Ubuntu Türkiye

Ubuntu => Haberler / Duyurular / Makaleler => Konuyu başlatan: fortran - 11 Nisan 2010 - 21:41:12

Başlık: PS3'teki Linux desteğinin iptali, Sony'nin başını ağrıtabilir
Gönderen: fortran - 11 Nisan 2010 - 21:41:12
(http://www.darkhardware.com/images/haber/sony_ps3_linux.jpg)
Ağustos 2009'dan önce satılan eski kasa PS3'lerde Linux işletim sistemi çalıştırılabiliyordu.

Sony'nin yeni nesil oyun konsolu PlayStation 3'ün geçtiğimiz yılın Ağustos ayında piyasaya sürülen (http://www.darkhardware.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=5068) Slim modelinde, konsolda Linux işletim sisteminin kullanılmasına imkan tanıyan destek kaldırılmıştı. Sony geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bir yazılım güncellemesi haberiyle (http://blog.us.playstation.com/2010/03/28/ps3-firmware-v3-21-update/), Linux desteğinin eski kasa PS3'lerde de iptal edileceğini duyurmuş, buna gerekçe olaraksa güvenlik ve korsan oyunlarla mücadele gösterilmişti. Verilen bilgilere göre 3.21 sürüm no'lu yazılım güncellemesinin uygulanması zorunlu; aksi halde kullanıcılar Sony'nin PSN online oyun servislerinden yararlanamıyorlar.

Söz konusu yazılım güncellemesi beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. Bazı kullanıcılar, Sony'nin PS3 oyun konsolunu satışa sunduğu tarihte özellikle vurguladığı bir özelliğin sonradan devre dışı bırakılmasının, tüketici haklarının ihlali anlamına geldiğini iddia ediyorlar. Kullanıcıların bu iddialarına destek olacak bir gelişmeyse Avrupa Birliği cephesinden geldi. PlayStationUniversity sitesinde yayınlanan bir habere (http://www.playstationuniversity.com/ps3-owner-refunded-without-return-for-missing-other-os-3555/) göre, İngiltere'deki bir PS3 kullanıcısı, sahibi olduğu eski kasa PS3 oyun konsolunda son yayınlanan yazılım güncellemesinin Linux desteğini iptal etmesini gerekçe göstererek, cihazı satın aldığı Amazon sitesinden uğradığı zararın tazminini talep etti. Internet üzerinden perakende mağazacılık yapan Amazon sitesi de, hiçbir itirazda bulunmadan kullanıcıya 84 İngiliz Sterlini (yaklaşık 200 TL) geri ödeme yaptı. Olaydaki asıl ilginç nokta, geri ödeme alan kullanıcının cihazının garanti kapsamı dışında olması ve geri ödemenin, oyun konsolu iade edilmeden gerçekleştirilmesi.

Amazon üzerinden PS3 oyun konsoluyla ilgili geri ödeme alan kullanıcının talebini dayandırdığı nokta, AB ülkelerinde yürürlükte olan tüketicinin korunmasına dair yasal düzenlemeler. Avrupa Parlamentosu tarafından 1 Haziran 2002 tarihinde kabul edilen 1999/44/EC (http://www.wak-tt.com/tt/2yearwarranty1.htm) no'lu yasadaki şu iki madde, Sony'nin yazılım güncellemesi yüzünden mağdur olduğunu iddia eden tüketicilere dayanak noktası oluşturuyor:

Ürünler:

# Üreticinin belirttiği tanımlamalara uygun ve benzer diğer ürünlerle aynı kalite ve karakteristik özelliklere sahip olmak zorundadır.
# Satıcı tarafından ürünün satış tarihinde ilan edilen ve tüketicinin kullanım amaçlarına uyacak özelliklere sahip olmak zorundadır.


Sony'nin eski kasa PS3 oyun konsollarının satışını yaptığı tarihlerde konsolda bulunan Linux desteğinin daha sonradan devredışı bırakılmasının, yukarıdaki yasa metninin ikinci maddesine aykırı olduğu anlaşılıyor. Eğer Amazon'un gerçekleştirdiği geri ödeme uygulaması dünya çapında yaygınlaşırsa, bu gelişmenin Sony'nin omuzlarına ciddi bir mali külfet yükleyeceği söylenebilir. Zira son kullanıcının zararını tazmin eden perakendeciler, uğradıkları maddi kaybın tamamını veya bir kısmını Sony'nin karşılamasını talep edebilirler.

Türkiye'de de AB normlarına uygun bir tüketici yasası yürürlükte olduğu için, ülkemizdeki eski kasa PS3 sahipleri de cihazlarını satın aldıkları yerlerle veya doğrudan Sony ile temas kurarak, uğradıkları zararın tazmin edilmesini talep etme yoluna gidebilirler.

darkhardware.com (http://www.darkhardware.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=5591)