Ubuntu Türkiye

Ubuntu Türkiye'den => Ubuntu Türkiye ile ilgili öneriler, istekler ve sorular => Konuyu başlatan: cengizun - 16 Ekim 2009 - 01:17:22

Başlık: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 16 Ekim 2009 - 01:17:22
Arkadaşlar merhaba...

Ubuntu ile tanıştığım ilk günden beri içten içe düşündüğüm ve kendi kendime cevaplandırmaya çalıştığım bir soru var. "Neler oluyor?"

Bir üniversite öğrencisinin ödevi olarak başlayan yolculuğun bu gün bambaşka bir noktasındayız. Ubuntu amatörlerin geliştiremeyeceği kadar profesyonel bir program oldu. Günlerdir düşünüyorum ben ubuntuyu geliştirebilecek niteliklere sahip birisi olsam, acaba bu kapital sistemin içinde, geçinme derdi ile Türkiye de Ubuntu için ne kadar zaman harcardım? Küba da olsam belki düşünebilirim.

Tamam Linux ücretsiz bir yazılım ama bunu yazanlar Ubuntu içmiyorlar ya. Bunun arkasında bir şirket var bunu zaten kimse saklamıyor. Sitede de sol altta bahsediliyor. Ama bu şirketin bunu neden yaptığını merak ediyorum. Ubuntu markasını başından itibaren Canonical şirketi mi destekledi ve o mu yaptırdı?

Bildiğim birkaç şey var mesela Bizim PTT altta çalışan önemli makinalarına HP ye Linux tabanlı bir program yaptırmış. Bunun gibi bir şey mi bu. Yani Linux çekirdeği üstüne bu şirket Ubuntu masa üstü dağıtımını mı yazdırdı ama neden?

Arkadaşlar gerçeken çok merak ediyorum tamam biz para vermiyoruz ama bu programı yapanlara kim neden para veriyor? Bu program günlerce çalışılmadan aylar hatta seneler verilmeden bu hale gelemez. Eğer gerçekten bu insanlar desteksiz bu işi yapıyorlarsa veya bu site için çalışanlar bu kadar emeği gönül için yapıyorlarsa ben bu insanlarla tanışmak ve gözlerinin içine bakarak teşekkür etmek isterim. Arkada bir sponsor varsa onu da tanımak ve her yerde teşhir etmek isterim.

Yapım gereği bana (insanlığa) yapılan iyiliği de sorgulamak istiyorum. Zira bazı arkadaşlarıma Ubuntuyu anlatırken es geçtiğim veya anlatamadığım bir burası kaldı. Aslında alttan alta herkes bir davranışı arzu ettiği bir sonuç için yapar. Burada arzu edilen sonuç nedir? Ya da sosyal bir dünyaya doğru mu gidiyoruz yanlış mı görüyorum. Sevineyim mi? kıllanayım mı?

Kayın pederim bana sosyalizm, kapitalizmin başka türlüsüdür derdi. Acaba bu da böyle bi şey mi?
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: heartsmagic - 16 Ekim 2009 - 02:03:26
Sırayla gidecek olursak.
Linux şu an için sadece ücretsiz çalışan insanlar sayesinde gelişmiyor. Bu konuda bir yazıya yönlendireyim seni -az da reklam olsun-, daha iyi fikir edinirsin:
http://www.heartsmagic.net/linuxun-kernel-degisimi-ve-gelisimi/

Canonical'a gelirsek. O zaten Ubuntu ile beraber kurulan bir şirket. Arkasındaki isimse Mark Shuttleworth. Bu konuda da reklam yapayım:
http://www.heartsmagic.net/linuxgnuubuntu/ yazısının son maddesi :)

Para kazanıyor mu? Elbette. "Partnership" olayları, Google ile anlaşmaları, kurumsal bazda verdikleri desdekten aldıkları ücretler, bağışlar derken sonuçta bu işten para da kazanılıyor elbette.

Bu site hakkındaki soruna gelirsek: Kimsenin bir çıkarı yok, herkes gönüllü :) Aksine giderlerimiz bile oluyor.

GNU/Linux/Özgür Yazılım gibi kavramları tanıyıp da sevenlerin büyük bir kısmı zaten arkasındaki bu topluluk için seviyor. Zira burada gönüllü yardımlaşma ve bu bağlamda oluşan sosyal ortam herkesi kendisine cezbediyor.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 16 Ekim 2009 - 17:59:34
Serkan bey, size bilgilendirme için gerçekten çok teşekkür ederim.

