GParted iso diskiyle HDD bölümleme nasıl olmalı?

Başlatan teneke, 14 Aralık 2008 - 21:10:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

teneke

Merhabalar,
Arkadaşlar bu bölümleme konusunda dağınık bilgiler mevcut olduğu için bir örnek oluşturma ihtiyacını duydum ve bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Sizin de katkılarınızla bir "nasıl belgesi" olur belki.

Yeni olan veya mevcut bulunan bir HDD GParted iso kalıp diskini "http://gparted.sourceforge.net/livecd.php" adresinden indirİyoruz. "brasero,K3B" disk yakma programlarıyla indirilen kalıbı 16x'den fazla hızlı olmamak kaydıyla diske yazdırdıktan sonra bilgisayarımızı kapatıp kalıp diskimizi (CD/DVD) yerleştirip bilgisayarımızı tekrar açıyoruz. Çıkan menüden programın dilini "31" rakamını girip seçtikten sonra GParted'in açılan menüsünden mevcut HDD lınux için bölümlendirmek istiyoruz. öncelikle kaç adet dağıtım kullanacaksak bölümlemeyi ona göre baştan planlamamız gerekli ben burada 160 GB bir HDD nasıl bölümlendiririzi bilgim dahilinde  anlatmaya çalışacağım. eksik olan bölümlerin bilgili arkadaşlarım tarafından tamamlanmasını rica edecegim.
Öncelikle HDD 3 adet birincil bölümü ext3 olarak seçip biçimlendiriyoruz ekran görüntüleri ==>" http://gparted.sourceforge.net/screenshots.php "   ve bir adet Lınux-swap alanı olarak bölümlendiriyoruz.
Örnek:
  BÖLÜM ADI               BİÇİMLEME TİPİ ve(GB)                      BAĞLANMA İŞARETİ                        DAĞITIMIN YERLEŞECEĞİ ALAN BÖLÜM ADI
1-yeni bölüm                  1 (birincil bölüm 1 # ext3    52GB            (                /                       )                   /dev/sda 1 ------------------------------>UBUNTU 8,10
2-yeni bölüm                  2 (birincil bölüm 2 # ext3    52GB            (          /media/                  )                    /dev/sda 2 ------------------------------>FEDORA   10
3-yeni bölüm                  3 (birincil bölüm 3 # ext3    52GB            (         /media/                   )                    /dev/sda 3 ------------------------------>GENTOO
4-yeni bölüm                  4 (Bölüm            4 # ext3   500MB           (         lınux-swap              ) =====>takas alanını diğer dagıtımlar ortak olarak kullanır.

NOT: Ayrıca bu  " / "  , " /media/ "... işlemlerinin bölümleme esnasında değil de bir kurulum esnasında kullanılacağını kurulumun elle,uzman seçenekleri aşamasında
seçilmesi gerekmekte.
Bölümlendirdikten sonra gruptaki  (yüklenen) dağıtımların sıralamalarının yukarıdaki gibi olması gerekiyor.

NOT2: Bölümlerin bağlanma işaretlerini tamamlarsanız sevinirim. Birden fazla dagıtım yüklemediğim için yanlış bilgi vermek istemedim onun için boş bıraktım. ayrıca örnek olan dağıtımlar ubuntu hariç tamamen örnek vermek için seçilmiştir.
Ayrıca bölümlerin karsındaki rakamlar da örnek olarak verilmiştir. lınux-swap alanı içinde RAM'in kapasitesinin %10'u kadar yer alması gerekir diyebiliyorum.
NOT3:Burdaki verilen örnekler yüklenen dagıtımlara ğöre değişebilir.zorunlu bir uygulama teşkil etmez.sorumluluk uyğulayıcıya aittir.

Exodus

Baglanma isaretleri kurulumda isaretlenir, format atilirken isaretlenmez. Ornege gore su sekilde olur yani,
Ubuntu kuracagiz diyelim sda1 bolumunu / olarak atariz, Fedora kurarken sda2 bolumunu, Gentoo kurarken sda3 bolumunu ;)
Arch Linux FTW!

teneke

@Exodus sıfır veya mevcut diski bölümlendirdikten sonra varsayılan dagıtımların peşisıra kuruldugunu var sayarak sda1 için /,sda2 için / ,sda3için./..gibi olmasımı gerekiyor üçünündemi baglanmaları. dediğim gibi birden fazla dagıtım yüklemedim.

heartsmagic

Sade ama güzel bir belge olmuş. [Nasıl] kıvamına gelebilir. Ancak şöyle bir değişiklik yapalım. Dağıtımın yerleşeceği kısmı olmasın sadece Bağlanma Yeri olsun. Bu aslında bölümleme işlemi, kurulum aşaması değil. O nedenle sadece ilerisi için planlanan bölülmemeler için konuşuyor oluruz. Bunları da şöyle değiştir bence:

sda1'e kurulacak Ubuntu ----> /
sda2'ye kurulacak bir başka dağıtım ----> /media/bir_başka_dağıtım
sda3'de bulunacak yedekler ----> /media/yedek

Ayrıca bu /, /media/... işlemlerinin bölümleme esnasında değil de bir kurulum esnasında kullanılacağını da eklemek gerekli.

Bir değer mesele ise 4 tane birincil bölümün oluşturulmasından ziyade bence 3 tane birincil bölüm oluşturulup, dördüncüsünün uzatılmış bir bölüm olmasıdır. Bunun ardına mantıksal bölümler oluşturulabilir.

Son olarak da Takas(swap) alanı bence 4 GB çok fazla. Yeni sistemler için 500MB yeterlidir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

teneke

GParted ile Bölümlemenin nasıl yapılacağı resimli olarak " viki pardus linux.org'da " ve " http://gparted.sourceforge.net/screenshots.php " bu linklerde var eklesekmi acaba ben çok karışık olmasın diye kullanmadım.

sda1'e kurulacak Ubuntu ----> /
sda2'ye kurulacak bir başka dağıtım ----> /media/bir_başka_dağıtım
sda3'de bulunacak yedekler ----> /media/yedek   
-Yukarıdaki verdiğiniz örnekle dağıtımlar yüklenirse grub açılışındaki sıralama bu şekildemi olacak.
-Ram miktarını dediğiniz ğibi düzeltiriz.
-Takas için ayrıca bölüm oluşturmaya gerek yokmu?

heartsmagic

- Grub açılış sırası şöyle olur. Kurulum esnasında dağıtım önce kendisini ekler, ardından sırayla diğer dağıtımları ekler. Benim örneğimde bir tane dağıtım var. Diğer zaten yedek bölümü.
- Takas alanı için elbette oluşturmaya gerek var. Ben sadece takas alanı mevzusu değişmeyeceği için onu yazmadım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

karamani44

Şöyle bir sorum olacak. Benim harddisk kısıtlı. Anlamak isteğidim. Tam dolu olmadığı müddetçe diyelim Kubuntu'yu 20GB'lik bir alana kurma ile 100GB'lik bir alana kurma arasında fark var mıdır?

Diğer anlamak isteğim bir konu ise harddiskimde iki alanda swap bölümü mevcut. Birini silince diğeri otomatikmen swap olarak görünür mü yoksa bağlamak mı lazım.

Birde bakıyorum sistemimde 2GB'lik RAM var bunu hicbir zaman tam kullanmadı. CPU kullanımı yüksek. Swap kullanımı hiç yok. O zaman soruyorum. SWAP ne işe yarıyor. Bir işe yaramıyorsa bunuda 100MB ile sınırlandırayım.

bytan

İstersen hiç takas alanı eklemeyebilirsin. Eğer günlük kullanımında takas alanı kullanılmıyorsa, uykuya alma gibi işlemleri de yapmıyorsan takas alanı çok önemli değil.

Bir tanesini silersen, diğerini sisteme kendin bağlamalısın. Zaten fstab içerisinde ilgili satırı olduğundan, tekrar düzenlemen yeterli.

10 gb kadarlık bir alan kök dizin için yetiyor. Oyun oynamak gibi bir niyetin varsa bu değerin üzerine ekleyebilirsin. 15 gb'lık kök dizin ile 85 gb'lık kök dizin arasında boş alan harici bir fark gözlemleyemezsin.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

karamani44

Çok teşekkürler sevgili @bytan hemen hiç kullanılmayan 2GBlik takas alanını siliyorum.