Richard Stallman'ın "Ubuntu artık 'Spyware'dir, kimseye önermeyin" söylemi

Başlatan ratesden, 08 Aralık 2012 - 01:32:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bigbang

İlkokul öğretmenim sen'i cümle içinde kullanmamı istediğinden beri susuyorum, lehçesiz bir dilde.
Bilinmeyen kelimeler listemin en başındasın, taa o günden bugüne...

[Özgür Gümüşsoy // Aşkın Oyun Hamurunda Kullanılmayacaklar Listesi]

imarah



Popüler bir Linux dağıtımı olan Ubuntu'nun 12.10 sürümünde casusluk yapan kötü amaçlı yazılım olduğu ortaya çıktı.

En popüler Linux dağıtımlarından olan Ubuntu işletim sisteminin 12.10 sürümünde arama özelliğinin casusluk yaptığı ortaya çıktı. Casus yazılımlar kullanıcının onayı olmaksızın bilgisayardaki bilgileri dışarı gönderen yazılımlar. Linux işletim sistemi büyük oranda özgür veya açık koda dayandığı için, genel olarak Mac OS veya Windows gibi kapalı işletim sistemlerine göre daha güvenli oldukları düşünülüyor.

Dolayısıyla Ubuntu'da böyle bir kötü amaçlı yazılımın keşfedilmesi büyük bir skandal. Ancak Ubuntu'nun da Canonical adlı bir şirketin ürünü haline geldiği için, bir yanıyla da ticari üçkağıtların işin içine girmesi çok şaşırtıcı değil.

Ubuntu sürümündeki bu kötü amaçlı yazılım Özgür Yazılım Vakfı'nın Linux kullanıcılarına Ubuntu dağıtımını reddetmeleri ve son sürümün casusluk kodu içerdiğini duyurması üzerine dikkatleri üzerine çekti. Vakıf, arama bilgisinin kullanıcıya hissetirilmeden, onayı alınmaksızın Canonical'ın sunucularına gönderildiğini belirtti. İlk olarak 12.10'da sunulan "Home Lens" adlı arama özelliği arama sonuçlarını kullanıcıya gösterirken Amazon'dan ürün tavsiyeleri de gösteriyordu. Aramaların kapsamı kullanıcının yerel dosyaları veya web olsun, ürün tavsiyeleri gösteriliyordu. Canonical arama bilgisini Amazon'a göndermediğini iddia etse de Vakıf, önemli olanın bilgilerin nereye gönderildiği değil casusluk faaliyetinin var olması olduğunu belirtiyor.

Canonical kullanıcıdan gelen baskılar doğrutusunda Amazon arama sonuçlarını kapatma opsiyonu ekledi ancak bu yeterli görülmüyor.

Canonical'dan tuhaf savunma
Canonical ise Amazon ile girdiği kirli işbirliğini "bizim gelirimiz, kazancımız Linux camiasının kazancıdır. Bu para açık kaynak kodlu yazılım üretmeye harcanacak" diyerek savundu.

Ancak açık kaynak kodu veya özgür yazılımın güvenlik amacıyla kullanıldığı, özgür yazılımın kötü amaçlı yazılım içermediği düşünüldüğünde casus yazılım açıkça tüm özgür yazlıkm camiasına bir ihanet anlamına geliyor.

"Bir Linux dağıtımı tavsiye edecekseniz lütfen Ubuntu ismini listenizden çıkartın" diyen Özgür Yazılım Vakıf kurucusu Richard Stallman, "Yazılım Özgürlüğü Günü'nde Ubuntu'yu tavsiye etmeyin. Tam aksine insanların Ubuntu'dan casusluk yaptığı için kaçındıklarını söyleyin" dedi.

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/bilim-teknoloji/ozgur-yazilimda-soru-isareti-haberi-64792

Not: Kendi adıma konuşmak gerekirse, Debian 7'nin stable sürümünün çıkmasını bekliyorum. Bunu daha önce Richard Stallman da belirtmişti.

waroi

Bildiğim kadarıyla o uygulamayı kaldırabiliyoruz Ubuntu'dan. O yüzden şimdilik problem değil bence.

monthy_python

#78
Alıntı yapılan: imarah - 10 Ocak 2013 - 19:58:34
...Canonical kullanıcıdan gelen baskılar doğrutusunda Amazon arama sonuçlarını kapatma opsiyonu ekledi ancak bu yeterli görülmüyor...

Benim bildiğim kadarıyla amazon arama sonuçlarını kapatma opsiyonu gelen baskılar sonucunda eklenmiş değil, en başından beri vardı. ikisi arasında çok büyük fark var.



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Ocak 2013 - 00:17:57

Bir not daha eklemek isterim: stallman'ın ubuntu hakkındaki açıklaması üzerine konuşurken, sürekli aynı yazıların linkini/içeriğini vermenin (sanki ayet-i kerimmiş gibi) bir anlamı var mı sizce? orada öyle yazıyorsa biz de öyle düşünmeliyiz, bu mudur?

şunu demek istiyorum; bu haber.sol.org.tr haberi defalarca verildi. e bunu yazan bir şahıs. yazıyı dikkatli okuduğumuzda bunun "yorumlanmış" bir haber olduğunu görüyoruz. yani x şahsın yazısını (haber değil, yorumunu) sürekli bu başlık altına geçmek yerine, konu hakkındaki kendi kişisel fikirlerimiz daha önemli değil mi?

marjinal1st

Sağı olsun solu olsun, Türkiye'de medya çok kötü cidden. Tamamen tercih meselesi olarak da değendirilebilecek (birazda bakış açısına bağlı) bir şeyi, yok efendim casus yazılımmış diye gösteriyorlar.

Şahsen o özelliği beğenmiyorum, bu konuda Canonical ve Amazon'a da sıcak bakmıyorum, o yüzden direkt olarak kurar kurmaz pasifleştirdim onu. Ama gel gör ki medya tam anlamı ile olayın "bilmem nesine bilmem ne" ediyor.
Bugün özgür yazılım için ne yaptın? :)

plymouth

Alıntı yapılan: Felâsife - 16 Aralık 2012 - 20:08:39
Alıntı yapılan: Heisenberg - 16 Aralık 2012 - 19:20:55
[... şeklinde biraz uçmuş bir fikre kapıldım.
Sanırım biraz öyle olmuş, neyse bu konuda zamanında çok yazdım çizdim açıkcasıda gına geldi bana sonuçta bir tercih meselesi kimin neyi kullandığı.
Bu arada güvenlik meselesi apayrı bir olay bence, hangi dağıtım kullanılırsa kullanılsın iş kullanıcıda bitiyor, dağıtımlarda bir yere kadar neticede.
4-5 ethernet konusunu bilmiyorum onu artık ekstradan kendin araştırman gerekir, sonuçta klasik ev kullanıcısıyız  :)

Her yerde olay oluyorsun Felasife :)
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

D@bbe

haber çarpıtılmış... bence asparagas... kapatılan ve kaldırılabilen şey casus program değildir...

poʍǝɹǝd bʎ ɔɐspǝɹ˙˙˙

sabian

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Aralık 2012 - 21:30:04
Alıntı yapılan: sabian - 11 Aralık 2012 - 20:12:05
Stallman'ın yaklaşımının sosyal, siyasal ve etik olduğu herkesçe bilinir. Ubuntu kullanıcı bilgilerini 3. bir şirkete "kar" amacı güderek satıyorsa GNU kurucusu, Özgür Yazılım Derneği yöneticisi adamın bu kadar sert çıkması normal.


Neden normal olsun? Bir yerin yöneticisi, kurucusu olma durumu onun bu şekilde tepki vermesini neden normalleştirsin? Ayrıca onun yazısından bir alıntı yapalım şu kâr amacı güdüp de bilgileri satma meselesine:

Alıntı YapThe main issue is the spying. Canonical says it does not tell Amazon who searched for what. However, it is just as bad for Canonical to collect your personal information as it would have been for Amazon to collect it.

Evet, "however". Kısacası vermiyoruz diyor ama ben inanmıyorum demektir bu. Bilgi toplaması meselesi? O elbette tartışılır. Ayrıca Mark Shuttleworth'ün yazısını okumayanlar için de bir alıntı geçelim:

Alıntı YapWhy are you telling Amazon what I am searching for?

We are not telling Amazon what you are searching for. Your anonymity is preserved because we handle the query on your behalf. Don't trust us? Erm, we have root. You do trust us with your data already. You trust us not to screw up on your machine with every update. You trust Debian, and you trust a large swathe of the open source community. And most importantly, you trust us to address it when, being human, we err.

The query should be encrypted!

It will be in the release version.

http://www.markshuttleworth.com/archives/1182

Yorum yapmadan önce bir zahmet okuyuverelim.

Alıntı Yap
Canonical firmasına bu politikasından dolayı geri adım attırmak Özgür Yazılım camiasının görevi sayılır. RMS'ye orantısız ve gereksiz yere yükleniliyor diye düşünüyorum.

Orantısız ve gereksiz demeden önce bence RMS'nin yazdıklarını da tekrar okumalısın. Sakil kalıyor zira bu "orantısız ve gereksiz" sözcüğü yukarıdaki cümlede. Bir nevi ironi olmuş, acı bir gülümseme kondu yüzüme.


@egitimist, yabana atmayalım elbette. Hatta haklılık payı var diyelim, gerekiyorsa destekleyelim. Durum için bir açıklama bekleyelim. Gerçi görüldüğü üzere açıklama gelmiş, dileyen gidip okuyabilir tüm bunları. Benim buradaki derdim olayın kendisi değil, tutumun kendisi. İşte RMS bilmem ne, fikir babası, şöyle böyle diye her söylediğini onaylamamız, her tavrını "Adam bilmem ne, RMS kesin doğrudur" dememiz gerekiyor mu? Gerekmiyor.

@monthy_python, sanırım şu ilgili hata kaydı: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unity-lens-shopping/+bug/1054776
Sadece Amazon yok burada tabi.

Kendi adıma böyle uzun bir alıntı yapmak zorundayım, bunun için şimdiden kusura bakmayın.

Stallman'ınsöylemlerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyor ve bu fikrin de arkasındayım. Neden? diyorsun çünkü adam kod geliştiricisi değil belki ama "Özgür Yazılım" kavramını ortaya çıkaran kişi. Kendisi bir düşünür, yazılım dünyasının filozoflarından. Bu sebeplerden (GNU/GPL sürümlerini ortaya koyan dernek, kriter ya da standart belirleyen kurum) dolayı cidiye alınmalıdır diyorum.

Karşılaştırmak belki abes olacak ama siyaset teorisini yazan ile onu uygulayan aynı kişi değildir, bu durum da böyle. Stallman işin teorisini yapıyor ve kar amacı güden şirketlere kullanıcı bilgilerinin izinleri dışında gönderilmesini sert bil dille eleştiriyor. Canonical firmasının bunu duyurmaması, sistem dağıtıma konulmadan duyurusunu yapmaması asıl sorun. Gelen tepkiler üzerine "alacağımız para açık kaynak programların geliştirilmesinde kullanılacak" demiş. Bu bakımdan Stallman'ın çıkışını değerli buluyorum.

Ubuntu kullanmaktan vazgeçecek değilim ancak kullandığım sistemin bilgim ve iznim dışında veri toplayıp bir alışveriş şirketine göndermesini istemiyorum.


Neyse gereksiz uzatmayayım. Kişisel kanaatim değişmiş değil fakat birşeyin kurucusu ya da başkanı olduğu için değil bir fikrin geliştiricisi ve düşünürü olduğu için dikkate alınmalı. Sen kendisini beğenmeyebilir ve görüşlerini eleştirebilirsin bence bir sakınca yok. Körü körüne savunduğum birşey de yok, "Özgür Yazılım" kavramının korunması ve ticari çıkarlardan uzak tutmak gerektiğine inanıyorum. Ticari olarak geliştirilmesi ya da kullanılması değil karşı olduğum, bu yazılımların ciddiyetle geliştirilmesini de sağlayacağı için destekliyorum. Ama yine de orantısız yüklenildiğini düşünüyorum Stallman'a.

TROL'lük meselesi maalesef can sıkıcı bir durum. Çünkü onlar yüzünden yorum yapmaktan, eleştiri sunmaktan çekiniyor insan bi yerden sonra. CHİP'te Ubuntu hakkında yazılan çok kötü bir tartışma başlığı gördüm geçenlerde, karalama ve bilinçli olarak gözden düşürmeye çalışılmış resmen ve chip yönetimi uyarılara rağmen konuyu kapatmamış. 

İyi akşamlar..
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

cagriemer

Asagidaki yaziyi burada adresi daha once verilen haber sitesindeki haberi yapan kisiye yazdigim e-postadan alintiliyorum. Kendisi Ubuntu uzerine daha detayli bir haber yapacagini soylemisti fakat sonradan bana geri donus yapmadi.

Alıntı YapAmazon arama sonuclarinin 12.10 ile birlikte gelecegi yanlis hatirlamiyorsam ilk olarak translators listesindeki postayla duyuruldu. [1] Tabii siradan bir kullanicinin, hatta siradan olmasa bile translators listesini takip etmeyen bir kullanicinin bundan haberinin olmayacagi soylenebilir. Bundan iki gun sonra Ubuntu kullanicilarinin en cok takip ettigi sitelerden olan omgubuntu ilgili haberi gecti. [2] Omgubuntu'nun haberi Slashdot'ta bir konu baslatti. [3] Gelen tepkiler uzerine Mark Shuttleworth bir aciklama yazisi yazdi. [4] Shuttleworth'un bu yazisinin ardindan belki de dunyanin en cok takip edilen teknoloji haberleri sitesi olan Ars Technica, elestiri niteligindeki haberini yapti. [5] Ars'la ayni gun Ubuntu Community Manager Jono Bacon kendi blogunda bir yazi ile sistemin nasil calistigini anlatti. [6]

Bu noktada o an icin aramalarin http uzerinden Canonical sunucularina gittigi soylendi ve 12.10 ile birlikte bunun https'e cevirilecegi aciklamasina yer verildi. Iki gun sonra tekrar Jono Bacon arama ozelligini kapatmanin "Privacy" ayari altindan yapilabilecegini duyurdu. [7] O donemde daha henuz Ubuntu 12.10 cikarilmamisken bile bu aramalari kapatmanin unity-lens-shopping'i silmek veya Privacy altindaki butona tiklamak yolu ile basarilabilecegi biliniyordu. Diger haber sitelerinin neredeyse tamaminin acik kaynak ve/veya ozgur yazilimlar icin kaynak olarak kullandigi h-online da bu gelismeyi duyurdu. [8]

[1] https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-translators/2012-September/005591.html
[2] http://www.omgubuntu.co.uk/2012/09/online-shopping-features-arrive-in-ubuntu-12-10
[3] http://yro.slashdot.org/story/12/09/22/1319216/ubuntu-will-now-have-amazon-ads-pre-installed
[4] http://www.markshuttleworth.com/archives/1182
[5] http://arstechnica.com/business/2012/09/ubuntu-bakes-amazon-search-results-into-os-to-raise-cash/
[6] http://www.jonobacon.org/2012/09/25/more-information-about-online-dash-search-privacy/
[7] http://www.jonobacon.org/2012/09/27/online-dash-search-update/
[8] http://www.h-online.com/open/news/item/Ubuntu-s-Amazon-search-feature-gets-kill-switch-1718733.html

@sabian simdi sizin yazinizdan bir kisimi alintilayip sorumu yoneltecegim.

Alıntı yapılan: sabian - 12 Ocak 2013 - 21:04:13
Canonical firmasının bunu duyurmaması, sistem dağıtıma konulmadan duyurusunu yapmaması asıl sorun.

Ubuntu kullanmaktan vazgeçecek değilim ancak kullandığım sistemin bilgim ve iznim dışında veri toplayıp bir alışveriş şirketine göndermesini istemiyorum.

Verilen en eski haber eylul ayinin ortalarina gidiyor. 12.10 bildiginiz uzere ekim sonunda cikti. Hala duyuru yapilmadigini, sistemin bilginiz ve izniniz olmadan veri toplayip bir sirkete gonderdigini dusunuyor musunuz?

eribol

Alıntı YapHala duyuru yapilmadigini, sistemin bilginiz ve izniniz olmadan veri toplayip bir sirkete gonderdigini dusunuyor musunuz?
Duyuru yapılmış olması, bu bilgi akışının bilgimiz ya da iznimiz dahilinde olduğunu göstermez, ne yazık ki.

heartsmagic

Alıntı yapılan: sabian - 12 Ocak 2013 - 21:04:13
Stallman'ınsöylemlerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyor ve bu fikrin de arkasındayım. Neden? diyorsun çünkü adam kod geliştiricisi değil belki ama "Özgür Yazılım" kavramını ortaya çıkaran kişi. Kendisi bir düşünür, yazılım dünyasının filozoflarından. Bu sebeplerden (GNU/GPL sürümlerini ortaya koyan dernek, kriter ya da standart belirleyen kurum) dolayı cidiye alınmalıdır diyorum.

Dikkate alınmasın veya ciddiye almadın demedim zaten, oradaki sorum çok açık: Kendisinin bir yerin yöneticisi, bir oluşumun kurucusu vs. olması yaptığı her çıkışı normal kabul etmemize neden sebep olsun? Ciddiye almak başkadır, her söylediğini kabul etmek başkadır. Kendisini destekleyecek zamanlar olur, desteklemeyecek zamanlar olur. Bu kendisi "bir yerin yöneticisi, bir şeyin oluşturucusu" olduğu için değil "söylediğinin içeriği, onu dile getirme tarzı" ile ilgilidir.

Alıntı Yap
Karşılaştırmak belki abes olacak ama siyaset teorisini yazan ile onu uygulayan aynı kişi değildir, bu durum da böyle. Stallman işin teorisini yapıyor ve kar amacı güden şirketlere kullanıcı bilgilerinin izinleri dışında gönderilmesini sert bil dille eleştiriyor.

Eğer bu eleştiri bu şekilde olacaksa ister sert olsun ister çok daha sert, tutar ben de eleştiririm. Gayet normal yani bu.

Alıntı Yap
Canonical firmasının bunu duyurmaması, sistem dağıtıma konulmadan duyurusunu yapmaması asıl sorun. Gelen tepkiler üzerine "alacağımız para açık kaynak programların geliştirilmesinde kullanılacak" demiş. Bu bakımdan Stallman'ın çıkışını değerli buluyorum. Ubuntu kullanmaktan vazgeçecek değilim ancak kullandığım sistemin bilgim ve iznim dışında veri toplayıp bir alışveriş şirketine göndermesini istemiyorum.

Bu konuda @cagriemer zaten durumu açıklamış. Görüldüğü gibi "sıfır bilgi verildi" diye bir olay yok. Mesele zaten öncesinde bol bol konuşuldu, tartışıldı. Evet, duymamış olanlar için durum bariz bir şekilde kötü, arama yaparken Amazon'dan veri getirildiği görülüyor ama? Tamam onu da düşünemeyenler olacaktır, bu da doğru. Zaten bizim meselemiz bu konunun yanlış olup olmadığı değil, çoğumuz yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu konunun meselesi RMS ve onun düşüncesini dile getiriş tarzı.


Alıntı Yap
Neyse gereksiz uzatmayayım. Kişisel kanaatim değişmiş değil fakat birşeyin kurucusu ya da başkanı olduğu için değil bir fikrin geliştiricisi ve düşünürü olduğu için dikkate alınmalı.

Benzer cevap yine geçerli, kim olduğu, neyin düşünürü olduğu önemli değil "Neyi, nasıl söylediği" önemli.

Alıntı Yap
Sen kendisini beğenmeyebilir ve görüşlerini eleştirebilirsin bence bir sakınca yok. Körü körüne savunduğum * bir şey de yok, "Özgür Yazılım" kavramının korunması ve ticari çıkarlardan uzak tutmak gerektiğine inanıyorum. Ticari olarak geliştirilmesi ya da kullanılması değil karşı olduğum, bu yazılımların ciddiyetle geliştirilmesini de sağlayacağı için destekliyorum.

Tezat iki cümle var gibi burada. Bir şey ticari çıkarlardan uzak tutularak nasıl ticari olarak kullanılabilir? Şunu da açık seçik, net bir şekilde ifade edeyim: Özgür yazılımı isteyen, istediği kadar ticari çıkarlarına alet edebilir. İlgili lisansa uyduğu sürece istediğini yapabilir, kendisi buna açık ve net bir şekilde izin vermektedir. Konuyu başka yerlere çekmenin bir faydası yok yani, boşa kürek çekmeler oluyor. İstersem çıkarım özgür yazılımın tüm nimetlerini arkama alırım, uygulamamı ortaya koyarım sonra da bir milyon dolara satarım. Parayı veren dilediği gibi kullanabilir benim uygulamamı, becerebiliyorsam ne âlâ. Bunu da özgür yazılım çerçevesi içinde yapıyorsam, kaynağı dağıtıyorsam, lisansa uyuyorsam çıkıp da bana kimse "özgür yazılımı ticari çıkarlarına alet etti" diyemez. Uygulamamı dileyen alır, dileyen almaz, dileyen çatallar dileyen çatallamaz, dileyen benden destek hizmeti alır para öder, dileyen almaz.

Alıntı Yap
Ama yine de orantısız yüklenildiğini düşünüyorum Stallman'a.

Rüzgâr eken, fırtına biçer. Yine ironi olmuş kısacası. Ubuntu'yu bir kalemde, belki yaptığı ilk büyük hatada tak diye çizen RMS, "kimseye önermeyin, özgür yazılım günlerinden çıkartın" diyen bir düşünür, sonra o düşünürü eleştiren biz "normal" vatandaşlar.


@eribol, bilgimiz dahilinde olanlar var, olmayanlar da olmuştur tabi orası ayrı. Ancak duyuru yapılması, konuşulmuş olması, tartışılması bile en azından bunun "Spyware" olmadığını gösteriyor. Zaten bu şekilde her şeyi ortada olan bir şey nasıl Spyware oluyor?

Aslında konu bu değil bu başlıkta, o konuyu tutup başka bir yerde de güzel güzel konuşuruz ki öylesi daha güzel olur zira burada RMS üzerinden yapılan tartışmalar meseleyi bulandırıyor.

Bu özelliğin açık gelmesi, kurulumda, sisteme ilk girişte vs. sorulmaması bana göre en büyük eksiklik ve hata. Dediğim gibi belki de Ubuntu'nun en büyük yanlışı bu oldu şimdiye kadar benim gözümde. Fakat tutup bir kalemde silmek, onun için tepkinin ölçüsünü kaçırmak buradaki asıl başlıkta bahsedilen şey.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

Spyware nedir diye bakıldığında hem spyware hem değil. Gizli gizli bilgileri yollamıyor ancak hiçbir uyarı falan vermeden varsayılan olarak bunu yapıyor olmasını düşününce kısmen spyware gibi davranıyor. Yani benim bilgilerimi bana sormadan tutup amazon ile paylaşıyorsa e bu ajan yazılım gibi olur. Ha bunu kapalı kapılar, kapalı kodlar arasında yapsa tam bir ajan olur. Su haliyle kesinlikle etik değil. Spyware değil de diyemeyiz bunun için. Sormadan etmeden böyle bir adım, düşünüldüğünde microsoftun bile cesaret edemediği bir şeydir(gizli yapıyorsa bilemem tabii ki).

RMS, şu linux ve özgür yazılım alanında kime ne söylemedi ki? Gnome'mu, kde'mi, Linus'mu, Shutleword'mu kaldı azar işitmeyen. Ayrıca eleştiri var eleştiri var. Ubuntu'yu dışlayıpta eline ne geçecek? Özgür yazılımın bunda kârı ne olacak? "kimseye önermeyin, özgür yazılım günlerinden çıkartın" gibi bir şey zaten eleştiri değil, olamaz. Bu bir yargılamanın sonucudur. Bizi Ubuntu'ya düşman edip Ubuntu'yu afaroz etmek yerine yanlışları bir bir dile getirseydi ve bunu da çok sert yapsaydı belki biz hak verecektik ve belki Ubuntu durumu düzeltecekti. Şahsen biri bana gelip böyle bir akıl verse ve bana "şunu yap, bunu yap" dese çok ağır konuşurum bu kişi için. Benim, bizim ne yapacağımıza da bir zahmet dokunmasın. İşte bu noktada RMS savunulduğunda da kalkıp "iyi madem tam destekli bir gnu koy önümüze" deme hakkım doğar. Onu kullanma, bunu kullanma demek kolayda hepimiz linux uzmanı değiliz ki.