Şimdi taşlar yerine oturdu bende. Foruma katkılarınızdan dolayı da sizi taktir etmek isterim tabii emeği geçen daha tanımadığım kim varsa hepsine iletin lütfen.

Forumun ayakta kalması için nasıl bir yardımım dokunabilir, ihtiyaç olursa, elimden geldiği kadar yardım etmek beni mutlu eder.

Diğer konulardaki düşüncem şudur. Tarih bana insanların hırslarına yenildikleri zaman neler yapabileceklerini öğretti. Napolyon kırallığını ilan etmişti onca yaptıklarından sonra.

Eğer bu programlar yazıda bahsedildiği gibi bir çok şirket tarafından hisseli ise, teknik olarak Microsoft bile satın alabilir demektir hisse sahipleri satarsa.

Şimdilik herşey güzel gibi, felaket senaryoları üretmek şimdiden yanlış olur.

Emeği geçen Linus Torvalds arkadaşımıza ve Richard Matthew Stallman' a ve son olarak sizlere selam olsun...
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: matrax_41 - 16 Ekim 2009 - 18:24:25
Ama yazılan kodlar gpl (http://tr.pardus-wiki.org/GNU_Genel_Kamu_Lisans%C4%B1) ile lisanslanıyor
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: heartsmagic - 16 Ekim 2009 - 18:35:32
@matrax_41'in söylediği gibi kaynak lisansı çok önemli. Sonuçta Linux kimseye satılamaz. Ubuntu kodlarını zaten kapayacak değil. Evet Canonical'ın bir başka şirkete satılma ihtimali yok mu? Elbette var. Ancak sonuçta bu her şirket için geçerli. Örneğin Google'da ileride MS'yi satın alıp Windows'un kaynak kodlarını açabilir :)

Forum yardımı için şimdilik çok teşekkür ederiz. Eğer ileride gereksinim duyulursa emin ol bunu forumda bir şekilde duyarsınız.  Ubuntu'yu öğrenip etrafındakilere öğretmen şu an için en güzel yardım olacaktır.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 16 Ekim 2009 - 18:51:02
gpl olayını da anladım hakikaten satılamaz. Daha doğrusu satılsa bile kaynak gösterilip üstünde değişiklik yapılacak şekilde üstü açık bırakılmaya zorlanacak bir akit ile kodları kullanabiliyorsun. Ya da cümle her nasılsa. Biraz devrik oldu. :)

Way be ne kadar çok şey öğrendim. Sağ olun...

Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: heartsmagic - 16 Ekim 2009 - 18:52:55
GNU/Linux/Özgür Yazılım dünyası derya gibidir. Gün geçtikçe öğrenme açlığını kabartır insanın :)
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: burdem - 16 Ekim 2009 - 19:07:20
tamamiyle katılıyorum :) 

--Konu harici olacağı için özür dilerim ama özel mesaj atamıyorum @heartsmagic. Mailini kontrol eder misin rica etsem ?--
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: umutubuntu - 16 Ekim 2009 - 19:10:49
Alıntı yapılan: burdem - 16 Ekim 2009 - 19:07:20
tamamiyle katılıyorum :) 

--Konu harici olacağı için özür dilerim ama özel mesaj atamıyorum @heartsmagic. Mailini kontrol eder misin rica etsem ?--
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=1664.0
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: Yusuff - 16 Ekim 2009 - 19:34:12
Ubuntu satılmaz sanıyorum. Yani ilerde "Ben en iyiyim bundan sonra paraylayım" gibi bir burnu büyüklük yaparsa, şak diye Mandriva'yı yapıştırırız onu beğenmezse Arch deriz vs. vs...
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 16 Ekim 2009 - 19:52:02
Vallaha susayım dedim ama dayanamıyacağım. Tamam şu anda satılamaz ama bu insanlar satmak isterse kanunları değiştirebiliyorlar. Belki para vermeyiz ama bilmiyorum hiç tahmin etmediğimiz bir şekilde de sonlanabilir.

İzlemede olacağım. Bu Linus denen arkadaşın yaşı ufak anladığım kadarı ile yani daka 30 lu yaşlarını sürüyor. Bir 10 yıl sonra tekrar bu forumda tartışırız acep ne olacak?
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: heartsmagic - 16 Ekim 2009 - 20:16:53
Linus arkadaş aralıkta 40 yaşında olacak :) Kısacası çok da genç sayılmaz.
Özgür yazılım bir şirketin tekelinde değildir. Kendisinin bir felsefesi var ve özgür yazılımı destekleyen birileri olduğu sürece de devam eder. GPL ile ilgili dünya üzerinde zaten olaylar bizim lehimize doğru kaymaya başladı bile:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=12614.0

Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 16 Ekim 2009 - 20:24:02
Her ne olursa olsun buraya kadar çok etkileyici. Dünyada daha önce pek görülmemiş ender olaylardan biri sanırım...
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: heartsmagic - 16 Ekim 2009 - 20:31:57
Alıntı yapılan: cengizun - 16 Ekim 2009 - 20:24:02
Her ne olursa olsun buraya kadar çok etkileyici. Dünyada daha önce pek görülmemiş ender olaylardan biri sanırım...

Alıntı Yap"Kimi insanlar milyonlara önderlik etmek için doğar. Kimileri dünyaya, onu değiştiren yazılımlar yazmak için gelir. Tek bir insan bunların ikisini birden yaptı: Torvalds."    Time.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=2987.0
Tavsiye ederim :)
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 16 Ekim 2009 - 20:37:45
Tamam alacağım.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: raspacı - 16 Ekim 2009 - 21:05:21
@heartsmagic Linus arkadaşı referans alırken ben de bu işin babası Stallman amcayı  da okumanı öneririm. Stallman der ki :
Alıntı Yap"Özgür yazılım" para ile ilgili bir sorun değildir, bir özgürlük sorunudur. Bu kavramı anlamak için "düşünce özgürlüğü"nü düşünmeniz gerekir, "nerede beleş oraya yerleş" gibi değil.
http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
http://www.gnu.org/home.tr.html
http://www.umutgokbayrak.com/page0/files/e5a3318ec7b55d5a373e7b67b3994525-11.html
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 16 Ekim 2009 - 21:58:00
Etkilenmeye devam ediyorum...
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: xwes - 16 Ekim 2009 - 23:34:54
Alıntı yapılan: cengizun - 16 Ekim 2009 - 21:58:00
Etkilenmeye devam ediyorum...

Insanlara linuxtan bahsedince hemen herkes once arkasinda kimin oldugunu neden bu işi yaptiklarini filan soruyor. Bu dogal birşey. Ben de ilk bunlari sormuş ve şuphe ile yaklaşmiştim. Ancak geçen bunca zamandan sonra tum şuphelerim yerini guvene birakti. Linux kullandigim sure boyunca kimseden olmaz! hayir! gibi kelimeler işitmedim. Eger benim yapabilecekleri bir şey varsa herkes yardim etti. Bence GNU / linux insanligin şimdiye kadar gerçekleştirdigi en saf, anlamli ve başarili projelerden biri. Insanlar irk, dil, kultur, din farki gozetmeksizin birbirlerine yardim ediyor. Muthiş bir şey bu. Ayni zamanda teknolojinin gelişimini de hizlandiran bir sureç. Zamanla siz de şuphelerinizden kurtulursunuz merak etmeyin. Mesela şunu duşunun bu forum bayagi aktif ve kalabalik bir forum ancak yakin bir zamana kadar şu ustteki iki kuçuk reklam dahi yoktu, kimse bu populerlikten para kazanmaya kalkişmadi. (Bu iki reklam da mecburen kondu) Bir de başka forumlari duşunun her bir parça kirintisini sunmak için sayfanin %90ini reklamla dolduran ve sizden zorunlu olarak uye olmanizi ve mesaja cevap yazip teşekkur etmenizi bekleyen forumlari duşunun :) Samimiyeti gorursunuz.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: tgulen - 17 Ekim 2009 - 02:17:38
Merhaba herkese, :)

Aslında Ubuntu'ya Cengiz ile aynı kişi tarafından ve aynı zamanda bulaştırılan ikinci kişiyim. :) Reklam ile PR arasında çok temel bir fark vardır o da Reklam'ın para ile yapılmasıdır. Reklam da bu nedenle kişisel fikire göre daha değersizdir. Etrafımızdaki herhangi bir objeyi yaşamlarımıza alırken de işte bu kriterler ile hareket ediyoruz bilinçsizce de olsa... Arkadaşımızın veya ailemizin kullandığı arabayı, yiyeceği veya "marka"yı satın alıyor veya "tercih ediyoruz".

Ubuntu da (ücretsiz olduğu için değil öncelikle) tavsiye ile ulaştığım bir ürün oldu... Cengiz benden daha fazla zamanı olduğu için sanırım daha çok bulaştı Ubuntu'ya ve her geçen gün yeni haberler ve bilgiler ile gözleri kocaman anlattı bu işletim sisteminde öğrendiklerini... Ben de şu an onun gibi her gün öğrendiğim bir yeni bilgiyi Ubuntu'dan haberi olmayan kişiler ile paylaşıyorum. Ki onlar da her geçen gün merak ediyorlar. :) İşte zincir tamamlanıyor sanırım bu şekilde...

Tabii ki bazı konulara karşı tedbirli yaklaşmak gerekir. Ancak sanırım mass media dedikleri ve bir çok güzelliğin de o yığınlar içinde kaybolduğu bir kargaşa var... Ubuntu'yu keşke geçen sene tanısaydım da gündelik kullandığım bilgisayarımı Ubuntu ile yeni bir boyuta taşısaydım. Ne güzel ki şimdi bu noktadayım ve her geçen gün yenilikler ile heyecanlanıyorum. Bir gün gelince benim de katkım olacak... O güne kadar öğrenmeye ve uygulamaya devam... :)

Bu ortamda emeği olan herkese kendi adıma çok teşekkür ediyorum... :)

TG
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: heartsmagic - 17 Ekim 2009 - 16:00:24
Ne güzel, bugün iki kişisiniz yarın sizin tanıştıracağınız insanlarla dört kişi olacaksınız. Kısacası bu sayı her geçen gün -belki de- katlanarak artacak. Akılda şüpheler her zaman olabilir fakat önemli olan şu: Kimse bize bu işletim sistemini kullanmamız için bir dayatmada bulunmuyor :) İstersek kurup kullanırız, istemezsek yine bu bizim bileceğimiz iştir.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 17 Ekim 2009 - 20:35:24
Katılıyorum. Ama bu gün aklıma bir şey geldi...

Stallman programları yemek tariflerine benzetmiş ve yemek tariflerini kimsenin saklamaması gerektiğini isteyenin tarifi değiştirerek istediği eklemeyi yapabilmesi özgürlüğünün olması gerektiğinden bahsetmiş ve yapılan değişikliğin net tarifini açıklamak gerekliliğini söylemişti bir röportajında.

Stallman ın yaptığı aslında fikir sanat eseri olarak algılarsak bambaşka bir sonuca ulaşıyoruz.

Müzik eserlerini de ses ve sözlerden oluşan bir tarif gibi düşünürsek ki benziyor hakikaten. O zaman tüm dünya yanlış mı yapıyor? Fikir sanat eserleri kanunu fikir sanat eserlerini eser sahibi öldükten 70 yıl sonraya kadar varislerine mülk olarak bırakır. Ancak 70 yıl sonra anonimdir.

Ben müzisyenim ve 2 meslek birliğine de üyeyim. MSG ve Müyorbir. Bana kullanılan eserler üstünden para yatırılıyor. Bu sistem yurt dışında ve türküyede yıllardır böyle. Birileri kalksa ve ben bir eser yazıyorum bunu da insanlığa emanet ediyorum, alın üstünde bütün değişikliği yapın ama çıkan yeni eseri de sahiplenmeyin paylaşın isteyen kullansın isteyen atsın dese. Bilmiyorum herhalde fikir sanat camiası ayağa kalkardı.

Bu sanırım yönetim şekli ile ilgili bir sorun. Kapital sistemlerde böyle dicem ama tüm zamanlarda telif denen bir olgu vardı. Sosyalizmin yıllarca öncüsü olan Rusyanın ünlü bestecileri yaşadıkları dönemde kendi eserlerinin kullanılarak para kazanıldığı tüm işlerden para kazandılar. Mozart da eserlerini kullanmak isteyenlerden hak talep etmiştir kral dahil.

Sanırım bu alışmaya çalışacağım yeni bir olgu. Doğrusunu söylemek gerekirse bu sistemin aynısının müzik sektöründe olmasını istemezdim. Çünkü çocuklarıma 70 yıllığına sahip olacakları bir eser bırakmak istiyorum. Ama daha sonrasında bütün insanlık kullansın. Bana mantıklı geliyor...

