virüsü hazırlamaları gerek.:)

Bütün linux kodlarının incelenme konusunda rahat olabilirsiniz. Nedeni de şu ; evet ubuntu geliştiricileri diyoruz ama bunlar kimler bilmiyoruz. Fkat onları boşverin. Denetleyiciler dışındaki insanlar da özgür yazılımlara katkıda bulunmaya çalışıyor. Milyonlarca insanın tüm paketlerle ayrı ayrı ilgilencidğini düşünün, o zmna ne demek isteyeceğimi anlayacaksınız. Linuxu geliştiren kişi tüm kodlara tek tek bakmıyor belli bir kısmı ile ilgileniyor. diğer insanlarda diğer kısımlarla. sonuç olarak hepsine birileri bakıyor. kaldı ki kaynak kodu dağıtılan bir projenin, içine zararlı kod eklemek mümkün değil.

Ama kötü olan (ki benimde hala çok ufak ta olsa şüphe duyduğum) husus; bize gönderilen paketler kaynak koddan indirilip derlenmiyor. direk derlenmiş hali ile geliyor. doğal olarak bu paketin içinde gerçekten ne olduğunu bilmek zor (%100 emin olmak imkansız,direk kaynak kod adresinden kaynak indirilip derlense o zaman emin olabilirdik). Ne kadarda biz indirdiğimiz bir kurulum iso sunun md5 ile kontörülünü yapsakta aynı md5 biraz ekleme çıkarma ile dengelenebilir. Bu ekleme çıkarmalarda, kullanıcıların hiçbir zaman sistemi kullanırken farkedemeyeceği noktalarda olabilir. biraz uçuk bir görüş ama imkansız değil. eğer ben kesin emin olmak istiyorum derseniz yüzlerce gb lik kaynak kodları indirir günlerce derleyip öyle sisteminizi kurarsınız. sonuçta imkansız değil :)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: spxln - 11 Eylül 2010 - 00:46:36
aydınlatıcı olmus.. hele yüzlerce gb kodları iceleme fikri harika :D
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: guestwho - 11 Eylül 2010 - 02:02:25
    Kendisini bir müddet gnome-look.org 'da zararsız bir ekran koruyucu olarak kamufle eden bir uzaktan komut yürütme girişiminin nasıl hüsrana uğradığını merak edenler resmi ubuntu forumlarındaki şu konu başlığını okuyabilirler. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1349678 (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1349678)
    Linux ancak biz kullanıcıların sistem üzerindeki yetkinlik seviyesi kadar güvenlidir. Yetkinlik seviyemizi büyük ölçüde belirleyen de Linux topluluğu içerisinde ne kadar bilgi alışverişinde bulunduğumuzdur diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ırmak - 11 Eylül 2010 - 13:07:48
@guestwho betiğin bulunduğu link kaldırılmış siteden.
Elbette güvenlik yetkinlik seviyesiyle artıyor ama bana kalırsa diğer acemi kullanıcıların da güvenliğini arttıran bir yapısı var GNU/Linux'un. Çünkü ben anlamasam da anlayan birileri çıkıyor, sadece kendini değil tüm kullanıcıları düşünüyor çoğunluk.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: guestwho - 11 Eylül 2010 - 15:20:16
Alıntı yapılan: ırmak - 11 Eylül 2010 - 13:07:48
@guestwho betiğin bulunduğu link kaldırılmış siteden.
Elbette güvenlik yetkinlik seviyesiyle artıyor ama bana kalırsa diğer acemi kullanıcıların da güvenliğini arttıran bir yapısı var GNU/Linux'un. Çünkü ben anlamasam da anlayan birileri çıkıyor, sadece kendini değil tüm kullanıcıları düşünüyor çoğunluk.
Site yöneticilerine bildirildikten sonra betiğin kaldırıldığının farkındayım , bu bağlantıyı verme amacım zaten "Linux'e yeni başlayanlar güvenlikle ilgili hata yapsalar da diğer deneyimli kullanıcılar hatayı ortadan kaldırır" inancını kuvvetlendirmekti.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ırmak - 11 Eylül 2010 - 20:40:12
Alıntı yapılan: guestwho - 11 Eylül 2010 - 15:20:16
Alıntı yapılan: ırmak - 11 Eylül 2010 - 13:07:48
@guestwho betiğin bulunduğu link kaldırılmış siteden.
Elbette güvenlik yetkinlik seviyesiyle artıyor ama bana kalırsa diğer acemi kullanıcıların da güvenliğini arttıran bir yapısı var GNU/Linux'un. Çünkü ben anlamasam da anlayan birileri çıkıyor, sadece kendini değil tüm kullanıcıları düşünüyor çoğunluk.
Site yöneticilerine bildirildikten sonra betiğin kaldırıldığının farkındayım , bu bağlantıyı verme amacım zaten "Linux'e yeni başlayanlar güvenlikle ilgili hata yapsalar da diğer deneyimli kullanıcılar hatayı ortadan kaldırır" inancını kuvvetlendirmekti.