Yedionbir

"bence" bu kopan fırtınalar yersiz, özgür yazılımın zor yanlarından biri olan ticari devamlılık için atılmış bir adım üstelik amazon siz uyuşturucu arıyorsanız size 10 gr kokain verelim demiyor veya silah veya yetişkin eşyaları satmıyor sonuçta sadece 55 inch tv arıyorsan bizde o ürün var diyor, günlük hayatta çok mazur gördüğümüz bir hareket bir vitrene bakarken yan dükkandaki genç çalışan abi buyur bizde şu var diyebiliyor bizde istersek bakalım diyoruz yoksa kibarca sağol diyip reddediyoruz...

şuan Türk kullanıcılar için bence en iyi linux dağıtımı ubuntu çünkü hakikaten böyle bir foruma sahip olmaları büyük avantaj öncelikle.. geri kalan yok unity düzenlenmiyor yok yavaş gibi söylenenlere hem katılmıyor hemde bilgili insanların söylediğini zannetmiyorum çünkü toplumda tipik ne yaparsan yap memnun olmayan hep bir açık arayan vatandaşlardan bolca mevcut.

ayrıca bu gizlilik hakları konusu son 1-2 yıl içinde bilgisayar dünyasında baya değişti ve değişecek önce devletler el attı, sonra google, yahoo, facebook gibi şirketler bilgileriniz reklama amaçlı veya hükümetler için kullanılabilir dediler, bu şirketlerde alanının en iyisi olduğu için altenatif sistemlere geçiş yapmak istemiyoruz, ve yaptığımız en gizli iş maksimum googledan megan fox görselleri aramaktır :) yani google da bomba üretimi aratmıyorsanız, yahoo dan terörist liderlere mail atmıyorsanız bu durumun size bir etkisi olacağını sanmıyorum. (ki bence bunları yapanların gizli kalmaları değil izlenmeleri doğru)

kısaca meyveli ağacı taşlarlar misali ubuntudan çok memnunum ve kalıcı işletim sistemim olarak kalacak tüm değer verdiğim kişilerede öneriyorum...

plymouth

Alıntı yapılan: Yedionbir - 13 Ocak 2013 - 12:48:23
"bence" bu kopan fırtınalar yersiz, özgür yazılımın zor yanlarından biri olan ticari devamlılık için atılmış bir adım üstelik amazon siz uyuşturucu arıyorsanız size 10 gr kokain verelim demiyor veya silah veya yetişkin eşyaları satmıyor sonuçta sadece 55 inch tv arıyorsan bizde o ürün var diyor, günlük hayatta çok mazur gördüğümüz bir hareket bir vitrene bakarken yan dükkandaki genç çalışan abi buyur bizde şu var diyebiliyor bizde istersek bakalım diyoruz yoksa kibarca sağol diyip reddediyoruz...

şuan Türk kullanıcılar için bence en iyi linux dağıtımı ubuntu çünkü hakikaten böyle bir foruma sahip olmaları büyük avantaj öncelikle.. geri kalan yok unity düzenlenmiyor yok yavaş gibi söylenenlere hem katılmıyor hemde bilgili insanların söylediğini zannetmiyorum çünkü toplumda tipik ne yaparsan yap memnun olmayan hep bir açık arayan vatandaşlardan bolca mevcut.

ayrıca bu gizlilik hakları konusu son 1-2 yıl içinde bilgisayar dünyasında baya değişti ve değişecek önce devletler el attı, sonra google, yahoo, facebook gibi şirketler bilgileriniz reklama amaçlı veya hükümetler için kullanılabilir dediler, bu şirketlerde alanının en iyisi olduğu için altenatif sistemlere geçiş yapmak istemiyoruz, ve yaptığımız en gizli iş maksimum googledan megan fox görselleri aramaktır :) yani google da bomba üretimi aratmıyorsanız, yahoo dan terörist liderlere mail atmıyorsanız bu durumun size bir etkisi olacağını sanmıyorum. (ki bence bunları yapanların gizli kalmaları değil izlenmeleri doğru)

kısaca meyveli ağacı taşlarlar misali ubuntudan çok memnunum ve kalıcı işletim sistemim olarak kalacak tüm değer verdiğim kişilerede öneriyorum...

Aklıselim bir yorum...
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

heartsmagic

@eribol, kesinlikle tam olarak "Spyware" kapsamına girmiyor benim açımdan bu olay. Ucundan köşesinden girer mi girmez mi diye tartışılabilir ancak. Mesele bilinmesi ise bildirim yapıldı. Ancak herkes, her zaman, her bildirimi takip edebilir mi, etmeli midir işte bu tartışılır. Etmeyen de olacaktır, bu durumda ön tanımlı değil, sorulup yapılmalı bu mesele benim gözümde. Bu yönde eleştirenlere zaten hak veririm, RMS konuyu bu bağlamda ele alıp üslubunu da güzel tutsaydı onu da desteklerdim illa bunu sert bir şekilde dile getiren birileri olmalıdır diye. Fakat onun söyledikleri senin de ifade ettiğin üzere şu saatten sonra "boş" benim için.

@Yedionbir, arama yapılması, o aramadan belirli şeylerin anlaşılması, bunların kullanılması gibi konular çok uzun zamandan beri mevcut. Konu aslında burada yeni başlamıyor, söylediğin gibi arama motorları bu meselenin "ağaları" zaten. Fakat mesele sadece "zararsız" olan aramalar değil. İnsanlar arama yaparken aslında hayatlarından ipuçları da veriyorlar. Bu ipuçlarının da saklanmasını, paylaşılmasını istemeyebilirler. Gizlilik derken sadece insanın diğerleriyle paylaşmaktan utanacakları şeyler gelmesin akla. Örneğin ilaç araması yapıyor biri. Bu demektir ki ya kendisi ya da çevresindeki birisi o ilacın tedavi ettiği hastalığa sahiptir. Bu açık bir şekilde gizli bilgidir ve bir başkası ile paylaşılmasını istemeyebilir. Konu farklı şekillerde de örneklendirilebilir.

Dediğim gibi bu konuda aslında uzun uzun konuşabilir, tartışabiliriz. Benim bu başlıktaki kopartılan fırtınaya itirazım RMS'nin tavrı, tarzı ve ardından yanlış bilgilerle sağda solda yazılan yazılar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

monthy_python

Alıntı yapılan: Yedionbir - 13 Ocak 2013 - 12:48:23
ayrıca bu gizlilik hakları konusu son 1-2 yıl içinde bilgisayar dünyasında baya değişti ve değişecek önce devletler el attı, sonra google, yahoo, facebook gibi şirketler bilgileriniz reklama amaçlı veya hükümetler için kullanılabilir dediler, bu şirketlerde alanının en iyisi olduğu için altenatif sistemlere geçiş yapmak istemiyoruz, ve yaptığımız en gizli iş maksimum googledan megan fox görselleri aramaktır :) yani google da bomba üretimi aratmıyorsanız, yahoo dan terörist liderlere mail atmıyorsanız bu durumun size bir etkisi olacağını sanmıyorum. (ki bence bunları yapanların gizli kalmaları değil izlenmeleri doğru)

burada sıkıntı var bence, o da şu:
olumsuzlukları "güçlü kurumlar" yaptığı zaman kabul edilebilir gibi bir anlam çıkıyor ki bu yanlış. devlet bizi yasal olmayan yollardan izlerse de karşı çıkmalıyız, bankalar hesap ücreti/kredi kartı aidatı vs adı altında hırsızlık yaptığında da.

şirketler "bilgileriniz kullanılabilir" der, biz karşı çıkarız. bence yapılması gereken budur.
denebilir ki "bu hizmeti parasız, istediği kuralı koyar adam." bence bu da yanlış.
bu şirketler, ben uygulamalarını kullandığım için (reklamdan) para kazanıyor mu? kazanıyor. kullanılmazsa para kazanabilecek mi? hayır. o zaman bana göre zırt vırt haklarımı ihlal eden kurallar uydurmaya hakları olmamalı. yasal bir boşluk var bence burada.

yasa dışı işler yapanların (internet, telefon hatta fiziksel takip yoluyla) izlenmesi doğaldır elbette. şöyle bir şey olamaz ama (olmamalı daha doğrusu) : "ben herkesi izlerim, suç işleyen olursa armut gibi toplarım."
1984 olur bu.
aslında olmuş da zaten, olmamalı falan diye yırtınıyoruz işte orda burda. en azından bu tarz şeyleri doğal kabul etmemek gerekir.

@yedionbir yazınızda bunu yanlış buldum, bu durumu doğal görüyor/onaylıyor gibi anladım.
konuyu dağıttım, uzattım bir de. özür dilerim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Ocak 2013 - 16:24:11

Alıntı yapılan: Yedionbir - 13 Ocak 2013 - 12:48:23günlük hayatta çok mazur gördüğümüz bir hareket bir vitrene bakarken yan dükkandaki genç çalışan abi buyur bizde şu var diyebiliyor bizde istersek bakalım diyoruz yoksa kibarca sağol diyip reddediyoruz...

bu örnek de aslında şu şekilde verilmeli bence: biz dönerciye "turşusu bol olsun" diyoruz, ertesi günden itibaren kapımızın altından sokuşturulmuş "bol turşulu döner" el ilanları bulmaya başlıyoruz. ben pek mazur görmem bunu.

Alıntı yapılan: Yedionbir - 13 Ocak 2013 - 12:48:23ubuntudan çok memnunum ve kalıcı işletim sistemim olarak kalacak tüm değer verdiğim kişilerede öneriyorum...

ben de  :D

plymouth

Alıntı Yap
Stallman'ınsöylemlerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyor ve bu fikrin de arkasındayım. Neden? diyorsun çünkü adam kod geliştiricisi değil belki ama "Özgür Yazılım" kavramını ortaya çıkaran kişi.
Kelime cımbızlamak gibi olmasın ama sanırım Richard hala kod geliştiriyor. En azından liderlik ettiği bazı projeler var ve GNU araçlarının çoğununda geliştiricisiydi.
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

Tuxie

Herkes kendince haklı bence.Richard Stallman olaya başka bir açıdan bakıyor ki bence doğru yerden bakıyor.
Başlangıçta yola çıktığınız düşünce ve temel ilkeleri zedeleyecek tutumların içine girerseniz, bunuda birilerinin size hatırlatması gerekebilir.Biraz sert bir dille olmuş ama olsun.
Özgür yazılım ve her türlü açık kaynak diyip daha sonradan bu tür şeyler yapmak gerçekten hoş değil bunlar bizim Microsoftun ürünlerinde görmeye alıştığımız şeyler daha çok bizler bunlardan kaçıp kurtulmak için Ubuntu vs. ye geçiyoruz.
Öte yandan Canonical'da kendi çapında haklı.Siz Açık kaynak dünyasında en çok tutulan ilgi gören,kullanılan bir OS olabilmişsiniz.Belli bir kullanıcı kitleniz var.Çoğu kullanıcı sadece kullanıyor ama birilerininde bu arka plandaki işleri yapması lazım gelir.
Ücretsiz dağıtılan başka bir kaynağı olmayan bir ürününden devamı için mutlaka bir şekilde finanse edilmesi gerekiyor.Kabul edelim ki Ubuntu'nun arkasında Canonical olmasaydı bu duruma gelebilirmiydi çok tartışılır.
Ama şöyle yapılabilir belki.Zaten Open source kullanan kesim belli.Sokaktaki adamda Facebook'tan başka bir amaçla girmiyor.
Ne yazıkki çoğu lise öğrencileride maalesef bu amaçla kullanıyor.O halde cuzi miktarlarda ücret karşılığı kullanıcılara sunulabilir diye düşünüyorum böylece başka tür ortaklıklarada gerek kalmamış olmaz mı?

imarah

Alıntı yapılan: Tuxie - 14 Ocak 2013 - 23:43:25
Herkes kendince haklı bence.Richard Stallman olaya başka bir açıdan bakıyor ki bence doğru yerden bakıyor.
Başlangıçta yola çıktığınız düşünce ve temel ilkeleri zedeleyecek tutumların içine girerseniz, bunuda birilerinin size hatırlatması gerekebilir.Biraz sert bir dille olmuş ama olsun.
Özgür yazılım ve her türlü açık kaynak diyip daha sonradan bu tür şeyler yapmak gerçekten hoş değil bunlar bizim Microsoftun ürünlerinde görmeye alıştığımız şeyler daha çok bizler bunlardan kaçıp kurtulmak için Ubuntu vs. ye geçiyoruz.
Öte yandan Canonical'da kendi çapında haklı.Siz Açık kaynak dünyasında en çok tutulan ilgi gören,kullanılan bir OS olabilmişsiniz.Belli bir kullanıcı kitleniz var.Çoğu kullanıcı sadece kullanıyor ama birilerininde bu arka plandaki işleri yapması lazım gelir.
Ücretsiz dağıtılan başka bir kaynağı olmayan bir ürününden devamı için mutlaka bir şekilde finanse edilmesi gerekiyor.Kabul edelim ki Ubuntu'nun arkasında Canonical olmasaydı bu duruma gelebilirmiydi çok tartışılır.
Ama şöyle yapılabilir belki.Zaten Open source kullanan kesim belli.Sokaktaki adamda Facebook'tan başka bir amaçla girmiyor.
Ne yazıkki çoğu lise öğrencileride maalesef bu amaçla kullanıyor.O halde cuzi miktarlarda ücret karşılığı kullanıcılara sunulabilir diye düşünüyorum böylece başka tür ortaklıklarada gerek kalmamış olmaz mı?

Zaten bağış toplanıyor.

mahoni

ubuntu ve pardus kullanıyorum.Yazılım konusunda çok iyi olduğumu söyleyemem.Bu forumdaki eleştirilere yaklaşımı ve düzeyi takdir ediyorum.Kendi adıma Stallman'ın farkındalık yaratabilmek için sert çıkış yapmış olabileceğini düşünüyorum.Çünkü o kadar çok bilgi akışı var ki bazen farkındalık yaratabilmek için bu tarz yararlı olabiliyor.
Gençlerde sonuca giden her yol mübahtır gibi bir yaklaşımın yaygın olduğunu görüyorum.Bunun sonucu tamamen şirketlere teslim olmak.
Sonuç olarak stallman sarı öküzü vermemek için direniyor.Bunun zkullanıcıların tepkisini ölçme olmadığını,ardından başka "paylaşımların"gelmeyeceğini bilemeyiz.
Bu forumu okurken gerçekten öğreniyorum.Herkese esenlikler diliyorum.
Düşmanla yapılan her temas,teslim almak için değilse teslim olmak içindir. Marcos

imarah

Alıntı yapılan: monthy_python - 11 Ocak 2013 - 00:01:31
Alıntı yapılan: imarah - 10 Ocak 2013 - 19:58:34
...Canonical kullanıcıdan gelen baskılar doğrutusunda Amazon arama sonuçlarını kapatma opsiyonu ekledi ancak bu yeterli görülmüyor...

Benim bildiğim kadarıyla amazon arama sonuçlarını kapatma opsiyonu gelen baskılar sonucunda eklenmiş değil, en başından beri vardı. ikisi arasında çok büyük fark var.



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Ocak 2013 - 00:17:57

Bir not daha eklemek isterim: stallman'ın ubuntu hakkındaki açıklaması üzerine konuşurken, sürekli aynı yazıların linkini/içeriğini vermenin (sanki ayet-i kerimmiş gibi) bir anlamı var mı sizce? orada öyle yazıyorsa biz de öyle düşünmeliyiz, bu mudur?

şunu demek istiyorum; bu haber.sol.org.tr haberi defalarca verildi. e bunu yazan bir şahıs. yazıyı dikkatli okuduğumuzda bunun "yorumlanmış" bir haber olduğunu görüyoruz. yani x şahsın yazısını (haber değil, yorumunu) sürekli bu başlık altına geçmek yerine, konu hakkındaki kendi kişisel fikirlerimiz daha önemli değil mi?

Daha önce verildiğini görmedim. Okuyunca buraya yazdım, forumdakilerin fikirlerini görmek açısından, incelemediğim için yorum yapmıyorum

mahoni

http://www.bilimvegelecek.com.tr/?goster=1854
Ben bu dergiden(basılı) yazının tamamını okumuştum.bu adreste karşı çıkış mantığı daha güzel anlatılmış
Düşmanla yapılan her temas,teslim almak için değilse teslim olmak içindir. Marcos

heartsmagic

Tabi yazının tamamını okumak için abone olmak gerektiğinden konuya bakamadım. Bizlere, en azından bana, karşı çıkış nedenleri gerekmiyor aslında zira orası az çok belli. Açıkta görünen kısmıyla alakalı değil buradaki eleştirisi zira özgür yazılım kıstasları mezubahis değil bu konuda. Gizliliktir vs. konusu üzerinden ele alınıyor eleştiri.


Biz ise işin eleştiri boyutunda, yapılması gerekenler konusunda eleştiriyoruz kendisini.


Madem böyle, RMS'nin "özgür yazılım" sınıfına giren hiçbir dağıtım kullanılmamalı. Nvidia ve ATI'nin sağladığı hiçbir kapalı sürücü sisteme kurulmamalı. Benim derdim, madem RMS'nin her söylediği mutlaka ama mutlaka dinlenmeli ve yerine getirilmeli, onun onayladığı dağıtımlar haricinde dağıtım yüklemeyenler, kapalı sürücülerle işi olanlar en azından sessiz kalsınlar zira öteki türlü biraz iki yüzlülük oluyor bu durum. Diğer yandan bu sıraladıklarımı sağlayanlar varsa gelsinler onlarla yine eleştirinin seviyesini tartışalım.


@mahoni, sözlerim kesinlikle sana değil. Genele konuşuyorum zira dediğim gibi bana söylenenlerle yapılanlar biraz değişiklik gösteriyor gibi geliyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

monthy_python

Alıntı yapılan: imarah - 19 Ocak 2013 - 02:08:18
Alıntı yapılan: monthy_python - 11 Ocak 2013 - 00:01:31
Alıntı yapılan: imarah - 10 Ocak 2013 - 19:58:34...
stallman'ın ubuntu hakkındaki açıklaması üzerine konuşurken, sürekli aynı yazıların linkini/içeriğini vermenin (sanki ayet-i kerimmiş gibi) bir anlamı var mı sizce? orada öyle yazıyorsa biz de öyle düşünmeliyiz, bu mudur?

Daha önce verildiğini görmedim. Okuyunca buraya yazdım, forumdakilerin fikirlerini görmek açısından, incelemediğim için yorum yapmıyorum

Bu konuda yazan herkesin iletisini okudum:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37044.msg450702#msg450702

Alıntı yapılan: mahoni - 18 Ocak 2013 - 16:13:42
ubuntu ve pardus kullanıyorum.Yazılım konusunda çok iyi olduğumu söyleyemem.Bu forumdaki eleştirilere yaklaşımı ve düzeyi takdir ediyorum.Kendi adıma Stallman'ın farkındalık yaratabilmek için sert çıkış yapmış olabileceğini düşünüyorum.Çünkü o kadar çok bilgi akışı var ki bazen farkındalık yaratabilmek için bu tarz yararlı olabiliyor.
Gençlerde sonuca giden her yol mübahtır gibi bir yaklaşımın yaygın olduğunu görüyorum.Bunun sonucu tamamen şirketlere teslim olmak.
Sonuç olarak stallman sarı öküzü vermemek için direniyor.Bunun zkullanıcıların tepkisini ölçme olmadığını,ardından başka "paylaşımların"gelmeyeceğini bilemeyiz.
Bu forumu okurken gerçekten öğreniyorum.Herkese esenlikler diliyorum.

@mahoni yazdığınız her şeye katılıyorum. "ubuntu kullananları vurun" da diyebilirdi adam. ki aslında söylediği bundan etkili olmuş gibi görünüyor. kendi adıma konuşayım, şu aramızda geçen tartışmadan çok şey öğrendim. hata kaydına "bu böcek beni de etkiliyor" diye imzamı bile attım bu "huysuz ihtiyar" sayesinde.

@heartsmagic tahmin ediyorum sizin endişeniz sıradan ev kullanıcısının "bu işletim sisteminde virüs/zararlı yazılım varmış!" diye düşünmesi. eleştiri amacını aşmış, yıkıcı olmuş diyorsunuz yanlış anlamadıysam. ki bu da doğru, düşünmeden/araştırıp etmeden bir kalemde çizebilir kimi insanlar.
Ben, kendi adıma memnunum böyle bir tartışmanın olmasından. hepinize teşekkür ederim, kafamı açtınız.  :)

heartsmagic

@monthy_python, esasında benim endişem o değil :) Zira yeni kullanıcının virüs, zararlı yazılım sanmasını kolayca düzeltebiliriz biz. Benim meselem RMS'yi takip eden kitlenin önerilerini ciddiye alması.

Düşünsenize şimdi (örnek açısından sadece) ülkemizin güzide üniversitelerinden biri özgür yazılım günleri düzenliyor ve toplulukları oraya çağırıyor Türkiye'den. Sonra diyor ki "RMS dedi ki şöyle böyle, Ubuntu da yaptı zaten öyle böyle", çağırmıyoruz Ubuntu'yu bu özgür günlere?

Ben de diyorum ki madem böyle, hangi dağıtım çağırılabilecek o günlere? Belki de ilk ciddi hatası için reva mıdır bu Ubuntu'ya yapılanlar? Her şeyi toz pembe görmek çok ama çok kolay bazıları için. Özgür yazılım denilen olgunun herkesin düşlediği gibi olmasını ben de isterim, ancak ben hayalci bir tip değilim, dünyanın gerçeklerini de gayet güzelce görebiliyorum.

Boş ümitlerle senelerimi heba edeceğime, kapıyı biraz aralayarak insanlara Linux'u, GNU'yu ve RMS'nin aforoz etmeye çalıştığı Ubuntu'yu anlatabiliyorum şu an. Kendisine geçiyorlar, memnun olanlar kalıyor ve cidden seviyorlar.

Hadi bakalım katı katıya RMS'yi takip edenler, geçirin bu kitleleri kapalı tüm yazılımlardan yoksun olan bir dağıtıma. Sürücülerini kullanamasınlar, oyun oynayamasınlar, Youtube'de Flash üzerinden video izleyemesinler, doğru dürüst topluluk desteği alamasınlar. Kaç gün kalırlar o dağıtımda?

Evet, belki RMS gibiler bastırmasa bu günlere hiç gelinmeyecekti? Ancak şu an ortada bir topluluk var ve işler az çok rayına girmiş durumda. Kapalı sürücüler için bile güzel muadiller yazılabiliyor, flash yerine html5 gibi şeyler geliyor kısacası önümüz aydınlık. İlla ki insanlardan "düşüncelerinizden ödün verin kardeşim" diyerek bir şeyler söylemesini beklemiyorum. RMS'den, "Benim için bunlar yeterli değil, şöyle böyle olmalı" diyen olumlu, itici olmayan, aforoz etmeyen yorumlar, eleştiriler görmek istiyorum ben hâlâ.

Fakat ne yazık ki kendisi böyle değil, olacağını da sanmam. Kendi toz pembe dünyasında sağa sola rahatlıkla "saldırabiliyor". Kasti yazıyorum bunu, zira durum benim gözümde böyle. Oyun üreticileri ceplerini doldurmak için Linux'a destek verecekler mesela. Hemen önüne geçmeye çalışıyor. İyi de, o oyunlara para vermek isteyenler bundan memnun. Eğer işin "kapalı yazılım" boyutundaysak bazıları o tarafa hiç geçmeyecekler zaten.

İsterim ki tüm dünyadaki yazılımlar açık ve özgür olsun, ancak bu mümkün olmayacak. Mümkün mertebe olmayanlar bir kenarda kalacak ve insanlar büyük oranda özgür yazılım içeren şeyleri kullanacak: Linux ve BSD dağıtımlarını.

Eğer kendisinin hayali doğrultusunda gidebilseydik, şu an kullanılan GNU/Linux oranı ne olurdu? Böyle şeyleri kolay sanıyor mu bilmiyorum kendisi ama HURD'ün çıkarılması zamanında kendi ekibi arasında yaşadıkları tartışmaları falan birilerinin hatırlatması gerekiyor sanırım. Kısacası, ha deyince herkesle anlaşmak mümkün olmuyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.