Ubuntu beklentilerinizi karşılıyor mu?

Başlatan eren, 09 Şubat 2009 - 18:45:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ubuntu beklentilerinizi karşılıyor mu?

Evet
496 (71.5%)
Hayır
80 (11.5%)
Kararsızım
118 (17%)

Toplam Oy Verenler: 520

omerrr

mac os x'den sonra hayır, ne winzort ne os x çakması gnome kullanan ubuntu, beklentilerimi karşılıyor. 

nikbinliknet

Alıntı yapılan: omerrr - 11 Mayıs 2013 - 23:27:51
mac os x'den sonra hayır, ne *Windows ne os x çakması gnome kullanan ubuntu, beklentilerimi karşılıyor.

Çakma değil. Onbinlerce destekçisi olan bir topluluğun kollektif çalışması olan GNOME masaüstü yöneticisi bence gayet özgün ve farklı. Bunu GNOME 3 atılımıyla gösterdiler zaten. Mac OS X, Windoes 7-8 ve Ubuntu bambaşka masaüstü kullanımı sunuyor.
İşletim Sistemi:  Ubuntu 17.10
İşlemci: Intel® Core™ i3 CPU M 330 @ 2.13GHz × 4
Ekran: NVIDIA GeForce 310M/PCIe/SSE2

omerrr

#152
Gnome sistem ayarlarına girin. Daha sonra osx é. Dizayn aynıdır. Shell de mission control ile aynı. Çok ufak farklılıklar var. Daha sonra Ubuntunun çalışma alanı hani şu ekran 4 ekrana bölünüyor, ha işte onun aynısı taaa ne zamanlar os x'de vardı. Ubuntu artık utanmış olmalı ki öntanımlı o düğmeyi kaldırdı. Gnome'da Düğmelerini üste ortaya yerleştirme çalışmaları var şimdi de, uygulanacak. O da aynı olacak mac ile.. O bazı şeyleri kabul etmek gerekir. Etkilenme kötü değil ama kopyalama kötüdür.

microanaliz

Sayın omerrr size biri bu tarz konuşsa kızmazmısınız!Ubuntu dört dörtlük işletim sistemi değil ama piyasadaki bir çok işletim sistemine kafa tutacak kadar sağlam ve şık.Siz bize eksiklerimizi yazın bilimsel ifadelerle yorumda bize kullanıcalara kalsın istersen.Unutma görüntü ubuntunun sadece görünen buz dağının denizdeki tepesidir.Zahmet edip denize girip derinlere bakarsan ebu derya olduğunu görürsün.
MicroAnaliz

omerrr

tamam da ben görüntü ile ilgili konuşuyorum şu an, derinlikleri ile ilgili bir yorumda bulunmadım ancak siz beni derinliklere yönlendiriyorsunuz. Kou farklı. Neyse memnun değilim sonuç olarak, Zaten soru basit, memnun musunuz diye sormuş, ben de iki seçenekten biri olan değilim diyorum. Hem malesef şirketlerin desteği de hala daha çok düşük, özellikle adobe firması gelmeden linuxe çok zor.

heartsmagic

Alıntı yapılan: omerrr - 12 Mayıs 2013 - 10:50:10
Etkilenme kötü değil ama kopyalama kötüdür.

Birebir aynı olduğu söylenebilir mi? Ayrıca MacOSX'ten açılıyor madem konu, acaba kendisi ve bizim kullandığımız tüm sistemler dahil fare/imleç kullanımını acaba etkilenerek mi almışız sistemlerimize? Buna MacOS da dahil. Fareyi de geçtim arayüzü, pencere olayını falan ilk kim kullanmış sonra kimler "kopyalamış" bir düşünmek lazım. Ayrıca, MacOS nereden çıkmış? Gökten zembille inmemiştir sanırım. Kodları nereden gelmiş, ne şekilde değişmiş, kamuya açılmasa da kabul ediyor muymuş etmiyor muymuş düşünmek gerek.

Soru basit tabi, anket de ortada fakat yorum yaparken insanları kışkırtmamak lazım. MacOSX'e ve onun üzerinde koştuğu makinelere o ücreti verebilecek ve Linux tarafındaki esnekliği aramayan insanları gayet iyi anlayabiliriz. Fakat artık lütfen "o şunu kopyaladı o nedenle şöyle böyle" yorumlarından vazgeçelim, komik duruyor çünkü.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DechroS

Maalesef beklentilerimi karşılamıyor. Fakat daha iyisi yapılana kadar Ubuntu kullanmaya devam edeceğim.

Neden karşılamıyor?

1- En başından alalım. Kurulumdan başlayalım. Kurulumu gayet kolay ve basit, istenildiği takdirde daha gelişmiş ayarlarla kurulumu yapmak da mümkün. Bunlar artı puan.

Ama; Her kurulumda %100 doğru kurulum yapmıyor. Otomatik ayarlarda bile kurulum yapılmış olsa, her 5 yüklemenin 1 inde mutlaka bir şeyleri eksik veya hatalı kuruluyor. Bunları daha sonra el ile düzeltmek lazım.

Örnek 1: Birkaç defa sol paneldeki simgeler kurulumdan sonra eksik gözüktü. Bunları el ile eklemem gerekti.
Örnek 2: Diğer formatlarımdan sonra sistem aşırı şekilde yavaş çalıştı, ta ki yeniden yükleyene kadar.
Örnek 3: Kendinden yüklü gelmesi gereken dahili programları eksik kurdu. Mesela birisinde Thunderbird hata verdi yeniden kurmak zorunda kaldım, diğerinde Ubuntu uygulama merkezi hiç açılmıyordu.
Örnek 4: Açılıştaki ve kapanıştaki Ubuntu logoları tam dolmadan konsol yazılarını göstermeye başlıyor. Sistem açılıp kapanıyor ama Ubuntu logosunun görüneceği yerde siyah konsol çıkması hiç hoş bir görüntü oluşturmuyor.
Örnek 5: Çoğu zaman işaretlediğim halde kısıtlanmış eklentileri kurmuyor. Daha sonra konsolla kurmak zorunda kalıyorsun.

2- Sistemi kurduk. Sıra geldi sürücüleri yüklemeye.

Ubuntunun ayarlar bölümünden ekran kartı uygulamalarını kurduğumda her seferinde sistem çöktü. Dikkat edin başka kaynaklardan kurmadım. Ya da eksik konsol komutları kullanmadım, normal bir şekilde her kullanıcının yapması gerektiği gibi ek sürücüler sekmesinden kurdum.

Sistem çöktüğü gibi beni simsiyah konsolla baş başa bıraktı. Ben ne yapıyım şimdi? Ne suçum var benim? Sistemi kurmuşum, sürücülerini de ubuntunun deposundan yüklemişim, ne hatam var benim? Haydi diyelim içinde önemli belgelerim olmuş olsaydı ve ben bu durumdan kurtulmayı bilmeseydim ne yapacaktım o zaman? Bu kadar kararsız olur mu bir sistem?

En azından biraz ingilizcemiz var da askubuntu.com dan bir şeyler görüp düzgünce kurabildim ekran kartımı.

Evet, bu durum windows'ta da başıma geldi. Sürücüleri yükledikten sonra sistem kabul etmedi hata verdi. E peki windows ne yaptı? tüm masaüstünü kapatıp beni cmd.exe ile baş başa mı bıraktı? hayır. Sistemi açtı, sürücülerin çalışmadığını söyledi ve normal bir şekilde çalışmaya devam etti.

3- Zar zor kurduk sürücüleri. Haydi şimdi sıra özelleştirmede.

Özelleştirme demişken compiz efektleri olmadan özelleştirme olur mu? Hemen compiz'i kuralım ve reboot atalım.

Ama o da ne? Unity arayüzü çökmüş, beni bomboş masaüstüyle baş başa bırakmış. E benim ekran kartımın sürücüleri son sürüm, compiz desteğine "evet" yazıyor konsolda. peki ben ne yaptım da yine bu sistemi bozdum? ben mi beceriksizim?

Konsolu açıp unity arayüzünü sıfırladık, sistemi yeniden başlattık. Her şey düzeldi.

4- E bari uygulama-oyun yükleyelim.

Uygulama dükkanı çok yetersiz, uygulamalar detay söz konusu olduğunda çok yüzeysel kalıyor. Bu konuda biraz geliştirilmeleri lazım. Canonical şirketi olarak uygulama geliştiricilerini desteklemeli, oyun yapımcılarıyla anlaşma yoluna gitmeli. Çünkü diğer bir çok linux dağıtımının arkasında şirket yok ve ubuntu bu avantajı kullanmalı, çok geç olmadan.

Ubuntu kullanıcısıyım, severek kullanıyorum ama bu konularda eğri oturup doğru konuşmak lazım. Linux dağıtımlarının daha ciddiye alınması için bu maddelerin tamamlanması gerekiyor.

omerrr

Ben ubuntu ile 7 seneden beri ilgileniyorum. İlk zamanlar harici ekran kartı olmayan ve belleği düşük bir masaüstü ile ilk denemelerimi yaptım. Sistem açılmadı. Bir daha kurdum, aşırı yavaştı, fare imleci oynatırken kasıyordu, RAM 256 idi, hatırlıyorum. XP harıl harıl çalışırken ubuntu malesef kasıyordu. Neden bunu dedim, hani derler ya Ubuntu ile eski bilgisayarları çalıştırabilrisiniz diye, vallahi yalan. Düşünün daha 7 sene önce ben 256 ram'de çalıştıramadım ubuntuyu.

Şimdi ubuntu güzelleşti, makyajlandı, ee iyi de oldu, estetik şart tabi, insanın canı gidiyor. Ama bu sefer de yemin olsun 4 gb bellek, intel 3000 ekran kartında çalıştırırken ubuntuyu bu sefer de dash kastı. Aramaları 10 saniyede yapıyor, var mı böyle bir yavaşlık. Alt yapı iyi diyorlar ama bunu farkettim, aslında hep o arkasına sığınılan alt yapı da pek iyi değil diğer sistemlere göre. 

Ubuntudan hiç vazgeçmemeiştim. Arkadaşlarıma ısrarla öneriyordum, Ubuntu'dan para mı alıyorsun be kardeş dediklerine çok şahit oldum. Güzel sistem, virüs girmiyor, hem artık havalı da dediğime kalmıyor, uygulama sıkıntısı çekiliyordu bu sefer de. 

Uygulama yoksa bu Canonical'in suçu değil ya programcıların, şirketlerin mesela Adobenin suçu dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ama hiç çuvaldızı ubuntuya batırmayalım. hayır bunda En büyük suç ubuntunundur. Bakın kaç seneden beri faaliyette bu şirket. Arkasında para var, neden hala dah adamakıllı bir sistem yapmadılar? yapsalar belki o zaman artan populasyonla beraber şirketler destek verecek...

sonuç olarak ubuntu'dan ben umudumu kestim. Belki bu yıllardan sonra atılım bekleyenler var malum bir sürü proje, ama ben 8 seneden beri bekliyorum olmadı, bundan sonra da olmaz. Evet öğrenilmiş çaresizlik ise çaresizlik. Hani diyorlar ya Ubuntu win gibi şişmez diye, o da yalan. Öyle bir şişiyor ki. Hem şöyle bir şey var. Kim şişip şişmediğini kontrol edebilecek kadar kullanıyor ki ubuntuyu. Bizim camia meraklıdır. Her 6 ayda bir sistem yeniliyoruz, şişmesine fırsat bırakmıyoruz ki :)

DechroS

@omerrr

Dediklerinize katılıyorum. Şu anda Ubuntu yeni yüklenmiş halindeyken ramın %30 unu tüketiyor. Windows 7 %23 ünü, Windows 8 ise %18 ini tüketiyordu.

Dahili ekran kartım "Intel 5000" i kullandığım zamanlar "dash" butonunun gelmesi 2 saniyeyi buluyordu. Uygulama simgelerinde gezerken çok kasıyordu. En azından harici Ati 6610M ekran kartını kurdum da bu durumdan kurtuldum.

Yaklaşık 10 yıldır ubuntunun arkasında Canonical şirketi var. Ve ben bu şirketin hiçbir katkısını göremedim. Tamamen topluluk tarafından geliştirilen dağıtımlar ile hiçbir farkı yok. Tek farkı Unity arayüzü. Diğer konularda, uygulama sayısında ve sistem kararlılığında aşırı derecede sıkıntı var.

buradan kimse çıkıp bu dediklerime "sen yalan söylüyorsun." diyemez çünkü gerçekler böyle. Sen bir şirket olarak desteğini koymalıydın.

heartsmagic

Tabi @omerrr, zaten herkes tek tip, senin gibi.

Hani bak @DechroS cidden bazı eleştiriler getirmiş onu anlıyorum zira ayrıntısıyla yazmış. Bazılarına katılırım bazılarını katılmam. Nelere katılmam meselâ? Her 5 kurulumdan 1'inin sorunlu gittiğine. Bende hiç kurulmayan uygulama olmadı, simgeler hiç eksik gelmedi, kurulumlarım hep tam olmuştur. Kendisine denk gelmiş bir şeyler muhtemelen, fakat bu genel bir sorun değildir zira böyle olsa çok duyarız. Demek ki özel bir sorun var. Compiz ile özelleştirme meselesi de göreceli, Compiz kuralım demiş meselâ. Compiz zaten kurulu sistemde, kurulu olmasa Unity çalışmaz zira kendisi Compiz üzerinde çalışıyor şu an.

Katıldığım şeyler ne? Şu grafik kartı sürücüleri meselesi. Nvidia için son zamanlarda eğer linux-headers paketi kurulu olmazsa Unity'nin bozulması sorunlarını görmeye başladık. Olmamalı bu, oluyorsa da hata kayıtlarını dikkate almalılar. Optimus konusu da karışık, eğer sistemde Optimus varsa bunu artık anlamalı Ubuntu, en azından bir yönlendirme yapmalı. Yapmayınca insanlar kuruyor sürücüyü sonra afallıyor.

Fakat @omerrr, sen vur kaç yaptığın için sana katılmam imkânsız. Hele hele yorumlarının elle tutulur bir yanı yok. Son cümlenden başlayayım, o kadar eminsin ki Ubuntu'yu uzun süreli kullanmayacağımıza? Eh doğrudur, insan herkesi kendisi gibi sanır zaten. Sonra da Mac gibi bir şeyi bulunca gelir yapıştırır buraya yorumu... Herkes senin gibi değil @omerrr, uzun hem de çok uzun süreler Ubuntu kullanan insanlar var bu forumda. Hem de diğerlerine yardım etmek için sistemlerini çöpe çeviren fakat yine de Ubuntu'yu şişiremeyen. Demek ki at sahibine göre kişniyormuş.

Bir de bir insan 4GB bellek ile Ubuntu kullanamıyorsa oturup şapkasını önüne koymalı. Benim 2GB'lık makinede bile Ubuntu ancak yanına sanal makine koyarsam şişiyor ki o da normal. 4GB ile kullanamıyorsan bence biraz beceriksizlik olsa bu gerek....

Böyle mi demeliyim yani? Sen doğrudan kendince yorumlar yapıyorsun, biz de bu şekilde mi yorumlamalıyız? Yoksa "Acaba bu arkadaşa özel bir sorun mu vardır" diye düşünüp sana yardımcı olmaya mı çalışmalıyız? Fakat senin sorunu yardım almak değil, bunu çok ama çok belli ediyorsun.

Son sözler, kim hangi sistemle mutluysa onunla devam etsin lütfen. Fakat bu ortamda bir sistemi "hırsızlık" ile suçlayacaksan önce o konudaki yorumlara cevap ver. Onları görmezden gelip, vur kaç yapma, yapacaksan hiç yorum yapma.

@DechroS da bir yorum geçmiş. Gerçekler? @DechroS, neden gerçekler olsun ki, zira o gerçekler bende yok örneğin. Olmayanlarımız var, belki olanlarımız var. Şimdi her zaman itiraz ettiğim şeye itiraz edeyim: Genelleme. İnsanlar genelleme yaptıkları sürece haklı olamazlar. Sorunlarımız var fakat tutup bunlar "gerçekler zira herkeste" var demek doğru bir tutum değil.

O zaman herkese söylediğimi size de söyleyeyim, ben de diyeyim ki "hiç sorunum yok, bu gerçeğin ta kendisi. foruma girmeme de gerek yok".

Canonical için de konuşurduk ama sanırım boşa konuşuruz bu gidişle. Babamın şirketi değil korumam gerekmiyor fakat katkısını da yok sayacak kadar nankör değilim. Yanlışları da vardır, doğru fakat madem hiç katkısı yok sessiz sakin diğer topluluk dağıtımlarını kullanabilirsiniz. Çemkirmeye gerek yok yani.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

omerrr

@heartsmagic olayı kişisele çevirdiğin için bir kere seni hatalı buluyorum. Unity'nin yavaşlığı herkesin dilinde, demek ki at sahibine göre kişnemiyormuş. Ama at gözlüğü takanlar varmış senin gibi ki bazı şeyleri göremiyorsun. 

Dediğim gibi olayı kişiselleştirdin. tadını kaçırdın. Forum senin babanın malı ya atarsın bizi forumdan kafan kızınca olur biter en kötü ihtimal. Ama biz seni atamayız kurduğun edepsiz üslubundan dolayı. Sen devam et.. Gözlükler yakışmış :)

heartsmagic

Edepsiz üslup :) Olayı kişiselleştirmek :)
Alıntı yapalım:

Alıntı Yapmac os x'den sonra hayır, ne *Windows ne os x çakması gnome kullanan ubuntu, beklentilerimi karşılıyor.

Dinime küfreden müslüman olsa...

@omerrr, inan forum babamın malı değil, olayı da kişiselleştirmiyorum. O kadar ki bana "edepsiz" diyerek bir nevi hakaret etmeni bile görmezden geleceğim. Zira ben de sana "beceriksiz" demiştim. Fakat sen hâlâ benim yorumlarımı cevaplamamışsın bakıyorum. Bu forumda senelerdir gördüğüm "vur kaç" yapan tiplerin içine girmek üzeresin. Eğer bir şeyi ispat edemeyeceksen, söylediğin şeyin de arkasında duramayacaksan hiç konuşmamalısın.

MacOSX konusu için bekliyorum cevaplarını. Ayrıca o Unity'ye yavaş diyen "herkes"i de görmek isterim.

Uniy bende güzel güzel çalışıyor. "Beni sokmayan yılan bin yaşasın" mı demeliyim? Hayır, ben forumda kalıp yardım almak isteyenlere elimden geleni yapar, sana "beceriksiz" demeye devam ederim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

meda

@Omerr çok konuşuyorsun ama boş konuşuyorsun :) Win 7/8 ram kullanımı Ubuntu'nun tam üç katı Ubuntu-410 MB Win 8-1.20 GB RAM kullanıyor.Hızı vs hikaye 7/8 güncelleyince sürücüleri kurunca açılışından çalışma hızına kadar %30 performans kaybı yaratıyor.Madem bu kadar iyide sp1 sp2 vazgeçip Win 8.1 OS satacaklar benzer durum Mac içinde geçerli.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

omerrr

@shadow ram kullanım olayını ben demedim bir kere bu bir. İkincisi 4gb ram varsa istediği kadarını kullansın sistem. Beni o ilgilendirmez. Kullandığını hakkıyla verebiliyor mu o önemli. Ben tüm sistemleri kullanmış biri olarak ubuntu kasıyor. Haa diyebilirsin sadece senin makinede, hayır başka makinelerde de denedim. Bir çok arkadasa kurulum yaptım, unity hep aynı geç, her şeyi geç.

Hem burada sadece ram kullanımından bahsedilmiyor. Bakın @dechros ne demiş, ben ne demişim. Bunlara biraz kafa yorun. cevap yok. 

@Heartsmagic. olayı sulandırmaya gerek yok. savunuculuğa da gerek yok. Ben memnun değilim nedenlerimi de sıraladım. Hem bu soru kişisel bir soru, memnun ediyor mu etmiyor mu? Etmiyor, nedenleri belli. Ben cevap verirken acaba geneli ne der, genelinde mi bunlar diye düşünmek zorunda değilim (ki genelinde, evet; unity gecikmeleri genelde var)

heartsmagic

Ne düşünmek zorunda olduğun ya olmadığın beni ilgilendirmiyor, kendi düşüncelerini gayet güzel bir şekilde söyleyebilirsin. Fakat tutup "benim sorunum var, demek ki herkesin sorunu" var mealinde bir şey söylersen senin ne düşündüğün de beni ilgilendirmez. Gelir yorumumu yaparım kısacası. 

Olayı da sulandıran ben değilim, birazcık aynaya bakar insan. Kendi sorununu genele vurup "herkeste yavaş" diyen birisi beni olayı sulandırmayla itham ediyor. Ondan önce ise MacOSX'ten çalma, çakma yorumu yapan birisi yine beni sulandırma ile suçlayamaz. 

Neyse, anlaşılan sen de "bir türlü cevap veremeyen" tipler kervanına katıldın bu başlık sayesinde. Forum babamın malı değil ancak yorumlarım ve düşüncelerim benim malım. Forumun orta yerinde "mesnetsiz" şeyler söylemeden önce tekrar düşünürsün böylece.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DechroS

#165
@heartsmagic, 11.04 sürümünden beri ubuntu kullanıyorum ve gayet memnunum. Son zamanlarda forumda biraz daha aktif olmak istedim, elimden geldiğince bir şeyler paylaşmak için işim ve ilgi alanım gereği böyle bir konu açtım: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39126.0 Zaten tasarımlarım devam ediyor, bunları daha da geliştirip dergide veya ana sayfada yayınlanabilecek kaliteye getirmeyi düşünüyorum.

Bunun dışında bu anket öznel bir anket, Ubuntu beklentilerimizi tatmin etti mi? Etmedi mi? Herkesin beklentileri farklıdır, herkes farklı şeyler düşünebilir bu konuda özgürdür. Fakat genelleme hususunda size katiliyorum. Katilmadiğim şey ise şudur; Ben Canonical firmasının Ubuntuya olan katkılarını yetersiz buldum. Bunu genelledim. Kendi sorunlarımı başkasına genellemedim. Yanıldığınız nokta bu olmuş.

Yani bendeki sorunlar genelde de olacak diye bir kural yok. Ben demedim ki zaten "herkesin kurulumunun beşte biri hatalıdır" diye. Lakin Canonical firmasının katkısını az bulduysam genele az bulmuşumdur. Sana az katkısı var, ona çok katkısı var diye değil.

Peki Canonical firmasının katkısını neye dayanarak az veya çok dedim? (Bu da öznel bir yargıdır aslında, tartışılacak bir konu değildir ama bilgi paylaşımına her zaman açığım.) Çok klişe bir örnek olacak ama Google-Android ilişkisine dayanarak bunu söyledim. Biliyorum Android tam Linux dağıtımı sayılmaz, aynı zamanda Apache lisansıyla korunuyor fakat sadece 4 yılda Google sıfırdan mobil platform oluşturup bunu zirveye taşıdıysa Canonical aynı şeyi neden 10 yılda yapamadı? Apaçık ortada ki Canonical firması artık mobil platforma ağırlık veriyor hatta neredeyde tüm iş gücünü o yöne kaydırmışlar. Fakat bu mobil platform ortaya çıkmadan önce de  bir şeyler yapılabilirdi.

İyi de ne gibi bir şeyler? Ne katkısı bekliyorsun?

Linuxa sürücü ve oyun desteği almak için bayrağı taşıyacak tek dağıtım Ubuntudur. Çünkü hiçbir dağıtımın arkasında böyle güçlü bir şirket-dernek-topluluk desteği yoktur. Bunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Hal böyle olunca Canonical firmasına ipi göğüslemek düşüyor. Gerekli anlaşmalar, sözleşmeler ve desteklerle öne atılması gerekiyordu. Piyasada daha sağlam durması gerekiyordu. Sadece Linux camiasında değil, tüm işletim sistemleri camiyasında adının tereddütle anılmasını isterdim ubuntunun.

Bugün Windows Phone 8 ve IOS, Androidden nasıl çekiniyorsa (ki androidin resmi olarak arkasında davalarını üstlenecek bir şirket yokken bu durum böyle.) Bilgisayar dünyasında da Üçüncü büyük olmasını beklerdim. Ben bilgisayarımı Ubuntu yüklü halde istiyorum dediğim zaman mağaza görevlilerinin renginin solmasını dilerdim. (ödenen lisans ücretleri vs için.)

Ha benim beklentilerim buydu, hala da bu olacak. Bu dediklerim hakkında gerçekleri söylediğimi düşünüyorum. Önceki mesajımda da gerçekler derken işte bu gerçekleri kastettim. Bilgisayar sorunlarımı genellemedim. Yine bana tutup "gerçekler?" diye mesaj atmanız biraz gereksiz olmuş, makalelerden alıntı yapmam gerekmiyor umarım.

Not: Son olarak birkaç sözümü de not olarak eklemeyi düşündüm. Microsoft ve Apple firmaları son kullanıcı olarak bizi tembelliğe ittiler bunu şiddetle kabul ediyorum. Beni ubuntu kullanırken komutlarla boğuştuğumu gören arkadaşlarım tuhaf bir gülümsemeyle bakıyorlar hep bana. "eheheh neden bu kadar yoruluyorsun ki? ne gerek var ki bunlara?" Bu mantıktan aşırı derecede tiksiniyorum ve beni Linuxa yaklaştıran şeylerden de birisi bu. Ben bir şeyler yapmak istiyorum, kendi kendime başarmak, sistemin veya arayüzün beğenmediğim yanlarını özgürce değiştirmek, istediğim programı bulamadığımda benzer uygulamaları kendime göre özelleştirmek. Ben bu şekilde emek vererek kullanmayı seviyorum, işte o zaman bu bilgisayar bu işletim sistemi bana ait diyebiliyorum. Ama bu hazırcılık ve "ne gerek var"cılık anlayışına da çok sinirleniyorum. Linux dediğimizde beni ubuntu kullanırken gören arkadaşlarımın aklına kodlar ve sıkıntılar geliyor. Bu anlayışın yıkılmasını da bekliyorum.