Konuyu düşünmeye devam ediyorum...
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: raspacı - 17 Ekim 2009 - 21:53:12
Tam olarak dediğin şeye karşılık gelmiyor ama özgür yazılım para ile satılabilinir de. Değişiklik yapılması müzikte mümkün değil ama radiohead örneğin son albümünü netten isteyenin indirmesini ve isterse bağış yapmalarını sağlayan bir sistem geliştirdi ve oldukça iyi bir gelir elde etti.
Bazı özgür yazılımcılar da bağış sistemini kullanıyorlar. Kaldı ki kaynak kodu açık olduğu sürece ve değişikliğe izin verdiği müddetçe para ile de satmasında Stallman için sorun yok.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 17 Ekim 2009 - 22:59:40
Değişiklik yapmak müzikte de mümkün.

Şarkının sözlerini ve notalarını, nakaratını, enstrümanlarını, istediğin şeyi değiştirip tekrar kaydedebilirsin. Ama o yeni bir müzik yapımı olur ve şimdiki kanunlara göre bunu yapmak için eser sahibinden izin almak gerekir.

Müzikte kaynak kodu bilgisayarda olduğu gibi eserin içine işli değildir. Müzisyen o eseri oluşturan sesleri ya yeniden deşifre eder, ya da eser sahibinin (eğer yazdıysa) notalarına erişebilirse onu icra eder veya değiştirir.

Genelde sahnede yorumlanırken söz ve melodiye sadık kalınır geri kalanlar değiştirilebilinir. %100 olmasada pop müzikte racon budur.
Klasik müzikte ise 1000 yıldır aynı kodlarla müzik yapılıyor. Eser artık anonimi geçmiş fosil olmuş ama bir nota değiştirince bütün klasik müzik camiası ayağa kalkıyor.

Halk müziğinde ise işte tam burada bir benzerlik var. İsteyen istediğini yapıp değiştirmektedir. Söz, nakarat, melodi, eşlik, dans. Uç uçabildiğince değiştir gönlünce. kaynak kod bile yok, ne duyduysan aklında ne kaldıysa kod o.

Stallman'ı modern ve yeni eserlerin halk müziği felsefesinde geliştirilmesini isteyen bir sanatçı olarak nitelendirebiliriz.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: Bedreddin - 18 Ekim 2009 - 17:16:06
Bu arada yazılım konusunda gözardı edilmemesi gereken bir durumda şu: Bu geliştiricilerin hiçbirisi Ubuntu içmiyor söylediğiniz gibi, ama bunların büyük bir kısmı GNU/Linux dünyası için yaptıklarının yanı sıra, tam zamanlı işlerde de çalışıyorlar. Pekala tüm gün iş yerinde çalıştıktan sonra neden GNU/Linux dünyası için de çalışıyorlar? Birincisi, yukarıda da yazılmış. Bu bir özgürlük meselesidir. İkincisi, yaptıkları ileride kendilerine referans olacaktır. Bunun da önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum.

Yine referans konusu, sadece bu konuda geçerli değil. Örneğin WordPress gibi yazılımlara tema hazırlıyor bazı insanlar, yine bir kısmı ücretsiz bir kısmı ücretli. Peki ücretsiz hazırlayan ne kazanıyor bu işten? Bir gün ücretli bir tema hazırlayıp satacağı zaman, "Bakın bunu da ben yapmıştım." diyebiliyor. Diplomalardan, sertifikalardan çok daha etkili olacağına şüphe yok. :)
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 18 Ekim 2009 - 17:31:43
Doğru... Parayla çalışabileceğin bir işin yoksa zaman verip bedava çalıştığın işi referans gösterirsin (tabi kimse bedava çalıştığını bilmek zorunda değil) Anlaşılır bir şey...
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: xwes - 18 Ekim 2009 - 19:16:04
Direkt olarak insanlar kendilerine referans ve reklam olsun diye bunlari bedavaya yapiyor dersek bence dogru olmaz. Ama şu var, mutlaka yaptiklari kendisine buyuk bir tecrube oluyordur. Mesela dun bir arkadaşimla sohbet ettim; kendisi bir donem ingilizceden turkceye 10-15 bolum dizi çevirip yayinlamiş. Hem hobi olarak yaptim diyor, hem insanlara biraz da olsa hizmet ettim hem de tecrube oldu diyordu. Şimdi ise ucretli olarak bilimsel metin çevirisi yapiyor :)
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: tgulen - 18 Ekim 2009 - 23:25:22
Aslında konu nereden nereye geliyor ama; her ne kadar herkes yaptığı işin karşılığını maddi olarak alsa da alamasa da sonuçta başka bir insana hizmet ediyor. Belki de görülmesi ve hatırlanması gereken konu bu... Microsoft'ta çalışan en üst düzey programcı da para vererek de vermeyek de onun geliştirdiği bir windows kullanıcısına hizmet ediyor. Ubuntu'da da aynı durum diye düşünüyorum. Sonuçta herkesin çalışma kriterleri veya amaçları farklı olsa da her birimizin yaşamları ile ortak çözüm üreten üreticileriz. Üretilen müzik de olabilir bilgisayar programı de elma da ekme de... BElki de insanlık günün birinde "para" kavramından bu yöntem ile vazgeçebilecek ve işte o zaman Windows ile Ubuntu arasında özde hiç bir fark olmadığı anlaşılacak... :)
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 18 Ekim 2009 - 23:55:59
Ubuntu ne kadar sosyal bir bilgisayar programı da olsa. Bilgisayarı kapatınca sosyal bir ortamda değiliz. İnşallah bir gün bu Gnu/Linux zihniyeti ve yaklaşımı sosyal hayatımızı da aynı zihniyetle düzene sokar.

Bu arada Yalnızca Eğlenmek İçin adlı kitabı albım Eğlenceli bir kitap Gnu/linux severler okusunlar...
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: cengizun - 24 Ekim 2009 - 19:53:31
Geçen gün Oracle şirketi ile bir toplantıda bulundum ve bu Ubuntu meselesini hemen sordum "Ubuntunun sponsorlarından biri olarak görünüyorsunuz aranızda nasıl bir ilişki var?" dedim "biz sadece destekcisiyiz bir sponsorluk desteğimiz yok" dediler ama birbirlerine bakıp "öyle bir sponsorluğumuz mu var?" diye sordular. Canonical den de haberleri yoktu. ama hemen eklediler "support departmanı ile görüşseniz daha iyi bilgi alırsınız" dediler. Üstündeyim mevzunun merak ediyorum arıyacağım.

Bir de şöyle bi şey oldu; Bu yazıda okuduklarım ve Linus' un kitabı ve Stallman ın derneği beni o kadar etkiledi ki bulunduğumuz semte yeni tanıştık ve komşularımızı yeni yeni tanıyoruz karşı komşumuz (dışarıdan varlıklı olarak görünüyor) ile asansörde karşılaştım ve sohbet anında kendisine ne iş yaptığını sordum "Microsoft ta çalışıyorum" dedi birden sanki düşmanımı görmüş gibi oldum :)  :D. Bu sohbetlerden sonrada karşıma böyle birden çıkması nedeni ile ondan ayrıldıktan sonra uzun süre kendi kendime güldüm. Yazılanlar nedeni ile paylaşmak istedim.
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: umutubuntu - 24 Ekim 2009 - 21:38:22
Alıntı yapılan: cengizun - 24 Ekim 2009 - 19:53:31
Bir de şöyle bi şey oldu; Bu yazıda okuduklarım ve Linus' un kitabı ve Stallman ın derneği beni o kadar etkiledi ki bulunduğumuz semte yeni tanıştık ve komşularımızı yeni yeni tanıyoruz karşı komşumuz (dışarıdan varlıklı olarak görünüyor) ile asansörde karşılaştım ve sohbet anında kendisine ne iş yaptığını sordum "Microsoft ta çalışıyorum" dedi birden sanki düşmanımı görmüş gibi oldum :)  :D. Bu sohbetlerden sonrada karşıma böyle birden çıkması nedeni ile ondan ayrıldıktan sonra uzun süre kendi kendime güldüm. Yazılanlar nedeni ile paylaşmak istedim.
İlk zamanlar o his bende de vardı sonradan yerini acıma duygusuna bıraktı :)
Başlık: Ynt: Kim? Neden?
Gönderen: sabian - 24 Ekim 2009 - 21:42:36
Ya aslında gereken tüm açıklamalar yapılmış ama ben de bir belgeyle destekleyeyim :) Her ne kadar Ubuntu'nun parayla satılan bir yazılım olmayacağına inansam da, sermaye çağının ekonomik gerçekleriyle de karşıkarşıya olduğumuzu göz önüne alırsak olmayacak şey değil. Ortada redhat gibi bir örnek varken...

Ama asıl olan Debian'ın duruşudur diye düşünüyorum. Ubuntu debian tabanlı bir işletim sistemidir ve debian paket sistemiyle kurulum yapıyor. Yani anladığım kadarıyla debian sözünü tuttuğu sürece Ubuntu'nun böyle birşey yapacağını düşünmüyorum, yapsa bile KAPI GİBİ (kaya gibi denir genelde) :)  İŞLETİM SİSTEMİ DEBİAN ne güne duruyor. Onlar internet dünyasının ilk demokrat topluluğu olma özelliğini ve güzelliğini halen ellerinde tutuyorlar. Aşağıda linki ve içeriğini vereceğim metin debian'ın manifesto olarak Debian.org.tr adresinde sergileniyor. Yeterince açık ve kullanıcısına sınırsız güven veren bir dil... Bir yerde başka bir manifestoyu da çağrıştırmıyor değil hani :)

http://www.debian.org.tr/Debian_Manifesto (http://www.debian.org.tr)

Bu da içeriği


Alıntı YapÖzgür Yazılım Topluluğu ile Sosyal Sözleşme

1. Debian %100 özgür kalacaktır Bir eserin özgür olup olmadığını belirlemede kullanacağımız yönergeleri Debian Özgür Yazılım Yönergeleri başlıklı belgeyle bildiriyoruz. Debian sistemi ve bütün bileşenlerinin bu yönergeler uyarınca özgür olacağına söz veriyoruz. Özgür olmayan yazılımları geliştiren ve kullanan kullanıcılarımıza destek vereceğiz. Sistemi özgür olmayan yazılımlara ait bir unsura asla bağımlı kılmayacağız.

2. Ürettiklerimizi yine özgür yazılım topluluğuyla paylaşacağız Debian sistemine yeni bileşenler yazdığımızda, bunları Debian Özgür Yazılım Yönergeleriyle uyumlu bir şekilde lisanslayacağız. Özgür eserlerin yaygın şekilde dağıtılması ve kullanılması için elimizden gelen en iyi sistemi yapmaya çalışacağız. Sisteme dahil ettiğimiz eserlere ilişkin hata düzeltmeleri, iyileştirmeler ve kullanıcı isteklerini eserlerin sahipleri olan "üst geliştiricilere" ileteceğiz.

3. Sorunları gizlemeyeceğiz Hata-bildirimi veritabanının tamamını her zaman, herkese açık tutacağız. Çevrimiçinde olan kullanıcılardan gelen hata bildirimleri aynı anda diğer kullanıcılar tarafından da görülecektir.

4. Önceliklerimiz, kullanıcılarımız ve özgür yazılımdır

Bizi, kullanıcılarımızın ve özgür yazılım topluluğunun ihtiyaçları yönlendirecektir. Önceliklerimizde onların istekleri ön sırada yer alacaktır. Kullanıcılarımızın, çok sayıda farklı bilgisayar ortamındaki çalışmalarında ortaya çıkacak ihtiyaçlarına destek sunacağız. Debian sistemlerinde çalıştırılması düşünülen özgür olmayan eserlere karşı çıkmayacak veya, bu tip eserleri hazırlayan veya kullanan insanlardan ücret talep etme girişiminde bulunmayacağız. Başkalarının, Debian sistemi ve diğer eserleri içeren dağıtımlar oluşturmasına herhangi bir ücret talep etmeksizin izin vereceğiz. Bu hedefleri desteklemek gayesiyle bu tip kullanımlara engel hiçbir yasal kısıtlama taşımayan yüksek kalitede unsurlardan oluşturulmuş tümleşik bir sistem sağlayacağız.

5. Özgür yazılım standartlarımızı karşılamayan eserler Bazı kullanıcılarımızın Debian Özgür Yazılım Yönergeleri'ne uymayan eserlere de ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Bu tip eserler için paket arşivimizde "contrib" ve "non-free" alanlarını oluşturduk. Bu dizinlerdeki paketler, Debian'la kullanılacak şekilde yapılandırılmış olsalar bile, Debian sisteminin parçası değildir, CD üreticilerinin, bu alanlardaki paketleri CD'lerinde dağıtmaya karar vermeden önce lisanslarını okumalarını öneriyoruz. Sonuç olarak, özgür olmayan eserler Debian sisteminin bir parçası olmamakla birlikte, kullanımlarını destekliyor ve hata-takip sistemi, e-posta listeleri gibi servisleri özgür olmayan paketler için de sağlıyoruz.

Debian Özgür Yazılım Yönergeleri (DFSG)

1. Özgür Yeniden Dağıtım Debian'da bulunan bir eser'e ait lisans, herhangi bir şahsın çok sayıda farklı kaynaktan program içeren bir yazılım topluluğunun (dağıtım) parçası olarak yazılımı satmasını veya bağışlamasını kısıtlayamaz. Lisans, böyle bir satış için telif bedeli veya başka bir ücret şart koşamaz.

2. Kaynak Kod Program kaynak kodu içermeli ve kaynak kodla birlikte derlenmiş formda dağıtıma da izin vermelidir.

3. Türetilmiş Eserler Lisans; değişikliklere, türetilmiş eserlere ve bunların orijinal yazılımın lisansında belirtilen şartlarla dağıtımına izin vermelidir.

4. Orijinal Kaynak Kodun Bütünlüğü Lisans, kaynak kodun değiştirilmiş halde dağıtımını, _sadece_ yeniden oluşturma sırasında programın değiştirilmesini sağlayan "yama (patch) dosyaları"nın kaynak kodla birlikte verilmesine müsaade etmesi halinde kısıtlayabilir. Lisans, değiştirilmiş kaynak kodla oluşturulan yazılımın dağıtımına sarahaten izin vermelidir. Lisans, türetilmiş eserlerin orijinal yazılımdan farklı bir isim veya sürüm numarası taşımasını şart koşabilir. (Bu bir uzlaşmadır. Debian grubu, program yazarlarını kaynak veya derlenmiş halde olsun herhangi bir dosyanın değiştirilmesini kısıtlamamaya teşvik eder.)

5. Kişi veya Zümre Ayırımı Gözetmemek Lisans, hiçbir kişi veya zümre arasında ayırım yapmamalıdır.

6. Çalışma Alanı Ayırımı Yapmamak Lisans, herhangi bir özel çalışma sahasında programın kullanımını kısıtlamamalıdır. Örneğin, programın ticari sahada veya genetik araştırmalarda kullanılması kısıtlanamaz.

7. Lisans'ın Dağıtımı Programın ilişiğinde bildirilen haklar, kendileri için ilâve bir lisans gerektirmeden, yeniden dağıtımla programın ulaştığı herkes için geçerli olmalıdır.

8. Lisans Debian'a Özel Olmamalıdır Programın ilişiğinde bildirilen haklar, programın Debian sisteminin bir cüzü olması şartına bağlı olmamalıdır. Programın Debian'dan çıkartılması ve Debian olmaksızın, fakat program lisansının öngördüğü şartlar altında kullanılması veya dağıtılması halinde programın yeniden dağıtımla kendilerine ulaştığı bütün taraflar Debian sisteminde tanınanlarla aynı haklara sahip olmalıdır.

9. Lisans Diğer Yazılımların Kullanım Haklarına Karışmamalıdır Lisans, birlikte dağıtıldığı diğer lisanslı yazılımlar üzerine kısıtlama koymamalıdır. Örneğin, lisans aynı ortamda dağıtılan diğer programların özgür olması gerektiğinde ısrar etmemelidir.

10. Örnek Lisanslar "GPL", "BSD", ve "Artistik" lisanslar "özgür" olduğunu değerlendirdiğimiz lisanslardır.

"Özgür yazılım topluluğu ile sosyal sözleşme" kavramı Ean Schuessler tarafından önerilmiştir. Bu belgenin taslağı Bruce Perens tarafından yazılmış ve diğer Debian geliştiricileri tarafından Temmuz 1997'de bir ay süren bir e-posta konferansı boyunca düzenlenerek Debian Projesinin resmî hareket tarzı olarak kabul edilmiştir.

Bruce Perens, daha sonraları Debian'a özel bölümleri Debian Özgür Yazılım Yönergelerinden çıkararak "Açık Yazılım Tanımı"ını yazmıştır.

Diğer kuruluşlar bu belgeyi aynen veya değiştirerek kullanabilirler. Böyle yapmanız halinde, lütfen Debian projesine referans verin