Ubuntu Türkiye

Ubuntu => Haberler / Duyurular / Makaleler => Konuyu başlatan: fortran - 17 Aralık 2009 - 21:12:02

Başlık: Haydi Endonezya Açık Kaynağa
Gönderen: fortran - 17 Aralık 2009 - 21:12:02
(https://forum.ubuntu-tr.net/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.ozgurlukicin.com%2Fmedia%2Fupload%2Fimage%2Flogo-igos.png&hash=7b5c7d3f924bdd5b458a86de30762a03b5ee904b)
Devletlerin açık kaynak yazılımlara olan destekleri konusunda bugüne dek pek çok haber yaptık. Genelde bu haberler genelde Avrupa'dan geliyordu. Bu seferki haberimizse Uzakdoğu'dan. Endonezya devleti, açık kaynak konusunda çok güzel adımlar atıyor.

Ekim ayının sonunda Endonezya'da gerçekleştirilen Küresel Açık Kaynak Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Endonezya  İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Tifatul SEMBIRING, hükümetin ülke içinde açık kaynaklı yazılım geliştirmeye odaklanması gerektiğinin altını çizmişti. Açık kaynaklı yazılım kullanımının Endonezya'nın yazılım masraflarında kayda değer bir tasarruf sağlayabileceğini belirtmiş, ancak bu konuda açık bir örnek sunmamıştı.

İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı SEMBIRING, açık kaynaklı yazılımların yerel işletmelere sınırsız fırsatlar sunduğunu, ayrıca enformatik ve iletişim endüstrisindeki insan açığı için büyük fırsatlar oluşturduğunu söyledi. Devletin yabancı satıcılara milyarlarca dolar aktardığını belirtti. "Bu durum döviz rezervlerimizi kurutuyor," diyen bakan, "Açık kaynaklı yazılım, her şeyden önce düşük masraflı." diyerek açık kaynağa dikkat çekti.

Şu anda ülkedeki yaklaşık 8 milyon bilgisayarın yalnızca 800 bininde açık kaynaklı yazılım kullanılıyor ve söz konusu bu bilgisayarların çoğu devlet kurumlarında bulunuyor. Eski İletişim Bakanı Sofyan DJALIL, 2005 yılında korsan yazılımın önüne geçmek için açık kaynak kullanımının artırılması konusunda bir kararname hazırlamıştı.

Endonezya hükümeti 2004 yılından bu yana "Haydi Endonezya Açık Kaynağa" (IGOS (http://www.igos.web.id/)) adlı bir kampanyayı sürdürüyor. 2002 yılında yeniden düzenlenen Telif Haklarını Koruma Kanunu'nun yasal yazılım kullanılmasını zorunlu tutması, bu kampanyayı destekledi. SEMBIRING, özgür yazılımların yalnızca ücretsiz oldukları için değil, aynı zamanda kullanıcı gereksinimlerine göre değiştirilebildikleri için tercih edildiklerini söyledi.

"IGOS" kampanyası kapsamında bütün resmi kurumların özgür yazılıma geçmeleri için son tarih Aralık 2011 olarak belirlendi. Bakanlığın sistem bilgisi, yazılım ve içerikten sorumlu müsteşarı Lolly Amalia ABDULLAH, hükümetin Aralık 2011'de bunu başarmasının olası olduğunu dile getirdi. "Açık kaynaklı yazılım kullanılması yaratıcı endüstriyi hareketlendirebilir, çünkü özgür yazılım girişimciliği, üretim endüstrisindeki gibi büyük yatırımlar gerektirmez." diyen ABDULLAH, açık kaynak kullanımının belli yazılım satıcılarının pazardaki hâkimiyetlerini zayıflatacağını da sözlerine ekledi.

Endonezya Açık Kaynak Birliği başkanı ve konferans düzenleme komitesinden Betti AlLISJAHBANA, açık kaynağın ülkenin yazılım endüstrisinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacağının altını çizdi. "Ulusal bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisine büyümeye yönelik bir hareket kazandırmayı ve Endonezya'nın özellikle açık kaynak alanında olmak üzere uluslararası topluma öncülük etmesini bekliyoruz." dedi.

Kaynak: Jakarta Globe (http://thejakartaglobe.com/home/indonesian-government-urged-to-move-to-open-source-software/337845)

ozgurlukicin.com (http://www.ozgurlukicin.com/haber/haydi-endonezya-acik-kaynaga/)
Başlık: Ynt: Haydi Endonezya Açık Kaynağa
Gönderen: Yusuff - 17 Aralık 2009 - 21:34:37
Onlar da doğru yolu bulmaya doğru gidiyor. Haydi bakalım.
Başlık: Ynt: Haydi Endonezya Açık Kaynağa
Gönderen: ironic - 17 Aralık 2009 - 22:29:28
Bizde açık kaynağı geçtim  bu tür işlerle ilgili özel bir bakanlık bile yok. Ne gariptir ki bilişim internet işleriyle ilgilenen bakanlığımız tren yollarıyla bile ilgileniyor. Bu konuda yeni ve özel bir bakanlık şart bence.

Endonezya' ya başarılar dilerim. Umarım bizde bu tür haberleri birgün duyarız.
Başlık: Ynt: Haydi Endonezya Açık Kaynağa
Gönderen: canosayan - 17 Aralık 2009 - 22:32:28
yüksek hızlı tren var ama yüksek hızlı internet yok ülkemizde.

daha önce yazmıştım. devletin açık kaynağa geçmeyeşindeki en öenmli neden solitaire'in linux sürümlerinde yer almaması. muadilleri var ama yerini tutmuyor.
Başlık: Ynt: Haydi Endonezya Açık Kaynağa
Gönderen: maydin95 - 27 Ocak 2010 - 17:11:19
Alıntı yapılan: canosayan - 17 Aralık 2009 - 22:32:28
yüksek hızlı tren var ama yüksek hızlı internet yok ülkemizde.

daha önce yazmıştım. devletin açık kaynağa geçmeyeşindeki en öenmli neden solitaire'in linux sürümlerinde yer almaması. muadilleri var ama yerini tutmuyor.

@canosayan süper söylemişsin Solarite'nin linuxlarda yer almaması olduğunu. Valla çok komiğime gitti :D ama gerçektende doğru. Çoğu müdürün işi bu Solarite!!!

Aslında böyle bir bakanlık için e-mail operasyonu yapabiliriz. Böylece bir çalışma yürütülebilir. Demokrasi var bu ülkede. Ülkeyi BİZ! yönetiyoruz.