Hazırcılık anlayışından ne kadar nefret etsem de Ubuntunun daha yaygın bir dağıtım olabilmesi, birçok son kullanıcıyı saflarına çekebilmesi için yine kodlardan kopup her şeyi arayüze dökmesi gerekiyor. Buraya kadar her şey normal çünkü ne kadar çok kişi bu dağıtımı kullanırsa ubuntunun söz sahipliği ve saygınlığı bir o kadar da artacaktır. Çünkü Bilgisayar kullanıcılarınin yüzdesinde linux arttıkça işte o zaman diğer şirketler korkmaya başlar. Fakat bu hazırcılık anlayışı yani kapitalizm denen şey GNU/Linux mantığına ters düşüyor. İşte bu konuda ikilemdeyim.

monthy_python

@ömer: osx 10.8.3 top çıktısı (hiç bir program açık değil):
Load Avg: 0.52, 1.23, 1.74  CPU usage: 0.24% user, 0.97% sys, 98.78% idle
MemRegions: 14561 total, 556M resident, 55M private, 383M shared.
PhysMem: 1447M wired, 1262M active, 671M inactive, 3379M used, 4804M free.

Ubuntu studio 13.04 top çıktısı:
top - 04:38:38 up 1 min,  2 users,  load average: 0,57, 0,27, 0,
Tasks: 257 total,   2 running, 252 sleeping,   0 stopped,   3 zo
%Cpu(s):  0,6 us,  0,6 sy,  2,9 ni, 94,6 id,  1,2 wa,  0,0 hi, 
KiB Mem:   8214560 total,   933952 used,  7280608 free,    76400
KiB Swap:        0 total,        0 used,        0 free,   450484


osx ~%2 işlemci, 3.2 G ram kullanırken ubuntu ~%6 işlemci 0.8 G. ram kullanıyormuş.

Ben unity'de bir kasma, yavaşlık farketmedim. Unity'de en beğendiğim özellik, diğer masaüstlerinin aksine (KDE ve XFCE'yi denedim) klavye ışıklarının sürücü yüklemeden "tak çalıştır" çalışması. 13.04 ile ısınma sorunu da kalmamış.

Kötü yanı ise ubuntu, apple donanımı ile tam uyumlu değil, imleçsüreri kullanmak eziyet olabiliyor mesela.
Şuradaki video bu konuda umut verici, sanki ilerleyen zamanda destek artacakmış gibi görünüyor.

Alıntı yapılan: DechroS - 17 Mayıs 2013 - 00:53:33
Beni Linuxa yaklaştıran şeylerden de birisi bu. Ben bir şeyler yapmak istiyorum, kendi kendime başarmak, sistemin veya arayüzün beğenmediğim yanlarını özgürce değiştirmek, istediğim programı bulamadığımda benzer uygulamaları kendime göre özelleştirmek. Ben bu şekilde emek vererek kullanmayı seviyorum, işte o zaman bu bilgisayar bu işletim sistemi bana ait diyebiliyorum.

%100 katılıyorum buna, beni de ubuntuya çeken şey bu.

Anket sorusuna gelecek olursak, Ubuntu benim beklentilerimi de tamamıyla karşılamıyor ama gidişatı da umutsuz görmüyorum, iyiye gidiyormuş gibime geliyor.

microanaliz

Sayın  DechroS ;
Bende sizin sorunlarınıza benzer sıkıntılar oluyordu acemi olduğum zamanlarda.Daha sonra firefoxdan indirdim ve CD doğrulaması yaptım verilen kotlarla ve şimdi hiçmi hiç sıkıntı yaşamıyorum.Abim de aynı sıkıntıları yaşıyordu beraber yükledik hiç bir sorun yaşamadık.Bazılarınında bilgisayarlarında donanım sıkıntıları yaşanıyor...
MicroAnaliz

DechroS

Alıntı yapılan: microanaliz - 17 Mayıs 2013 - 12:16:01
Sayın  DechroS ;
Bende sizin sorunlarınıza benzer sıkıntılar oluyordu acemi olduğum zamanlarda.Daha sonra firefoxdan indirdim ve CD doğrulaması yaptım verilen kotlarla ve şimdi hiçmi hiç sıkıntı yaşamıyorum.Abim de aynı sıkıntıları yaşıyordu beraber yükledik hiç bir sorun yaşamadık.Bazılarınında bilgisayarlarında donanım sıkıntıları yaşanıyor...

bu sıkıntılar acemi olsun olmasın herkesin başına gelebilecek şeyler. Zaten şu anda herhangi bir sorunla karşılaştığımda bunu düzeltebilecek bilgiye sahibim, eğer ki hiç olmadı forumdaki arkadaşlar da yardımlarını esirgemiyorlar. bunları problem diye sözünü etmeye dahi değmez aslında ufak tefek şeyler.

freeman

Benim şimdilik beklentilerimi karşılıyor. İlerde ne olur bilemem. Belki birgün cidden artık kendi sorunlarımı kendim çözersem, o zaman başka bir dağıtım düşünürüm. Ama şimdilik yeterli geliyor. Tabi ki ben de, Windows 'ta kullanmak zorunda olduğum programlar yüzünden Windows 'u tamamen silemiyorum ama genelde hep Ubuntu da takılırım.

Ayrıca Ubuntu 'ya her 6 ayda bir yeni bir versiyon gelmesi beni de rahatsız ediyor. Benim bilgimle orantılı olarak, mesela 12.04 ile 12.10 arasında hgiçbir fark göremedim ben. Hatta 13.04 te de çok büyük farklılıklar görmedim.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

heartsmagic

@DechroS, gerçeklerle ilgili yorumu senin yazdıklarını gördükten sonra ekledim. Orada bahsettiklerinden hangisini vurguladığını bilemem ben, okuduklarımın çoğu sorunlar üzerine, aralarından bir tanesi Canonical ile ilgili. Gerçi o konuda da itirazım olacak fakat hani benim gerçekleri genellediğin yönündeki düşüncem o sorunlar silsilesini okuduktan sonra oldu.

Canonical'a gelirsek. O iş ne yazık ki uzaktan göründüğü kadar kolay değil. Canonical muhtemelen Ubuntu'dan hâlâ kar edemiyor, nasıl edebilir ki? Tamam piyasaya girsin, nüfuz etsin, anlaşma yapsın vs. fakat bu sadece kendisinin uğraşıp yapabileceği bir şey değil. Kısa vadede olabilecek bir şey hiç değil. Google ve Android örneğinin birebir uymadığını sen de söylemişsin, fakat benzetmek bile yanlış bence. Zira Google çoktan ununu eleyip eleğini asmış, kâr ettiği ortamlar çok farklı. Haliyle ortaya "zaten var olan" bir sistemi çatallayıp bunu da ortaya sürmek çok sorun olmasa gerek onun için. Kaldı ki meselenin aslını Google yapmadı Android konusunda, üreticiler yaptı. HTC, Samsung ve birçok üretici alıp o Android'id kendi donanımları için düzenlemeseydi, piyasaya sürmeseydi şu an ne olurdu? Her birimiz telefonlarımıza Android kurup/kurmaya çalışıp "Aman çok bellek tüketiyor, aman şu hatası var, aman bu hatası var, aman çok zor" diyor olurduk. Sonra da "Google bu işi kıvıramadı" derdik. Linux genelinde, Ubuntu ve diğer dağıtımlar özelinde şu an yakınma sebebimiz bunlar işte. Umarım anlatabilmişimdir.

Canonical'a gelinceye kadar daha önceki birçok şirket neden bu işi yapamadı ya da yapmadı mı? Belki Redhat destekçileri kızacaklar bana ama senelerdir bu işin içindeler, neden son kullanıcıyı düşünmediler pek? Sunucu tarafında pazar payları oldukça güzel (kendi çapında tabi). Ancak son kullanıcı için Gnome'a destek vermek dışında ne yaptılar? Hiç piyasayı bu konuda zorlamayı düşündüler mi? Benim garipsediğim konu Redhat için bu yorumları yapılmıyor, fakat Canonical için yapılıyor. Belki de sevildiği içindir, umarım öyledir.

Bu işler biraz zamanla oluyor. Canonical'ın da yanlışları, eksikleri oldu. Yavaş yavaş giriyorlar pazara, sunucularda bile Ubuntu kısa bir süre önce öne çıkmaya başladı. Hala belli başlı büyük projeler bazı dağıtımlara özel iş görüyorlar. Fakat dünyada son senelerde Linux kimin sayesinde konuşuluyor? Bence Ubuntu ve şirket olarak Canonical. Elbette son kullanıcı ve boyalı, görsel basın bazında konuşuyorum. Zira diğer türlü sunucudur vs. kanadında Linux'u, Redhat'i, Centos'u, Debian'ı bilen biliyor.

Açıkçası Ubuntu gibi bir dağıtımı bana/bize özgür bir şekilde sağladığı sürece sahiplenirim Canonical'ı. Elbette yeri geldiğinde eleştirelim, şu Amazon meselesinde olduğu gibi. Ancak eleştirirken de öldürmeyelim. Zira ben kendisinden yararlanıyorum, bunun da ötesinde son kullanıcı yararlanıyor. Bugün Ubuntu bitse ben geçerim başka bir dağıtıma, şu kadar senelik tecrübemle de pek zorlanmam. Fakat son kullanıcı dediğimiz insanlar ne yapacak? Başka bir dağıtıma yönelecek elbette, fakat onun da Ubuntu'dan ne farkı olacak?

Sorunsuz dağıtım ve sistem yoktur. Bu anket elbette öznel bir ankettir. Hep söylüyorum sorunların olduğunu kabul etmesek bu forumda hiç bulunmayız. Ancak anketi oylarken ya da görüş bildirirken "Bende böyle, herkeste böyle işte" (senden bahsetmiyorum burada) dersek ya da "çakma bilmem ne" diye yorum getirirsek tutup itiraz ederim. Öteki türlü "Beklentilerimi karşılamadı zira makinemde şöyle böyle sorunlara neden oldu, kullanamıyorum kendisini. Kullanamadığım sistem de ne yazık ki beklentilerimi karşılamıyor" demek gayet normal. Benim ilk itiraz noktam şu sayfada bu yönde olmadı zaten. Çakma bilmem ne konusuna oldu, fakat ben yorum yaptıktan sonra 4GB bellekle bile çalışmayan bir Ubuntu'dan bahsediliyor ve bu genelleniyordu. Komikti yani.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

guopx

Anket hakkında yorum yapmam gerekirse önce kararsızım demiştim ama simdi beklentilerimi karşılıyor diyeceğim. Kendi adıma konuşuyorum tabii ki  :)
Tıp fakültesinde öğrenciyim ben, Hocalar sunum verir ses kayıtları çıkar LibreOffice var,  Biyoistatistik dersleri olur SPSS for linux var, müzik dinlemeyi severim clementine var ve ne itunes'u ne winamp'ı aratmıyor (sadeliği severim :) ) Youtube artık o kadar sorun olmuyor olsa bile kimin umrunda HTML5 var. Yani ubuntuda olması gerektiği gibi olan onlarca yazılım var. Masaüstü deneyimi konusunda uzun dönem destekli sürümler oldukça sade ve kararlı 10.04 mükemmeldi 12.04'te öyle (ara sürümler için bunu ne yazık ki söyleyemiyorum en azından benim donanımım için 12.10 ve 13.04'ten çok canım yandı ve kürkçü dükkanı 12.04'e dönmek zorunda kaldım :) ) Oyun oynamam fazla, linux ile tanışmadan önce de oynamazdım. Tamamen kişiselleştirilebilir bir sistem ile karşı karşıya olduğumuzdan bahsetmiyorum bile. Tek kötü yanı notlarımı öğrenmek için bilgisayarı açtığımda kendimi bash kodlarıyla uğraşırken ya da ubuntu forumlarında buluyorum ama olsun o kadar :)
Bir de bataryayı su gibi içmese mükemmel olurdu :)
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

microanaliz

Karşılıyor ama biraz arsız  çocuk gibi bir şey isteyeceğim.Belkide bu istek diğer sürümlerde yerine getirilecek ama genede söyleyeyim.Eski gnomede istediğimiz kadar özelleştirebiliyorduk göselliği keşke bu esnekliği ubuntu gene bize sunsa bal gibi olurdu her halde.
MicroAnaliz

xwes

Malesef karşilamiyor. Ubuntu derken orjinal ubuntudan bahsediyorum. Yoksa suan zaten ubuntu tabanli mint + kde4 kullaniyorum.
1-2 yildir linuxtan uzaklaşmiştim, bilgisayarimda vardi ama kurcalamaya zamanim olmuyordu. Yaklaşik 1 haftadir neler olmuş bakalim diye denemelere başladim.

Once unity ile gelen ubuntuyu denedim; açikçasi bilgisayari kasti (muhtemelen donanimlarla uyuşmadi) ve sik sik dondu, çozulmedi. Biraz kurcaladiktan sonra duzelmeler oldu ama çok da şik olmayan ve ozelleştirilemeyen bu sistem için kesinlikle berbat bir performans aldim.

Sonra gnome sheel, gnome3 kurdum, en guncel surumu yeterince gelişmiş degildi, ben de karasiz surumunu indirdim, bu şekli ile tatmin edici guzellik ve performansta idi ancak tahmin edersiniz çok kararsizdi. Bu da olmadi.

Ubuntunun ana akimindan ayrilmak istemedigim icin tekrar format atmak sureti ile unity'ye bir şans daha verdim. Ancak yine performans, ozelleştirme ve yetersizligi nedeni ile kaldirdim. Unity fikir olarak guzel bir proje olabilir ama bence daha tam oturmamiş bu sistem ile ubuntu çok yanliş yapiyor.

Ubuntu ve deb paketlerinden vazgeçemedigim için linux mint + kde-4 kurdum ve hem performans hem de gorsellik ve ozellikler açisindan kendimi hem evimde kadar rahat ve guvende hissediyorum.
Linux beklentilerimi karşiliyor ama "ubuntu unity" karşilamiyor.

okkangal

Sürümünü hatırlamadığım ama Gnome destekli bir UBUNTU deneyimim olmuştu önceden . O zamanlar çeşitli performans sorunları nedeni ile beğenmemiş ayrıca da  .NET ile ilgilendiğim için PC de tutma ihtiyacı duymamıştım . Daha sonraları JAVA ile ilgilenmeye başladım ve dolayısı ile Microsoft'a bağımlı olmadığımızı anladım . Daha da sonraları Python dili ile ilgilenmeye başladım ve araştırmalarım doğrultusunda tekrar en iyi ortamın UBUNTU olacağına karar verdim . Epeydir kullanıyorum ve günlük internet kullanımımı ve belge okuma gibi bir çok kişisel kullanıma yönelik ihtiyaçlarımı sorunsuz hallediyor . PC im ise Atom işlemci ve 2mb ram a sahip bir Samsung notebook . Bence eğer oyun oynamıyorsanız bu dünyada her kullanıcının ihtiyacını karşılayacak arguman var .

Bildiğimiz üzere Bill GATES ve şirket dünyanın en zenginlerinden . Mac ve Microsoft ' un  sürekli araya para sıkışmış politikası insanı çileden çıkartıyor ki hele Macintosh bu işin tam uzmanı . Birazda , insanlar ne düşünürse düşünsün bazı insanı ve kendi siyasi düşüncelerim doğrultusunda da UBUNTU kullanmaktan memnunum .