Ubuntu Forum'da betiğin içeriği yayınlanmış.
Oldukça acımasız görünüyor.
Gerçi her koşulda içeriği tam olarak bilinmeyen ya da kısaca güvenilirliğinden emin olunmayan betiklerin çalıştırılması hazin sonlara neden olabilir.
Dikkatli olmak lazım.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: spxln - 12 Eylül 2010 - 00:34:31
Alıntı yapılan: ırmak - 11 Eylül 2010 - 13:07:48
@guestwho betiğin bulunduğu link kaldırılmış siteden.
Elbette güvenlik yetkinlik seviyesiyle artıyor ama bana kalırsa diğer acemi kullanıcıların da güvenliğini arttıran bir yapısı var GNU/Linux'un. Çünkü ben anlamasam da anlayan birileri çıkıyor, sadece kendini değil tüm kullanıcıları düşünüyor çoğunluk.
iyi de neyin kaldırıldıgını dahi göremedik ki :) en azından download dosyası olmasa da bi küçük resmini bırakır insan :)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: spxln - 30 Eylül 2010 - 00:40:12
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware (http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware)
arkadslar bu listedeki linux virüslerinin hepsine karsi bir çözüm bulundu mu?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: aslantekin - 02 Ekim 2010 - 22:29:37

Linux Sistemlerde SYN Flood DDoS Saldırılarına Karşı Önlem Alma
Posted by bga | Posted in DOS/DDoS Attacks, Güvenlik İpuçları | Posted on 29-06-2010-05-2008
0

SynFlood DDoS Saldırıları siber dünyada en sık karşılaşılan DDoS saldırı türlerinden biridir.Amaç hedef sisteme onbinlerce karşılıksız SYNpaketi göndererek cevap veremeyecek hale gelmesini sağlamaktır. SynFlood DDoS saldırılarıyla ilgili detay bilgi için SynFlood DDOSSaldırıları ve Korunma Yolları makalesi incelenebilir.

Arkadaşlar konuya syslog'dan alıntı yaparak katılmak istiyorum. Bu sitede Linux'ta güvenlik konuları ve neler yapılması gerektiğini açıklayan satırlara geniş yer veriyor. Linux'  ta bu konu daha
ziyade sunucu bazlı oluyor. Attaklar sunuculara yapılıyor. Linux kullanıcı bazında Windowstan az olsada sunucuların çoğu Linux kullanıyor. Bunlar da yoğun saldırılara maruz kalabiliyor.
Backtrack işletim sistemi saldırı aracı değil güvenlik test aracıdır. BT4 debian tabanlı olup Ubuntu üzerinde çalışmaktadır. Ubuntu 8.10  Penetrasyon testleri denilen, güvenlik testleri
BT4 ile yapılır.Yani Linux'umuzu da biilinçli kullanıp kötü amaçlı yazılımlardan korunmak gerekir. Bu yazılımlar sadece virus değildir. Spamler, spaybotlar, truva atları vs. Bir çok
kötü amaçlı yazılım, Linuxlara da dadanabilir. Ben Clam Av nin Ubuntu da hazır kurulu geldiğini zannediyordum. Yoksa sonradan mı Kuruluyor?
Bence tedbir olarak, Root girişlerinden kaçınmak. DHCP'den otomatik IP almamak bunun yerine static IP yapılandırmak. RSA veDSA keylrini oluşturmak.  Bazı test programları ile arada
kendimizi kontrol etmek gerekir diye düşünüyorum.                 Herkse iyi günler          saygilarımla            aslantekin
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ivedik13 - 30 Aralık 2010 - 20:49:44
peki ubuntu kulanıyorum birsürü virüslü ve trojenli site var internette dolaşırken video, resim ve mp3 indirirken virüs bulaşırmı istediğimiz kadar cirit atabilirmiyiz teşekkürler.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 30 Aralık 2010 - 22:28:39
Bahsettiğin zararlılar Windows içinse, atabilirsin sorun olmaz.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: barış - 24 Ocak 2011 - 13:10:38
xp kullanıyorum çok memnunum
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: osmanboylu - 22 Mart 2011 - 18:12:45
Alıntı yapılan: Orhan - 28 Mart 2008 - 22:36:03
Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.


Oh cok temiz . Zekice . Peki bunun tam olarak nasil yapildigini anlatabilir misiniziz....
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 23 Mart 2011 - 20:35:19
Alıntı yapılan: osmanboylu - 22 Mart 2011 - 18:12:45
Oh cok temiz . Zekice . Peki bunun tam olarak nasil yapildigini anlatabilir misiniziz....

Linux üzerine kurulabilen bir AV uygulaması ile.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: emreseckin - 08 Ağustos 2011 - 10:00:49
Linux'un bu yönünü seviyorum :D
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: opusxx - 08 Ağustos 2011 - 13:44:47
 Geçenlerde başıma bir olay geldi, başından aşağı kaynar su dökülmesi ni uzun yıllardan bu yana ilk kez yaşadım.

Olay yiğenime bir hafta bakıcılık yapacağım günlerde geldi. Oyun diğe tuttutrdu kaldı ki oyun kurmayı çok denerim ama linux üzerinde crack bir defa denemiş ve olmayınca silmiştim(kendimede kızmıştım :) )..
   Arkadaşımdan eski oyunlardan birinin crack ini sormuş ve link göndermişti.Crack dosyasını download klasörüme indirdim ve sadece html belgesi olduğunu görüp yiğenime olmadı diyiverip geçiştirdim. Derken işte o anda bir şey farkettim, download klasörümdeki html belgeleri gittikçe artmaya başladı. Firefox download manager birkez daha baktım ama indirme bitmiş görünüyordu. Crack dosyasını managerden kaldırdım, geri döndüm html belge sayısı durmadan artmaya devam ediyordu, fakat hepsini silince bir daha geri gelmediler.

Eğer "olmadı" dedikten sonra dizinden çıkıp hiç bakmasaydım sanırım kısa bir süre önce yeni bir format yoluna gitmiş olabilirdim. :)  Yiğendir ağlar ağlar susar yoksa öğrenemez... Guilwars beğenmedi ben ne yapiim :D.    Saygılar.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ferat_tes - 09 Ağustos 2011 - 12:23:12
NTFS FAT gibi bölümleri kontrol etmek amaçlı Ubuntu üzerinde sorunsuzca çalışan ücretsiz antivirüs önerirmisiniz ? Çoğu kullanıcı antivirüsleri kurduktan sonra sorun yaşadıklarını söylüyorlar...
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 09 Ağustos 2011 - 12:52:19
@ferat_tes, forumun sağ üst köşesindeki arama bölümüne "antivirüs" yazarsan daha önce açılmış olan başlıkları bulabilirsin.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: MoShic - 25 Ekim 2011 - 04:04:36
Clam Av'ı kuracağım, sitesine gittim Ubuntu kısmına da baktım fakat nasıl yapacağımı anlamadım, yardımcı olabilir misiniz? Ya da Ubuntu için en iyi av hangisidir, nasıl kurarım?
+
Benim bilgisayarıma birisi girebilir mi? Habersiz. Virüs sokma yöntemleri neler olabilir ve ben buna nasıl bir önlem almalıyım ki o şahıs için İMKANSIZ hale gelsin. Bir tehdit almıştım çünkü. Şüpheliyim halen.

Sabit IP mi kullanayım, yararı olur mu? [NO-IP'den], ben otomatik atanan IP kullanıyorum.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: decent - 25 Ekim 2011 - 04:40:22
@Mar yJuana,

Güvenlik, firewall, selinux, security gibi kelimelere hem forumumuzdan, hem de Ubuntu Yazılım Merkezinden baktınız mı  ?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: MoShic - 26 Ekim 2011 - 04:47:50
Bunları denememiştim. Hemen bakıyorum.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: mavired - 15 Ağustos 2012 - 16:23:04
Merhaba, kız kardeşimin bilgisayarına Comodo antivirüs yüklerken farkettim. Comodo Linux dağıtımları içinde antivirüs yazılımı çıkarmış.
Kendi işletim sistemim 12.04 bir güvenlik yazılımı kurmayı düşünmüyorum! bilgilendirmek amaçlı yazmak istedim.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Felâsife - 15 Ağustos 2012 - 18:47:07
Alıntı Yap.. Comodo Linux dağıtımları içinde antivirüs yazılımı çıkarmış.

Neredeyse bütün firmaların Linux antivirüs sürümü var ama bu sürümler Windows'u taramaya yarar anca, Linux'a bir faydası olmaz.

Kurmayı düşünmemekte haklısınız. :)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ahmetx90 - 17 Ağustos 2013 - 20:55:33
güzel bir açıklama olmuş makalede verdiğiniz örnek'teki gibi mesela ufak tefek bankacılık işleri ile uğraşan birkimse için de kullanmasında fayda var sonucunu çıkarabilirmiyiz. ?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 17 Ağustos 2013 - 23:32:15
Yazı buraya geçileli 5 sene olmuş, şu an durum hâlâ çok farklı değil. Ancak ara ara farklı haberler duyuyoruz. Piyasada tam anlamıyla yeterli kullanıcı yüzdesini görmeden büyük bir hedef haline gelmeyebiliriz ancak yeterli yüzde sağlandığında ne olacağı belli olmaz. Bkz: Android.

Kısacası şu an ben bir AV uygulaması kullanmıyorum, ileride ne görürüz bilemem. Fakat bankacılık gibi işlemleri de dikkatlice yapmaya çalışıyorum. Bizim bankaların geneli bu konuda sıkı çalışıyorlar zaten. Önce parola, sonra ardından bir akıllı anahtar/tefelon SMS şifresi vs. gerekiyor giriş için. Zor bazı şeyleri yapmak ancak yine de kullanıcının kendisinin uyanık olması en büyük savunma taktiğidir.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: furkankalkan - 18 Ağustos 2013 - 00:18:58
Androiddeki virüs olayı biraz karışık zira adware olan bir program bile virüs kabul ediliyor. Google Play üyelik için  geliştiricilerden para aldıklarından ve emeklerinden dolayı ücretsiz uygulamalarına reklam koymaları kabul edilebilir bir durum.Bunun dışında reklamdan başka bişey olmayan çöp uygulamalar da mevcut ki bunları yorumları okuyarak anlayabilirsiniz. Atrıca bir uygulamayı yüklerken bazı işlevler için izinler istiyor. Basit bir oyun için arama yapma izni verir misiniz ? Verirseniz tabi telefonunuz/tabletiniz istem dışı çalışacaktır. Yine sık yapılan en ama en büyük tehlike de ne olduğu belirsiz root yetkisi isteyen programları çalıştırmaktır. Bu yetkiler çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Bütün işletim sistemlerinde olduğu gibi androidde de en temel konu kullanıcının bilgi güvenliği konusunda bilgilendirilmesidir. Unutmayın ! Bilgi güvenliğinin en zayıf halkası insandır.

Zaten Unix ve türevi sistemlerde en fazla kullanılan yöntem sosyal mühendislik ve phishing (oltalama)dır.  Bunun dışında çok bir yazılımsal mesele söz konusu değil. Şuan bizim tarafımızda en muhtemel tehlike rootkitlerdir. Fakat bunlar da exploit çerçevesi içerisinde sisteme bulaştıkları için birkaç hafta içerisinde çıkan bir yama ile daha rootkit sisteminize bulaşmadan korunabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: heartsmagic - 18 Ağustos 2013 - 01:14:48
Android tarafında elbette işler farklı, bu konuda hemfikiriz. Benim göstermek istediğim nokta hedef olma durumu. Çoğunluğun olduğu yer her zaman ağız sulandırır.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: tapsin - 01 Kasım 2013 - 07:19:22
Virüs bulaşsa dahi root yetkileri için sistem ilk açılırken çalışacak bir boot yapısına sahip olması lazım. Sistemin ilk açılışında /single modda başlatıp direk root şifresini değişip rebootlayıp açıldığında gereken işlemleri yapıyor olması lazım. Tabi ki de çok profesyonel yazılımcılar için kırılamayacak sistem geçilemeyecek güvenli yoktur. Her zaman dikkati elinizden bırakmamanızda fayda vardır..
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: megomeg - 22 Mart 2014 - 21:38:22
çok açık bir bilgilendirme yazısı olmuş. Teşekkürler
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: rock_benim - 31 Ağustos 2016 - 18:31:43
bende şöyle birşey söylemek istiyorum diyelim ki windows'un herhangi bir sürümünden ubuntuya geçen bir kişi windows da virus varsa ubuntu kurduğunda o virüsler tekrar bulaşır mı veya usb deki?
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: ata1 - 31 Ağustos 2016 - 18:48:39
dosyalama sistemimiz farklı olduğundan Windows virüsler sisteme girseler de zararları olmaz. kenarda çöker etkisizce kalır.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: mr3450 - 17 Şubat 2019 - 23:00:06
Linux için eset antivirüs programı oluyor tavsiye ederim
(https://www.indirson.com/wp-content/uploads/Esed-Nod32-Antivir%C3%BCs.jpg)
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: Rapit - 24 Aralık 2019 - 14:43:18
Bu foruma ilk mesajım olacak, hep aldım fırsat çıktı hemen verelim.

Flash bellekteki virüslerden bahsedilmiş, yani o virüsü temizlemek öyle aham şaham bir bilgi istemiyor ki, autorun özelliği kapalı ise cihazında direk tıklayarak girme sağ tıkla araştır de veya üstteki adres çubuğuna sürücü yolu ne ise mesela "F:\" yaz içine gir, başlata cmd yaz ve sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır ve şu komutu yaz.

attrib -r -h -s f:\*.*

Ardından flash belleğin içindeki her şey görünür olacak, içindeki autorun.ini dosyasını sildiğinde tehditin başlatıcısı yok olacak ve içinde klasörlerin dosyaların var, garip görünen adları vs. olan şeyleri sil, hatta klasör seçeneklerinden bilinen dostya uzantılarını gizle diye bir bölüm var onuda aktif et, bazı virüsler klasör resmi şeklinde oluyor ama sonunda klasör_adı.exe şeklinde oluyor, bunları sil her şey tamam.

Linuxta ise teferruata gerek yok gir flash belleğin içine autorun.ini ve garip olan o exe dosylarını sil bitsin olay.

Hiç unutmam bir gün sality.nar diye bir virüsle uğraşmıştım, her exe ye bulaşmıştı. Ne kadar exe program arşivim var ise hepsini rarlayıp saklıyorum o günden beri, paranoya...

Ben bunlarla uğraşamam dersen eğer aşağıda attığım komutların hepsini bir notepad.txt dosyasının içerisine yapıştır ve farklı kaydet diyerek, "notepad_dosyasinin_adi.bat" yap flashı takınca çalıştırırsın ama bilgisayarının autorun özelliği kapalı olmalı.

@echo off
taskkill /im explorer.exe /f
taskkill /im wscript.exe
start reg add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\windows\CurrentVersion\EXplorer\Advanced /v ShowSuperHidden /t REG_DWORD /d 1 /f
start reg import kill.reg
del c:\autorun.* /f /q /as
del %SYSTEMROOT%\system32\autorun.* /f /q /as
del d:\autorun.* /f /q /as
del e:\autorun.* /f /q /as
del f:\autorun.* /f /q /as
del g:\autorun.* /f /q /as
del h:\autorun.* /f /q /as
del i:\autorun.* /f /q /as
del j:\autorun.* /f /q /as
del k:\autorun.* /f /q /as
del l:\autorun.* /f /q /as
start explorer.exe



Hatta dahada iyisi var olan bazı virüsleride var ise eğer temizleyecek, bunuda ayrı bir bat dosyası yapıver.

@echo off
taskkill /im explorer.exe /f
taskkill /im wscript.exe
taskkill /im activexdebugger32.exe /f
start reg add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\EXplorer\Advanced /v ShowSuperHidden /t REG_DWORD /d 1 /f
start reg add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\EXplorer\Advanced /v Hidden /t REG_DWORD /d 1 /f
start reg import kill.reg

cd\
attrib -h -r -s autorun.inf
attrib -h -r -s bittorrent.exe
attrib -h -r -s sxs.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s command.exe
attrib -h -r -s msvcr71.dll
attrib -h -r -s ie.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s autorun.vbs
attrib -h -r -s WSscript.exe
del autorun.inf
del bittorrent.exe
del sxs.exe
del copy.exe
del command.exe
del ravmonlog
del msvcr71.dll
del ie.exe
del copy.exe
del autorun.vbs
del WSscript.exe
del winfile.exe
LUTFEN BEKLEYİNİZ...
del WSscript.exe
del autorun.vbs.exe

cd windows
cd system32
attrib -h -r -s activexdebugger32.exe
del activexdebugger32.exe

d:
attrib -h -r -s autorun.inf
attrib -h -r -s bittorrent.exe
attrib -h -r -s sxs.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s command.exe
attrib -h -r -s msvcr71.dll
attrib -h -r -s ie.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s autorun.vbs
attrib -h -r -s WSscript.exe
del autorun.inf
del bittorrent.exe
del sxs.exe
del copy.exe
del command.exe
del ravmonlog
del msvcr71.dll
del ie.exe
del copy.exe
del autorun.vbs
del WSscript.exe
del WSscript.exe
del autorun.vbs.exe
del winfile.exe

e:
attrib -h -r -s autorun.inf
attrib -h -r -s bittorrent.exe
attrib -h -r -s sxs.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s command.exe
attrib -h -r -s msvcr71.dll
attrib -h -r -s ie.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s autorun.vbs
attrib -h -r -s WSscript.exe
del autorun.inf
del bittorrent.exe
del sxs.exe
del copy.exe
del command.exe
del ravmonlog
del msvcr71.dll
del ie.exe
del copy.exe
del autorun.vbs
del WSscript.exe
del WSscript.exe
del autorun.vbs.exe
del winfile.exe
f:
attrib -h -r -s autorun.inf
attrib -h -r -s bittorrent.exe
attrib -h -r -s sxs.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s command.exe
attrib -h -r -s msvcr71.dll
attrib -h -r -s ie.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s autorun.vbs
attrib -h -r -s WSscript.exe
del autorun.inf
del bittorrent.exe
del sxs.exe
del copy.exe
del command.exe
del ravmonlog
del msvcr71.dll
del ie.exe
del copy.exe
del autorun.vbs
del WSscript.exe
del WSscript.exe
del autorun.vbs.exe
del winfile.exe
g:
attrib -h -r -s autorun.inf
attrib -h -r -s bittorrent.exe
attrib -h -r -s sxs.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s command.exe
attrib -h -r -s msvcr71.dll
attrib -h -r -s ie.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s autorun.vbs
attrib -h -r -s WSscript.exe
del autorun.inf
del bittorrent.exe
del sxs.exe
del copy.exe
del command.exe
del ravmonlog
del msvcr71.dll
del ie.exe
del copy.exe
del autorun.vbs
del WSscript.exe
del WSscript.exe
del autorun.vbs.exe
del winfile.exe
h:
attrib -h -r -s autorun.inf
attrib -h -r -s bittorrent.exe
attrib -h -r -s sxs.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s command.exe
attrib -h -r -s msvcr71.dll
attrib -h -r -s ie.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s autorun.vbs
attrib -h -r -s WSscript.exe
del autorun.inf
del bittorrent.exe
del sxs.exe
del copy.exe
del command.exe
del ravmonlog
del msvcr71.dll
del ie.exe
del copy.exe
del autorun.vbs
del WSscript.exe
del WSscript.exe
del autorun.vbs.exe
del winfile.exe
i:
attrib -h -r -s autorun.inf
attrib -h -r -s bittorrent.exe
attrib -h -r -s sxs.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s command.exe
attrib -h -r -s msvcr71.dll
attrib -h -r -s ie.exe
attrib -h -r -s copy.exe
attrib -h -r -s autorun.vbs
attrib -h -r -s WSscript.exe
del autorun.inf
del bittorrent.exe
del sxs.exe
del copy.exe
del command.exe
del ravmonlog
del msvcr71.dll
del ie.exe
del copy.exe
del autorun.vbs
del WSscript.exe
del winfile.exe
CLS
c:
start reg add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\EXplorer\Advanced /v ShowSuperHidden /t REG_DWORD /d 0 /f
start explorer.exe
cls



Burası linux forum ama ihtiyacı olana bilgiyi paylaşmak gerekir, bilgi paylaştıkça çoğalır.
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: c0der - 30 Nisan 2020 - 23:43:48
Comodo Antivirüs Linux destekliyor ama konu 2009'dan kalmış :D
Başlık: Ynt: Linux ve Antivirüs Programları
Gönderen: YeniLinuxcu - 11 Haziran 2020 - 16:22:57
[mention=9030]@MagnaCarTA[/mention]
Merhaba.
Bende Windows'tan Linux'a yeni geçmiş birisiyim,benimde kafamdaki sorunun yanıtını buldum bu yazıda Teşekkürler.