"sadece kurulumdan öncesi" sabit disk bölümleme

Başlatan doktor, 16 Temmuz 2009 - 18:28:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

doktor

merhaba,

asus one netbookuma ubuntu kurulumu yapacağım. harddisk 120 gb ve tamamını linuxa ayırmayı istiyorum. microsoftla ilgili OS'lar için ayrı bir makinem var ntfs düşünmemekteyim.
kısa bi kaç sorum şu;

- tamamen linux kullanacak olsam da ntfs yada fat32 gibi bölümleme formatlı bir alan windows tarzı bi os kurmayacak olsamda gerekir mi?
- ntfs gerekli derseniz şayet bunu kurulum sırasında yapabilior muyuz? çünkü ben kurulum için deneme yaparken disk bölümleme kısmında en altta yer alan elle düzenleme kısmında bölüm oluşturmada ntfs seçeneğini görmedim. bunu nasıl başarabiliriz.
- ve 120 gb üzerinden yorum yapılırsa harddiski nasıl bölmeliyim?
- asıl sorum ise ubuntu kurmadan önce var olan bölümleme tipleri hakkında çok detay içermeyen ve öğretici olacak doküman önerebilir misiniz?  "/" işareti ve yanında "/boot" tarzı ekler ne anlama gelmektedir; bunları da içerirse sevinirim.

özetle :D ; sıfırdan kurulum yaparken harddisk bölümleme kısmını içeren basamakta ne ne için yapılmalı ve neye sebep olmakta?

(nete girme sıklığım değişkenlik gösterdiği için yorumlarınıza geç yada erken cevap verebilirim. şimdiden kusura bakmayın)

saygılar
saygılar

AbkHaZiaN

1-Hayır
2-Ntfs ubuntu dosya sistemleri arasında yok. 1 soru hayır olduğunda bu cevabı okumamıza bile gerek yok  :)
3-Nasıl böleceğiniz size kalmış fakat ben sonraki formatlarda bölümlendirmeye fazla zaman ayırmamak için 15-20 gb gibi bir alan ayırıyorum gerisi yedek bölümü
4-Bu konuyuyla ilgili kaynak görmedim forumda gezerek öğrendiğim için forumda gezmenizi tavsiye ederim :) direk kurulacak alan boyutunu seçip kurmanız yeterli çok fazla üstünde durulacak bir şey değil bence.

agritux

  • tamamen linux kullanacak olsam da ntfs yada fat32 gibi bölümleme formatlı bir alan windows tarzı bi os kurmayacak olsamda gerekir mi?

    Windows kurmayacaksanız fat32 yada ntfs  tabi ki gerekmez. ext3 veya ext4 kullanmanızı öneririm.

  • ntfs gerekli derseniz şayet bunu kurulum sırasında yapabilior muyuz? çünkü ben kurulum için deneme yaparken disk bölümleme kısmında en altta yer alan elle düzenleme kısmında bölüm oluşturmada ntfs seçeneğini görmedim. bunu nasıl başarabiliriz.

    Gerekli değil. Ama kurulum sırasında yapabiliyorsunuz.

  • ve 120 gb üzerinden yorum yapılırsa harddiski nasıl bölmeliyim?

    Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. Kullanımdan kullanıma değişir. Linux dosyaları max 5gb tutar. Buna göre kendiniz ayarlamalısınız.

    Ben sistem için 20gb ayırıyorum genelde.

  • asıl sorum ise ubuntu kurmadan önce var olan bölümleme tipleri hakkında çok detay içermeyen ve öğretici olacak doküman önerebilir misiniz?  "/" işareti ve yanında "/boot" tarzı ekler ne anlama gelmektedir; bunları da içerirse sevinirim.

    "/" bu işareti sistemi kuracağınız parça için kullanacaksınız. Ana dizini ifade eder.
    "/media/sda1" şeklinde bir dizini de sistem dosyaları yanında oluşturacağınız parçalar için kullanacaksınız. sda1 sadece genelde kullanıldığı için verdiğim bir örnektir. sda2 sda3 elma armut kelmahmut şeklinde de olabilir.

  • özetle ; sıfırdan kurulum yaparken harddisk bölümleme kısmını içeren basamakta ne ne için yapılmalı ve neye sebep olmakta?

    Sorularınızın hepsine cevap vermeye çalıştım. Ama zaten her bir sorunuzun cevabı forumda bulunmakta. Bu sorularınız için açılmış  Acemiler için ilk durak gibi bir forum bulunmasına rağmen sorulmuş ve cevaplanmış yüzlerce başlık da mevcut. Ayrıca wikimizde de gerekli dökümanları bulabilirsiniz. Size önerim forumun arama motorunu kullanmanızdır.

    Aramıza hoşgeldiniz. Kolay gelsin.

bytan

Yanıtlar gelmiş ama yine de kendimce örnek bir bölümlendirme yazayım.

Kök dizin (/) için 10 gb civarı bir alan oldukça yeterli olur. Kullanıcı dizini (/home) içinde 1-5 gb arası ayrılabilir. Bu iki alan her yeni kurulumda rahatlıkla biçimlendirilir hale gelmiş olur böylece. Hazırda bekletme, askıya alma, render uygulamaları gibi işlemler kullanılmayacaksa makinede en fazla 1 gb kadar takas alanı yeterlidir. Eğer bu tür işlemler yapılacaksa ram miktarı kadar takas alanı gerekir. Geriye kalan tüm bölümse /media/depo olarak sisteme bağlanabilir. Yeni kurulumlarda bilgileriniz burada güven içinde durabilirler.

/ - 10 gb
/home - 1 ilâ 5 gb arası
swap - En fazla 1 gb veya ram kadar
/media/depo - Geriye kalan tüm disk
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

doktor

dediğiniz gibi bölmeleri ayarladım ve sistemi kurdum. şu an için ek bir sey yapmıyorum sisteme ve bilgi toplamaya ve anlamaya çalışıorum. takdir edersiniz ki konu hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız forumda gezmek ve wikiye bakmak pek şey kazandırmıyor. neyi nerede arayacağınızı bile bilemiyorsunuz. ben açılışı yapabilmek adına forumda başlık açıp sormayı uygun gördüm. ve yaptığınız yardımlar için teşekkür ederim.

harddiski bölme kısmında söyle yaptım;
swap
/
/home
/medya/depo (burayı önce "/archive" yapmıştım fakat sistemi açarken "error 22" die bir hata verdi sistem açılması öncesi; bende "/home" ile birlikte çalışabilir diye düşünüp söylendiği gibi iki slash kullandım)

şimdi sistem açıldığında ise "/medya/depo" kısmı masaüstünde olsun yada bilgisayarım kısmında olsun görünmekte diğeri ise "filesystem" olarak geçiyor ve home ile kök dizini ise görünmüyor görünmüyor.
şu an file system nedir onu anlamaya çalışıyorum.

forumda dolaşmaya devam..

yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
saygılar

ebubekirs

/home dizinini "filesystem" olarak geçen bölümün içerisinde görebilirsiniz. Orası sizin kök dizininizdir (/ ile ifade edilen dizin).
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim