Ubuntu 11.10 Final Yayınlandı!

Başlatan decent, 13 Ekim 2011 - 13:30:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mehmetberkil


Ben bunun üzerinde çalışmak istiyorum aslında ama paket yöneticilerinin mantığını iyice anlamam lazım. Yurtdışı kaynaklı bazı yazılımlar var çevrimdışı(offline) paket indirmek gibi en çok kullanılan programlar ise wapt-get ve kyrix(adını yanlış yazmış olabilirim).Bunlardan wapt-get gerçekten çok hoş windows altında çalışıyor ve bağımlılıkları iyice çözüyor ancak bütün bağımlılıkları indiriyor, sistemde temiz kurulum yapıldığında yüklenmiş paketler dahil olmak üzere herşeyi indiriyor.Sonuç olarak dosyalar çok yer kaplıyor. Ancak virtualbox sistemi çok iyi çözmüş ben virtualbox sanallaştırma yazılımını siteden indirdiğim deb paketini yükeleyerek kuruyorum depolardaki benim sistemde çalışmadı. Ayrıca sitesinden indirdiğim deb paketinde herhangi bağımlılık sorunu yaşamıyorum. Boyutu 63 mb kadar ve bütün bağımlılıklar eklenmiş. Biraz uzattım ama demek istediğim Ubuntu ve diğer açık kaynak yazılım geliştiren kuruluşlar(vlc yi geliştiren videolan.org vb.) böyle birşey yapabilirler. Bunun için yazılım geliştiricilerle bağlantıya geçmedim ama geçmeyi düşünüyorum burda siz Ubuntu kullanıcılarının ne düşündüğü önemli. Bunu için bir anket yapalım derim ben. Böylece Windows'tan Ubuntu'ya geçen kullanıcılarda tek tıklama ile windows ortamında olduğu gibi program kurabilirler ve internet bağlantısı olmayan kullanıcılarda paketleri başka yerden indirip(internet cafe, iş yeri ...) flash diske atıp yine tek tıklama ile kurabilirler.

heartsmagic

Ankete lüzum yok, olacaksa herkes ister böyle bir şeyi. Tek tıklama ile kurulum konusunda Windows'tan çok daha ilerdeyiz aslında, internetsiz ortam diyorsak ayrı bir mesele bu. Paketlemenin detaylarına da karışmak gerekmiyor, tüm paketleri bir araya getirip ufak bir betikle iş yaptırılabilir. Hatta betiğe gerek bile yok, tüm paketler toplanırsa kullanıcı indirir, nasıl kuracağı ona kalır. Ancak, yönetimi zordur, takip ister. Paketler güncellendikçe bu paketlerin de güncellenmesi gerekir ki bu da ayrı bir yüktür.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

Herhangi bir küçük paketi büyük paketlerle bir tutmamak gerek. Bu iş öyle kolay çözümlenemiyor maalesef. Büyük programlar tüm gereklilikleri kendileri sağlıyor veyahut derlenmiş deb paketinin içine yerleştiriyor ancak irili ufaklı bir çok paket bir başka paketin illa son sürümünü veyahut belli bir sürümünü istiyor. Bu durumda ne kadar tekleştirmeye çalışırsanız çalışın bir çok paket yine bu gerekliliği isteyecektir.

Yazdığım karışık oldu ama bu istenen çok gerekli olmasına rağmen yapılamamışsa sebebi de bunun gibi bir kaç şeydir.

aan-han

Alıntı yapılan: mehmetberkil - 19 Ekim 2011 - 15:07:14

Ben bunun üzerinde çalışmak istiyorum aslında ama paket yöneticilerinin mantığını iyice anlamam lazım. Yurtdışı kaynaklı bazı yazılımlar var çevrimdışı(offline) paket indirmek gibi en çok kullanılan programlar ise wapt-get ve kyrix(adını yanlış yazmış olabilirim).Bunlardan wapt-get gerçekten çok hoş windows altında çalışıyor ve bağımlılıkları iyice çözüyor ancak bütün bağımlılıkları indiriyor, sistemde temiz kurulum yapıldığında yüklenmiş paketler dahil olmak üzere herşeyi indiriyor.Sonuç olarak dosyalar çok yer kaplıyor. Ancak virtualbox sistemi çok iyi çözmüş ben virtualbox sanallaştırma yazılımını siteden indirdiğim deb paketini yükeleyerek kuruyorum depolardaki benim sistemde çalışmadı. Ayrıca sitesinden indirdiğim deb paketinde herhangi bağımlılık sorunu yaşamıyorum. Boyutu 63 mb kadar ve bütün bağımlılıklar eklenmiş. Biraz uzattım ama demek istediğim Ubuntu ve diğer açık kaynak yazılım geliştiren kuruluşlar(vlc yi geliştiren videolan.org vb.) böyle * bir şey yapabilirler. Bunun için yazılım geliştiricilerle bağlantıya geçmedim ama geçmeyi düşünüyorum burda siz Ubuntu kullanıcılarının ne düşündüğü önemli. Bunu için bir anket yapalım derim ben. Böylece Windows'tan Ubuntu'ya geçen kullanıcılarda tek tıklama ile windows ortamında olduğu gibi program kurabilirler ve internet bağlantısı olmayan kullanıcılarda paketleri başka yerden indirip(internet cafe, iş yeri ...) flash diske atıp yine tek tıklama ile kurabilirler.

selam ,
hay gözünü seveyim yav.acaba bunları ben mi yazdım dedim de isme baktım ben değilmişim. ;D
evet,bende düşünce bazında bazı şeyler oluşturmaya çalışıyorum senin gibi.mesale şöyle böyle olsa diye.bu linux için ÖZELLİKLE ARAŞTIRILMASI GEREKEN BİR KONU.bunun üzerinde ŞİDDETLE DÜŞÜNMELİ.anket yapılsa inanıyorum ki binlerce insan,windows kullanıcıları dahil hepsi nerede ise 3-5 i geçmez aynı öneriler noktasında  buluşacaklar.bu daha evvel yapılmış olabilir mi,zannetmiyorum.ancak,

ancak,

neden herkes linux kullanmaktan tereddütler oluşur , bunları nasıl giderebiliriz,pratik çözümler neler olabilir,en iyi uygulamaların yönetimi ve toplanması nasıl olmalı ve yönetmeli,başkalarının ve halen kullanıcıların yüreği ağzında günlerce normal ayarlarını yapmalarını,endişe ve zaman kayıplarını nasıl bertaraf edebiliriz sorularına cevap aranmalı ve illaki birşeyler yapılmalıdır diyorum.bu kapsamda belki daha sonra "nasıl bir linux um olmalı?"diyerek önerilerimizi sıralamalıyız.bende sonra yazacağım .şimdi 4 günden beri uğraştığım günde 18 saatimi alan 11.04 den 11.10 a sürüm yükselterek oluşan anormallikleri normalleştirmeye çalışıyorum.daha bir adım atabildim.ancak vistaya verdiğim zaman ve töleransı da ubuntu ya vereceğim ve sabırla uğraşacağım.hemen pes etmek yok.adamlar uğraşıp birşeyler yapmışlar bizlerde 2 gsaatte ya da 2 günde vazgeçmemeliyiz diyorum.
saygılar

mehmetberkil


O zaman ben daha açıklayıcı bir şekilde bir yazı yazayım ingilizce ve bunu en çok kullanılan(populer demek istemiyorum ne demek istediğimi anladınız mesela vlc,avidemux, amsn, qt(matlab muadili...) linux yazılım geliştiricilerine e-posta ile yollayayım.Örnek olarakta Sun Microsystems in virtualbox için yapmış olduğu deb tek deb paketini verecem. En azından internet olmadan ya da bir sürü bağımlılık indirip onlarlar uğraşmadan tek paket ve bütün bağımlılıklar kurulmuş olacak. Biliyorum bu bahsettiğim tekil paketler içindeki bazı kütüphanelerin yeni sürümleri(ne diyeceğimi tam olarak bilemedim örneğin libasm3.4 var ve libasm3.6 depolarda ve yeni çıkmış olsun) elbette çıkcacak zaten güncelleştirme yöneticisi bunu takip ediyor ve güncelleme yapılarakta bu sorunda ortadan kalkar.

krwlng

paketleri daha önce indirip saklama fikri işe yaramaz, her yeni güncelleme ile eski paketlerin yapıları değişiyor,10 gün önce 11.10 için aldığınız güncellemeleri 10 gün sonra kurduğunuz 11.10 için kullanamıyorsunuz gibi, ancak güncel depo adresi ile güncelleme dosyalarını çevrimdışı taşıma işi mantıklı olabilir.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

mehmetberkil


Paketleri indirip saklama fikri zaten işe yaramıyor. Her yeni yazılım yüklendiğinde önce /var/cache/apt/archives içine zaten öncelikle paketleri indiriyor apt-get ve daha sonra bunları açıyor./var/cache/apt/arcihves klasörünü sıkıştırıp sakladım ancak tekrar sistem kurduğumda(11.04 yüklü diskim yanlışlıkla silindi ve tekrar kurulum yaptım) apt-get --reinstall install paket_adi.deb seklinde komutu verdiğimde bazı bağımlılıkların sağlanmadığını ve internetten indirilmesi gerektiğini söyledi. Yeni sürüme geçince indirilecek paket boyutu dahada artıyor. 11.04 ten kalma ubuntu-restricted-extras paketini 11.10 tekrar kurmak istediğimde 99mb lik kismin 55 mb ini indireceğini söyledi apt-get, geri kalan dosyalar zaten benim apt/archives içinde var. Benim demek istediğim 11.10 için ubuntu-restricted-extras şeklinde bir deb paketi olsun ,boyutu 99mb gibi bir şey olması gerek içinde bütün bağımlılıklar ve codecler bulunsun tek tıklama ile sisteme kurulabilsin.Bu dediğim tek deb paketi içindeki bazı kütüphanelerin yeni sürümü illaki çıkacak bunu güncelleme yöneticisi takip ediyor. Benim dediğim gibi olursa zaten güncellenecek kütüphane dosya boyutları düşük oluyor.Sınırlı internet bağlantısı olan kullanıcılar için büyük bir nimet olur. Evinde interneti olan(çoğunlukla adsl oluyor) kullanıcılarda yine apt-get install ya da yazılım yöneticisi ile internetten yazılımları ve paketleri yükleyebilsin.

Aequitas

dünyada kaç ülkede bizdeki gibi telekomünikasyon hizmetleri için fahiş fiyatlar talep ediliyor ki.. bu sebepten dolayı yazılım geliştiricilerin böyle bir konuya eğileceklerini hiç sanmıyorum..


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

s7e7v7e7n

kurulumu yaptım peki bu sürüm için hangi depoları ekliyoruz ve kurulum haricinde extra yapmamız gereken şeyler var mı ?
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

alquirel

Alıntı yapılan: s7e7v7e7n - 22 Ekim 2011 - 22:55:46
kurulumu yaptım peki bu sürüm için hangi depoları ekliyoruz ve kurulum haricinde extra yapmamız gereken şeyler var mı ?
Gnome Shell kullanacaksanız beyninizi yıkamaya hazırım :D

celalturk

Alıntı yapılan: canosayan - 15 Ekim 2011 - 09:52:49
Üzgünüm ama ubuntu her sürümde biraz daha uzaklaştırıyor beni kendinden. Ya da ben yaşlanıyorum ve yeniliklere uyum sağlayamıyorum. Ubuntu yazılım merkezi ile yine hoşlaşamadım. unity yine zor geldi. adını hatırlamıyorum tam ama şu yeni pencere menüleri benim gibi aynı anda 4 pencere arasında gezenlere göre değil.

Gnome 2 kurdum tekrar. Yine deneyeceğim ama sanırım artık gelenekçi olmuşum ben.

Sağol dostum, bende tek yaşlılık belirtisi veren benmiyim forumda diye içerlemiştim. 4-5 günlük boğuşmanın ardından Kurdum Lxde'yi sistem kendine geldi, ve tabiki bende. Anladımki değişiklik değil sürpriz sevmiyorum.

s7e7v7e7n

Alıntı yapılan: alquirel - 22 Ekim 2011 - 23:25:17
Alıntı yapılan: s7e7v7e7n - 22 Ekim 2011 - 22:55:46
kurulumu yaptım peki bu sürüm için hangi depoları ekliyoruz ve kurulum haricinde extra yapmamız gereken şeyler var mı ?
Gnome Shell kullanacaksanız beyninizi yıkamaya hazırım :D

nasıl yıkıyacaksınız beynimi :)

mesela bu sürümde hangi depoları ekliyoruz ?

Gnome Shell e henüz şimdi geçmeyi düşünmüyorum bu sürümde iyice 1 2 ay kullanayım sonra geçiş yaparım Gnome 3 e :)

Unity de Compiz yok artık değil mi Gnome olmadan ?
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

alquirel

Unity zaten Gnome üzerine yazıldı.
Unity'de Compiz var, Gnome Shell'de yok.

Unity'i bilmem ama Shell için birkaç tema ve eklenti deposu var.

s7e7v7e7n

Alıntı yapılan: alquirel - 23 Ekim 2011 - 02:25:12
Unity zaten Gnome üzerine yazıldı.
Unity'de Compiz var, Gnome Shell'de yok.

Unity'i bilmem ama Shell için birkaç tema ve eklenti deposu var.

anladım eskiden ubuntu kurunca kurulan sürüm icin depo eklerdik herhalde Unity icin daha böyle birşey yok..

Gnome Shell Gnome 3 mü oluyor yoksa Shell klasik mi oluyor şimdilik Unity ile devam edeceğim.

ilerleyen zamanlarda gnome ye bakabilirim ancak.

ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

alquirel

Gnome 3 yeni Gnome sürümü oluyor.
Gnome Shell ise Unity gibi Gnome 3 üzerine inşa edilmiş bir başka kabuk.
Yani şuan Gnome 3'ün bize görünen şekli iki tane : Unity ve Gnome Shell (biri Canonical'ın biri Gnome geliştiricilerinin)

Klasikler ayrı konu.

Depo hususunda da henüz yeni yeni geliştirildikleri için henüz çevreleri genişlememiş olabilir. Zamanla çok seçeneğimiz olacağına inanıyorum.

superjax

pardus da da olduğu gibi geliştiricilerin depoları ayrı, eğer isterseniz günüllü geliştiricilerin depolarını ekleyerek de (çok fazla kullanılan win ortamından da alışık olunan programlar .pisi olarak paketlenip bu depoya ekleniyor yani kullanıcının istediği ek yazılımlar bu depoda oluyor.)  diğer çok kullanılan paketleri edinebilirsiniz.
.deb kullanımı arttıkca ise internetede bağımlılık azalacaktır ama bence öncelikli sorun ubuntunun temelde kabulleindiği bazı kurallara uymayan yazılımları depoya alamaması biz isteyince de ''yav madem istiyorsun .deb olarka bul yada derle kur ben bilmem '' ama bu durum ek depo ile halledilebilir.
mesela picasa depoda yok ama kaynağında .deb olarak derlenmiş bunu ubuntu takımı depoya almaz ama ayrı 2.depo (çok kullanılan ama depoya giremeyen yazılımların olduğu depo) olsa ve oraya konsa isteyen yükler.

travego0403

Programların depoya girip girmemesi birazda programın geliştiricisiyle alakalı. Programını tek bir kaynaktan dağıtmak isteyebilir.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

superjax

yani demek istediğim Türk kullanıcısı ek depo açar ubuntu deposunda olmayıp sık kullanılan ve .deb şeklinde derlenmiş programlar bu depoya eklenir bizde depoyu kendi bilgisayarımıza ekler ve istediğimiz programları rahat kurabiliriz.böylece ubuntu daha da ayakları üstünde durur.

grayloop

Belki biraz zahmetli olur ancak Yazılım Merkezi'nde Geliştirici Web Sitesi linki var. Oradan paket dosyalarını indirip depolayabiliriz.

Not: Yazılım Merkezi'nde Digicam'ın ekran görüntüsüne bir bakın.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

superjax

kubuntu kullanıyorum ve geliştirici site linki bulamadım ama dediğim gibi pardus ekibi bu işi yapıyor ve gayet kolay göründü bana

heartsmagic

Alıntı yapılan: superjax - 23 Ekim 2011 - 12:23:22
yani demek istediğim Türk kullanıcısı ek depo açar ubuntu deposunda olmayıp sık kullanılan ve .deb şeklinde derlenmiş programlar bu depoya eklenir bizde depoyu kendi bilgisayarımıza ekler ve istediğimiz programları rahat kurabiliriz.böylece ubuntu daha da ayakları üstünde durur.

Neden illa Türk kullanıcısı? Zaten bunu sağlayan PPA'lar var etrafta. Hani hiç olmayanlardan mı bahsediyoruz, yoksa bu başlıkta son iletilerde dönen mesele için mi yorum yapıldı? Eğer öyleyse konuşulan şey depo açmak değil, internete sahip olmayanlara bir şekilde imkân sağlamak.

Başlık 11.10 ile ilgiliydi, final üzerine. Biraz dallandı budaklandı, konuyu burada noktalayıp 11.10'un yayımlanması üzerine varsa o yorumları alalım lütfen.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gufabe

#171
Daha önce forumda geçmişmiydi bilmiyorum ama 11.10'la birlikte gelen yeniliklerden biri de Multiarch desteği. Bu, 32 bitlik mimariler için geliştirilmiş uygulama ve kütüphane paketlerini 64 bitlik sistemlerde kullanabilmeyi sağlayan bir gelişme. İncelemek isteyenler için:

http://wiki.debian.org/Multiarch

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

decent

Oneiric hakkında detaylı incelemeler gelmeye devam ediyor,
http://arstechnica.com/

s7e7v7e7n

şu detaylı incelemeler türkçe olsa bizde anlasak ne güzel olurdu.
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot